Правилно ожичување во станот: изборот на пресек на жица во смисла на моќ.

  • admin
  • 06-Nov-2016
Правилно ожичување во станот: изборот на пресек на жица во смисла на моќ.

Самопроизведеното создавање електрично оживување на стан или куќа е болен процес, учество во кое повеќето избегнуваат. Застрашувачките барања за познавање на PUE и не помалку сериозни електрични кола воопшто не значат вашата беспомошност. Ризикот да се направи точен избор на пресекот на жицата со вредности на збирната табела не е толку страшен. Дали сакате да научите како да го направите тоа?

Ние дизајнираме електрични инсталации

Неправилно избраниот жичен пресек, кој не одговара на тековните товари, ќе предизвика прегревање на жицата и топење на изолацијата на жици.

блок-схема-elektroprovodki

Во случај на професионален дизајн и пресметки на електрични инсталации, првично е направен план за изглед. Неопходно е да се земат предвид главните точки на дизајнот на шемата:

• задолжително заземјување на жици и примена на заштита (RCD или диференцијал)

• моќ на потрошувачите на електрична енергија во живеалиште

• Услови за поставување жица

• Поврзување на метар

• Избор на тип на проводен материјал и пресек на кабелските јадра.

dlja-chego-korobka

По дизајнирање на електрични инсталации и изготвување на шемата, ние ја утврдуваме вкупната моќност на потрошувачите на електрична енергија.

Пресметка на вкупната моќност на потрошувачите на апарати за домаќинство

Најважните параметри кои влијаат на пресметката на струјата што тече низ жицата се потрошувачката на енергија на апаратите за домаќинство и снабдувањето со електрична енергија на станот. Регулаторниот документ во овој случај се Правилата на Уредот за електрични инсталации (PUE). Изберете ги дозволените тековни вредности за кабелот според табелата и изберете ја соодветната вредност на кабелот.

i_006

основен метод за пресметување на пресек на жица

Постои основна техника за избор на жичен пресек, врз основа на главните правила:

• Површината на пресекот на проводникот мора да биде доволна за да овозможи струјата да тече непречено.

• површината на попречниот пресек мора да го задоволи максималното дозволено ниво на напон

• Дебелината на жицата и квалитетот на изолацијата мора да обезбедат механичка сила.

Во реалниот живот, никој нема да биде ангажиран во моделирање на протокот на струјата преку жичен пресек. Затоа, се утврди моќта на потрошувачите на поврзани уреди и напонот на мрежата да се најде тековната сила.

1442388181_raschet-secheniya-provoda-po-diametru

како да се пресмета потрошувачката на енергија и струјата

Во просечниот стан има апарати за греење со различна потрошувачка на енергија. На пример, такви уреди:

skolko-kilovatt-nuzhno-dlya-doma-2

Вкупната моќност се определува едноставно со собирање на сите елементи на потрошувачот. Размислете за пресметување на пресекот на жици во примерот на стан со 2 соби.

расче-сеченија-провода

Условно, оптоварувањето на потрошувачката е поделено во групи: моќ и осветлување. Главната група на моќ во станот е излезната група.

пресметка на групата сокети

Проектираните жици се поделени во неколку групи:

• Сокети на станбени соби

• Софа за бања

• кујнски и коридор продавници

• Осветлување на целиот стан.

provodka_v_panelnom_dome-04

За продавниците за купатило и кујна, главните потрошувачи со дневно врвно оптоварување се: фрижидер, електричен котел, микробранова печка, бојлери и машина за перење.

Откако ја пресметавме вкупната моќност на потрошувачите, ја одредуваме струјата според позната формула:

Image 2

Откако ја утврди големината на тековната сила, тековниот дел од жицата е избран од табелата. Табелата е составена врз основа на нормативниот документ ГОСТ 31966-2012 "Енергетски кабли со пластична изолација". Ако пресметаните и табелирани вредности се различни, најблиската вредност е избрана од табелата.

Слика 3

Табелата на резиме за избор на жичен пресек е составена за "... тековно оптоварување на кабли со бакарни и алуминиумски проводници".

За групата на розета според табелата, избираме жица со пресек од 2,5 mm2.

Потоа, товарот се дистрибуира меѓу собите, кујната и бањата. Се испоставува за 3 приклучоци за кујнски и бањани делови 2,5 mm2. За дневните простории ќе биде доволно да се користат 2 приклучоци.

Слика 4

пресметка на осветлување низ целиот стан

Врз основа на пресметаната вредност на струјната јачина и табеларната вредност, го одбираме жичниот пресек за осветлување. Врз основа на постојните регулаторни вредности, дозволеното оптоварување не треба да надминува 4,6 kW. За напојување на осветлување потребна е жица од 1,5-2,5 mm2.

2089028

Препораки за избор на пресек за моќност

Треба да се запомни дека моќта во деловите на електричните жици на станот е различна. Максималната вредност на моќноста ќе биде на влезната површина на ожичување во станот. Така, изборот на жичен пресек за моќност на жица за напојување е избран од 4 до 6 mm2.

расче-сеченија-провода-видy-кабелија за моќ

Специјалисти, при пресметувањето на пресекот, предлагаат купување на кабли во ПВЦ изолација со бакарни проводници.

Ова е идеално за скриени жици во станот.

3885419

Специјалистите исто така препорачуваат избор на пресек на електричниот кабел на станот со тековна резерва, со исклучок на појавата на греење. Изборот на брендот на кабелот ги одредува условите за работа.

ka

Потребни за станбени простории се кабли со едножични вени, BBGng и VVG марки, како и заглавувачки повеќенаменски PBBP и PVS.

Како да направите свој избор на жичаниот дел, кажете му на видеото.

Може да бидат заинтересирани: