За заштита на дрво, заштита на дрво од гниење, инсекти, оган

 • admin
 • 27 јули 2016 година
За заштита на дрво, заштита на дрво од гниење, инсекти, оган

Дрвото е добар градежен материјал. Има добар капацитет за топлина и звучна изолација. Сепак, таа е доста подложна на разни инсекти, распаѓање и габи. Исто така, дрвото добро гори. Затоа, изградбата на овој градежен материјал мора да се обработи специјални формулации. За кои композиции им се нуди на потрошувачот и како тие правилно го обработуваат материјалот, ајде да разговараме за овој напис.

Исклучување на дрво

Гнињето често е причина за влошување на дрвените структури. Тоа се случува кога дрвната маса е разгранета од деструктивни габи и микроорганизми. Овој процес, исто така, може да биде предизвикан од следниве фактори: топла и влажна клима; пристап до кислород; содржината на влага во самата дрва е повисока од 18-20%.
  Овие фактори го забрзуваат процесот на распаѓање, создавајќи корисна средина за микроорганизми. Постојат четири фази на распаѓање на дрво, според кои може да се утврди дали е погодно за употреба или бара замена.

 1. Сочувани се почетната структура на дрвото и силата. Постои промена во бојата на маслиново, виолетова-сива или црвеникава кафеава боја.
 2. Развиени на површината на материјалот се појавуваат пукнатини или дупки. Светли линии на мицелиум од печурки се појавуваат на кафена заднина.
 3. Конечното дрво почнува да паѓа, губејќи ја својата сила.
 4. Механичко уништување на дрво.

Се разбира, ова може да се избегне. Сега на пазарот има многу алатки кои ќе помогнат во борбата со габи и микроорганизми. Нивната употреба ќе помогне да се задржи силата и одличниот изглед на дрвото.

gnienie-drevesiny

заштита на дрво од распаѓање

Во нашата земја, многу популарни куќи изградени од дрво. Овој материјал не само што има добри физички својства, туку е и еколошки. Единствениот недостаток на дрво е подложноста на разредување. Но, овој проблем може успешно да се бори. Дрвената површина може да се заштити на неколку начини:

 • пареа и топлинска изолација успешно ќе го заштити дрвото од кондензација на влага на неговата површина;
 • бои и лакови ќе се заштитат од атмосферски врнежи.

Првата точка мора да се исполни во фазата на градба. Работата на пареа и топлинска изолација на структурата треба да им се верува од професионалци кои ќе сторат сé што е правилно. Најпопуларните средства за заштита од распаѓање се направени во форма на бои и лакови. Тие не само што обезбедуваат заштита за дрвото, туку и даваат атрактивен изглед. Третманот со лакот ќе помогне да се спречи напукнување и да се даде на дрво сјаен или мат изглед. Исто така, лакот ќе помогне во борбата со исчезнувањето на материјалот. На пазарот во моментов има голем избор на импрегнација од распаѓањето на дрвото. Тие се произведуваат и од странски фирми и од домашни производители. На пример, квалитетно решение на руското производство "Сагус" го штити дрвото од распаѓање, давајќи му природен изглед. Цената за еден литар состав е 90 рубли. Исто така многу популарни се "Неомид" и "Лига Биошит". Првиот начин се бори со сите видови на габи и помага дури и во многу напредни фази. Цената на "Неомид" може да достигне 700 рубли за 5 кг. "Лига Биошит" на никаков начин не е инфериорен во однос на претходниот состав и е многу поевтин од 103 рубли за 5 кг. Користењето на овие алатки е можно да се спречи изгледот и ширењето на гниење или значително да се подобри состојбата на веќе оштетена дрвена конструкција.

Пожар за дрво

Огноотпорни соединенија за дрво се поделени на:

 • импрегнација;
 • бои;
 • лакови.

Бојата и лаковите се нанесуваат на површината со помош на четки или ролки. Под влијание на топлина или отворен оган, тие се појавуваат на површината. Ова помага да се спречи ширењето на пламенот над дрвото. Импрегнациите се користат за површинска или длабока обработка на материјалот. Принципот на ефектот на импрегнација е да се замени и апсорбира енергија, што помага да се забави процесот на горење. Со висококвалитетна импрегнација, носење оган на дрво, не се јавува палење, а по некое време површината тлее. Откако ќе се отстрани отворен оган, тлеењето застанува сама по себе. Сите соединенија се поделени во три групи на противпожарна заштита:

 • Група I -дрво станува тешко да гори;
 • II група -дрво е тешко да се запали;
 • III група -средства за неефикасна противпожарна заштита.

Кога купувате било какви формулации, треба да обрнете внимание на групата за заштита од пожари. Запомнете, колку е помала, толку е поефикасна композицијата.

импрегнација за дрво

Сега на пазарот нуди голем избор на огноотпорни импрегнации за дрво. Сите тие се значително различни во цената. Така, на пазарот можете да најдете евтини композиции "ОГНЕС". Нивната цена е 23 25 рубли за литар. Импрегнацијата под името "НЕОМИД" ќе чини од 63 рубли за литар. Овој производ има втора група на противпожарна заштита и ќе обезбеди еднообразен и висококвалитетен слој од дрвени конструкции.

maxresdefault

Заштита на дрво од инсекти

Најчеста ситуација е оштетување на дрвото од страна на инсекти. Најчестите штетници се корални бубачки, брусилки, пљачки и други бубачки и нивните ларви. Лежат удари во дрвени структури, што доведува до омекнување и физичко уништување на дрвото. Постојат неколку начини за контрола на штетници од инсекти.
Смола. Мора да се нанесе со конвенционална четка за боење на оштетената површина или да се вметне во преградите за загревање. Ова е прилично долг и одземаат многу време процес. Покрај тоа, смола на ѕидовите на дрвена куќа нема да изгледа многу естетски. И специфичниот мирис останува долго време, мора да се земе во предвид при обработката во затворен простор.
Хемикалии, т.н. инсектициди. Користете ги истите мора да бидат крајно претпазливи, инаку може да предизвикате штета на здравјето на луѓето што живеат во куќата и животните. Како по правило, тие се произведуваат врз основа на силни супстанции: арсен, хлор, сулфур, минерални масла и сл. Затоа, предозирање со таков производ е опасно и подобро е да им верувате на професионалци во оваа област. Постојат и побезбедни начини одобрени од санитарен надзор.
Подготовки за флуорид или силикофлуорид натриум. Тие се посигурни за луѓето и се произведуваат комерцијално. Овие средства се совршени за дезинфекција на дрвени мебелни делови и простории во дрвени куќи.
  Кога користите било какви средства против инсекти, потребно е да се почитуваат мерките за безбедност. Ова ќе помогне да се избегнат непријатните последици.

12

Импрегнација на антисептик

Антисептиците се неопходна заштитна опрема за дрво. Тие се дизајнирани да го чуваат од габи, гниење и мувла. Особено е важно да се третираат фасадите на дрвени куќи со антисептици. Впрочем, тие се подложени на ненадејни температурни промени, врнежи и други неповолни фактори за дрвото. Можете да нанесете антисептик како четка и спреј на површината. Составот продира длабоко во дрво, формирајќи заштитен слој. Квалитетниот состав се применува еднаш годишно. На пример, антисептикот "Древотекс" обезбедува сигурна заштита од габични мувли, гнили, па дури и инсекти. Композицијата е безбојна и без мирис. Продира длабоко во дрво и е во состојба да ги спречи веќе започнатите процеси на штети. Третманот треба да трае 30 години во тешки работни услови. Цената за десет литри составот е 770 рубли. Исто така на пазарот се антисептици на брендот "SINEZH". Тие ќе обезбедат сигурна заштита на сите дрвени структури и индивидуални елементи на мебел. Цената на пет килограм пакет од овие пари е 410 рубли.

gnienie

Дрво обработка

По изградбата на дрвена куќа или бања, неопходно е да се третираат сите површини од штетници и габи. Оваа постапка може да се спроведе на различни начини:

 1. потопување во посебни решенија во фаза на подготовка за изградба на зградата;
 2. прскање на готови структури.

Се разбира, првата опција дава поефикасна заштита и висок степен на пенетрација на соединенијата во длабочината на дрвото. Но, ако куќата е веќе изградена за привремена мерка, прскањето ќе направи. Пред обработката, потребно е да се исчистат површините од прашина и нечистотија, а потоа да се применуваат импрегнации. Ова обично се прави неколку пати во интервали од 15 минути. Постојат неколку основни правила за импрегнација:

 • ја чистиме дрвената површина од прашина и нечистотија;
 • шкурка отстранува празнини;
 • измијте ги плочите со топла вода со детергент;
 • нека површината се суви;
 • применувајте заштита како што е наведено во упатствата.

За време на третманот, мора да се внимава да не се падне на изложената кожа и очите. Ако тоа се случи, потребно е веднаш да се измие, со цел да се избегнат хемиски изгореници. Исто така е неопходно да се заштитат респираторните органи со респиратор. Најдобро е да прскате површини во специјален заштитен костум. Ова брзо и што е најважно, безбедно ќе се справи со дрвените површини.

Оваа статија опишува најчесто оштетување на дрвени структури. Ги опишува процесите и алатките кои можат успешно да се справат со одреден проблем. Користејќи го советот на статијата, можете да го изберете потребниот третман и безбедно да го нанесете на површината на објектот.

Можеби сте заинтересирани за: