Моторна пила, модели моторна пила, како да изберете, совети

 • admin
 • 27 Декември 2015 година
Моторна пила, модели моторна пила, како да изберете, совети

Изборот на "борбен пријател" - моторна пила треба да биде технички оправдан. За кои специфични цели пилата треба да се најде, дали вреди да потроши значителни средства за негово одржување? Можеби има смисла да се ослободиме од скромни технички параметри, но работен модел. И повторно совет од домашниот мајстор ќе помогне во изборот.

Модели за моторни пили

Познато е дека постојат следниве модели на пили:

 • домашен
 • професионален
 • полупрофесионален.

При изборот на синџир на ланец, првично треба да се води според неговата намена.

kachestvennyi-remont-benzopily-sovety-professionalov

Најчеста погрешна претстава е погрешната операција на моторот на моторната пила. Ако имате намера да го користите сечилото за сечење осум часа, купувањето на полу-професионална алатка ќе биде оправдано. Ако сечилото на пилата е потребно од време на време за да ги исечете грмушките или сувото дрво за рутинско одржување, тогаш можете да користите алатка за пила за домаќинство.

45243-мотора-пила

Моторните пили произведени од производителот може да се користат за пиење дрво. Од единиците на градежното обележување тие се разликуваат во животниот век на моторот, зголемена отпорност на преоптоварување и заштита. Можете да купите моторна пила поевтино, но не треба да се користи како професионална алатка.

100641_2030

За да дознаете што е способен за алатката за пила, неговите карактеристики и времетраењето на работниот век, се препорачува да се проучат информациите од инструкциите за моторна пила.

Корисни совети

Помогнете им на експертите и на водичите да ги најдат разликите помеѓу домашните или полупрофесионалните, како и професионалните собранија. Ако имате било какви сомнежи околу изборот на единица за пила, ова видео ќе ви помогне.

Уред за моторна пила и принцип на работа

Модел за моторна пила, како полупрофесионална така и за домаќинство, се агрегат кој се состои од главни јазли:

 • домување со електричен мотор
 • верижна пила
 • системи на сопирање и антивибрација.

Бензопила-вибрат-бензопилу-9

Во работата на вклучените моторни пили: мотор со внатрешно согорување, пренос на менувач и затворен центрифугален ланец, движејќи се по пилата. Техничките параметри се: моќност и обем на моторот, должина на пилата и обемот на резервоарот за гориво.

3d188f408ce5880169aa15d5a1683234_0

Природно, параметрите на синџирите на моторни пили ќе се разликуваат од параметрите на сечилото за пиење. За да се одредат специфичните карактеристики на алатката за корисникот, се препорачува да се запознаете со каталогот на моторни пили и прегледи на потрошувачите.

Од домаќинството Хускварна до полупрофесионална СТИХЛ

Најмалиот модел на моторна пила за домаќинство е Хускварна 137. Девојчето не е во можност да работи со полно работно време.

1392802833_husqvarna-karter-filtraciya

Но, за барањата за безбедност, ергономија и функционалност, ваквата "аматерска" алатка практично не се разликува од професионалните единици на кој било начин. Во споредба со другите моторни моторни пили, Хускварна има неколку предности:

 • системот против вибрации, кој се базира на принципот на две маси
 • ниско ниво на издувни гасови
 • оптимизирано управување со единиците
 • ниска потрошувачка на гориво
 • латерална тензија на синџирот на профилот.

21_44

Сопственикот на мотор со моќност до 2,2 kW и капацитет на моторот од 36,3 cm3, краток гума до 38 cm од моторната пила Husqvarna 137 има лесен старт. Тајната е во омекнување на пролетта на стартерот. Моделите на пила за домаќинство се опремени со стандардна пила со ширина од 45 см со синџир, која може да се замени со 35-40 см. Меѓутоа, ланецот има и аматерско ниво.

05-pi137-142-A-16 (5) -500x335

Покрај тоа, апаратот за домаќинство со релативно ниска цена е опремен со прајмер за транспорт на гориво, што овозможува лесно стартување и економична потрошувачка на гориво.

hrapovik-startera-dlja-benzopil-husqvarna-137-142-235-236-240

Се разбира, пила за домаќинство се сопственици на Оскар со едноставно сечење и пиење дрво, давајќи ја номинацијата "најдобар" за професионален инструмент.

Слика 2 xy

Хантерски белешки - комплетна СТИХЛ

Модели за моторни пили STIHL  се сметаат за полупрофесионални и професионални и широко се користат за потребите на шумарството. Високиот капацитет на агрегати со капацитет до 6,4 kW со капацитет на моторот од 35,2 до 121,6 cm3 овозможува производство на тенки и зрели дрва.

cep-stihl-ms-180

Дизајнот на синџири за сечење на полупрофесионални единици не бара многу време за прилагодување и балансирање. Овие параметри веќе обезбедуваат избалансиран центар на тежината на пилата и неговата мала тежина.

На пример, моторна пила 250 дебеломер со капацитет на моторот од 45,4 см3 со тежина од 4,6 кг ќе ви овозможи да се справите со пила во приватна куќа, лов или патување.

b0e4690da5b0

А кратка пила до 40 см, систем против вибрации и сопирање, нема проблеми со стартувањето со четири начини на работа, значи дека вие само сонувате за одмор сега. Два дена напорна работа во процесот на сеча ќе овозможи да се постигне целосен мир.

Слика 6 ЕЕЗ.

Покрај тоа, дебагираниот систем за подмачкување на синџирот на профили со варијабилна пумпа за масло ќе обезбеди добра економија.

Компензаторот на карбураторот ја стабилизира моќноста на моторот и потрошувачката на гориво, минимизирајќи ги трошоците за одржување на уредот.

Слика 5 мирна

Професионални пила STIHL заслужено ја сметаше за најдобра моторна пила во својот сегмент. Не ја исплаши дури и значајната цена на инструментот.

Дополнителна предност на моторната пила од STIHL е можноста за лесен транспорт и лесно складирање.

Како да направите вистински избор на домаќинство, полупрофесионална или професионална моторна пила ќе го кажете ова видео.

Но, секоја техника во процесот на интензивна работа има својство на физичко носење, што доведува до неуспех на единицата и последователна поправка на моторни пили.

do1-768x1024

Поправка на моторни пили

Дизајнерските карактеристики на алатката за пила ја преземаат замена на единиците на единицата, имено:

 • карбуратор и филтер за воздух
 • резервоар за гориво и пумпа за масло
 • системи за палење и стартер
 • спојката и коленестото вратило
 • придушувач и картер
 • клипна група
 • кочница со синџир.

husqvarna137-подесување-карбуретор

Потсетиме дека преоптоварувањето на елементите и синџирите на ланецот е дозволено спорадично. Затоа, правилната цел на сечилото ќе го продолжи животот на сечилото.

Можеби сте заинтересирани за: