Ние правиме вентилација на подрумот или подрумите на селска куќа, разни шеми на уредот и нивните карактеристики

  • admin
  • 03 јули 2014 година
Ние правиме вентилација на подрумот или подрумите на селска куќа, разни шеми на уредот и нивните карактеристики

Проблемот со квалитетот на воздухот се појави во зората на човештвото, кога примитивните луѓе запалија пожари во пештерите и сè уште не знаеја што е подрум, а особено подрумот на приватна куќа. Можеби тоа е причината зошто тие не беа загрижени за вентилација коло. Но, современото човештво не претставува приватна куќа без просторна и мултифункционална визба. Како да се создадат услови за вентилација на подрумот или подрумот?

Кои се условите за создавање вентилација на куќите во домот

Изградбата на селска куќа, опремена со подрум или подрум, не може да се замисли без систем за вентилација.

ventiliacija-v-garazhe-4

Вентилација е систем на воздушни канали, цевки и отвори, што овозможува движење на воздушни маси во просториите на куќата, вклучувајќи подрум и подрум. Главната цел на вентилација е да се отстрани од подрумот или подрумот на издувниот воздух. Создавањето и инсталирањето на вентилација е предуслов за удобен престој.

venpodpog3 +

Не е тајна дека во услови на висока влажност, се создава поволна средина за развој на мијази, габи и бактерии. Затоа, вентилацијата на подрумот во куќата е важен настан, кој не треба да се заборави. Како да се опреми вентилацијата на подрумот во приватна куќа или вентилација на подрумот со свои раце, со оглед на оптималната шема на уредот?

типична-vytyazhnoj-ventilyacii-estestvennaya-mexanicheskaya-prinuditelnaya-i-ix-ceny

Видови системи за вентилација

Постојат следниве системи за вентилација:
  • Набавка
  • издувни гасови
  • Набавка и издувни гасови.
Набавка на воздух вентилација овозможува размена на воздух и влез на воздух преку природни отвори, имено прозорци и врати со употреба на вентилатори.
Екстракција Вентилацијата врши отстранување на воздухот од просторијата низ воздушните канали на вентилационите вратила.

ventl49184

Набавка и издувни гасови  Вентилација е комплекс на системи кои го поддржуваат движењето на воздухот и воздушната размена, вклучувајќи и вентилација.
  При дизајнирањето на приватна куќа, посебно внимание се посветува на вентилацијата на подрумите. За да го направите ова, во подрумот дел од подрумот се вентилациски (дува).

111

Отвори се отвори, чија големина и количина се регулира

SNiP 2.08.01-89. Во пракса, ова значи дека минималниот дијаметар на големината на пропустливи дупки е 25 см, кој се наоѓа на висина од 20-50 см од нултата марка на фондацијата. Отворите се испорачуваат однадвор со ситни решетки од пенетрација внатре. Во топла сезона, отворите се отворени.

ventiliacija-podvala

За уредување на вентилација во подрумот, чија висина надминува 2 m. Со импресивна површина, се препорачува да се организира снабдување и издувна вентилација, наречен во светот "природен". Принципот на природна вентилација е базиран на физички феномени поврзани со пад на температурата на воздухот: се наоѓа во подрумот и доаѓа од надвор. Затоа, во колото за вентилација, мора да се обезбедат два вентилациони канали.

погреб

Дијаграми на уредот за вентилација

Разликувајте ја следнава шема на уредот за вентилација:
  • природно
  • Принудени.
  Природната вентилација се должи на природното движење на воздухот поради разликата во температурата, притисокот и влажноста. Затоа, природната вентилација не бара комплицирани пресметки, а уште помалку техничка опрема.

vent_4

Принудната вентилација вклучува множество активности поврзани со техничката опрема на системот со посебна опрема која ќе обезбеди пристигнување, движење и отстранување на издувниот воздух. Ако куќата на една куќа има голема површина, тогаш организацијата на принуден вентилациски систем може да се смета за неопходна и оправдана.

Како да направите природна подрумска вентилација со свои раце

Можете сами да ја имплементирате шемата за природна вентилација на подрумот со помош на системот за снабдување и издувни гасови. Потсетиме дека при механичка вентилација, брзината на движење на воздухот во системот за вентилација е од 3 до 5 m3 / h. Со природна вентилација, брзината на воздухот е 1 m3 / h. Системот за вентилација ќе се состои од канали на воздушни канали: издувни гасови и снабдување со воздух.

venpodpog3 ++

 

Неодамна, галванизирани или асбестоцементни цевки се користеа за создавање на природна вентилација. При создавање на природна вентилација, ќе ви треба повеќе практични пластични или метални цевки, како и прстиња за прицврстување. За ова, неопходно е да се одреди локацијата на цевките, што укажува на дијаметарот. Во изградбата на подот и покривот на приватна куќа, се прават дупки за поставување цевки. Цевките се поставуваат вертикално во спротивните делови на подрумот. Издувната цевка се наоѓа и се изведува над покривниот гребен на куќата за 50 см.

shema_estestv_ventil-500x619

 

Напојната цевка се наоѓа во внатрешноста на подрумот. Цевката за напојување е фиксирана со прицврстувачи и е изведена делумно. Се препорачува да се постави цевката на висина од 50 см над нивото на земјата. Треба да се запомни дека дијаметарот на цевките влијае на обемот на воздухот што се пренесува преку системот. Така, на пример, за приватна куќа со подрум од 40 квадратни метри, препорачаниот дијаметар на цевките е 12-14 см за да се постигне воздушна размена на двоен подрумски волумен. Патем, за цевките што се користат за создавање на природна вентилација: не е препорачливо да се користат канализациски цевки.

1378197344_wedding_collection_temperley_london_florence_2013_1020

Подобро е да се даде предност на пластични цевки, кои, во смисла на оперативни и технолошки параметри, ги надминуваат застарените метални цевки. По инсталирањето на цевките, нивната локација е фиксирана во таванот и подот со помош на монтажна пена. Издувната цевка е фиксирана со користење на стеги и фиксирана со спојници во точките на прицврстување. На врвот, издувната цевка мора да биде заштитена со дефлектор.

Дефлектор

Вентилација на подрумот во куќата

Уредот за вентилација на подрумот во куќата не се разликува во основа од вентилација во подрумот. Системот за вентилација на подрумот претпоставува присуство на цевки за издувни гасови и напојување. Цевките се наоѓаат на различни страни од покривот на подрумот. И издувната цевка е предмет на задолжителна изолација. Дијаметарот на цевките е избран со пресметка. Така, на пример, за подрум со димензии 6х8 м, висина од 2 м. Дијаметарот на цевките за вентилација е 12-14 см.

1318866880_ustroystvo-pritochno-vytyazhnoy-ventilyacii

 

По можност да се даде на цевки од ПВЦ. Инсталирањето на цевките е слично на поставувањето на цевките за подрумот. Особеноста на поставувањето на цевките е разликата во висината на цевките за снабдување и издувни гасови. Во висина, цевката за снабдување е пониска од издувната цевка.
  Организацијата на принудна вентилација на подрумот и подрумот е трудоинтензивен процес кој бара посебни пресметки и инсталација на системот, како и дополнителни места за поставување на цевки. Во пракса, присилната вентилација на подрумот не се изведува.
  Вентилација во приватна куќа? Што може да биде полесно!

Посета на земјите од Европската унија и се восхитував на пределот од прозорецот на автомобил или воз, со ентузијазам гледаме добро чуваните куќи. Хармонично се вклопува во прекрасни пејзажи, приватни куќи и колиби привлекуваат внимание и предизвикуваат љубопитност.

Landshaftnye-raboty-v-cadu-11

"Зошто не можете да ги видите типичните" monotubers "и" две цевки "сега, да ги прочитате подрумите и подрумите со гордо испакнатите издувни цевки и цевки? Да, затоа што едноставно немаат такви визби и подруми, опремени според сите правила на домашна вентилација, во согласност со градежните кодови и прописи ...

alemania13

Можеби сте заинтересирани за: