Подрумот во земјата е чекор по чекор. Видови на подруми: земјени, подрум со подрум, гаража, камен, над земја, полупогребан, подрум во куќата. Извлекување и затоплување на подрумот.

 • admin
 • 11 октомври 2016 година
Подрумот во земјата е чекор по чекор. Видови на подруми: земјени, подрум со подрум, гаража, камен, над земја, полупогребан, подрум во куќата. Извлекување и затоплување на подрумот.

Не сите приватни куќи првично се опремени со подруми. Чувајте дома конзервирање и зеленчук во куќата непријатно. За нив е неопходно да се обезбеди посебна просторија со одреден температурен режим, и ова е многу тешко. Многу е полесно да се изгради подрум на вашата страница. За тоа како правилно да го направите ова во оваа статија.

Подрум на сајт

Пред да започнете да градите подрум, треба правилно да го идентификувате местото за тоа. Најважно е да се намали влијанието на подземните води. За да го направите ова, таа се наоѓа на највисоката точка на страницата. Благодарение на ова, подрумот ќе биде сув и зеленчукот ќе биде апсолутно безбеден. Оптималната длабочина за тоа е 2,5-3 м. Значи, го одредуваме нивото на подземните води. За да го направите ова, можете да се однесуваат на специјалисти кои ќе го одредат со дупчење мал бунар и мерење. Ах, можете да ги користите народни методи.

За ова ни треба:

 • волна;
 • јајце;
 • стаклена тегла.

Волната мора да се стави во планираната локација на подрумот, покрај тоа, да го стави јајцето и да го покрие сè со тегла. Го оставаме тоа ноќе, а наутро гледаме. Ако јајцето и волната се влажни од роса, тогаш подземните води се близу до површината на земјата, и не е препорачливо да се изгради подрум на ова место.

Исто така, видот на структурата влијае на изборот на локација:

 • спроведен;
 • одделно стои.

Најсоодветна опција е подрумот лоциран веднаш до куќата или гаражата. Потребно е малку корисен простор и е погодно за употреба.

И покрај ова, постојат неколку општи препораки за подигање на подрумите:

 1. најдобро е да започнете со работа во текот на летото;
 2. одберете подобро место за подрумот на локацијата;
 3. ѕидовите мора да бидат силни, ова е гаранција за вашата безбедност;
 4. сите дрвени елементи мора да бидат внимателно подготвени и импрегнирани со антисептички соединенија;
 5. потребно е строго да се следи редоследот на активностите за време на изградбата.

Избор на вистинското место, подигнете подрум, нема да биде толку тешко.

Видови на подруми

И покрај едноставноста на структурата, дури и подрумите се разликуваат во видовите.

Ние ги набројуваме нивните главни типови:
Земјена визба или "Јарославски". За прв пат тие почнаа да се градат во регионот Јарослав, од каде што отиде и неговата изградба. Се одликува со неговата едноставност на конструкција и лесна употреба. За нејзина ерекција, не се потребни посебни монетарни инвестиции. Таквата подрум е одлична за чување на клубени, тие не се намалуваат и не се влошуваат. Изградете го на подигнато место, кое обезбедува нејзина сувост. За нејзина изградба потребно е да се ископа дупка од длабочина од два метри или малку повеќе. Ѕидовите на подрумот можат да бидат украсени со табли. Ова е многу практично, затоа што во лето тие можат да се расклопат и да се исушат. Сексот најдобро се прави од Adobe. И во неговата база потребно е да се обезбеди слој на урнатините со импрегнација од битумен (служи како хидроизолација). На таванот треба да се направи од одбори и изолирани со глина мешани со слама. Полиците и местата за складирање на зеленчук се наоѓаат од двете страни на премин за погодност. Подот може да се направи решетка, која промовира вентилација. Надвор, подрумот обично се прави со ров за вода со длабочина од 35 до 50 см.

Земјена подрум

Подрум со подрум.Ова гледиште е добро, бидејќи е кул во текот на летото, а во студената сезона температурата е повисока од температурата на улицата. Погребница се нарекува земјиште структура, која служи за понатамошно заштита на долниот дел од мраз во зима и како прелиминарно место за складирање на зеленчук. Ѕидовите на оваа визба се најдобро бетонирани. Влезот во подрумот е отворот со големина од 80 см до 80 см. Погребот може да биде изграден од дрво, тула или школка. Покривот може да биде од разни форми, главната работа е да обезбеди вода за вода, што ќе обезбеди сувост на ѕидовите.

Како да се изгради-со-раце-подрум-со-подрум

Гаражни подруми. Мошне често во присуство на гаража на местото на подрумот е наредено токму во неа. Овој вид на нешто слично на претходниот, но наместо на подрумот е гаража. Подрумот е обично наредени во јамата за набљудување, со голема длабочина. Нејзините ѕидови мора да бидат внимателно водонепропустливи. Ова може да се направи со течен битумен или филм.

ventilyaciya_pogreba_garazga

Камени визби. Овој вид е многу сигурен и издржлив. Тоа може да се чува домашна конзервирана храна и свежа храна. Изграден е од камен со глинест малтер. Ќе биде потребно многу време и напор за да се изгради. Што се однесува до вентилацијата, во овој тип на подрум е отсутен поради архитектонски карактеристики. Размена на воздух се јавува поради отворите на отворот.

Неименуван

Земјена визба е загреана кутија од дрво. За нејзиниот аранжман е неопходно да се ископа дупка до 70 см длабоко. Дното се удира и се покрива со песок, чакал и проширена глина. Ѕидовите и таванот на подрумот се двојни, за уредот на топлинска изолација. Горниот дел од подрумот може да се направи од било кој материјал, главната работа е што тие не се разнесени од ветрови. Отворот за вентилација е најдобро покриен со мрежа за да се спречи влегувањето на инсекти и штетници.

наземное-овоштехранилище-строителство_4

Полу-закопана визба. Ова е добра опција за локации со високо ниво на подземни води. Дното на подрумот е на длабочина од 80-120 см од површината. Ѕидовите на таквата конструкција се бетонирани или изложени со тула. Преклопувањето може да се направи од одбори. Хидроизолација може да се направи со било кој лесен материјал.

Pogreb_na_dache_25

Од сите видови визби можете да изберете најсоодветна опција за себе.

Подрум во зима

Подрумот е наменет за чување на производи во различни периоди од годината.

Најтешкото време е зима, во овој период треба внимателно да се внимава на вентилацијата.

За вентилација, постојат неколку општи правила:

 1. цевките за вентилација мора да бидат на спротивните страни на подрумот, па воздухот што влегува во собата ќе помине низ него и ќе излезе;
 2. радиусот на цевката треба да биде ист;
 3. пожелно е да се постават прав цевки, инаку вентилацијата ќе биде оштетена;
 4. цевката за снабдување треба да биде од подот на височина од 20-30 см, па воздухот ќе тече во долниот дел од просторијата;
 5. на цевките е најдобро да се обезбеди амортизери, кои ќе помогнат во контрола на протокот на воздух.

Ако температурата на улица падна под - 10 степени, нацртот во вентилацијата на подрумот е силен. Затоа, со целосно отворени капачиња, собата ќе биде силно ладена. Приливот на воздух мора да се регулира. Се препорачува да се отвори амортизерот поширок на издувната цевка отколку на воздухот за напојување. Во тешки мразови, најдобро е да ги затворите и двете. Друг проблем на оваа ситуација може да биде кондензатот, одводот од издувниот канал. Овој проблем лесно може да се реши со инсталирање на резервоар, кој мора да се ослободи од време на време. Ако ова е премногу тешко и непријатно, инсталирајте автоматски систем за вентилација во просторијата. Тоа ќе ја одржува оптималната температура и влажност внатре.

Подрум во куќата

Подрумот во внатрешноста на куќата е многу лесен, не мора да го гледате на студ и да излезете за да донесат храна. Вистината може да има некои тешкотии. Првиот од нив е подготовка на основата.

Може да се реши на два начина:

 1. подготви јама за време на фазата на изградба на куќата;
 2. копаат јамка на постојните објекти.

Вториот начин е многу потежок и подолготраен. Исто така, запомни ја силата на самата зграда и не копај во близина на ѕидовите. Значи, местото е пронајдено и јамата на потребните големини е подготвена. Првото нешто што треба да направите е сексот.

Ова дело се изведува во неколку фази:

 • ниво на дното на јамата;
 • направи дебелина од песок од 20 см дебелина, и добро ја затегнува;
 • ние заспиваме со чакал и го компактираме;
 • на врвот на чакал, ние го ставаме водоотпорниот материјал (полиетилен, покривен материјал), а листовите мора да се преклопуваат;
 • спроведување на арматурна мрежа засилување прачки дебелина треба да биде помал од 5 mm, што ќе им даде дополнителна сила на подот;
 • истурете бетон, слојот треба да биде дебелина од околу 15 cm.

По пол, најдобро е да не одиме неколку недели. Во тоа време бетонот ќе се зголеми и ќе ја добие потребната сила. Потоа, ги монтираме ѕидовите. Најчесто за ова се користат блокови од тули или пени, но во приватна куќа треба да се грижите за хидроизолација. Затоа, најдобро е да ги направите од армиран бетон.

Целата работа е поделена во три фази:

 1. ние создаваме мрежа со засилување, за оваа намена најдобро е да се земат ждрепките со дијаметар од 10-15 мм и да се врзат со жица;
 2. ние ги поставуваме вертикалните кофражи, за оваа цел ќе бидат користени одбори, иверица и друг материјал;
 3. изливаме конкретни раствори во неколку приеми, секој слој се собира, висината на ѕидот мора да стигне до таванот.

По ѕидовите се подигнуваат, можете да продолжите со инсталирањето на подот. Може да се направи од штит направен од табли. Исто така неопходно е да се води грижа за изолацијата. Прв на одборот мора да биде спроведен пареа бариера, тогаш сите празнини во плоча постават изолација, минерална волна е совршен. Потоа поставете го водоотпорниот материјал, подобро е да користите ролна и покријте ја со завршниот слој. Не заборавајте да се обезбеди отворот. Нејзините димензии се подобро да се прават врз основа на вашата погодност. Влезот во визбата може да се стави во кујната или во ходникот. За да се направи отворот помалку видлив, тој мора да биде покриен со ист материјал како и подот во просторијата. На овој начин, можете да организирате подрум во која било куќа. Главната работа е да се здобијат со сила и трпеливост.

Untitled1

Извадете го во подрумот

Имајќи изградено визба неопходно е да размислите и за екстракт. Ќе обезбеди циркулација на воздухот и ќе ја одржи оптималната температура и влажност. Најлесен начин е да се направи вентилација од две цевки. Еден ќе биде снабдување, а другиот издувни гасови. Обезвоздушување се наоѓа, така што нејзините едниот крај беше свртен кон улицата и заштитени од влага капа, а другиот се наоѓа во 20-30 см од подот. Издувната цевка се наоѓа во другиот дел од просторијата над производите, а горниот дел е исто така пренесен на улица. Аспираторот може да се направи со принудна вентилација. За да го направите ова, инсталирајте навивачи кои ќе помогнат во циркулацијата на воздухот. На овој едноставен начин, можете да направите вентилација во секоја визба.

shema-vytjazhki-pogreba1

Уредот на подрумот

Уредот на подрумот директно зависи од неговата намена. Ако треба да ја чувате домашната конзервирана храна, тогаш е доволно мала визба. И за чување на зеленчук им треба попространа просторија со висина на таванот од околу 2 м и иста должина на ѕидовите. Исто така, потребно е да се изберат соодветни материјали за ерекција. Кои се најпогодни за изградба на подруми ќе се разгледуваат понатаму.

материјал за подрумот

За изградба на подрумот не препорачувам употреба на порозни и шупливи материјали:

 • блокови од пена;
 • шупливи тули.

Материјалот не треба да дозволи влага да поминува низ него. Најдобро е да се направи подот и ѕидовите на бетон. Ако сте сигурни дека заговор без подземни води може да се постават на ѕидовите со тула, претходно прави хидроизолација. Во просек 1 кубен метар. метри бетон чини 2800 рубли. Се разбира, ова не е најевтината опција, но издржлива. Можете да ги направите ѕидовите на подрумот од штици, а летото може да се отстрани и да се исуши просторијата. И можете да го користите не ротирачки одбор или croaker. Тоа ќе биде еколошки материјал по прифатлива цена. Просечна коцка. m не Ивица одбори трошоци 4-8000 рубли, во зависност од видот на дрво. За инсталација на системот за вентилација можете да ги користите пластичните цевки кои се безбедни и да не испуштаат штетни материи. И сега на пазарот нуди широк избор на цевки за вентилација направени од пластика и додатоци за нив. Пластичните канали чинат од 100 до 400 рубли, во зависност од должината. И цената на компонентите (поврзување на колено, прирабница, итн.) Не надминува 300 рубли по глава. Така, за поставување на подрумот, можете да најдете материјали по прифатлива цена. Во овој случај потребно е да се земат предвид карактеристиките на вашата страница.

klassicheskaya-shema-sten-v-podvale

Изградба на подрум во приградската област

За складирање на зеленчук и конзервирана храна подрумот е одличен. Најпопуларната верзија на подрумот е полу-длабока. Дизајн карактеристики се поделбата на тоа во два дела. Еден е лоциран под земја, а другиот е над неговата површина. И длабочината на долниот дел може да достигне 2,5 m, а врвот зависи од дестинацијата.

Задолжителни услови за изградба се:

 • работат само во суво и топло време;
 • изберете повисока локација на страницата;
 • не заборавајте да обезбедите систем за вентилација;
 • ние ги обработуваме дрвените делови со антисептик;
 • влезот во подрумот се наоѓа на северната страна.

Работата треба да започне со копање на јама, што е за 50 см повеќе во секоја насока. Оваа стока е неопходна за поставување на хидроизолација.

7e5d09

Ѕидовите на подрумот можат да бидат поставени од тула или камен. Може да се изгради монолитен бетонски ѕид. Прелиминарно е неопходно да се направи хидроизолација од покривен материјал или битумен. Во исто време, внимание треба да се посвети на зглобовите на подот и ѕидовите. Пред пополнување на подот мора да се направи на еден слој на песок и tamp добро, а потоа го стави во нето засилување за дополнителна цврстина. После тоа, истурете ја површината со бетон.

погреб-на-даче-своими-руками5

Со цел да се акумулира влага во подрумот, и да не се развиваат мувла и paddles, потребно е да се обезбеди вентилација. Ова може да потрае два поцинковани цевки со дијаметар од 15 см. Еден од нив се наоѓа на таванот на издувниот воздух, а втората значително над подот за прилив. По изградбата на долниот дел, неопходно е да се започне со изградба на земјата дел. Погребот може да биде од мала големина ако е потребно за влез. Ако планирате да чувате зеленчук во него пред студот, треба да им дадете место за нив. Посебно внимание треба да се обрне на изолацијата на покривот. За да го направите ова, можете да нанесете слама за слама со глина или друг материјал за топлинска изолација. Нанадвор, горниот дел може да се обликува како насип со убава врата.

погреб-на-даче-своми-руками15

Внатре во подрумот можете да измиете и да направите полици и кутии за зеленчук и зајдисонце.

be9253

Оваа статија го опишува уредот на подрумот. Се раскажува за нивните видови и особини. Користејќи го советот на статијата, можете да изградите подрум на вашата локација или да изградите подрум во куќата. Имајќи развиена фантазија, можете да му дадете оригинален изглед. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: