Метал гаража на сајтот: изберете ја локацијата, проектот за гаража, се прелива основа и подот, собирање на гаражата, се стави на портата е изолирана и опремени гаража.

  • admin
  • 31 јули 2016 година
Метал гаража на сајтот: изберете ја локацијата, проектот за гаража, се прелива основа и подот, собирање на гаражата, се стави на портата е изолирана и опремени гаража.

Што самопочитувачки автомобил ентузијаст ќе сакаат да го напуштат својот автомобил на отворено? Да, ако автомобилот е сосема нов и скап? Автомобилот е деструктивно погоден од атмосферските врнежи, покрај тоа е неопходно да се земе предвид голема веројатност за киднапирање на автомобил без надзор. Ако постои можност да се паркира автомобил во чувано паркирање - ова, се разбира, е добро, но вашата гаража е идеална опција. Подолу ќе ви кажам за производство на метална гаража од сопствени раце, како една од наједноставните и ефтини опции за заштита на автомобил.

Која е добра метална гаража

Која е добра метална гаража

Гаража може да биде изградена од дрво, блок, тула, истурете ѕидови од бетон, направи рамка зграда - многу опции. Но, дрвена структура за автомобили премногу добро осветлена, и со оглед на фактот дека гаража може да се чуваат снабдување со гориво и мазиво, дрво од гаражата треба да се напушти. Дрвните структури треба внимателно да се третираат со посебни импрегнации, кои спречуваат воспаление и оштетување на дрвото од штетници. Ако сте спремни да потрошите време и пари за проучување на сите суптилностите на подигнување и заштита на дрвени згради, можете да се обидете. За да се изгради добра зграда од тула, блок или бетон е исто така доста тешко и скапо, покрај тоа ќе се смета за структура на капитал - тоа ќе бара регистрација на многу дозволи и документи, и тоа време и пари.

Метална гаража, чија цена е значително пониска од зградата на главниот град - економично, едноставно и прилично брзо решение на проблемот. Тоа не бара скапа моќна основа, не треба да се направи многу документи, и да инвестира во изградба на големи средства.

Главните предности на металните гаражи вклучуваат: висока заштита од палење, релативно ниска цена на материјалите и добар степен на заштита од крадци.

Како што веќе рековме, метална гаража не се смета за структура на капитал, тоа е добра можност да се избегне хартиена бирократија и веднаш да се започне со градежни работи.

Всушност, ова е многу едноставен дизајн, кој, ако сакате, може да го направи секој сопственик на автомобили, и многу брзо. Само ќе биде неопходно да се прелива или да се собере подот, да се направи едноставна подлога, рамка и да се намали со метални листови. Но, иако металната гаража е едноставна во дизајнот и конструкцијата, многу детали можеби ќе треба да се направат самостојно и строго да се придржуваат до технологијата.

Металната гаража може да биде скелет, демонтирање и заварување. Метални пресек гаражи - повеќе темелно, робустен и сигурен дизајн, но заварени згради се изградени многу побрзо и полесно, и ако е потребно, тие можат да бидат брзо расклопуваат, транспортирани до друго место и само се соберат брзо. За да се одреди изборот на дизајнот на метална гаража, неопходно е да се замисли колку гаража треба да има, каде што ќе стои, и за што точно ќе биде дизајнирана зградата.

Препораки за избор на место за гаража

Избор на место за гаража

Ова е многу важен момент. Зградата треба да биде на кратко растојание од зградата и во никој случај не треба да биде во близина на прозорците. Гаражата не може да се гради во низините и подрачјата преплавени со дожд или топла вода, како и тесно подземни води.

Предуслов е обезбедување на бесплатен и удобен влез и излез во просториите.

Планирање на подрачјето на идната гаража, треба да ги земете во предвид не само димензиите на автомобилот, туку и достапноста на резервен простор за резервни делови, резервни гуми, алати и други потребни работи. Покрај тоа, сосема е можно, во иднина ќе сакате да купите повеќе автомобили, ова исто така треба да се земе предвид во фазата на планирање. Најчестите димензии на гаражите се 3.6x7 метри.

Градежни материјали

За да се изгради метална гаража со свои раце, ќе бидат потребни следниве материјали:

  • Тркалезна или обликувана метална цевка за производство на носечки елементи.
  • Лим.
  • Профили.
  • Делови за прицврстувачи.
  • Материјали за внатрешната кожа.
  • Бетонски раствор или компоненти за неговото производство.

Најдобро е да се користи заштитен од корозија, галванизиран лим. Еден од најдобрите материјали за позлата на метална гаража е брановидни плочи. Тоа е доволно сигурен и издржлив. Точно, цената на брановидни плочи е малку повисока од вообичаените лимови со иста дебелина. Металниот лист, покриен со слој на буквар, ќе чини помалку, но исто така ќе послужи и многу помалку.

Проект за иднината на гаражи

Цртеж на гаража

И покрај фактот што металната гаража не може да се нарече комплексна зграда, сеуште е можно да се направи проектот. Не е неопходно да се преведат купишта хартија врз неа, обидувајќи се да го прикажат секој јазол и детали. Ќе биде доволно да се нацрта на хартија цртеж на метална гаража како целина, што укажува на нејзините точни димензии, како и прикажување на главните детали - портата и покривот. Овој скромен проект не само што значително ќе ја забрза работата, туку и ќе помогне правилно да го пресмета потребниот износ на градежни материјали.

Во текот на развојот на проектот треба да се обидат да се земе во предвид задачите кои треба да се врши од страна на метал гаража: ќе има во него поправки ако се планира присуство на бунари за набљудување, или зградата ќе служи само како простор за складирање на возилото.

Дизајнот, исто така, треба да ги земе предвид димензиите на автомобилот, во пресметката за купување на повеќе гломазна возило во иднина. Големината на градилиштето се определува во зависност од нејзините карактеристики и вкупната површина на која се планира изградбата и на кои задачи ги извршува програмерите. На пример, ако се планира само гаража за паркирање и возило за складирање, тоа ќе биде доволно за да се изгради гаража големини 3h5.5 метри, се разбира, ако не планирате да го задржи нешто како "Хамер". Вграден големини се движат во голема начин, во случај каде што се планира да се задржи во гаража опрема и алати, во таков начин што на периметарот на автомобилот стои во гаража отсекогаш бил слободен премин на најмалку еден метар.

Распоред на градилиштето

Дефект на теренот.

Во оваа фаза на работа, неопходно е да се пренесе цртежот на идната гаража, така да се каже, од хартија до земја. За да го направите ова, ќе треба десет до еден и пол штипки околу 40 сантиметри во должина. Можете да ги користите белешки од челична жица или засилување со дијаметар од 10-12 mm. Исто така ќе ви биде потребна мала чеканка или чекан, рулет со должина од најмалку 5 метри и најлон кабел или линија за изработка со светла боја - околу 40 метри. Ако не е планирана дупка за инспекција, пополнете монолитна површина, која исто така ќе служи како подот во гаражата.

Распоред на страницата

За правилно поврзување на зградата со теренот, неопходно е да се дефинира барем една точка во која ќе се наоѓа аголот на зградата и да се скрши зградата во однос на него. Кога се крши, неопходно е да се проверат димензиите на ѕидот не само по должината на периметарот, туку и дијагонално. Исто така, гаражата може да се прицврсти на завршените згради, што во голема мера го поедноставува процесот на рушење.

Инсталација на метална гаража: фази на градежни работи

Принципот на изградба на метална гаража не се разликува многу од општо прифатените стандарди на повеќето згради.

подот и основата на гаражата

Набљудувачката јама во гаражата најчесто се прави прво. Откако јамката е подготвена, кофражот е инсталиран внатре и просторот помеѓу плочките и теренот се истура со бетон по поставувањето на армирната мрежа.

Истурање на инспекциската јама.

За пополнување перница гаража topsoil е отстранет до длабочина од околу 10 см, рампа остатоци и прочистена од корен се разбудам чист песок, RAM меморија. После тоа истури од горниот слој на парична казна чакал, положи мрежа на арматурата пресек од 10 mm, и се прелива слој од бетон во таков начин што на готовиот перница искачи над нивото на земјата на 10-15 см. При изборот на локацијата за гаража не е потребно да се заборави дека место зградата е потребна на еден рид за да се спречи влегувањето на водата.

Пополнување на подот за гаража

Во принцип, многу полесно е да се конкретизира подот за метална гаража отколку да се направи слична работа во зградата од тули или камења. Не особено ревносен - платформата треба да биде рамна, без видливи испакнатини и пукнатини. Пред портата треба да направите мала падина. Откако ќе биде подготвена локацијата, препорачливо е периодично да се напојува со вода за една недела. Бетон ќе добие доволно сила за околу три недели, се разбира, во топла сезона. За истурање на подот ќе треба околу 2 до 4 кубни метри бетон. Пресметајте ја потребната количина на бетон е многу едноставна: умножете ја ширината, должината и висината на перницата - го добиваме бројот во кубни метри.

монтажа на гаража

Метална гаража Карккас

Прво, рамката е составен. Вертикалните рамки се поврзани едни со други со парчиња одоздола, одозгора и во центарот. Рамката за метална гаража е најчесто заварена, иако е можно да се приклучат на делови користејќи сврзувачки елементи. Посебно внимание треба да се посвети на таванот. Покривот во метални гаражи е направен како фронтон, рамката на покривот е заварена од металниот профил во форма на неколку триаголни рафтови елементи.

Кракас и покривот

Откако рамката е подготвена, таа е обложена однадвор со метални листови. Листовите се заварени до рамката или фиксирани со завртки. Во вториот случај, зградата лесно може да се расклопи доколку е потребно.

инсталација на портите во метална гаража

Порта 1 уредување.

Ова е можеби најдолготрајниот и одговорен дел од работата, иако можете да купите готови порти. Би било препорачливо да се инсталираат наједноставните замавни порти на метална гаража. Рамката за портата е заварена од метален агол или профил и заварена на вертикални столбови.

Gate 2

Ширината на самата порта не треба да биде помала од 2,5 метри. Портата е заварена од профилната цевка и е покриена со метал. Посебно внимание треба да се посвети на изборот и инсталирањето на бравите. Изборот на заклучување за гаража е тема за посебна публикација, изборот е многу голем, методите за инсталација се многубројни. Идеално, гаражата треба да заштити неколку брави, еден главен и вториот, блокирајќи го пристапот до клучалката на главната брава.

отколку да се изолира металната гаража

Утепление 1 уредување.

Бидејќи зимата во внатрешноста на металната гаража ќе биде, благо речено, студено, а во лето неподносливо жешко, потребна е топлинска изолација. Топло метални згради со ист материјал како тула - пена, минерална волна и други материјали за топлинска изолација.

Но, за да се изолира метална конструкција, минералната волна најдобро одговара на материјал отпорен на оган и има добри својства на топлинска изолација.

Затоплување 2

Ако не можете да купите минерална волна, можете да употребите пена од стиропор, но тоа е запалив материјал кој исто така ослободува токсични супстанции за време на палењето. Однатре, изолацијата е покриена со завршен материјал. Ова може да биде едноставен челичен лист, покриен со слој на буквар, брановидни плочи, листови од иверица или масло.

уредување на метална гаража

Гаражата е речиси подготвена, има неколку мали, но важни детали. Прво, тоа е вентилација. Неопходно е да ги пренасочите производите од "животот" на автомобилот и да ја одржувате оптималната внатрешна влажност. Најоптимална и едноставна опција за метална гаража е природен систем за снабдување и издувни вентилации.

Вентилација.

Можете да, се разбира, наместете го вентилаторот и да се направи задолжителен систем за вентилација, но тоа е само добра како средство за брзо проветрувајте ја просторијата, а во гаражата право клима мора постојано да се одржува.

За уредот за природна вентилација издувната дупка е направена на највисоката точка на ѕидот, под таванот. Влезниот отвор се наоѓа на висина од 30-50 см од подот. Отворите за вентилација мора да бидат покриени со решетки и се наоѓаат во поглед на ветерот, издувниот канал треба да се наоѓа во правецот на кој ветерот најчесто дува во вашата област.

За да се загрее моторот во гаража и не се отруени од издувните гасови, издувната цевка стави на гумени цевки со врвот на пламен-retardant материјали, на другиот крај на цевката евакуирани надвор од собата.

Со компетентен распоред и организација во метална гаража, можете да зачувате многу работи, алатки, па дури и храна за зимата. За удобна работа во просториите треба да донесете електрична енергија и да обезбедите греење во зима. Наједноставниот и најефикасен начин за греење на метална гаража е модерна печка за горење, која е полноправно греење, со висока ефикасност и речиси сосема безбедна.

Burzhuyka.

Топла и добро вентилирана метална гаража ќе послужи како пристоен покрив за вашиот автомобил, значително ќе го продолжи својот животен век и ќе ве заштити од крадците.

Повеќе детали за конструкцијата и процесот на изградба на метална гаража може да се најдат во следното видео:

Можеби сте заинтересирани за: