Влез дрвени врати во станот, инсталација на влезната дрвена врата со свои раце

  • admin
  • 22 август 2013 година
Влез дрвени врати во станот, инсталација на влезната дрвена врата со свои раце

Современиот избор на влезните врати е ограничен само од вкусовите и финансиските можности на купувачите. Сепак, ниту избраниот стил, ниту варијантата на извршување не влијае на барањата за сигурност, издржливост и безбедност на влезната врата, неговата главна функционална намена.Секоја врата дизајн е единствен во својот вид, е дело на уметноста и високо уметнички украс за стан, куќа или вила.

Влез дрвени врати: природна убавина и безбедност

И покрај изобилството на метал, полимер и синтетички материјали, побарувачката за дрвени влезни врати продолжува да расте. Природната природа на дрво, разновидноста на текстура и дизајн решенија, одлични перформанси карактеристики и исклучителни фитинзи се утврди неспоредлив успех на дрвени структури.

Сепак, не заборавајте дека беспрекорна функционалност на влезна структура зависи од квалитетот на неговото склопување и инсталација. инсталација квалитет на дрвени влезни врати од дабови - ова е доследно спроведување на одредени активности преку употреба на модерна опрема и процесот на технологијата експертиза, што е опишано во упатствата за комплет купи врати.

Како да инсталирате влезна дрвена врата: чекор по чекор инструкции

Значи, денес ќе инсталираме дрвени врати за внатрешна употреба. Инсталирањето вклучува 8 чекори:

отпакување на комплетот

Инсталирањето на влезната дрвена врата од низата почнува со уредно распакување на купениот комплет. Користејќи нож, отворете го пакувањето на вратата. Во оваа фаза, важно е да не се брза за да не се оштети структурата. Експертите за платно препорачуваат да се отпакуват пред употреба, за да не се наруши изгледот пред употреба.

подготовка за монтажа на рамката на вратата

Ние ја собираме неотпакуваната рамка на вратата. Стандардниот сет вклучува 3 главни делови и 1 дополнителен сет, кој служи како дрвена поврзувачка лента. Оваа лента ќе ви биде потребна за привремена фиксација.

На краевите на панелите од кутијата ќе видите влошки од издржлива пластика, заглавени во специјални жлебови.

Ваша задача е да ги отстраните овие инсерти. Направете го тоа со дрвен клин исклучително внимателно, обидувајќи се да не ја оштетите површината на новата рамка на вратата. Не користете чекан!

монтажа на горната кутија

Составете ги деталите на рамката на вратата во форма на буквата "P" жлебот во жлебот. Погледнете ја точната геометрија. Нерамномерноста не е дозволена! Обезбедете ги поврзаните делови со пластични влошки кои претходно биле исфрлени. За извршување на работата ќе ви треба чекан и да го завршите штитник, што целосно ја исклучува можноста за оштетување на дрвената површина.

Ако полето за бодување, ќе најдете елементи на поместување од кутијата, нивната усогласеност се врши со истиот чекан. Неколку пати да ја погоди чекан на бар во прилог на телото, а сите детали ќе биде во место.

собрание на дното кутија

За успешно спроведување на следните фази, ќе треба да се вооружите со специјален алат:

    • со вежба;
    • глава за мелење;
    • шрафцигер.

По завршувањето на сите работи од претходниот став, можете да продолжите со поврзувањето на дното на вратата. Вие не може да го направи без истата цел, дополнителен сет на елементи - утврдување на дрвени летви (ние го спомнав на почетокот).


Измерете ја ширината на кутијата долж долната линија и поправете ја со каиш. Користете ги завртките. Треба веднаш да се забележи дека точките за прицврстување на завртките ќе бидат запечатени со решение во ѕидот.

Тоа е важно да се обрне внимание на карактеристиките на нарезници завртки не завртка облоги на рабови, што е премногу голема можност за нејзиното деколте. Држете го шрафцигерот под агол од 75 °.

одредување на висината на вратата

Работата на оваа фаза е поврзана со мерењето на висината на твоето отворање. Не заборавајте да ја земете во предвид висината на вратата или нејзиното отсуство. Според резултатите добиени, смело се намали дното на вратата рамка. Користете ја крајната пила.

инсталација на вратата во отворот

Сега можете да се обидете на листот на вратата и кутијата подготвена за инсталација. Потсетете се дека во оваа фаза не може целосно да се распакува, но доволно е да се дупчат дупките за уредот за заклучување и рачките. Ќе ви ја кажеме технологијата за инсталација малку подоцна, а сега можете да ја инсталирате рамката на вратата во отворот. Процесот започнува со совршено рамна врата во отворот. Нивото на изградба ќе ви помогне во тоа. Потоа, со користење на конвенционални завртки, спојници, шајки и други затворачи, завртка кутија цврсто на отворањето.

Запомнете дека во оние области кои подоцна ќе бидат запечатени со пена или површина материјали, елементите за фиксирање се зезнав во еден агол. Преку прицврстување преку предниот дел на рамката е сигурен да го расипе изгледот на дизајнот, ќе предизвика неправилна работа на вратата, на пример, тоа е тешко отворање / затворање направи.

Користете ја пена за монтажа, внимателно ракувајте со пукнатините помеѓу вратата и кутијата. Подоцна, на оваа локација ќе биде изградена падина.

инсталација на додатоци за дрвени влезни врати

Додека монтажната пена се суши, можете да обрнете внимание на листот на вратата - мора да ја прекинете бравата, да ги инсталирате рачките и да ги поправите шарките.

Вооружени со мерни уреди, означете го местото каде што бравата ќе биде поставена на крајната страна на структурата на вратата. Со оглед на конфигурацијата на бравата, повлечете контура по која ќе го извадите дрвото додека предниот дел од уредот за заклучување не е на ниво со површината на сечилото. Современото мелење видов ефикасно се справува со задачата за сечење дрво.

Вообичаено, на работниот дел на замокот имплицира постоење на длабока дупка, кои може да бидат подготвени во конвенционална вежба со вежба на саканата дијаметар.

За да ги инсталирате рачките со вежба, направете дупки на двете страни на вратата. Инсталирајте и заштитете ја бравата. За да го направите ова, користете специјален спој кој доаѓа со комплетот. Внимателно се постават центарот на бравата во еден отвор во веб, двете страни на менгеме рачка и се применуваат соодветни елементи (завртки, завртки).


Сцената е завршена со инсталирање на јамки. На местата означени однапред на краевите, осигурајте ги шарките.

врата инсталација на шарки

Сега можете да ја направите рамката на вратата. Нацртајте распоредот на местата каде што ќе се навртуваат петелките. Како и во слични случаи, лесно е да се отстрани дрвото со мелење пила.

Обележете ја областа за влез на заклучувањето на вратата во случај на кутијата. Користете длето за дупчење на дупка од потребната длабочина и зацврстете го приклучокот, кој може да го најдете комплетно со шарки, рачки и заклучување. И, конечно, обесете ја вратата на шарките.

Останува да се распакува вратата, да се провери квалитетот на неговата работа и заслужено да се фали.

За повеќе информации за одредување на хардверот и инсталирање на платно во отворот, можете да научите од видеото на YouTube.

 

Можеби сте заинтересирани за: