Кровен гребен или кровен коњ, како да изберете како правилно да се монтира, корисни совети

 • admin
 • 9 септември 2015 година
Кровен гребен или кровен коњ, како да изберете како правилно да се монтира, корисни совети

Монтирањето на гребенот на покривот е еден од најважните чекори за создавање сигурна и издржлива конструкција. Клучеви врши различни функции: го штити просторот под покрив од врнежите, ја игра улогата на декоративен елемент, како и обезбедување на вентилација и сушење на покривот "пита" јас не знам как е на покривот гребен, кои се на различни видови на лизгалки, како да се постави на коњот на покривот - прочитате подолу.

Што е Покривот на покривот

што е покривот гребен.

Коњот се нарекува хоризонтално ребро, кое е на највисоката точка на зглобовите на покривите на покривот. Скејтот, исто така, вклучува и дополнителни елементи прикачени на реброто. Преку хоби е вентилација на покривот "пита" и простор под покрив. Инсталација скејт исто така, вклучува монтажа гребен пол кој се прикачува помеѓу гредата konstruktsii.Odnako зраци се користи за време на инсталацијата и посложени структури како што се полигонални четири стан покриви.

Постојат неколку видови на покриви со неправилни облици, со различни лизгалки со раселени лизгалки. Изградбата на такви структури е доста комплициран процес. Во споредба со нив, скејт на фронтон покрив изгледа едноставно, па дури и малку примитивно.

Во текот на инсталацијата на сртот, главната работа - да се придржува на две главни точки: точно да се пресмета висината на делови, и да се обезбеди соодветна вентилација на покривот простор и "пита".

Неодамна, главниот материјал што се користеше за поставување на гребенот беше азбестниот цемент. Денес, ние главно користиме силно галванизиран челик.

На пазарот им нуди на купувачите многу опции за готови детали за гребенот, изработени од галванизиран метал, со должина околу 2 метри. Но, ако е потребно, можно е да се направат такви детали себе.

Видови кровни лизгалки

Постојат неколку варијанти на лизгалки. Во одредени случаи, овој дел може да биде лента која се поставува на вертикални столбови, а која во исто време служи и како поддршка на ногарите. Вертикалните столбови за поддршка се инсталирани на плочките. Друга верзија на покривниот гребен - триаголници на гребениот систем се поврзани едни со други надолжно. Во исто време на сплавот на двете страни прикован плочки под прав агол, со што се формира скејт.

Како и за покривање лизгалки, тие се направени од ист материјал за покривање, кој е обвиткан на покривот: чеша, metalloprolfilya, Ondulin, Плочка битуменозни или керамика, итн Денес, имплементаторите го нудат следниов опсег:

 • Риџ ставки.
 • Полукружни лизгалки.
 • Кршките лизгалки.
 • Пресечени лизгалки.

Градителите на ридските решетки често се нарекуваат "гребен профил".

скејт гребен.

 

Неговата функција е да ги поврзе двете спротивни покривни падини во горната точка. Покрај тоа, покривот скејт е важен декоративен елемент.

Во продавниците на градежни материјали, лесно можете да избирате скејт елементи за бојата на покривниот материјал, кој нема да го наруши изгледот на покривот. За време на монтажните работи под профилот на гребенот, мора да се постави слој од специјален заптив. Што се однесува до полукружниот скејт, ги извршува истите функции, но изгледа поубаво.

Фирма-производители нудат голем асортиман на детали кои се разликуваат од фактурата и бојата. Затоа сите елементи на покривот е подобро да се купи на едно место, така да не мора да се погледне за соодветните делови од иста боја и текстура.

Riveted гребен на покривот се користи во изградбата на хип покриви.

колк покрив.

Како што можете да видите од името, делот сече во структурата на покривот. Во овој случај, колкот на хип покривот е малку понизок од главниот (во близина на горниот гребен). Така, долината е заеднички елемент на скелетот. Пречекорениот коњ е монтиран и на кровни покриви. Овој вид скејт, како што е јасно од името, има раскрсници, секогаш се поставува строго хоризонтално. Доста често, поради оваа причина, превртените лизгалки се збунети со покривни колкови.

Неколку важни нијанси во дизајнот на скејт

Во процесот на работа, важно е да се запамети дека скејтот мора да обезбеди слободен воздух пристап до под-покрив простор. Затоа, покривниот лист не треба цврсто да се вклопи во гребенот.

Уредот на покривниот гребен е направен само во последната фаза на покриви. Во овој наредени пропустливи материјал кој обезбедува заштита на гребен зрак или табла со врнежи, а исто така го спречува навлегување во покривот простор на мали птици и инсекти.

За да се создаде заштитен слој може да се користи: специјален запечатувач, минерална или стаклена волна и други материјали.

Не густо наполнете го просторот под гребенот, бидејќи можете да ја нарушите или дури да ја блокирате природната вентилација. Затоа, не користете материјали како монтажа пена, која, проширување, го попречува слободниот пристап до воздухот. Слични проблеми често се јавуваат кога се градат покриви од типот на мансард.

Алатки и додатоци

Откако ќе се избере материјалот за покриви, неопходно е да се купи покрив покрив, скејт, потребните додатоци и сврзувачки елементи.

Листата на главните компоненти на гребенот:

 • Скејт железнички.
 • Вентилација материјал (лента).
 • Монтажна заграда за громобран.
 • Заптивник.
 • Печат за гребенот.

Се разбира, покрај компонентите, неопходно е однапред да ги подготвите сите потребни алатки:

 • Скали со корнизи за прицврстување на покривот.
 • Нивото.
 • Ножици за метал или мал бугарски.
 • Одвртувајте или вежбајте со глава за покривни завртки.
 • Вежби со потребниот дијаметар.

Како да се одреди висината на гребенот

Задолжителниот момент во градењето на покривот е правилно да се пресмета нејзината висина. Ова е неопходно за последователно правилно пресметување на количината на материјал потребен за структурата на шапката. Сите пресметки се вршат строго во согласност со правилата за геометрија откако се определува аголот на наклон на покривните падини. За таа цел постои посебен маса, која се користи кога се веќе таму на големината на објектот и аголот на покривот падини.

Табеларна пресметка на висината на гребенот.

На пример, ширината на зградата е 10 метри, а аголот на покривот е 35 степени. Гледаме на табелата, каде што се гледа дека коефициентот на аголот на наклонот од 35 е 0.79. Следна подели на ширината на зграда 2 и множи со коефициентот: 5 x 0,79 = 3,95 Висината на гребенот во овој случај е речиси четири метри.

Видови покриви и лизгалки

Како ќе биде договорено коњот директно зависи од материјалот за покривање. Поради оваа причина, скејт уредот треба да се смета веќе во фаза на избор на покривот.

Ако на покривот е направен од чеша, можете да ги купите предмети за преку сртот облик, кој се наоѓа на билото одбор или зрак. Шарката на чеша покрив е прицврстена со обични шилести нокти, кои се носат со гумени заптивки.

шилест покрив чеша

Во исто време, потребно е да се обезбеди хидроизолација на дрвени кровни делови. Пред почетокот на работата на инсталацијата на скејт, зракот е претепан со лента од материјал за покривање. Елементи на сртот на азбест често произведуваат неправилни форми - тие веќе се на едниот крај. Ова е направено така што тесниот крај е густо вклучен во поширокиот дел од следниот елемент на гребенот. Преклопувањето не треба да биде помало од 7-10 сантиметри. Првиот елемент е прицврстен со специјален стегач.

Ако материјал за покривање користи керамички плочки, ќе треба да се купи сет на гребен детали. Тие се продаваат во форма на олуци и агли. Процесот на керамички уред скејт за монтажа на делови со користење на малтер и жица.

скејт за Кер. ќерамиди

Во случај кога се користи за покривање меки валани материјали, скејт е направен од истиот материјал. Големината на агол на навалување зависи од покривот падините врска метод rulnaya материјал мрежи. Ако аголот е мал, платното се поставува по должината на гребенот. Инаку, материјалот е поставен нормално. Преклопувањето на панелите треба да биде најмалку 25-30 сантиметри.

скејт од валани материјали.

Ако покривот е направен од галванизиран метал, тогаш, како по правило, деталите на гребенот се прават со рака. Иако, тоа треба да се напомене дека Продавници за градежни материјали може да се купи готови делови со должина од околу 2 метри.

Покрив од галванизиран метал.

Во комплетот е купен жлебот за брановидни плочи. прицврстете ја со завртки на листови на брановидни картони, поставување на претходно пропустливи лента.

Рог за брановидни табла.

Ако скејт е направен независно еден од друг, првиот се измери должината на гребен рок, а потоа и лим се сече од страна на саканата ширина бенд, и тоа е свиткан со помош на дрвена или гумени чекан. Метална алатка не може да се користи, бидејќи тоа ќе го оштети цинк-слој на листот.

Основни правила за поставување на гребен

скејт уредување правила

Како што споменавме погоре, коњот е монтиран само откако ќе заврши инсталацијата на кров. Елементите на гребенот се служат со работен јаже или со крик.

За да ги поправите елементите на гребенот, најпрво инсталирајте лента со пресек од приближно 70x90 милиметри. На зрак од двете страни се зацврстени на две перфорирани шипки. Работата на покривниот гребен е многу незгодно и опасно, особено ако аголот на рампата е голем. Затоа, за да се осигура безбедноста и удобноста на централната Brus обезбеди заградата на кои се суспендирани специјални навигација мост.

Самиот гребен бар е прикачен на централниот зрак. Површината на гребениот зрак треба да биде малку заоблена за олеснување на прицврстувањето. На полукружна површина, гребените елементи се многу посигурни и погусти. Гребен греди, пред да инсталирате агент третман против габички и мувла, како и upholster на сите долги низи на материјал за покривање. Овие едноставни превентивни мерки ќе помогнат значително да го зголемат животниот век на гребенот. При инсталирање на сртот на метални сите делови се прицврстени за зрак строго скејт завртки или завртки.

Прицврстување на гребенот

шиндра

На пример, размислете за скејт за метал. Со цел да се обезбеди правилна сигурност и функционалност на елементот, неопходно е да се извршат следните операции:

 • Ние ги вежбаме дупките во исто време на контејнерите и на рамната страна од барот.
 • За време на инсталациската работа се осигуруваме дека дупките се строго на врвовите на брановите на металната плочка.
 • Ние започнуваме со инсталирање на гребенот од еден од краевите, го поставуваме елементот преку крајните плочи.
 • Работ на гребенот е пуштен од најмалку 3 сантиметри.
 • Кога инсталирате рамен скејт, сите делови мора да се преклопуваат од 10 см.
 • При монтажа на полукружен гребен, деловите мора да бидат прицврстени строго по линијата за печат.
 • Местото и методот со кој ќе се фиксира под-подвижната плоча зависат од аголот на наклон на покривните рајдови.
 • За да се избегнат грешките во процесот на работа, препорачливо е однапред да се симулира еден од јазлите на гребенот. Во овој случај, вреди да се обрне внимание дали гребенот е ист како и наклонот на покривот на покривот. Ако има грешка, ја прилагодуваме гребената лента под рампата. За ова, доколку е потребно, може да се наведнеш и да го одврзеш бродот на гребенот.
 • Понекогаш станува неопходно да се инсталира под-перка одбор. Тоа е прицврстено нешто повисоко од последниот одбор на кутијата. На работ одбор треба да биде 10-15 милиметри погуста од другите одбори на гајба.
 • Гребен штица е конечно фиксиран со завртки на плочи од метални плочки. Теренот на завртките треба да биде околу 80 сантиметри.

скејт за метал

Изградба на покривот и инсталација на сите елементи на покривот - задачата на професионални градители. Тие исто така се ангажирани во инсталацијата на лизгалки. Оваа работа се чини едноставна на прв поглед, и да се обиде да се спаси, и да се качи на лизгалки со свои раце не е достоен за тоа - подобро да се остави ова прашање експертите.

Можеби сте заинтересирани за: