Топлинска изолација на грејни цевки. Топлинска изолација на цевките за греење може да се направи со помош на разни материјали - тоа се течни грејачи, пена влакна, минерална волна и полиуретанска пена.

  • admin
  • 20 јуни 2014 година
Топлинска изолација на грејни цевки. Топлинска изолација на цевките за греење може да се направи со помош на разни материјали - тоа се течни грејачи, пена влакна, минерална волна и полиуретанска пена.

Ако котлината во куќата е на неогреан простор, тогаш кога течноста за ладење се движи низ цевките во загреаната просторија, околу 20% од топлината е изгубена. За да се осигура дека таков голем волумен на топлина не се потроши, се користат разни топлински изолатори. Посебно внимание треба да се посвети на топлинска изолација вентили од леано железо приклучоци AVK. Леано железо - кршлив материјал, кога течноста во вентилот се замрзнува, телото може да пукне. Сопственикот на куќата мора да го земе предвид ова и, соодветно, да произведе квалитетна топлинска изолација на вентилот на портата. Разновидноста на материјали за изолација од топлина овозможува значително да се намалат загубите на топлина и да се постигне максимална ефикасност на системот за греење. Во статијата се разгледуваат главните типови на топлинска изолација за грејни цевки, се врши целосен преглед на карактеристиките на секој тип на изолација.

Топлинска изолација на грејни цевководи. За што е тоа?

За рационално користење на топлинската енергија на системите за греење, неопходно е да се загреат само оние простории за кои е потребно. Топлината која произлегува од грејните цевки во не-станбени, помошни простории се расфрла без корист за потрошувачот, додека вкупните перформанси на системот се намалуваат и трошоците за потрошувачка на енергија се зголемуваат. Една од причините за изолација на цевките е веројатноста за замрзнување на течноста за ладење со остар пад на температурата на улицата. Замрзнувањето на целиот систем е малку веројатно, но формирањето на приклучоци е доста честа појава. Затоа, термоизолацијата за цевките е важна и неопходна состојба при инсталирање на котел за загревање што поминува низ просторија без греење. Благодарение на таквата заштита е можно целосно да се избегне неоправдано губење на топлина или замрзнување на системот. Исто така, топлински изолациски материјали ги штитат компонентите на системот за греење од можни механички оштетувања, кондензација и можна корозија. Така, изолацијата на системот за греење обезбедува:

  1. Значително намалување на загубата на топлина во системите за греење што минуваат низ студените области.
  2. Целосно отстранување на замрзнувањето на течноста за ладење.
  3. Интегрирана заштита на површината на цевките од надворешни влијанија.

Минерална волна на големо и мало од складиште во Одеса, цена 10 UAH / кв.м, цел во Одеса - Пром.ua (ID # 8304472)

Како правилно да се примени топлинска изолација во системот за греење

Со сите различни грејни тела, многу е важно да се избере вистинскиот материјал во секој конкретен случај, врз основа на параметрите на собата и техничките услови на работењето на системот за греење. Главните критериуми за избор на изолациски материјали се:

  • Локацијата на цевките на системот за греење бара топлинска изолација
  • Карактеристики на гасоводот кој го снабдува топлинскиот носач
  • Температурата на носачот на топлина во системот и цевководот
  • Технички карактеристики на материјали за изолација од топлина

Основни оперативни параметри на топлинско-изолациски материјали:

  • Термичка спроводливост. Колку е помала топлинската спроводливост на материјалот, толку е подобра неговата термичка изолација.
  • Отпорност на влага. Овој имот е исклучително потребен за висококвалитетна заштита на метални цевки од кондензација и корозија.
  • Отпорност на пожар и отпорност на топлина. Овие параметри треба целосно да се усогласат со стандардите за заштита од пожар во загреани згради.
  • Отпорност на распаѓање и влијанието на микроорганизмите.
  • Технолошки и цената на инсталацијата.

Материјали и методи на топлинска изолација на цевки. Карактеристики и методи на примена

Изборот на ефективна изолација не е тешка работа, но со оглед на разновидноста на асортиманот на топлинско-изолациски материјали, ќе треба внимателно да размислите за тоа кој да избере да добиете најмногу ефект. Материјалот што се користи за топлинска изолација на цевките може да биде:

  • Мека ролна
  • Солидно парче (цилиндри и полуцилиндри)
  • Течни, обезбедување монолитен слој

При изборот на материјали, потребно е да се земе предвид дијаметарот на цевките за правилен избор на димензиите на парче греалки. Во принцип, сите грејачи работат на ист начин - топлинската изолација е обезбедена од воздухот содржан во внатрешноста на грејачот, но се разликува во удобноста на инсталацијата. Изолација на школка за греење цевки е можеби најлесниот начин на затоплување. Таквиот грејач е достапен во форма на полуцилиндри, инсталирањето на грејните цевки се прави со поврзување на двете половини.

Затоплување на канализацијата - инсталација, материјали и методи на изолација на цевки

Поради жлебовите во полуцилиндите, се обезбедува целосна квалитетна топлинска изолација, материјалот густо ја покрива цевката, поради што овој метод се нарекува "школка". Најпопуларните и практични грејачи за цевки за греење:

  • Стиропор
  • Минерална и фиберглас волна
  • Полиуретанска пена
  • Пена полиетилен
  • Пеноизол
  • Пенофол фолија

Детална анализа на грејачи за цевки во системот за греење

експандиран полистирен

Затоплување на канализациони цевки: дали е потребно и како

Пена полистирен е ефтин и лесен за употреба еднократно имулант. Понекогаш овој материјал се зема за пена, но во споредба со него, тој е повеќе густа и квалитативна. Термоизолатори изработени од експандиран полистирен се користат во системите за греење со температура на течноста за ладење не повеќе од +85 ° С. Овие грејачи се достапни во форма на полуцилиндри. Пена полистирен школка е ставен на цевката и фиксиран со леплива лента или стеги.

минерална и фиберглас волна

Последни публикации на страницата

Ова е класичен изолатор-изолатор, произведен во ролни. Инсталација е направена од цевки за завиткување, фиксирана изолација со нерѓосувачка жица или обвивка. Добро - ниска топлинска спроводливост и висока отпорност на пожар. Недостатоци на ова е потребата за хидроизолација изолација од надворешната средина (ако е потребно), како камена волна и стаклена волна е лесно да се извлечат во влага, а со тоа ја губи својата изолациски својства. Треба да се напомене дека обичната стаклена волна е материјал кој е нездраво и ја иритира кожата и белите дробови. Новите технологии овозможуваат производство на стаклена волна од нерастворливи влакна, што ја зголемува безбедноста на материјалот. Меѓутоа, при инсталирање на оваа изолација, не ги занемарувајте заштитните мерки.

полиуретанска пена (PPU)

Екатеринбург - комплетен комплет запечатување на цевката на цевките во PPU изолацијата на топлинското смалување на ракавите.

Таквата изолација може да биде од два типа: цврста и испрскана (монтажна пена). Пена за монтажа, во случај на опасност, може да се користи за изолација на мали делови од цевки. За висококвалитетната изолација на индивидуалните кола за загревање, се користи тврдата форма на таков грејач. PPU е лесен и силен материјал со ниска топлинска спроводливост. Предноста на полиуретанската пена е нејзината висока отпорност на вода. Материјалот се смета за нетоксичен, хемиски стабилен, издржлив и еколошки безбеден. Инсталација на топлина-изолациски материјал околу цевката се одвива од страна на "школка" е свиткан и фиксни со користење на конвенционални жица плетење, стеги, врски или клипови. Издржува температури до + 150 ° C

проширен полиетилен

Водовод. Водоснабдување. Известување за канализација Информативен портал за градежништво на Украина

Таквиот материјал најчесто се користи за затоплување на водоводни цевки, но може успешно да се користи за топлинска изолација на цевките за греење. Материјалот се користи за изолација на челик, бакар и пластични цевководни системи за греење, можат да издржат температури до + 70 ° C. Материјалите за топлинска изолација изработени од полиетилен во пена е флексибилен изолационен материјал во форма на цевка со фина порозна структура. Поради технички лонгитудинална инцизија лесно да се носи на било кој дел од системот за греење и со посебен лепак цврсто фиксиран на цевки. Поради меката структура на таквата изолација не се препорачува да се поправат на цевките со жица, жица или касета.

пеноизол

Современи грејачи

Penoizol - течност полимерни изолација која се применува на цевка со прскање, неговиот состав е сличен на пена полистирен. Понекогаш се нарекува течна пена. Овој составен материјал, по стврднување, формира порозна монолитна обвивка, која ја одложува топлината од грејните цевки. Таквите изолација е универзална, таа е апсолутно nonflammable изолација за греење цевки, тоа може да издржи температура протокот на 100 ° C, отпорен на вода и хемиски отпорни на агресивни медиуми. На цевките, penoizol се нанесува со специјална единица за прскање, додека строго ги следите мерките за лична безбедност. Предноста на оваа топлинска изолација е беспрекорен зглоб.

пена фолија

Цена пена фолија фолија

Ова е релативно нов материјал на пазарот, произведен во ролни. Оваа мулти-слојна изолација, вклучува слој од пена полиетилен и алуминиумска фолија. Пенофол фолија е погодна за инсталација, совршено ги штити цевките од замрзнување, кондензација и корозија.

Термичка изолација за цевки фолија

Посебно внимание треба да се посвети на материјали за топлинска изолација со употреба на алуминиумска фолија. Треба да се напомене дека ефективноста на топлинска изолација не е само во зачувување на топлината, туку и во нејзината рефлексија. Полираната фолија има високи рефлексивни својства, затоа термоизолацијата со изолација од фолија е универзален ефективен метод за одржување на температурата на течноста за ладење и максимално одржување на ефикасноста на системот за греење. Во производството на изолација од фолија, слојот од основен материјал се нанесува на фолија слој.

Изолатор ИСОВЕР Техничка изолација КИМ-АЛ Купете топлинска изолационен материјал, материјал за изолација од топлина Стаклена волна, фиберглас Извер

Тоа може да биде: минерална волна, полистиренска пена или проширен полиетилен. Главниот слој, кој има ниска топлинска спроводливост, ја обезбедува неопходната топлинска изолација. Помошниот слој е заштитна обвивка од алуминиумска фолија, која има максимални рефлексивни својства, како и својства на пареа и хидроизолација. Принципот на рефлексивно дејство на фолијата е едноставен - протокот на топлина што произлегува од грејните цевки се рефлектира назад. Ова е причината зошто foiled изолација за цевки се нарекува рефлексивни изолација. Таквата изолација може да се направи во форма на ролни, плочи, душеци, постелнина, цилиндри (школка).

Нацртајте заклучоци

Сите изолирани грејачи имаат свои посебни квалитети, тие се прилично едноставни при инсталацијата, топлината на цевките со свои раце во индивидуалниот систем за греење не е многу тешка. Секој од видовите се применува во согласност со потребите и потребните работни услови.

Можеби сте заинтересирани за: