Како да направите буре барут со свои раце. 9 чекори и бања подготвена: избор на материјали, дизајн, располага со подот, покривот или не треба, не пропуштаат вода, шпорет, електрична енергија, внатрешна декорација.

 • admin
 • 25 мај 2016 година
Како да направите буре барут со свои раце. 9 чекори и бања подготвена: избор на материјали, дизајн, располага со подот, покривот или не треба, не пропуштаат вода, шпорет, електрична енергија, внатрешна декорација.

Да се ​​изгради бања на свој приватен заговор сон, ако не и сите, тогаш многу многу. Потребни атрибут за остатокот ќе биде за оние кои сакаат да поминат викенд на вилата и на отворено, далеку од вревата на градот, како и за оние кои претпочитаат вршење на летниот период во природна мир и спокојство.

Во кои случаи е препорачливо да се даде предност на изградбата на када

Доколку структурата на базен или аранжман ќе треба да имаат туш или централизиран систем за водоснабдување во куќата, изградба на бања, може да се планираат, дури и ако водата не е достапен.

бања-бочка-11

Можеби единствената нијанса што може да предизвика сопственикот да не изгради бања е премала површина на земјата. Постојат многу опции за изградба на бањи. Тие се разликуваат една од друга и во димензиите и во принципот на работа. Една од најпопуларните опции е финскиот сад за бања, за неа е да обрне внимание на оние кои сериозно размислувале за изградбата на овој исклучително корисен објект.

Треба да се забележи следните предности:

 • мала големина (одлична за пласирање на место со просечна големина),
 • мобилност - ако сакате, барел е лесно да се инсталира на нова локација или да се транспортира на друго место
 • за нејзината изградба нема да биде потребно да се потроши долг временски јаз
 • изградбата на бања-барел се одвива без да се истура фондацијата, што пак значително ги намалува финансиските трошоци
 • поповолно се разликува од другите опции од нејзината надворешна оригиналност и атрактивност
 • внатрешното греење на воздухот, за разлика од слични структури, се случува за неколку минути
 • е опремен со исти лековити својства кои се достапни во класични верзии.
 • достават пареа може да се произведуваат високо-квалитетни дрво, како Abash да се заврши бара мала количина на дрва поради соба со пареа, финансиските трошоци нема да биде една мала област на големи, можете да добиете информации Екстра-Лес.

banya_bochka3

Не големи димензии на зградата не целосно лиши бања-када на удобност и функционалност. Фановите на пареа соби може да се најде во неа сите најпотребно за достоинствено однесување на овој вид на рекреација. Скандинавските народи веќе многу ги ценеле сите свои предности. Сепак, на територијата на постсоветскиот простор слични структури се исклучително ретки.

Кедар бањи-барели, нивните карактеристики

Наједноставната опција е да купите готови кади направени од кедар, се разбира, таквата цена за барел е значителна, но предностите што ги има навистина се вредни:

 • производите од кедар можат да служат стотици години, тие се отпорни на ефектите од габични култури и микроорганизми, тие не се погодени од инсекти,
 • бидејќи кедровото дрво има низок број канали на смола, во процес на експлоатација, дури и кога е изложена на високи температури, смолата нема да се ослободи,
 • кедрово дрво, ниска топлинска спроводливост на топлина овозможува заштеда на својства споредуваат педесет милиметар табла со ѕид од тули, дебелина која е 38 см, дури и во екстремен студ во топлина бања чуваат добро,
 • во кедрово дрво содржат специјални супстанции, фитонциди, кои се ослободуваат под дејство на пареа и температура, го стерилизираат воздухот во собата и даваат лековити својства.

бања-бочка-8

Ентузијастички прегледи на сопствениците за кедрови барели, кои често може да се најдат на форумите, уште еднаш ја потврдуваат удобноста на таквите производи и леснотијата на нивното работење. Особено често може да се најдат пофалби за рајот на кедрови барел од популарниот домашен производител.

бања-бочка-5

Таквите кедрови бањи:

 • имаат прилично оригинален и атрактивен дизајн,
 • на нивното загревање ќе потрае не повеќе од 30 минути,
 • топлината во барел трае доволно долго.

Гледајте видео за буриња

Сауна од барел со свои раце - корисни совети и технологија на извршување на работата

Ако, за доброто на економијата, се одлучи да се изгради сауна самостојно, тогаш треба добро да се измери неговата способност и свест во областа на таквата конструкција. Можеби, самиот процес на изградба на бањата буриња-сите вреди да се довери на искусни професионалци во оваа област. По сите, само што тие се свесни, а со тоа ќе биде во можност да се разгледа во процесот на изградба, со сите карактеристики и нијанси на изградба на овој олицетворение, бања.

Вреди да се обрне внимание на фактот дека сауна е направена во класичната верзија на бар, тоа е многу полесно да се изгради од бања-барел. За изградба на вториот ќе бара макотрпна и точна.

banya_bochka1

При монтажата на кадата гледаме видео:

подготвителна работа пред изградбата

Ако одлучи да го изврши делото на нивните сопствени, првото нешто, за изградба на едно место треба да бидат подготвени, односно максимално ниво нагоре. По ова, се постават рамни греди на ниво земјата. Нивната главна функција ќе биде да се заштити основата на конструкцијата, која ќе биде направена од дрво, од контакт со земјата. Таквата уникатна основа сигурно ќе го заштити дрвен материјал од процес на гниење.

избор на материјали за изградба на када

За изградба на бања-барел ќе бидат потребни одбори од кедар, смрека или бор. Тие, бездруго, мора да се исушат темелно. Димензиите на плочките треба да бидат: дебелина - 45 mm, ширина - 90 mm. Треба да се има предвид дека поврзувањето на одборите меѓу себе ќе се заснова на принципот на "шипка-жлеб" (исто така наречен "јазик").

banya_bochka4

Принципот на таквото прицврстување лежи во фактот дека во жлебот на еден од деловите ќе се вметне мелениот чешел од друг дел. Покрај тоа, ќе треба челични карики. Тие ќе го сфатат дизајнот на барел на одредени места и ќе бидат лоцирани долж периметарот. Тие значително ќе го зајакнат поврзувањето на делови и ќе обезбедат максимална сила за дизајнот.

Фирмата-производители произведуваат одбори кои имаат директна намена за изградба на када-барел. Во градежниот пазар, исто така можете да најдете набавки-заготовки за барел-барел. Со нив, воопшто не треба да има никакви проблеми, тие едноставно треба да се соберат со следење на чекор-по-чекор параграфи од приложените упатства.

бања-бочка-12

Често, да се создаде основа со користење зимзелени греди во износ од 2 парчиња, димензиите на кои се 50 x 150. Греди меѓусебно мора да бидат безбедно прицврстени. Таквата уникатна основа ќе биде доволно сигурна, издржлива и способна да издржи не малата тежина на структурата. Како топлинско-изолационен материјал за кадифен барел, експертите советуваат употреба на минерати.

Некои корисни совети за монтажа на када-барел:

димензии на барел-барел

Утврден со опција за изградба на барел, главното внимание треба да се посвети на бројот на претпоставените луѓе кои можат да бидат во неа во исто време. Неговиот капацитет варира во голема мера.

бања-бочка-15

Неговата стандардна должина може да биде од 2,5 m до 4 m. Неговата опрема, обем и димензии одредуваат:

 • тежина на конструкцијата
 • карактеристики на создавање на т.н. основа
 • количина потрошен материјал, односно табли.

Проширување на областа на бања може да се должи на изградба на продолжување или веранда. Над влезот можете да направите визир. Кога градите дополнителни фрагменти, многу е важно да се одржи унифициран стил. Затоа, за нив е неопходно да се користи ист материјал како и за изградба на основата: одбори направени од бор или смрека.

карактеристики на сексот

По правило, подот во сите бањи е поставен под агол. Во барел-барел, тоа треба да се направи, исто така. Подот направен на овој начин ќе обезбеди правилен проток на вода. Исто така, во подот треба да се направат специјални дупки за да се обезбеди ист проток на квалитет. Обично, испуштањето на вода во такви структури се јавува директно во почвата. Но, ако сакате и достапноста на таква можност, канализацијата може да се организира во централизиран или локален канализациски систем.

електрични жици

Електричните инсталации во бањата ќе овозможат да бидат опремени со уреди за осветлување, а исто така да се инсталира и користи електричната печка како главен извор на греење. Поаѓајќи од фактот дека главниот материјал што се користи за изградба е дрво кое е лесно запаливо. Поради тоа, опремата на бања мора да се изведува со електрични жици во согласност со сите мерки за заштита од пожар. Кабелот на електричниот кабел е поставен специјално направен во жлебовите на ѕидот.

кров: дали или не

Финскиот бања имаат многу различни опции за градење. Во повеќето од нив недостасува покривот. Таквите опции се многу поевтини и бараат помалку време за изградба. Но, од друга страна, таквата структура е помалку заштитена од влијанието на временските услови (дожд, сонце, ветер) од слична структура со преклопување.

бања-бочка-2

Во градежен пазар, можете да најдете многу квалитетни материјали за организација на подови по пристапни цени. До денес, најчесто за вакви работни места се користат бигуменски ќерамиди. Прицврстете го со нокти до основата на преклопувањето, а потоа лепи заедно. Оваа опција целосно ќе ги спречи протекувањето, односно ќе го заштити дрвото од влажнење, а со тоа и го зголемува оперативниот период на целата структура.

водоотпорност

Секој знае фактот дека дрвениот материјал изложен на влијанието на влага ги менува своите физички квалитети: бојата станува сива и досадна, а структурата е лабава и расипана. За да се спречи формирањето на гниење и мувла на дрвената површина, како и нивното ширење, ќе им помогнат посебни средства.

Тие можат да се купат во специјализирана продавница. И можете да отидете на друг начин: да стекнете доволно количество ленено масло и да ја впиете целата надворешна дрвена површина на бањата. Оваа импрегнација ќе биде одлична со заштитните функции. Внатрешниот дел од ѕидовите на бањите е подобро да не се обработува.

Под влијание на пареа, дрвото мора да "дише" и на тој начин да ги даде своите корисни својства и арома. Загреаниот воздух ќе го исуши дрвото и ќе ги спречи процесите поврзани со гнили. Покрај тоа, отстранувањето на вишокот влажен воздух, исто така, ќе се појави преку дупки за вентилација лоцирани под клупите.

Инсталација на печки

Во фински бања можете да инсталирате и електричен шпорет и печка за горење. Постојат многу видови на двата вида. По цени, секој купувач може да избере за себе најоптимално. Печки на дрво се подобро да се купат за оние кои претпочитаат влажна двојка.

бања-бочка-18

Исто така, оваа опција ќе биде идеална за оние чии планови тоа не е да се направи во сауна жици. За инсталација на печка која работи на електрична енергија, жиците ќе треба да бидат поставени во секој случај. Кога купување на таква печка, тоа е потребно да се наведе: ќе функционира од стандарден напон од 220 V. Во однос на власт, најдобра опција ќе бидат оние уреди кои се дизајнирани до 6 kW. Таков вид на печки ќе биде на вкусот на навивачите на сува пареа.

Внатрешен дизајн

бања-бочка-9

Декорацијата на барел може да се направи на различни начини. Сè ќе зависи од желбите, приоритетите за вкус и финансиските можности на сопственикот. Еве, главната работа не е да ја претераме со износот на внатрешни работи: не занемарувајте погодност за доброто на убавината. Важни делови од која било бања се клупи.

бања-бочка-10

Нивната должина треба да биде малку помала од должината на целата структура. Најдоброто дрво за нивно создавање е липа. Само кога не се испушта смола. За подолго работење на продавниците неопходно е да се направи третман на дрвената површина со масла и лакови. Тие можат да се купат во специјализирани продавници.

Принципи на грижа

Грижата за када-барел не е апсолутно комплицирана. Главната работа е да прави се што е редовно.

По секоја употреба ви требаат:

 • отстранете го ѓубрето во средината на собата, остатоци од метли и лисја
 • исчистете ги остатоците од вода
 • во текот на летото, не заборавајте за редовно проветрување
 • во зима, исто така, редовно проветрувајте со помош на вентилациони отвори.

Само со постојана имплементација на сите принципи на заштита, сауна-барел ќе биде прилично долг период за да ги задоволи и домаќините и гостите.

Можеби сте заинтересирани за: