Вентилација на подот во приватен дом, како правилно да се направи вентилација

  • admin
  • 18 јули 2014 година
Вентилација на подот во приватен дом, како правилно да се направи вентилација

Многу често, подот во приватна куќа има цврсто прицврстување во ѕидовите, но подобро е да се направи подвижен под, односно подот кој има своја независна основа која е направена од колони или мали ѕидови. Ова е направено со цел да се организира вентилационен простор под подот.

Зошто ви е потребна вентилација на подот?

подна вентилација

Вентилацијата за дрвени подови е неопходна од една едноставна причина: дрвото без соодветна вентилација почнува постепено да го блокира и изгние, односно да пропадне. И основата, таканаречениот груб под, на кој грејачот подоцна ќе биде поставен, е направен од дрво. Постепеното уништување на дрвото неизбежно ќе доведе до фактот дека еден ден подот едноставно ќе пропадне. Ќе морам да ја размонтирам целата структура и да го монтирам повторно, овојпат во согласност со сите правила.

Но, постои опасност многу поголема од колапсот на изградбата на подот. Ова се габи и мувла, кои можат да се репродуцираат во тајна влага. Спорови на габи начини да предизвикаат катастрофални штета на здравјето на луѓето кои живеат во куќата, предизвикувајќи појава на сериозни болести. И ако куќата се соочува со зголемена влага, кога греењето е исклучено, ова е прилично сериозна причина за загриженост. Значи, вентилацијата на дрвениот под е неопходна работа.

Вентилација опции за подот

Постојат два начина на вентилација за дрвени подови: природна вентилација и принудена вентилација. Со природна вентилација, воздухот циркулира слободно во просторот под подот.

природна вентилација

 

Ова се постигнува со уред на т.н. пробивања, кои се вентилациони дупки во основата. Ова не организира капи и дополнителни уреди за вентилација. Овој метод е многу популарен, и покрај значителни топлински загуби во зима. За да се намали загубата на топлина, зимските удари обично се цврсто затворени со плута од дрво или глина.

Како за принудна вентилација под подот, тоа е уред за прилив и издувување на воздухот.

принудена вентилација

Има доста распространета, но има голем број на недостатоци. На пример, силен шум, кој може да се ослободи само од специјални придушувачи. Кои, патем, исто така, треба да се купи. И таквите пригушувачи често чинат повеќе од вентилацијата во приватна куќа. Меѓутоа, ако нема недостаток на средства, тогаш овој тип на вентилација ќе служи верно многу години.

Дупки за вентилација во основа

производ 2

Воздушните или вентилационите дупки најдобро се прават за време на фазата на изградба на куќата. За уредот на пукање во базата се користат белешки од метални цевки или специјални форми кои се купуваат во продавници. Воздухот е поставен на висина од околу 50 сантиметри од земјата, ако висината на базата дозволува. Оваа висина е диктирана од висината, која зима ја достигнува снежната покривка. Впрочем, ако снегот го затвора воздухот, тие, природно, нема да работат. Но, главната опасност е навлегувањето на одмрзната вода во подземјето низ воздухот.

Големината на пропустливи во дијаметар треба да биде околу 10-11 сантиметри. Воздухот треба да се стави на ѕидот на секои 2-3 метри. Обидувајќи се да се зачува и да се постави само една пропустлива дупка на ѕидот не се препорачува, бидејќи овие дупки не се доволни за добра вентилација. Најоддалечениот производ мора да се наоѓа на растојание од најмалку еден метар од аголот на основата. Ова е направено со цел максимално да се вентилира целиот простор во подрумот.

Како ги проветрувате подовите во куќа која е веќе изградена?

како да се направи вентилација во куќата што е изградена

Ќе биде потребно минимално количество материјали. Ова е, пред сè, цевки за вградување на воздушни канали, дефлектори и цевни спојки. Ако дупките во фондацијата не биле направени однапред, тие ќе мора да ги удрат. Но, играта, како што велат, вреди свеќата.

Цевките за издувни гасови и цевки треба да се наоѓаат на различни краеви на подрумот. Аспираторот е поставен на таков начин што, поминувајќи од таванот на подрумот, се извади над покривот околу половина метар. Еден крај на цевката за снабдување треба да се наоѓа околу половина метар од подот, а вториот - 50 сантиметри од земјата.

Дијаметарот на цевките може да биде произволен, но обично за такви цели користат цевки со дијаметар од 12 сантиметри. Ваквата големина ќе го обезбеди потребниот проток на воздух во подрумот.

како да се направи вентилација

Многу често, ветерниците се затворени за зимата за да се избегне загубата на топлина. Но, не можете да го направите тоа. Во зима, поради значителна висина на снежната покривка, постојано се одмрзнува снег. Поради ова, подрумот значително го зголемува нивото на влага, што може да доведе до калапи и гнили на лежиштата. За да се спречи ова, потребна е константна вентилација. Кога отвор е затворена во подрумот почнува да се акумулира влага, создавајќи совршена средина за размножување на габите и ширењето на гниење.

Тоа е поради оваа причина дека воздухот дупки во зима не може да се затвори, и дека подот не беше ладно, потребно е да се воспостави добра топлинска изолација. Причината за голема загуба на топлина е дека слојот на топлинска изолација е премногу тенок, неговата дебелина треба да биде најмалку 2 сантиметри.

Проверете колку е лесно сигурен изолација - на собна температура 22 степени, температура на подот треба да биде помал од 16 степени. Разликата не треба да надминува 7 степени. Ако е така, тогаш ви треба да инсталирате квалитетот на изолацијата, но не го затвори воздух дупки.

Можеби сте заинтересирани за: