Завршувањето на гипс картон со композитен таван, како да го направите тоа нели?

  • admin
  • 4 ноември 2017 година
Завршувањето на гипс картон со композитен таван, како да го направите тоа нели?

А модерно решение да се даде на стан оригиналноста и стил, е сложена таванот завршувањето на drywall, вклучувајќи го и дизајн ви овозможува да направите тавани две нивоа. Причините за популарноста на drywall кога израмнување тавани се многу. Главната причина е еколошкиот и респектабилен изглед.

Комплексни тавани

Ако побарате некој градител дали постојат "едноставни" тавани, тогаш кохерентен одговор може да не следи. "Едноставниот" таван, како и технологијата на неговото завршување, значи дека самиот плафон може да послужи како основа.

Концептот на "комплексни" тавани подразбира префабрикувани конструкции, кои се прицврстени на ѕидовите. "Комплексни" тавани се од два вида:

• виси

• тензија.

Две цврсти групи се слични во методите на монтирање и фиксирање. Суспендирани се тавански конструкции, кои се состојат од метални рамки и тавански слој (гипс картон). Затегнување тавани, затегнување и обезбедување се врши врз солидна рамка или рамки сет на периметарот.

Универзални тавани од гипс картон

Зошто е завршница на гипс картон тавани привлечни за градители? Работа со гипс картон ви овозможува да ги скриете постоечките разлики помеѓу плочите, нерамномерноста или конвексноста. Под гипсонските плочи, можно е успешно да се сокријат инженерските комуникации и електричните жици. Суспендираниот таван од гипс картон ќе овозможи да се стават во внатрешни изолациски материјали и да се воспостават точките.

Најпознати се таваните на две нивоа или на повеќе нивоа. За завршна обработка се користи таванска гипс картон со дебелина од 8 мм. Работа со гипс картон чисто задоволство: тоа е едноставно и лесно да се сече со нож во вообичаениот изградба, што го прави лесно да се создаде непречено транзиции. На било кој таван и изгледа заоблени и мазни елементи. Таванот гипс картон овозможува наједноставната полица за да се заокружи и да му даде уникатен шарм на креативност. Па, ако таванот е двостран, тогаш оригиналноста на решенијата може двојно да се удвои.

Две нивоа гипс гипс картон тавани

Пред да започнете со завршувањето на комплексниот таван, мора да нацртате скица. На вашиот скица, ќе се бара таванот на две нивоа на гипс картон, во прилог на саканата геометриски облик, проверете ги сите локацијата на рамки и монтажа профили. Мора да се запамети дека таваните на повеќе нивоа ќе го намалат просторот на собата. прва површина база слој ги намалува за 5 см, а на второ ниво е веќе на 10 см. Ако таванот во собата доволно мазни, тие може да се користи како прв слој без понатамошна обработка.

Монтажата на скелетот на таванскиот слој започнува од првото ниво.

Предходно, хоризонталноста на таванот е внимателно утврдена. Оваа операција мора да се изврши два пати, за да се исклучи несаканото искривување. За овие цели, најсоодветната алатка е нивото на водата. Ознаките на површината со помош на кабелот се претепани низ целата висина. Потоа вежбајте дупки за спојници и заврткајте UD профили. Потоа на таванот цртајте паралелни права линии на растојание од 60 cm помеѓу нив и направете ја инсталацијата на суспензии.


За работа со гипс картон со комплексна конфигурација се користат метални профили и специјални завртки за гипс картон.

Традиционалните метални профили претставен поцинкована гипс картон и метални калапи со дебелина од 0,6 mm и должина од 2,5 m. Водич и решетката (носители) кои се користат за одредување на профили drywall плочи и на првиот и вториот нивоа.

Водечките профили со кои се дефинира основната рамка и обликот се поврзани со вкочанетоста. И должината се одредува според големината на која ќе се намали второто ниво на таванот. Најдобро е веднаш да се подготват заоблени агли, така што тие се со иста форма и големина. Главната рамка е фиксирана и монтирана според наведената контура со помош на специјални суспензии, со подесување на висината на нивото. Суспензиите се наоѓаат на еднакво растојание од 40 см. Аглите на структурата се цврсто фиксирани. Гипс-плочите се претходно исечени и потребните дупки се сечат за инсталација на рефлектори.

Кога работите со заоблени елементи за полесна работа, преформата е малку навлажнета со вода. Ова го олеснува свитувањето на drywall-от и им дава на елементите посакуваната форма. Можете исто така да го усечете делот од задната страна со цепнатинки и малку да го скршите материјалот. По елементи на второ ниво се подготвени за монтажа, е прикована облик плочи со помош на завртки со парична казна нишка "грешки". Завртки се завртуваат, израмнуваат рамна капа во површината на плочата.

Модерни тавани гипс картон со осветлување, не само од центарот на вниманието, но, исто така, со високо-технолошки осветлување, отсјајот. Камуфлирани во ниши на тавани мулти-ниво, LED лента самоуверено замена старомодни и непријатно светилки и светилки. Предностите на LED лентата се очигледни и блескаат со светла регрутирачка светлина. Освен тоа, моделите RGB ви овозможуваат да добиете осветлување од различни бои и нијанси. Точно, заедно со лентата ќе треба да купите контролор. Но, ова се ситници, во споредба со шик "комплекс" таванот, втората од која никој друг не.

Софистицирани опции за тавани

И, конечно, што "комплекс" таванот може да го направи без флексибилен метален профил Flext? Да, скоро не! Сосема нова технологија за создавање на затворен, флексибилен профил "ја скрши" градежната индустрија.

Две идентични половини на метални профили кои се поврзани на еден флексибилен и сигурен дизајн може да се создаде криволиниски транзиции на различни нивоа на таванот покривка.

Единствено виткање на рамката и леснотија на склопување на груба конструкција овозможуваат создавање прекрасни "комплексни" тавани. Флексибилност во истата рамнина и можноста за крути фиксација во позиција и ќе се создаде таванот мулти-ниво со рацете од профилот Flext.

Проверете ја професионалната работа на "комплексниот" таванот на уредот, можете да го видите видеото.

Можеби сте заинтересирани за: