Оси во областа: како да се ослободи од оси во земјата, препарати од оси.

 • admin
 • 12 АВГУСТ 2016
Оси во областа: како да се ослободи од оси во земјата, препарати од оси.

За жителите на градот станови, борбата против оси, ретка појава. Но, сепак, постојат моменти кога дезинфекција услуга доаѓа со отстранување на гнезда и жителите на урбаните жители. Во високи згради, овие инсекти често се вработи едно затскриено дел од loggias или тераси да ги градат своите гнезда. Во предградието на дворови сличен проблем се јавува почесто. Тука речиси сите сопственици на куќи барем еднаш, но оси гнездо ударот и да се ослободи од досаден соседи.

гнездо Хорнет е, во секој случај, се препорачува што е можно поскоро да се ослободи од нив

Без разлика на тоа каков вид на инсекти ова носи, иако не е голема, но добро, која се состои во јадење мали, штетни за градинарски растенија, инсекти, постојат некои одредени точки кога се елиминира оса гнезда мора да бидат задолжителни.

osy_na_priusadebnom_uchastke2

На пример, кога Хорнет колонија започне опремување на своите домови директно на дизајн на вашиот дом, или во близина на Нови соба, т.е. на локации со привремен или постојан престој на луѓе или на правци на можни преместувања на територијата на infield.

Аспен домови и нивните жители се реална закана за здравјето на луѓето. Се разбира, оние кои никогаш не се соочиле со непредвидливи агресија на овие инсекти, на прв поглед тоа може да изгледа дека гнездо виси со оси не претставуваат опасност. Основното мото на таквите луѓе може да се смета, јас нема да се допре, и јас нема да го допре.

Но, како неутрална позиција во однос на оси, порано или подоцна се промени. Ниту еден од патниците на дома со сајт Хорнет е не можете да бидете сигурни дека тоа нема да нападне или предвиди нападот и одбраната. Мошне често, оси едноставно да реагираат негативно на присуство на луѓе во близина на нивниот дом.

osy_na_priusadebnom_uchastke13

Доволно човек да им пријде на растојание од неколку метри до гнездото и оси можат да брзаат жестоко да се брани својот дом. И да го направите тоа, тие нема да бидат изолирани напади, и сите рој. Возрасни лојални да живеат во нивната територија оси, треба да се земе во предвид дека во близина на гнездо, па тие можат да работат и да игра на децата кои не се имуни на напад, и доста голем број на болни каснувања.

Важно е да се запамети дека секое живо суштество во непосредна близина на куќата на Аспен може да стане жртва без очигледна причина. Најдоброто нешто што може да стави крај на таков состанок е залак на еден инсект. Преживеаните го нападнаа целиот рој, тврдејќи дека еден залак е цвет.

За непријатен сосед со осите - видете го видеото:

Како да се ослободите од оса гнезда

Кога ОК се појавува, прво нешто што треба да направите е да ја дознаете причината за нивното присуство на ова место. Овие појави можат да бидат поврзани со банално пребарување на храна, а можеби и со фактот дека некаде во близина на гнездото е веќе изграден. За да се разберат причините за појавата не е тешко. Ако оси страницата се секогаш присутни, па дури и во големи количини, без конкретна причина, како што се зрели круши или јаболка, грозје или малини, тоа е веројатно дека некаде на сајт тие градат гнездо.

osy_na_priusadebnom_uchastke1

Главната работа е да се разбере следново: убие неколку членови на инсекти што е можно (хартија, летаат бухалка и слично), но целокупната ситуација, таквите акции не се промени многу. Во просек, неколку стотици индивидуи можат да живеат во секоја од гнездата. Од ова треба да заврши во тековната или слична ситуација, единствениот правилен и рационално решение е целосно елиминирање на слот (или слотови).

Сепак, за да се отстрани гнездото, прво мора да се најде.

osy_na_priusadebnom_uchastke5

Пред сè, вреди да се истражуваат сите тешко достапни места и слабо гледани места. Во природни услови, во согласност со барањата, осите се населуваат под дебелите гранки на дрвјата, во дупките. Постои вид на оси наречени земјени, па нивните куќи се наоѓаат под земја. Кога инсектите не можат да најдат соодветни места, распоредот на нивното живеење се јавува во поотворени области: голи гранки или дури и во трева.

Како брзо да се најде гнездо

Во однос на резиденцијата на Аспен кај луѓето, овде инсекти преферираат:

 • тавани,
 • нови простории,
 • улични тоалети,
 • ниши во прекривачки чеша,
 • на местата каде што школка на структурата се пресели малку,
 • депозит на неискористениот ѓубре,
 • не се разредува грмушки грмушки,
 • живи живи живи растенија и така натаму, односно места каде што луѓето ретко ја покажуваат својата активност.

osy_na_priusadebnom_uchastke14

Се разбира, организирајќи инспекции во соодветни места за да ги идентификувате гнездата, случајот е многу време, дури и на не многу голема територија. Искусни летни жители доста често користат посебен метод, што овозможува да се открие местото на живеење на Аспен. Принципот на приемот е следново: на пример, во Арбор или веранда (или било која друга слична, отворен простор), потребно е да се стави парче месо или риба.

Китките Minke не ја пропуштаат можноста да уживаат во оброкот. По истрагата се одржа и празникот започна, сопственикот треба да почека малку. Во тоа време, тој мора да се концентрира на вниманието на индивидуите кои летаат помеѓу местото со храна и нивното живеалиште. Така, сопственикот ќе разбере точно каде се наоѓа куќиштето на аспен.

Оси во градината - како да се подготват за елиминирање на гнездата

Аспенските живеалишта што се наоѓаат на двете приватни парцели и градски куќи се ликвидирани на ист начин. Но, пред почетокот на истите постапки, на задолжителна основа, треба да се усогласат со одредени мерки на претпазливост: во секој случај тоа не е неопходно да се изгори на гнездо ако се наоѓа на гранките на дрво или во една зграда направена од дрво.

osy_na_priusadebnom_uchastke3

На која локација ќе се наоѓа гнездото, интензивно ќе гори, па можноста за запалување лесно запаливи материјали не е апсолутно исклучена. Покрај тоа, пред да започне ликвидацијата, треба да се облекуваат правилно. Облеката ќе помогне да се заштити лице од можни напади и болни каснувања. Тоа е исто така вреди да се извести жителите во близина соседи: тие не треба да се додека гори оса дома да се отвори прозорец или вратата и ја напушти куќата.

Понатамошните активности за елиминирање на домувањето на несакани соседи се чисто технички по природа. Само ќе биде неопходно да се одреди најсоодветниот и минимално опасен метод и, се разбира, да се почитуваат сите мерки на претпазливост.

Како да се ослободите од оси во земјата

osy_na_priusadebnom_uchastke9

Најбрзиот и најефикасен начин да се ослободи од осите во земјата ги согорува гнездата. Но, за жал, не секогаш постои можност за нејзино спроведување. Тие ги градат своите куќи од џвакана кора од дрвја. Структурата на овој материјал кореспондира со структурата на картон.

Затоа, потребно е една минута, или уште помалку, целосно да изгори. За да го користите овој метод, потребен ви е бензин и полесен. Пред горење, треба внимателно да ја испитате локацијата на гнездото. И само по веднаш до него нема запаливи материјали, можете да почнете да се подготвувате за горење.

На борбата против оси подетално - на видеото:

Подготовките од оси

Покрај горењето, постои уште еден многу ефикасен метод на уништување - употребата на инсектициди. Тие овозможуваат отстранување на сите места за гнездење. Со нивна помош можете да се ослободите не само од оси туку и од други досадни инсекти.

osy_na_priusadebnom_uchastke4

Нивната набавка вреди да се прави само во специјализирани продавници. Средствата за дезинфекција советуваат да ги изберат следните подготовки: Земете, Извршител, Ламбда зона и други. Ослободувањето на лекови се врши во течна форма.

Пред да започне прскањето, препаратот се разредува со вода во пропорцијата наведена во приложените упатства. Тоа е исто така вреди да се најде пакет на дебели полиетиленски, износот на кој ќе биде малку подолго големина штекер. Пакетот се истури не помалку од 200 грама веќе разредена инсектицид, а потоа го носат на гнездо. Е

ако гнездо се наоѓа на таванот, на работ од пакетот со леплива лента се монтира на плафон. Ако гнездото е на гранка, тогаш рабовите се влечат заедно со јаже. Главната работа е да бидете сигурни дека осите не излегуваат од пакетот. Можете да го отстраните пакетот само на третиот ден. И, пред отстранувањето вреди да се забави гнездото. Ако не направи зуи, тогаш сите оса се мртви и може да се отстранат.

osy_na_priusadebnom_uchastke15

Во случаите каде што осите им овозможат на своите домови во земјата, во обвивка на зградата, во вдлабнатината на мијалник или одводната цевка разредена инсектициди на влегоа во влезот. После тоа, влезот е блокиран, со што се создава стапица. Блокерот може да биде, на пример, ткаенина богато навлажнета во подготовката.

Како да се ослободите од оси во таванот користење мамки

osy_na_priusadebnom_uchastke11

Употребата на мамки со отров е многу ефикасен метод. Таа им овозможува иако полека, но цврсто се елиминира постоењето на оси во таванот, на балконот во други места. Овој метод е многу едноставен и безбеден за сопствениците на куќи. За да направите мамка, можете да користите било кој кисело џем, пиво со додаден шеќер.

osy_na_priusadebnom_uchastke12

Во контејнер со една од состојките додадете лек за осите: Ламбда зона, Земи, Делта зона. Ставете го садот со веќе приготвено мамка во непосредна близина на живеалиштето на инсектите. Локацијата треба да биде избрана земајќи предвид дека таа не е достапна за деца и животни.

osy_na_priusadebnom_uchastke8

По кратко време, осите ќе умрат.

Како состојка за мамка, не користете мед. На својот мирис ќе лета и пчели.

безбедносни мерки во ликвидацијата на оса гнезда

Борба против инсекти, како треба да се врши само во облека од дебела ткаенина со долг завршен ракави, носат маска на пчеларот и густа изградба ракавици.

План за уништување по можност ноќе. Во текот на овие часови сите оса на ова семејство се дома и се помалку активни отколку во текот на денот.

Спроведувањето на дадената постапка не е неопходно да се концентрира вниманието на индивидуалните лица кои го напуштиле гнездото. Убивањето такви извидници може да го расипе исходот на целиот настан. Кога умираат, осите емитуваат чуден мирис дека некој не мириса, но браќата што останале во гнездото ќе обрнат внимание на тоа. Може да се случи лицата од гнездото да организираат сериозен напад и акцијата за ликвидација ќе треба да се одложи.

Што да правите ако каснат од оса

Токсични супстанции содржани во отров од аспен, кај речиси сите луѓе предизвикуваат најсилна болка. Од нив, на местото на залак веднаш се појавува оток. Сегашната ситуација бара итно дејствување.

osy_na_priusadebnom_uchastke6

Кога хистамин се ингестира за време на залак, може да предизвика сериозни алергиски реакции, спазам од бронхиите, а во некои случаи дури и анафилактичен шок. Најсериозните здравствени последици може да предизвикаат каснување во лицето и вратот. Дејството на отровот може да предизвика оток што во голема мера го попречува дишењето.

Кога повеќе, залак може да се развијат симптоми на труење на сите организам: треска, главоболка, тешка вртоглавица, болка во срцето, отежнато дишење, болки во стомакот, гадење, проследено со повраќање, несвестица.

osy_na_priusadebnom_uchastke17

Ако угризот не може да се избегне, треба да се преземат следниве мерки:

 • внимателно проверете ја страницата за залак, ако е најдено убод, отстранете го;
 • ставете бисквит дезинфицирајте (јод, алкохол, колонска вода, водород пероксид, тинктура на календарот, било кој антисептик или добро ги миете рацете со сапун);
 • да се стави нешто ладно, по можност од замрзнувачот, околу 20 минути (ова ќе помогне да се намали отокот и да се спречи негово понатамошно ширење, намалување на болката);
 • во случаи каде што залак паднал во ногата или раката, препорачливо е цврсто да се затегне - ова ќе спречи понатамошно ширење на отровот;
 • задолжително да се земе еден од антиалергичните лекови (Claritin, супрастин, цитрин);
 • исто така помагаат да се намали влијанието на залак на маст на телото, кое вклучува антихистаминици или хормони (Фенистил гел, Адвантан и други).

osy_na_priusadebnom_uchastke16

Постојат методи за ублажување на состојбата по залак, наречен фолк:

 • до отеченото место се нанесува газа, изобилно навлажнета во раствор од сол (сода бикарбона) 1 лажичка и 200 мл чиста вода;
 • направи чај облоги (исто така е можно од слаб раствор на оцет или сок од лимон);
 • закачете го кромид или домат на раната.

Како неутрализатор на отров од аспен може да се користи аспирин. Тој ќе ја ослободи воспалителната реакција и ќе ја намали болката. Лекот може да се зема внатре. Можете исто така да меле таблетата, истурете ја во мала количина на малку топла вода, измешајте ја. Потоа газа натопена во раствор да се примени на издлабена место.

Како правилно да се обезбеди прва помош - видете што експертот препорачува и запомни:

Можеби сте заинтересирани за: