Антисептик за дрво: импрегнација и грундирање, како да се избере импрегнација. Како правилно да се обработуваат граѓа, корисни совети

  • admin
  • 11 мај 2017 година
Антисептик за дрво: импрегнација и грундирање, како да се избере импрегнација. Како правилно да се обработуваат граѓа, корисни совети

Многумина знаат дека за хидрофобизација на дрво и производи од дрво користат заштитни средства кои ја намалуваат апсорпцијата на вода. Импрегнацијата за дрво за време на апликацијата не го менува изгледот на производот. Целата тајна на работната способност на заштитниот материјал е скриена од љубопитните очи длабоко во влакната.

За неискусен господар, материјали - импрегнација, грундирање или масло за дрво се синоними. Истиот достапен метод на примена и речиси идентичен хемиски состав се погрешни: што е поповолно да се избере. Корисни совети ќе ви помогнат да дознаете.

image0054

Што е потребно за импрегнација на влага антисептик

Познато е дека дрвото на градежниот материјал, од кое се произведуваат поголем дел од елементите за внатрешни и надворешни декорации на куќи, е изложена на влага. Вишокот на влага во порите на дрвото предизвикува процес на распаѓање. За заштита на дрво   Индустријата произведува специјални антисептички импрегнации, кои го спречуваат формирањето на кондензатот и процесот на распаѓање.

lnyanoe-maslo-dlya-dereva

Импрегнацијата за дрво е состав што не создава, за разлика од прајмери ​​и лакови, филм на површината на дрвото. Импрегнациите имаат течна конзистентност на максималната апсорпција.

Длабоко продорна импрегнација на дрво е предмет на: дрвени фасади, градинарски мебел, банда системи, подни плочи, бањи и сауни, прозорски рамки и привремена заштита на производот.

1493214019

Секоја импрегнација на антисептик е симултан слој за грундирање и планирани дрвени структури. Меѓу различни материјали - импрегнација, масла и восоци, буквари и дамки треба да биде да го изберете саканиот импрегнација, различен хемиски состав и именување, па дури и повеќе, па за правилна обработка на дрво и производи од дрво.

738732

Видови на импрегнации и буквари

Главната задача на импрегнација од распаѓање и влага е да се заштити дрвото и да се подобрат карактеристиките и перформансите на производот.

Примена на прајмер за дрво обезбедува слој кој ја подобрува адхезијата на површината за да биде обоен.

Затоа, само треба да знаете како да се справи со граѓа пред да аплицирате.

Image 2

критериуми за избор за импрегнација

Разграничување импрегнација за дрво за работа на отворено и за внатрешна употреба. Критериум за избор на импрегнации и прајмери ​​е длабочина на пенетрација, хемискиот состав на супстратот, типот на врзивно средство, потрошувачката на материјалот и начинот на примена или третман.

Derevozashhitnaya-propitka-dlya-skrytykh-konstrukciy

длабочина на пенетрација

Потребно е да се направи разлика помеѓу импрегнациите според длабочината на пробивање во слојот од дрво: капиларна, дифузна и хидростатска, како и од типот на формирање на филм.

Капиларна импрегнација продира во длабочината на дрвото под влијание на сопствениот притисок.

BioColorUltra

Дифузната импрегнација добро се апсорбира во влакната преку движење низ капиларите и влакната.

Хидростатичен тип импрегнира дрво влакна поради вештачки создаден притисок од капиларите.

Секаков вид на импрегнација ја стабилизира големината на дрвените влакна, намалувајќи ја способноста за пукање и изгние. Ние ќе сугерираме дека импрегнациите без филмска формација се наменети за заштита на пилената дрва и производи од мувла и бубачки. Пена за заштита на импрегнации се во состојба да се заштити дрво од влага, кршење на распаѓање на дрво.

Дизајн-куќа-на-на-дрво

хемискиот состав и типот на врзивно средство

Хемискиот состав на импрегнации за дрво, со одредено време на сушење, е како што следува:

  • на база на вода, сува за 2-3 часа.
  • на органски растворувач, се исуши 12-24 часа.
  • врз основа на составот на нитроцелулоза, сушење повеќе од 24 часа.

каталог-галакси

Се разбира, хемискиот состав обезбедува карактеристики на изведба на импрегнативниот материјал.

Корисни совети

Повеќе информации за составот на импрегнацијата се прикажани во видеото.

Номенклатура на дрвени импрегнации и прајмери

Постојат импрегнации и буквари, кои се водорастворливи и водоотпорни материјали кои се применуваат пред сликањето или се користат како посебна композиција без претходна грундирање. Таквите импрегнации се погодни за нанесување на пилирани и планирани дрвени површини.

Слика 13

На пример,   вода-дисперзирана алкидна импрегнација   Флигер Вуд Текс Транспарентен Флугер Вуд Текс Транспарентен, дел од обработката на дрво Тек, се користи како надворешен фасаден третман на дрво. Стапката на проток на растворот е од 4 l / m2 до 10 l / m2, во зависност од состојбата на површината на граѓа.

1422352837_drevesina1

примарни антисептици

Основи со база на растворувачи и својства на адхезивен мост.

Овој тип на буквар е дизајниран за обработка на дрвени структури со пиле и планирано дрво со понатамошна примена на мрзнечки антисептици или боење.

На пример, суспендирачка антисептична формулација на импрегнација базирана на нафта   TIKKURILA Valtti-Pohjuste е наменет за надворешна обработка на дрво со последователно застаклување и сликање.

maxresdefault

Корисни совети за тоа како да се нанесе заштитен слој на кожата се прикажани во видеото.

масло за обработка на дрво

Третманот на дрво со масло е погоден за цврсти завршни сорти на дрво и е оправдан со водоотпорни својства. Технологијата на обработка и примена на маслениот состав не се разликува од примената на обичната импрегнација и вклучува прелиминарен површински третман.

пропитка-дерева-маслом

Површинска обработка на граѓа пред примена

Постојат основни правила за примена на импрегнација и грундирање на дрво.

Ние ќе покажеме дека овие се следните фази:

  • подготовка на површината (отстранување на странски честички на земјата, прашина, нечистотија и боја)
  • отстранување и обработка на основниот слој
  • униформна примена на првичниот слој на импрегнација
  • примена на последователните слоеви после конечното сушење на почетниот слој
  • завршна обработка и полирање.

 

propitka_dlya_dereva_pinotex_natural_pinoteks_natural

Да речеме дека цената на импрегнацијата не е разумен показател за квалитетот, бидејќи импрегнациите и буквите имаат исти физички својства низ целиот технолошки циклус на примена.

методи на импрегнација

Импрегнациите за дрво со зголемена флуидност и густина на растворот се применуваат со еден од следниве методи: примена со четка, ролери, прскање или натопи.

antiseptika__drevesiny_1

Судејќи според прегледите за употреба на импрегнација за дрво, натопување или натопување на производот во работно решение е ефикасно за индустриска обработка на дрво и значителна количина на граѓа. Во овој случај, потрошувачката на работниот раствор за обработка е од 250 до 350 g / m2. Импрегнацијата на дрвото според режимот на температура се препорачува во согласност со препораките на производителот.

антисептик-regstroy

Можеби сте заинтересирани за: