Блоки за ѕидови, видови ѕидни блокови

  • admin
  • 01-Feb-2016
Блоки за ѕидови, видови ѕидни блокови

Градежните материјали на домашните производители, најчесто наречени "ѕидни блокови", се главната борбена единица на градежната индустрија. Фундаменталното истражување спроведено од најдобрите истражувачки институти во земјата има за цел да создаде квалитетни карактеристики на ѕидните блокови. Сепак, ова не ја исклучува правилната употреба и примена на материјалот.

Блоки за ѕидови, кои се: стандарди и барања

Најпопуларниот градежен материјал, широко користен во изградбата на конструкции од секаков вид, се ѕидни блокови. Индустријата произведува ѕидни блокови од лесен, тежок и мобилен бетон.

08

Ѕидните блокови, наменети за изградба и изградба на приватна куќа, се направени со притискање на вибрации на посебна опрема. Како дел од мешавината за производство на блокови постојат цемент, врзивно средство, филер и вода.

Обемот на блоковите е индустриска и градежна конструкција. За нискоградба изградба на приватни куќи кои не надминуваат висина од 14 метри, надворешните ѕидни блокови се главната градежна единица.

pic3

Главните технички карактеристики на ѕидните блокови и препораките за употреба се дефинирани во релевантните регулаторни документи и прописи.

Според нормативниот документ ГОСТ 19010-82, каде што е предвидено производство на блокови со употреба на бетон, се препорачува употреба на градежен материјал во загреани куќи. Според ГОСТ 28984-91, геометриските димензии на блоковите во однос на координатните големини "... мора да бидат повеќекратно од модулот 1 / 2М еднаков на 50 мм".

Blok4

Покрај тоа, квалитетот карактеристики на ѕид блокови во согласност со ГОСТ 13579-78 мора да ги исполнуваат целите и да се користи за инсталација на ѕидови или фондации. Се разбира, посигурни информации можат да се соберат од својствата на ѕидните блокови.

Карактеристики на ѕидните блокови

Карактеристиките на блоковите за ѕидови се карактеризираат со следните квантитативни и квалитативни параметри:

• Густина на производот

• Карактеристика на сила

• индекс на топлинска спроводливост

• отпорност на мраз и апсорпција на вода.

vodopogloshenie

Главната карактеристика на било кој ѕид блок е одредена сила, што одговара на количината на компресибилно оптоварување што единицата може да го издржи. Покрај тоа, параметрот "густина" на блокот ќе покаже присуство на пустот и материјал на производство. Во хомоген материјал од клејдит-бетон, коефициентот на густина достигнува 1500 кг / см3, за разлика од густинскиот коефициент на газобетонскиот блок еднаков на 450 кг / см3.

сравни-plotnosti

Значајна карактеристика на градежните блокови е исто така индексот на топлинска спроводливост. Овој индикатор го карактеризира потенцијалот на топлинската енергија зрачна од 1 м2 на ѕидот. На пример, стапката на топлинска спроводливост за силикатни блокови D400 е 0,10 W / (m ° C), како и за бетон со лесни агрегати блокови густина од 500 kg / m3 - 0,17-0,23 W / (m ° C).

Слика 1

Индексот на отпорност на замрзнување на ѕидните блокови значи број на циклуси на замрзнување, по што материјалот губи 10 проценти од неговата оригинална сила. Овој индикатор зависи од регионот на изградба и има условно временски коефициенти.

И, конечно, апсорпцијата на вода на блокови не е помалку важна карактеристика, особено за мочуриштата.

165084924

Видови ѕидни блокови

Според технологијата на производство и материјалот што се користи за овој материјал, се разликуваат следниве типови ѕидни блокови:

• газобетон

• гас силикат

• проширен глинест бетон.

keramzit-i-keramzitobeton

газиран бетон

Аените бетонски блокови (вештачки камења) се произведени на индустриски начин од мобилниот бетон. Како дел од материјалот за производство на блокови, мешавина на цемент песок и адитиви на вар, вода и алуминиумски прав. Разликата на блоковите е клеточната структура која обезбедува добра топлинска изолација, надминувајќи го бетонскиот индекс. Индустрија произведува блокови од аериран бетонски блок со стандардни димензии 600х250х300 мм со тежина од околу 20 кг. Густината на блокот изнесува 500 кг / м3.

вид-и-размер-газосиликатни_блоки

Значителен обем на блокови и мала тежина овозможуваат зголемување на ефикасноста на градежните и монтажните работи без користење на специјална опрема и привлекување средства за мала механизација. Во споредба со градежните тули, цената на мобилните блокови е мала.

Работен век на куќи и структури направени од газобетонни блокови во просек изнесува 25 години.

dom-iz-gazobetonnyh-blokov

гас силикат

Мобилните бетонски или гасни силикатни блокови се направени од мешавина на прелиен песок, вар и цемент. Во процесот на гаснење користете алуминиумски прав. Стандардна големина на еден гас силикатен блок е 600х200х300 мм.

211

Во зависност од условите за работа, се разликуваат следните силикатни ѕидни блокови:

•        структурни (тежина 20-40 кг), марка Д700 и погоре, наменета за изградба на ѕидови на товарни куќи со голем број на спратови

•        структурна и топлинска изолација  или партиции (тежина 17-30 кг), брендови D500, D600, D700

•          топлина-изолација  (тежина 14-21 кг), одделение D400 и подолу се користи за поставување на контура на товарните прегради и ѕидови.

b1e8ceb2c23785c1e45a584ac6d9c05a

Густината на силикатните блокови зависи од типот на материјалот: D400, D500, D600 и одговара на бројот на клетки на 1 кубен метар материјал. Така, на пример, во 1 м3 блок марка Д500 содржи 500 кг цврста материја, а остатокот е во порозна состојба.

Патем, овој индекс на густина одговара на густината на дрвото од дрвото.

блоки-газосиликатни-ап11-големи

Ајде да додадеме дека мобилниот бетон целосно ги исполнува барањата и стандардите потребни за изградба на ѕидови и партиции, обезбедувајќи минимална дебелина на масивниот ѕид.

Животот на гас силикатни блокови е 25-30 години.

проширена глина

Но, повеќе ветувачки и популарен материјал, произведен од современи технологии, е керамички блок.

Блокови се изработени од проширена глина, цемент и вода. Стандардната големина на блокот е 200x200x250 мм, тежина до 10 кг.

керамицобетонные-блокови

Густината на експандираните глинени блокови е од 500 до 1800 кг / м3. Индексот на силата се карактеризира со ознаки на цврстината на цементот M50-M500.

Според TCH 45-2.04-43-2006 "Термо инженеринг" коефициент на топлинска спроводливост зависи блок државата густина (во сува или работна состојба).

info

На пример, за блок густина 1800 kg / m3, кој е во сува состојба коефициент на топлинска спроводливост еднаква на 0.66 W / (m ° C) и може да достигне оперативно 0.92 W / (m ° C).

Индустријата произведува со полно тело и два-три шупливи блокови.

Блокови се одликува со подобрени квалитети, комбинирајќи ја силата и способноста на материјалот да ја извршува функцијата на еден вид регулатор за влажност во куќата.

864_b

Блокови од проширена глина се користат во текот на изградбата на ѕидови и партиции. Во споредба со другите блок-материјали, тежината на проширените глинени блокови значително го намалува оптоварувањето на темелите. Овој квалитет е потенцијална можност за поставување повеќе спратови.

Животниот век на конструкциите од блокови од проширен глинест бетон достигнува 50 години.

Карактеристиките на блоковите од проширена глина во изградбата на ѕидови се прикажани во видеото.

Така, при изборот на ѕидни блокови се препорачува да се обрне внимание на карактеристиките: јачина, густина и топлинска спроводливост. Што е позначајно, се планира оптоварувањето на ѕидовите и преградите за носење, толку поцврст ќе биде индикаторот за густина.

Кога се градат темелите на куќите и се поставуваат ниски ѕидови, дозволено е користење на блокови од типот на основа на ѕид.

Слика 23

Можеби сте заинтересирани за: