Кровни рафтери: калкулатор за дрвени скелиња, монтажа на дрвени скелиња.

 • admin
 • 28 јуни 2017 година
Кровни рафтери: калкулатор за дрвени скелиња, монтажа на дрвени скелиња.

Најважната фаза на изградба на куќа по изградбата на ѕидови е инсталирање на покрив. Ова ќе ви овозможи да продолжите со завршувањето на работата во било кое време. По својот дизајн, покривите можат да бидат од различни форми, ако не сакате да го комплицирате градежниот процес и да потрошите повеќе од планираното, тогаш треба да изберете фронтен покрив. Како да се пресмета количината на материјал за нејзината инсталација, и за процесот на ерекција, ќе покажеме во овој напис.

Гејбл покривот на куќата

Овој тип покрив е најпопуларен во приватните станови. Тој сигурно ја штити структурата од атмосферските врнежи и може да издржи тежок товар. Исто така, неговата голема предност е мали трошоци.

Нејзините позитивни карактеристики вклучуваат:

 • едноставна конструкција и инсталација;
 • голем избор на градежни материјали за ерекција;
 • тоа ќе овозможи да се организира поткровје или живеалиште;
 • можете да го инсталирате овој покрив самостојно.

Покрај тоа, фронтот покрив е одлична опција за сместена. Овој тип покрив се состои од две лизгалки поврзани на гребен. Од крајот на зградата има форма на триаголник, кој се нарекува педимент. Како и секој дизајн, тој се состои од неколку делови, секој со свој функционален товар.

Гејбелниот покрив ги вклучува следните елементи:

 • mauerlat  - ова е потпорната греда која се наоѓа во горниот дел на спротивните ѕидови и го пренесува товарот од покривот до ѕидовите на куќата, зашто можете да го користите зрак од зимзелени видови со големина од 100 или 150 мм;
 • рафти нозе  - тие се монтирани парни на двете страни на покривот и формираат триаголник, тие се поврзани на гребен, за нив, најчесто користената плоча за обележување не е помала од 50 мм во дебелина;
 • лавици  - се основи за сплавови и се поставени строго вертикално на местото на гребенот, тие се направени од дел од шипки од 100 или 150 мм;
 • кандидира  - Ова е хоризонтална мушка која се потпира на столбовите и е паралелна со Mauerlat и врши моќна функција, за тоа се користи ширина од 100, 150 mm;
 • затегнување  - овој елемент е наменет за спојување на рабните нозе и не дозволува трупот да се дивертира настрана, поставувајќи го нормално на првиот елемент;
 • должина - поддржан сноп инсталиран по должината на внатрешниот ѕид на лежиштето, тоа е за тоа да се прицврстени држачите за да се поправи електричниот систем;
 • жици  - наклонети носачи фиксирани под агол на скелетите, со што се добива стабилен модул кој може да ги издржи големите товари;
 • гајба  - ова е табла, лента или иверица прикачена на дрвјата за вградување на материјал за покривање, нејзината тежина зависи од нејзината тежина.

Присуството на овие делови зависи од специфичниот дизајн и површината на покривот, но сега знаете со кои елементи можете да ја направите структурата силна и генерално да изградите покрив.

Неименуван

Калкулатор пресметка на покривот гребен систем фронтон покрив

Кога почнувате со работа, неопходно е да се пресмета структурата на покривот, имено бројот на дрвени скелиња. Врз основа на добиените податоци можете да го купите потребниот материјал. Сето ова може да се направи рачно, или може да се прибегне кон онлајн калкулатори.

пресметка на системот на фронтонски покрив

Лесно е да се користи таква услуга. Од вас се бара да го изберете материјалот за покриви од листата, а потоа да ги наведете димензиите на куќата (ширина и должина на основата), наведете 10 * 10 м. Исто така треба да ја одредите должината на покривот надвиснати 50 см.

Untitled1

За да се поедностави задачата, сите количини може да се видат на дијаграмот.

Без наслов

Следниот чекор е чекорот на скелетите, параметрите на таблите.

Untitled3

Друг важен параметар е снегот. Мора да се земе предвид, инаку покривот едноставно не може да го издржи товарот. На ресурс, ова е лесно. Го избираме бројот на вашиот регион на мапата, во конкретниот случај тоа е јас.

Untitled4

Покрај тоа, потребно е да се пресмета товарот на ветерот. За ова го избираме бројот на регионот III, висината на гребенот и видот на местото на живеење.

Untitled5

Сега останува да се притисне копчето "Пресметај". После тоа, системот ги прикажува следните податоци. И можете да го изберете потребниот напречен пресек за рафтери од неколку предложени опции. Таквата пресметка може да се испечати и да се испрати на градежниот пазар.

Untitled6

Untitled7

Без наслов

Инсталација на фронтон систем на покрив

Не е толку тешко да се монтираат скелиња, сите фази мора да се спроведуваат доследно. Неопходно е да се започне со инсталирање на Мауерлата, а во куќите на логовите тоа е горната круна. Ако куќата е направена од тули, тогаш мора да се постави на хидроизолација од внатрешноста на ѕидот.

На ѕидот може да се прикачи со неколку методи:

 • на појачаниот појас со помош на иглички;
 • на столбовите фиксирани во ѕидот на куќата;
 • со помош на жица прачка.

Вториот метод е погоден за мали куќи и покриви со мали едра.

Рафтери може да се монтираат на неколку начини:

 1. собирај ја конструкцијата на земја и ја креваш;
 2. собере сè на местото за инсталација.

Изборот на метод на инсталација е приватна работа за секого. Единственото нешто што треба да се каже е дека ќе биде многу поудобно да се работи на дефиниција. Тоа ќе ви помогне да ги прилагодите димензиите на производот.

Образецот е направен на следниов начин:

 • земаме две плочи малку подолго од самото дрво, и се поставени на врвот во форма на идна структура;
 • вертикално порамнет, а врвот на гребенот мора да одговара на цртежот;
 • ги поправам со ноктите;
 • понатамошно прилагодување на аголот на наклон и поврзување на плочките со лента, отколку што се постигнува цврста фиксација;
 • понатаму ги прилагодуваме скелетите на примерокот и ги прицврстуваме.

Кога се склопуваат скелети, потребно е да се закачите на маурелата. Ова може да се направи на неколку начини:
Сигурен  Прицврстувањето овозможува да се избегне какво било негативно влијание врз врските. Ова се постигнува преку употреба на метални агли или решетки.
Лизгачки.  Се препорачува за дрвени куќи и има два степени на слобода. Самите сплавови се движат дел. За да го направите ова, направете јаже и поправете го местото на контакт со два клинци, заглавени под агол. И можете да користите метална плоча со дупки за нокти. Ова е погодно ако се покаже дека еден од rafters над другите може да се спушти на посакуваното ниво.

strpl2

Ивица над стариот покрив

Постојат ситуации кога стариот покрив не може да се расклопи без да предизвика оштетување на скелетите. Во овој случај, можете да поставите нов слој на стариот покрив.

За ова ни се потребни следните материјали и алатки:

 • чекан;
 • ножовка на дрво;
 • само-прислушување завртки;
 • греди за гајба;
 • коњ;
 • кровен материјал и нокти.

Делата се изведуваат во неколку фази. Прво треба да го испитате стариот покрив. Исчистете го од нечистотија и поправете ги сите елементи. Потоа, го мериме покривот, со проекционото растојание. Потоа ги подготвуваме гредите, од едниот крај е неопходно да се напие пијалок, за цврста приврзаност кон гребенот. Од двата краја на покривот ги монтираме решетките и ја повлекуваме низата меѓу нив. Откако ќе направите хоризонтален гајба со чекор од 61 см. Откако ќе го подготвите гајба, можете да продолжите со покривот. Најдобро е да се избере доволно светло што товарот не е превисок. Така, можете да направите нов покрив без прибегнување кон комплексни градежни работи.

remont-kryshi-svoimi-rukami

Цртеж на фронтон покрив

Кога дизајнирате било каква конструкција, важно е да изготвите цртежи. На нив постои ерекција на сите дизајни. Кога изготвувате покривна шема, неопходно е да се направат пресметки за системот на гребење и да се земат предвид други параметри.

За покривот на куќата е изготвен целиот проект, кој вклучува:

 • цртање на абење на покривот до парапет со и без профил на притисок;
 • покривен план;
 • поврзување на лизгалки;
 • локацијата на олуците;

Ова е доста тешка работа, грешки во кои се соочуваат со сериозни последици. Затоа, најдобро е да не штеди пари и да му го довери цртежот на професионалци.

43

Рафтери за фронтонски покриви

Складиштата се структурата на моќта на покривот. Како што споменавме погоре, тие можат да се соберат на земја и да се подигнат за инсталација. И можете да ги направите на самото место. Во секој случај, најдобро е да користите дефиниција. Сега ви кажуваме како да ги подготвувате скелетите за инсталација.

 1. Ние го шириме бар, така што ја повторува контурата на идната структура.
 2. Од шаблонот ја мериме должината.
 3. Ние го намалуваме Жаргон пред контакт во гребенот дел.
 4. На секој зрак, молив го означува местото на контакт.
 5. За да го направите ѓонот на скелетите, треба да поставите плочка на дното и да нацртате права линија.
 6. Го гледавме материјалот по должината на планираната линија, а во гребениот дел ја пресековме половина од дебелината на лентата.

Сега rafters се подготвени за инсталација. Започнете со инсталација на педали. По ова, јажето се протега, а останатите делови се инсталирани. Растојанието меѓу шеповите треба да биде 60 см. Откако ќе се инсталира, апсолутно е неопходно да се зајакне структурата. Така, рамката за покрив е подготвена и може да продолжите понатаму да работите.

обработка-стропил

Инсталирање на фронтон покрив

Ние веќе рековме многу од фронтот покрив, а особено на rafter систем. Вреди да се обрне внимание на правилно уредување на покривот. Главната работа е да го следите планираниот чекор на гајтанот. За да се обезбеди добра вентилација на покривот и да се избегне оштетување на дрвени структури, треба да се обезбеди контра кутија. Исто така неопходно е да се инсталира вентилационен канал во гребениот дел и да се обезбедат дупки во покривот на настрешниците на корнизи. Исто така неопходно е да се спроведе квалитетна хидроизолација, за заштита од влага. Покривот треба да биде изолиран во зависност од локацијата во која живее или простото сведување. Ова ќе помогне да се намали загубата на топлина и да се заштедат на сметките за греење. За да го направите ова, во просторот помеѓу сплавот се поставува материјал за топлинска изолација (минерална волна), а материјалите за ветер и водоотпорност се затворени за материјалите. После тоа, сè е фиксирано со шини нормално на структурата на моќта. Најновата фаза е слој на материјал за покривање. На овој начин ќе добиете цврст и топол покрив.

Untitled 9

Оваа статија ја опишува изградбата на фронтон покрив. Тоа е прашање на неговите компоненти и правилата за монтажа на скелети. Исто така ги опишува правилата за пресметување на гребенот, земајќи ги предвид различните оптоварувања. Користејќи го советот на статијата, можете лесно да пресметате количина на материјал и самостојно да направите покрив за вашиот дом. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: