Екстракција за гасен котел, издувна цевка, правилно се инсталира

 • admin
 • 03 јуни 2016 година
Екстракција за гасен котел, издувна цевка, правилно се инсталира

Гасната опрема за греење на приватна куќа бара елабориран и составен издувен систем на чад и гас. Денес, оџакот не е само сјајна цевка. Земете го поладно! Ова е целосна структура, во зависност од ефикасноста на котелот и обезбедување на сигурноста на системот за греење. Без претерување, можеме да кажеме дека добар котел бара добар оџак и цевка.

Правила за поставување капи и оџаци

Нема сомнение дека цевката за извлекување на котелот, со цел да ги пренасочи производите за согорување (гас и чад), е конструктивен елемент на комплексен систем.

Оџак за гас-котел

Имајќи идеја за главните елементи и уредот на оџакот, можете да бидете сигурни дека нормалното функционирање на системот за греење ќе биде обезбедено. Треба да се нагласи вниманието при координацијата на поставувањето елементи на цртеж на бакар.

димоход

Покрај тоа, добар нацрт на аспираторот или оџакот е клучот за ефикасно користење на енергијата на согорувањето, а практичноста на дизајнот на колектор на кондензат е отстранување на непотребни проблеми. Затоа, посебните внимание посветуваат на густината на монтажните елементи на монтажните делови на елементите.

Пред да започнете со инсталирање и монтажа на цевката за кот, се препорачува да ја изберете и оправдате варијантата на оџакот.

димоход-для-настенного-газово-котла

Опции на оџакот за гасен котел

Постојат неколку опции за оџаците на уредот.

Потсети се дека овие се следниве видови:

 • оџак тула
 • конструкција од нерѓосувачки челик
 • керамички оџак
 • пренослив коаксијален оџак.

shema-ustanovki-dymohoda-vnutri-kirpichnoj-shahty

Тулиот оџак е комплексна и долготрајна изградба на високи трошоци. Но, со текот на времето, хаубата за котел во приватна куќа во форма на цевка од тули ја изгуби својата атрактивност и важност за развивачите.

999588248

Дизајнерската варијанта на оџак направена од нерѓосувачка цевка, изработена во форма на сендвич систем, е од голем интерес, па затоа е побарана и достапна за самостојно склопување. Избор на цевки за гасни котли од нерѓосувачки челик обезбедува богат производ постава.

Керамичкиот оџак сѐ уште не ги најде своите обожаватели.

Сепак, овој тип на оџак може да обезбеди заштита од пожар по прифатлива цена.

устроиво-смонтированное-на-кухне

Презентабилноста на изгледот на коаксијалниот оџак дава впечаток дека работиме со цврста "една цевка", која обезбедува добри показатели за ефикасноста на системите за греење на гас.

Инсталирањето на секој дизајн на оџак бара согласност со регулаторните барања SNiP 2.04.05-91и   DBN В.2.5-20-200, обезбедувајќи правилно вршење на врски во согласност со типичната шема на цртање на котелот.

Уред за цртање на гасни котли

Практичната шема и уредот за цртање на гасен котел претпоставува присуство на следниве елементи:

 • адаптер кој го поврзува котелот со гас и цевката за оџакот
 • гранка цевка
 • телескопски цевки со различни дијаметри
 • ѕидни сврзувачки елементи (држач и стегач)
 • т-парче со ревизија за отстранување на акумулираниот кондензат
 • славини и совети.

Image 1vert

Постапката за инсталација на гасен котел на ѕидна или подна верзија е базирана на основни дијаграми за поврзување со стандардни млазници од 1/2 "и 3/4". Ако сакате сами да се поврзете, користејќи ја основната шема за поврзување.

Слика 6

Како да го поврзете цевката со ѕиден капак

Основната шема на приклучување и монтажа на аспираторот на котел со гас-ѕид се состои од следните фази:

 • монтирање на котелот и негово прицврстување во загради
 • поврзување на колото за загревање
 • поврзување со мрежата на HWS
 • поврзување со гасната мрежа.

Слика 3

Гасни котли на ѕидни и подни верзии се опремени со стандарден аранжман на млазници (влез и излез), со што се овозможува поврзување на сите кола: главниот работен, водоснабдување и снабдување со гас. Млазницата во центарот е наменета за приклучување на гасната мрежа, на левата и десната страна се цевките за приклучување за приклучување на HPW.

За поврзување на издувниот канал (издувните гасови) на главниот гасовод се користи челична цевка од не'рѓосувачки челик.

374_0

Принципи и видови на инсталација на гасни оџаци

Во зависност од типот на премин на оџакот, издувната цевка е опремена со различни заптивки, фитинзи и поставата. Принципот на инсталирање на издувните издувни цевки е да се создаде багажникот за поставување на цевката, неговото поставување и фиксација, како и запечатување на местото на докинг со ѕидот или покривот.

коаксиалный-дымоход1

Постојат неколку видови на инсталација на гасни оџаци:

 • хоризонтална   премин низ ѕидот
 • вертикална   премин низ покривот, покривот и ѕидот.

Дизајнот на типот на инсталација диктира избор на комплети опрема.

 

raschet

Структурно, издувниот капак за екстракција се состои од елементи:

 • продолжен оџак во влезните и излезните делови
 • внесен оџак
 • адаптер за поврзување
 • јарем на поврзување
 • на коленото.

Сите активности за поврзување на брановидни цевки и црева се прават со инсталирање во внатрешноста на заптивката и затегнување на навртките. Следното запечатување на спојниците со заптивки за навој ќе ја осигура сигурноста на оџакот.

Слика 5 темиња

Правилата за поставување на хаубата се прикажани во ова видео.

оџак коаксијален хоризонтален премин

За поставување на хоризонтален премин на коаксијален оџак не се потребни посебни уреди, доволно е да се користат упатствата и комплетот за испорака од производителот. Во повеќето случаи, оџакот и цевките се инсталираат заедно со котел за греење.

shema-montazha-koaksialnogo-dymohoda

Колекции на хоризонтален оџак премин низ ѕидот, на пример, коаксијален Vaillant серија Turbo TEC (Pro / Plus)   се наменети за собирање и отстранување на производи за согорување надвор од просториите каде што се наоѓа котелот.

Опремата за оџак вклучува:

 • декоративни манжетни за дизајнот на пределот
 • продолжен дел (должина до 800 mm) на цевката
 • поврзување на стегач
 • допрете 90 °.

Слика 9 часа од ѕидот на планините

На пример, за котли за греење со гас со турбина Protherm, постои коаксијален сет на хоризонтално поминување низ ѕидот, кој се состои од:

 • колено со прирабница
 • пластични приклучоци (внатрешни и надворешни)
 • издувна цевка опремена со решетка
 • цевки за довод на воздух
 • поврзувајќи ги манжетните
 • дихтунзи за прирабници.

koax-dymohody-dlya-gaz-kotlov

Фази на монтирање на хаубата   хоризонтален оџак:

Обележување на дупка на ѕидот, каде што се планира да се инсталира гасен котел

Дупчење дупчење за монтажа на цевки

Инсталирање на елементот за поврзување од котелот до оџакот

Поставување на цевки

Прицврстување на зглобовите и врти на цевки

Прицврстување на гасоводот до ѕидот.

1419263210_gorizontalnyy-koaksialny-dymohod

Вертикално   коаксијалниот оџак не е помалку заедничка опција.

Комплет за инсталација на вертикалната нацрт хауба вклучува:

 • дел од должината на цевката повеќе од 800 mm
 • конзола со јарем
 • прирабници за кров
 • факел-главата
 • колектор на кондензат
 • уред за чистење

8

Тешкотијата за поставување на цевки од вертикален оџак ќе биде задолжителна организација на пенетрација преку покривот.

Како да направите специјалисти за инсталирање на оџаци се прикажани во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: