Сликање на суров малтер, корисни совети

  • admin
  • 22 ноември 2016 година
Сликање на суров малтер, корисни совети

Преголемата страст на човештвото за пренесување на сопствените емоции преку сликарството може да се проследи од првите рок-цртежи, лакирани минијатури и монументални дела од ѕидно сликарство. Негуваниот сон на креативни природи е создавање на слика, или поточно фреска што се изведува во техника на сликање на суров малтер. Не расправаме, креативниот процес на сликање е фасцинантен, барајќи одредени вештини и знаења, за кои ќе зборуваме.

Сликање на гипс

Брзиот развој на технологијата на дигитално печатење во заедничка со хемиската индустрија го олеснува печатењето (печатењето) на било која површина. Не можеме да сокриеме дека овој метод на декорација и декорација, како печатење на екранот, стана достапен за широка потрошувачка.

004 убава

Копиите на сликите, уредно вметнати на ѕидовите, се воодушевувачки со приказни и светли бои, но во овие печатни цртежи недостасува нешто. Со сликање на гипс произведува сосема различен впечаток.

630573

Сликарството (боење) со водени бои, наречено фреска, е познато уште од ренесансата.

Мајсторите украсени фрески со палати и храмови, посветувајќи ги своите животи на него.

freska-1-03

Живописените вештачки фрески и слики од големите мајстори ја задржуваат транспарентноста на боите, осветленоста на сликата и миризбата на текстурата.

Уметноста на сликарството бара уметникот да има цврста уверена рака, остро око и ментална чувствителност.

0_65c08_76480b12_XL

Инаку, боите нема да се истурат од камењата, линиите ќе ја изгубат својата благодат, а составот ќе биде посакуваниот ритам и хармонија. Сликањето на суров гипс во модерен ентериер може со сигурност да се смета за наод на декорација. Стилноста и оригиналноста на живописното цртање може да ги украсуваат ѕидовите, таванот и дури и вратите на становите и куќите.

zhivopis_na_syroy_shtukaturke_v_kvartire_2-600x446

Современото рачно насликано ѕидно сликарство на суров малтер е процес одземаат многу време и професионално се применува е високо ценет.

Корисни совети

Постојат два вида на слика: сув метод на нанесување на боја и сликање на влажен малтер. Ѕидното сликарство "на суво" се нарекува Алсекко, а сликарството на суров малтер Алфреско. За сув метод на сликање, користете бои измешани со вода, глутезна база и жолчки од сурови јајца. Оваа слика е поотпорна на загадување и влага, па затоа се користи за сликање однадвор. Во составот на бојата на суров малтер: вар, песок, жолчки и жолчки, растителни масла, природни бои, трошки од тули, лен и коноп.

rospissten3

Сликање на суров малтер со сопствени раце, чекор-по-чекор технологија

Технологијата на сликање на суров малтер ги поддржува природните својства на вар во текот на сушењето за да премине од течна состојба на колоидно-кристална супстанција. Која е суштината на сликата? Вар, кој е 'рбетот на позадината на малтерот, се гасне со вода за време на реакцијата, додека ја апсорбира бојата применета во создадениот слој.

Затоа, навлажнување на ѕидот при сликање е потребно.

1423762247_0010872__byproc_tpd_180_0

како да направите листа со свои раце

Технолошкиот циклус на сликарство се состои од фази:

• Специфична подготовка на површината

• примена на слоеви од гипс со задолжително сушење на претходниот слој

• Подготовка на цртање за сликање и цртање на површината

• сликарство со бои.

1phon

Технологијата на сликање на влажен малтер е повеќеслојна. Бројот на наложените слоеви е од 4 до 7. Подготовката на ѕидовите за наредното сликарство е посветена посебно внимание.

избирање на локацијата на сликата

Идниот цртеж е подобро да се стави на слободен ѕид. Не боли да направите прелиминарна скица со одредената големина на сликата во однос на висината на ѕидот. Распоредот на сликата е возможен во лажат и во пристаништето до вратата или прозорецот. Природното осветлување на идната фреска е добредојдено.

3a9fb45e9c627c37b9e73f92afc806af

подготовка на ѕидови за сликање

Да бидам искрен, ѕидот подготвен за сликарство мора да има грозен изглед: плитки отвори, дупки со искинати рабови и жлебови. Сето ова е потребно за добра адхезија на применетите слоеви на подлогата. Ѕидот е расипан со употреба на перфоратор и чекан.

nasechki-na-stene-586x600

гипс слој

Решение на гипс под сликата е подготвено со тули трошки и вар. За подготовка на гипс додадете вар и угаси со голема количина на вода додека реакцијата не престане.

Состав на гипс:

•        основен слој   - 1 дел вар, 3 делови филер,

•        лицето слој   - 1 дел од вар, 2,2 делови од филер.

нанесение-перво-слоя-штукатурки

Првиот слој се нанесува во дебелина од 2 до 4 см без фугирање, оставајќи груби неправилности на површината. Првите слоеви се прајмери, па нивната дебелина е поголема. Сушењето на грундираниот слој е од 12 дена. Следните слоеви се пофини.

После конечното сушење на сите слоеви, последниот слој на лицето се навлажнува и почнува да врши сликарство.

Корисни совети

Слој за мерење за подобра адхезија на ѕидот мора да биде запечатен. За да го направите ова, можете да користите густи рамни предмети кои лесно допрете го нанесениот слој за време на процесот на сушење. Потоа, пред да го создадете следниот слој, нанесите плитки вертикални и хоризонтални линии. Последниот слој треба да има дебелина од 1 до 3 мм и да содржи прекриен кварцен песок.

нанесение-штукатурки-на-стену-600x450 депо

цртање за сликање

За почетници, се препорачува да изберете шема за сликање со користење на едноставен со користење на неколку бои. Тоа може да биде мал украс со изразени сенки и полукрузи. Без дури да забележите, ќе ја научите техниката на en grisaille.

165101

Постепено, комплицирајќи ја сликата, можете да отидете во "букет во раскош" и слики со перспектива.

Избраниот модел се применува на ѕидот со методот на косење.

нанесение-образование-на-стену

Подготвениот цртеж на хартија се сече на одделни фрагменти, истите по големина и дизајнирани за една сесија на сликање. Контурата на скицата се пренесува на свежо нанесениот малтер со употреба на игла со истиснување или пирсинг.

00-225454_enl

Можете да креирате контура на сликата на ѕидот користејќи дијапроектор или епидијакоп.

Корисни совети како да направите копија од сликата, прикажана во видеото.

апликација на боја

Пред почетокот на примената на бојата, аксијалната линија (линија на рамнотежа) се одредува на сликата на ѕидот. Првиот потег со карпален запис на авионот започнува со големи елементи и бои. Потоа постепено се пресели во помалите елементи на моделот.

hudozhestvennyy-akril-na-vodnoy-osnove-vpolne-podoydet

Особеноста на техниката на нанесување на боја на суровиот малтер е во првичната примена на светло-боја, тогаш бојата е медиум на нијанси и најмрачен. Бидејќи светлосниот тон се нанесува на потемр тон, бојата се апсорбира во свежиот слој на гипс и бледи малку. Затоа, по првата апликација на бојата, потребно е да се помине низ моделот и да се наслика со темни бои, потоа со средни тонови и на крајот на сликата светла.

белешки-за-уметници-ART-RELEASE.RF-Сликарство-ѕидови ..

Следната фаза на примена на бојата е лесно моделирање: тон и сенка. Техниката на моделирање се состои во откривање на позадината на цртеж или украс, создавајќи паѓа сенки и подлога. Поставувањето на основните тонови создава густина на моделот. Следната фаза е процес на подмачкување и застаклување.

rospis-steny

На сцената на недоворување, динамиката на моделот е осветлена и нагласена со помош на слој за расфрлање на светлина. На крајот на процесот на сликање фрагментот "над мокро" направи сјај и цртеж (цртање).

Премин од секој дел од фреска до работ на незафатен фрагмент е уредно отсечен со нож и измазнет додека не исчезне цвест. Новиот фрагмент се повторува исто како и претходниот.

nabor-hudozhestvennyh-materialov-dlya-sozdania-fresok-fresco-painting-starter-kit-orientirovochnyaya

Корисни совети

Познато е дека искусни мајстори и специјалисти секогаш бараат да создадат фреска и слика.

Скапи бои и не помалку скапи големина на четки за цртање треба да ве натера да се запрашате дали играта е вредна за свеќа и дали сте во можност правилно да ја репродуцирате сликата. Ние не можеме да се сокриеме дека сликарството и сликарството на ентериерот е достапно за богатите луѓе.

q4rniy

Можеби сте заинтересирани за: