Избираме цевки и канали за уред за вентилација на селска куќа, како правилно да правиме

 • admin
 • 02 јули 2014 година
Избираме цевки и канали за уред за вентилација на селска куќа, како правилно да правиме

Разумно инсталираниот систем за вентилација во приватна куќа обезбедува соодветна циркулација на воздухот во просториите и техничките простории. За целосна размена на воздух, системите се инсталираат користејќи воздушни канали. Статијата претставува преглед на материјалите што се користат за системи за вентилација, ги споредува квалитетите и карактеристиките на воздушните канали направени од метал и пластика.

Која е потребата за вентилација во куќата?

Удобен живот во приватна куќа обезбедува точен систем за вентилација. Ова, пред сè, е диктирано од санитарните и хигиенските норми за живеење во приватна куќа. Поради точната вентилација, во просторијата се внесува свеж воздух и се обезбедува стабилна екстракција. Во приватни куќи, може да се организира природен или принуден влез и издувна вентилација. Некоја воздушна размена може да се создаде со помош на природен систем за вентилација, но не сите современи градежни материјали "дишат" и слободно минуваат воздух. Затоа, најчесто, куќата е принудена вентилација.

Сликај

Задолжителен услов за инсталирање на систем за снабдување и издувни вентилации е присуството на греење на гас во просторијата. Исто така, потребна е целосна размена на воздух во санитарните простории, во кујната, каминските простории, домашните котли. За овие цели, најчесто се користат системи за вентилација на канали.

Правилната размена на воздух во собата е неопходна не само за да обезбеди простор за живеење со свеж воздух. Само за ова, можете само да го отворите прозорецот. Вентилацијата е дизајнирана да ја одржува точната микроклима неопходна за отстранување на влагата и да ги одржи ѕидовите. Тоа, пак, не дозволува појава на мувла и габи во станбени, технички и подрумски простори. Целосната шема на движење на воздушните маси во вентилирана просторија го дели просторот во три зони: прилив, претекување и издувни гасови. Дизајнот на системот за вентилација на куќата вклучува:

 1. Вид на систем за вентилација.
 2. План за движење на воздушните маси, вклучувајќи податоци за локацијата на опремата
 3. Пресметка на размена на воздух.
 4. Избор на воздушни канали и дополнителна опрема.
 5. Инсталација на вентилационен систем.

Без оглед на методот на размена на воздух во индивидуална градба, најчесто се користат канални системи. Да разгледаме во детали кои воздушни канали се користат, како да се инсталира и кој материјал најдобро се користи.

Функции за инсталирање на канал

Вентилација комуникации лежи во изградба на згради. Оптимално е одлуката за вертикалната локација на каналот долж оџакот, минималното растојание меѓу нив е 10 см. Со овој аранжман, каналот ќе ја подобри влечната сила. Точно е да се организираат воздушни канали во сите станбени и технички простории на куќата и да се комбинираат во заеднички канал за одлив. Иако, може да се создадат различни опции за жици. Внимание! Во согласност со регулаторните барања во цивилната и индустриската конструкција, преминувањето на воздушните канали со системот на сите други комуникации е неприфатливо: со водовод, канализација, гасовод. Во шахтите за вентилација, ниту една друга комуникација не може дополнително да се наоѓа.

кондиционирование_и_вентиляция

Сите вентилациони канали (канали) може да се наредени со тула или монтирани со готови цевки. Втората опција е многу поедноставна и сосема е лесно да се направи таков воздушен канал со свои раце.

Кој воздух канал да се избере. Метал или пластика

Во секој канал систем се користат следниве материјали:

 • Пластика (ПВЦ).
 • Алуминиум (ламинирана алуминиумска фолија, полиестер филм и рамка од челична жица).
 • Челик - поцинкуван или црно.

Сепак, без оглед на изработката материјал, сите канали ја извршуваат истата функција. Затоа, барањата за вентилациони канали се слични. Ова се следниве технички параметри на материјалите:

 • Безбедност од пожар.
 • Затегнатост.
 • Параметри на изолација.
 • Усогласеност со санитарните и хигиенските стандарди во однос на нивото на бучава.
 • Слободен проток на воздушни маси.
 • Усогласеност со целокупниот дизајн на собата.

Во згради со зголемена опасност од пожар, природно е неопходно да се користат метални цевки. Ова барање беше искористено во градењето порано, се уште е актуелно и денес. За овие цели се користат канали од галванизиран челик. Таквиот материјал не е кородиран и е способен да функционира во широк температурен опсег.

ventilyaciya_kottedja_sistema_ventilyacii_kottedjei_estestvennaya_ventilyaciya_kottedja3

Во сите други случаи, металот може добро да се замени со пластика. Покрај тоа, во нормални домашни услови, таквите строги мерки на претпазливост се сосема непотребни, а проневера на обемна метална канал не е оправдана. Во исто време, може значително да го наруши дизајнот на просториите. Ако зборуваме за затегнатоста на материјалите, тогаш истата е иста за сите видови што се разгледуваат и се постигнуваат со заварени елементи на прирабница. Од било кој материјал, можете да монтирате воздушен канал од кое било ниво на сложеност. Сепак, пластичните канали имаат предност над металот во однос на изолацијата. Метални цевки, минувајќи низ поткровјето на куќата, бараат изолација. Ако ова не е направено, трајно собраниот кондензат ќе предизвика корозија и предвремен неуспех на структурата. Сепак, пластика е неутрална во вода.

159218

Уште еден плус во правец на пластична ¬- ниска бучава кога поминува протокот на воздух. Металната конструкција е многу инфериорна во овој производ од ПВЦ. Сепак, со цел да се намали ефектот на бучава, препорачливо е да се избегне префрлување од еден дијаметар на цевка во друг и да се направи минимален број на врти на цевки за време на поставувањето на системот. Ова важи и за брановидни и цврсти цевки. Треба да се напомене дека без оглед на избраниот материјал, можно е да се постави воздушен канал од кое било ниво на сложеност, било каде во просторијата. Ова се постигнува поради разновидните форми на производство на метални производи и пластични. Во оваа фаза на развој на градежната индустрија, нема проблеми со изборот на потребните цевки за најнестандардни воздушни канали.

Видови каналски канали

Воздушните канали се цврсти, полу-флексибилни и флексибилни. Цврсти можат да бидат и метални и ПВЦ. Според пресек форма, тие се поделени во круг (кружен пресек) и правоаголни (правоаголен).

5vozduhovod_priam

Повеќе убави и естетски префинета во приватни домови и колиби земја се погледне круг цевки, тие се помали, а не како гломазна како правоаголни затворени. Во тој случај, ако инсталацијата бара постојано распоредување на канал, ќе се применуваат флексибилни брановидни цевки.

флексибилни брановидни воздушни канали

Флексибилни канал многу популарна со потрошувачите, бидејќи на леснотијата на инсталација, брзина на инсталација и минимална употреба на поврзување прирабница. Овие канали се направени од повеќеслојна алуминиумска фолија или пластика. Тие можат да бидат свиткани колку што е потребно. Флексибилниот брановиден воздушен канал ја задржува својата форма поради спирална рамка од челична жица зајакнување.

флексибилен канал

Внимание! Прекумерното свиткување на брановидни цевки води до зголемена аеродинамичка отпорност. Ова се должи на фактот дека внатрешната површина на таков канал не е мазна. За да се елиминира бучавата, се препорачува да се инсталираат флексибилни канали во целосно испружена состојба. Полу-флексибилни канали по истегнување повтори збира не толерираат. Вентилационите канали флексибилни од ПВЦ имаат добри шумски и топлински изолациски својства.

Олимпс дигитална камера

Таквите брановидни цевки се оптимална варијанта на воздушни канали со ниска брзина на проток на воздух и намален притисок. оперативен брзина резерви на воздухот поминува низ флексибилни канал направена од алуминиумска фолија - 30m / s, притисок опсег од 800 до 5000 Pa Pa. Таквите канал задржува својата практични својства на големи температурни флуктуации (од 300C до + 1000С). Можеби најважната карактеристика во корист на употребата на флексибилни канали во индивидуалната конструкција е нивната заштита од пожари. Во случај на пожар или пожар, во просторот не се ослободуваат штетни материи.

Како правилно да се пресмета дишните патишта

За правилен избор и инсталација на вентилација во просторијата ви треба точна пресметка на воздушната размена и инсталираните воздушни канали. Пресметката на снабдувањето / повлекувањето воздух бара посебно знаење. Прописите (SanPiN, GOST, парченце) се дадени јасни насоки за системи за вентилација во различни соби, кои се користат опрема и услови за инсталација. На пример, вентилација на пресметката на соба област се врши по стапка од свеж воздух 3 m3 / s по 1 м2. Таквата пресметка се врши без да се земе предвид бројот на жители.

секциска област на воздушни канали и пресметка на мрежна отпорност

Пресметката на воздушните канали е доста специфична и макотрпна, најдобро е да му се довери на специјалисти. Во принцип, таквите пресметки се базираат на следново. Саканиот квадратни или канал дијаметри, се пресметува од страна на потребниот износ на протокот на воздух доаѓа во собата и на дозволената брзина на овој проток директно во канал канал. Правилно пресметување на меѓусекторските областа овозможува да се задржи во рамките на нормалното ниво на вибрации и аеродинамичната бучава. А втората голема параметар е канал пресметката импеданса мрежа, т. Е. За да се утврди губење на притисокот во целиот вентилација мрежа. Во пресметките, треба да се напомене дека изборот на поголема меѓусекторските областа, нивото на бучава се намалува. Сепак, трошокот за стекнување на самиот канал ќе се зголеми. Така, точните пресметки на воздушните канали ви овозможуваат да ја одберете најоптималната опција за економски индикатори и леснотија на инсталирање.

23

Правилната инсталација на системот за вентилација во приватна куќа е предуслов за разумна конструкција. Сепак, тоа треба да се земе предвид фактот дека на каналот треба органски се вклопат во целокупниот изглед на зградата, без попречување на вашиот архитектура. Тоа е причината зошто, кога изработката на систем за вентилација треба да биде систем на воздушни канали или крие во канал на ѕидот или во структурата на таванот.

Можеби сте заинтересирани за: