Замена на радијатори: кој има право да ги менува батериите, избор на радијатори, корисни совети.

 • admin
 • 30 септември 2017 година
Замена на радијатори: кој има право да ги менува батериите, избор на радијатори, корисни совети.

Радијаторот или во обичниот народ "батерија" одамна е густо интегриран во нашиот живот. Ова е особено точно во региони каде што температурата во собата паѓа под 18 Целзиусови степени. Стан, куќа или канцеларија едноставно не може да преживее без греење. Тој е дизајниран да ја дисипара топлината и се инсталира веднаш по завршувањето на собата. Тоа радијатор загрева ѕидови, подови, воздух за удобно постоење. Мора да се инсталира според сите правила и прописи на друштвото за управување. Кои се видовите и правилата за замена на радијаторите што ги учиме од написот подолу.

Видови радијатори

Пред да започнете да купувате батерија, треба да знаете какви видови радијатори постојат. Прво, треба да се фокусираме на квалитетот на материјалот. Тој е одговорен за топлинска спроводливост, естетика и издржливост на грејачот.

 • Леано железо. Овој материјал на радијаторите ја пронајде својата историја уште во советско време. Сите ги знаат тешките леано железни батерии што сите ги криеа зад завесите, така што тие не ја расипаа дизајнерската слика. Но, и покрај овој минус, овој тип на батерија има многу позитивни страни. Тие квалитативно ги загреваат просториите и можат да служат повеќе од десетина години. И тие можат да бидат преправени како екран за загревање батерии.
    Цената на леано железо радијатори држи во просечната цена опсег, ако не ги земе предвид модерните дизајнирани случувања кои сопствениците на куќи не се обидуваат да ги сокријат, туку вешто се вклопуваат во внатрешноста. Затоа, многу жители на станови избираат леано железо. Тие се проверуваат според времето и квалитетот на пренос на топлина;

 • Алуминиум. Алуминиумскиот радијатор е една од најпознатите буџетски опции. Во основа, таков уред за греење е избран за инсталација во приватни домови, но изградбата на стан не треба да се премести на последното место. Факт е дека овој тип на батерија е погодна за станбени простории со низок притисок бранови. Покрај тоа, алуминиумот не сака хемиски реакции со водород, важно е да се следи нивото на pH. Разликувајте леани алуминиумски радијатори и екструзиони. И тие и други батерии се карактеризираат со голема дисипација на топлина. Тие се загреваат брзо, имаат широк спектар на сорти и имаат мала тежина;


 • Biometall  Е материјал кој вклучува легура на два метали. Биометриските радијатори брзо се ставаат во функција благодарение на алуминиумското куќиште и челичната јадро. Поради присуството на високопропусна прачка, биометриските радијатори се нечувствителни на хидрауличните шокови, со што се зголемува работниот век на уредот за загревање. Тие брзо се загреваат и дисипараат топлина, но цената на биометарските радијатори е висока;

 •   Челик.  Издржлив материјал кој не се зголемува со притисок на вода, но челичните апарати се подложни на корозија, што произлегува од реакцијата на челик со нечистотии присутни во водата. Животот на овие радијатори е 15-20 години. Тие имаат модерен дизајн и мала тежина. Покрај сите, челичните батерии брзо се загреваат и веднаш почнуваат да се загреваат собата. Цената на челичните батерии во моментов се чува на прифатливо ниво;

 • Бакар.  Бакарни грејни радијатори - со право се сметаат за елитни апарати за греење. Тие се целосно некорозивни, а по 3-4 дена на работа, на радијаторите се формира внатрешен слој за заштита од оксид, што уште повеќе ги штити батериите од ефектите на разни нечистотии од водата.
    По поврзувањето на радијаторот, грејачот веднаш веднаш почнува да се загрева во собата (по околу 3 минути). Брзината на пренос на топлина е многу повисока од онаа на алуминиум и леано железо. Ова се објаснува со производство на целулозна цевка низ која минуваат истите метални ребра, врамени со заден ѕид направен од дрво. Покрај чистокрвни бакарни радијатори, постојат бакарни-алуминиумски батерии, кои практично не се разликуваат во квалитетот на пренос на топлина.

Како да изберете радијатор

При изборот на радијатор, пред сé, во пресметката потребно е да се земе подрачјето на просторијата наменето за загревање. Техничките карактеристики на батеријата секогаш укажуваат на моќноста на делот 1, кој е наменет за загревање на одреден број квадратни метри. Така, на пример, за стандардна соба од 15 м2, е погоден ладилник со моќност од 140 kW.

Во прилог на факторот за пренос на топлина, потребно е да се земе во предвид товарот на батериите. За станбена инсталација, треба да го изберете типот на батеријата што ќе го издржи шок од вода. Важна улога игра дизајнот на радијаторите. Ако во пространа куќа може да се скрие батеријата под завеси или мебел, тогаш во мал стан радијатори обично се на повидок. Особено за ова, современите производители имаат развиено многу форми и бои на грејни радијатори. Сега потрошувачите можат да инсталираат батерија со црвена или црна боја со врежани цртежи. Во што, должината и ширината на радијаторот можат да бидат многу различни од три дела и до максимално дозволената брзина или до самиот плафон во висина.


Замена на радијаторот

Радијаторот за греење се заменува со водоводџија. Пред да ангажирате господар да ја инсталирате батеријата, вреди да се уверите во стручноста на специјалистот. Ова ќе го одреди квалитетот на инсталацијата на радијаторот и неговиот животен век. Целиот циклус на работа се врши со помош на машина за заварување или притискање. Типот на работа ќе зависи од кој тип на цевки е погоден за батеријата и материјалот за квалитет на самиот радијатор.

Како по правило, водоводниот тим врши замена на батерии за 2-3 часа. Ако се работи за расклопување на 3-4 батерии кои го сочинуваат системот за греење на целата куќа или стан, тогаш работата може да трае цел ден. Со други зборови, непријатностите ќе траат не повеќе од еден ден, но собата ќе биде целосно загреана.

Постојат неколку шеми за поврзување на радијаторите. Сите тие зависат од батерискиот материјал, системот на соодветни цевки и секако одредени карактеристики на ентериерот на канцеларијата, стан или приватна куќа.

 • Страна врска;
 • Дијагонална врска;
 • Долна врска.

како радијаторите се заменуваат според законот

Замена на радијаторите е направена од разни причини. Сепак, неопходно е да се почитуваат правилата за инсталирање на уреди за греење, кои не се во спротивност со законодавството на Руската Федерација. Ова е особено точно за станарите на станбени згради, каде што батериите првично биле инсталирани од канцеларијата за домување. Прво, закупецот на станбена зграда треба да знае дека дури и сопственикот (приватизиран стан) нема сè како лична сопственост. Ова исто така важи и за станарите чии станови се во социјална работа. Еве, правото и овие и други живи суштества се определени со закон за правилата на заедничка сопственост на содржината во една станбена зграда, усвоена од RF Владата Уредба од 13 август 2006 година за 491 на. Мора да се внимава од ставот 6 на оваа одредба :. "Составот на вкупниот имот вклучува систем за греење во куќата, која се состои од еден столб, греење елементи, регулирање и исклучување вентили, колективниот (заеднички дом) единици на топлинска енергија, како и друга опрема се наоѓа на оние мрежи ".

Од правило №491 точка 6 следува дека батериите инсталирани од страна на канцеларијата за домување се сопственост на HOA. Но, постои еден мал протест, ако радијаторот не е скокач, батеријата може слободно да се укинати и заменети од страна на вработените на домувањето и комуналните претпријатија. Ако има славина со бајпас, тогаш батеријата е сега во ваша полнење и во случај на истекување, ќе ја инсталирате на ваш сопствен трошок.

Ако замена на радијаторот падне под првиот случај, тогаш сè е едноставно. Вие пишувате апликација до друштвото за управување или ја напуштате апликацијата до диспечер и чекате слободно водоводско работење. Во вториот случај, водоводџија се повикува по телефон или преку апликација до релевантната организација и се плаќа согласно достапните тарифи.

Кој има право да врши работи за замена на радијатори во станот

Веднаш штом ќе одлучите да ги замените радијаторите, веднаш ќе се појави прашањето: "Каде можам да одам да ги замените радијаторите?". Првата опција и без загуба е замена на батериите од оперативната компанија на која им припаѓа вашата станбена зграда. Тие се ангажирани во демонтажа, инсталација, последователно започнување со тестирање на греење и цевки. И сопствениците и работодавците можат да ја користат службата за домување во целост. Само еден ќе мора да ги плати тарифите на компанијата, додека други може да ја користат услугата бесплатно.

Во прилог на услугата организација, можете да контактирате со приватна компанија која работи на водовод. Во секој случај, услугата на оваа компанија ќе биде платена, не секогаш услугите на компанијата се поевтини од оперативната компанија. Друг недостаток на приватните фирми е недостатокот на свест во соседните приклучоци на гасоводот. Со други зборови, кога станува збор за стегање, ќе треба да извршите проток на вода. Ова е направено во подрумот на станбена зграда, а вработените во ангажираните фирми често не знаат каде е вентилот да го стартува системот.

Некои станари, кои не сакаат да платат за инсталирање на радијатор, се вклучени во самонаправа. Ако станот не е приватизиран, тоа е строго забрането. За такви акции, барем, постои казна. Сопствениците можат да ја искористат предноста на слободната опција, сепак, се препорачува вистинските професионалци да веруваат во себе. Малкумина претпоставуваат за последиците од неточниот греен биланс. Штетата од ова не само што ќе биде во вашиот стан, туку и со соседите кои живеат на долните катови.

MC, нејзиното учество во работата за замена на радијаторите

Без оглед на тоа кој ќе ги промени радијаторите, друштвото за управување треба да биде свесно за тековните промени. Ако поседувате стан и се потпирате на силите на приватна организација, тогаш ќе треба да одите во канцеларијата за домување, да напишете апликација и да добиете дозвола од друштвото за управување. Вербална дозвола не е доволна. Ќе биде подобро ако добиете виза од главата на Кривичниот законик или неговата писмена согласност.

Покрај тоа, можете да користите платени услуги HOA. Потоа тие ќе ви дадат не само дозвола, туку и тим специјалисти за инсталирање на радијатори. Во случај на големи поправки на куќата и за станови со социјални вработувања, КО, исто така, обезбедува бесплатни квалификувани услуги.

Замена на радијатори во цената на станот

Во случај на платен замена радиатор станарите секогаш се заинтересирани за цената. Според некои изјави во приватните организации, цените се повисоки од оние на оперативната компанија. Но, ова не е секогаш случај, заклучокот овде е еден - барајте ги организациите што се проверени, кои ќе ја вршат својата работа квалитативно. Покрај тоа, имајте на ум дека за различни региони нивните тарифи за водовод работа се утврдени.

Што е вклучено во трошокот за замена на радијаторот? Прво, ова е демонтирање на старата батерија. Некои компании прават подарок - слободен радијатор. После тоа, комплетот за батерии е составен: селектиран е комплет арматури, топчести вентили, цевки и фитинзи. Според различни извори, сите заедно ќе чини околу 3500 рубли. Потоа греачот е инсталиран и поврзан. Вредно оваа услуга некаде во 2 500 рубли. По правило, ладилникот го купува сопственикот. Неговата цена зависи од тоа колку делови ќе има уредот за греење, кој материјал се користел за неговото производство и, се разбира, производителот има важна улога.

Корисни совети

 • Замената на радијаторот мора да се изврши во оф-сезона. Тоа е, во време кога нема грејна сезона. Ова ќе ги заштити сите станари и ќе ја задржи топлината во зима;
 • Пред да купите радијатор, пресметајте ги деловите потребни за загревање на просторот на собата. Не земајте премногу делови "во парк", ова ќе доведе до нерамнотежа во системот за греење. Жителите на катови не можат да ја добијат потребната стапка на топлина;
 • При изборот на батерии, размислете кој материјал е погоден за вашата грејна зона. Некои радијатори не можат да издржат големи чекани за вода;
 • При изборот на компанија за замена на батерии, обрнете внимание на оној кој има сертификат за водовод;
 • Сите работи за замена на радијаторите мора да се исполнат во согласност со SNiP 41-01-2003 "Греење, вентилација и климатизација";
 • За да може самостојно да го контролирате нивото на топлина, купете термостат.

Можеби сте заинтересирани за: