Модуларни оџаци, оџаци изработени од нерѓосувачки челик, методи за инсталација

  • admin
  • 27 ноември, 2016 година
Модуларни оџаци, оџаци изработени од нерѓосувачки челик, методи за инсталација

Во повеќето луѓе, зборот "оџак" предизвикува асоцијации со вообичаената тула или азбестна цевка, која се надува над гребенот на куќата. Се разбира, цевки направени од тули и азбест се користат до ден денес, но сепак во куќи изградени денес, се повеќе и повеќе се заменува со повеќе напредни модуларен оџаци.

Што е модуларен оџак?

bd6048_6648eed0624949478e90cd6d658a648d

Значи она што е овој тип на оџак, и какви бенефиции развивачот добива од инсталирањето? Како што сугерира името, структурата на грип се состои од неколку делови модули кои се многу едноставно поврзани едни со други, како дизајнер елементи. Главната предност на модуларен оџаци - користење на делови од различни големини и форми, тоа е можно да се соберат потребните конфигурација оџак дизајн - на пример, на ковертот на можните пречки: греди, балкони, покриви, и други градежни и архитектонски елементи.

dymohody-iz-nerzhavejuwij-stali

Едноставна инсталација на модуларен оџак може да се направи самостојно, под услов инструкциите дадени од производителот строго да се почитуваат. Во овој поглед, модуларните структури позитивно се разликуваат од тули, што не може да ги гради секој ѕидар. Познато е дека со векови биле ангажирани во изградбата на оџаци ѕидари тесен профил - т.н. "шпорет одлуки", денес ова дело да ги исполнуваат сите сопственици.
  Модуларен оџаци се одликува со висока ефикасност и ниска тежина - тоа е, во основа не треба да биде изграден во рамките на оџакот. Понекогаш модуларен оџак може да се монтира во веќе опериран тула оџак. Така, ефикасноста на структурата на оџакот може да се зголеми во растојание. Друга непобитна предност на модуларните структури е способноста брзо да ги замени оштетените делови на оџакот. Модуларен метални оџаци, но тие не се плашат од корозија, како се направени од галванизиран челик или од нерѓосувачки челик.
  Меѓу другото, некои елементи на модуларни оџаци се заштитени со слој на топлинска изолација.

На сајтот http://www.vvd.su/dymokhodnye-sistemy1/keramicheskie-dymokhody  можете да ги купите и да ги добиете сите информации за модуларни оџаци.

Модуларна единица за оџаци

truba-kaminnaya

Би било грешка да се замисли модуларен оџак едноставно како права вертикална цевка која води од котелот однадвор. Во повеќето случаи, постојат области со наклон, па дури и хоризонтални. Главниот дел од модуларен оџак се состои од цевки кои се поврзани со помош на тројки или адаптери.

Широка стегалка

7442802_w640_h640_akm_troinik_dymohod

Ако соединението се користи за мета, тогаш врската е опремен со отстранлив стакло потребни за чистење цевки со саѓи. Монтажните загради се прикачени на ѕидовите на модуларен оџак. Интервалот на нивната локација е околу 1,5-2 метри.

4

Ако сакате да се изгради оџак преку било обложување, ѕид, плафон или покрив направен од запаливи материјали, кои се користат цевки продори. Елементи на тубуларна премин имаат поголем дијаметар од самата цевка, и да се спречи контакт со запалива своите градежни материјали.

img_ish3_prev

Сечење на кровот исто така важи и за монтажни елементи. Тоа е мала филијала цевка фиксирана на метален лист. Неговата функција - да се обезбеди затегнатоста на оџакот во место надвор од покривот и заштита на просторот под покривот (таванот, таванот) на вода и остатоци.

20152706051449

Самиот цевка на оџакот поминува внатре во покривот. На врвот, цевката е дополнително опремена со преклопник. И покрај сите погоре, постојат голем број на дополнителни елементи за монтажа - секој производител развива свои делови сето тоа зависи од карактеристиките на метод и инсталација.

Материјали за производство на модуларни оџаци

Модуларните оџаци се направени од различни материјали, од кои секоја има свои слаби и силни страни. Модуларни оџаци се направени од:

• Метал.
  • Пластична хирургија.
  • керамика.
  • Стакло.
  • Вулкански карпи.

При изборот на материјал, вие мора да започне од условите за работа на оџакот, комплексноста на дизајн, и, се разбира, нејзината цена. Најчести се челичните оџаци. Челична цевка за цевки може да има еден или два ѕида. Едно-ѕиден модуларен оџак од нерѓосувачки челик најдобро одговара за котлара во која е инсталиран извор на топлина.

016_0

На пример, да се заврши работа оџакот без никакви проблеми, можете да се поврзете, на пример, камин. Меѓу предностите на еден ѕидови оџакот треба да се напомене дека, прв од сите, нивно брзо загревање, која го спречува формирањето на кондензат и брзо и целосно отстранување на продуктите од согорувањето. Овој дизајн е многу издржлив и сигурен, не се акумулира саѓи. Модуларен едножилен оџак има низок капацитет на топлина, добро ниво на топлинска изолација.

Модуларен оџак со двојни ѕидови е две цевки од различен пресек, вметнувани еден во друг.

modul_dvustenniy

Слободниот простор помеѓу цевки е инсталиран топлински изолационен материјал, што ја прави работата поефикасно оџакот. Таквите структури може да се монтираат и внатре во зградата и надвор. Ако е потребно, оџакот може да се навалува, ако треба да се заобиколи препреката.
  Двоен ѕид оџак како еден ѕид, има доволно висок влечење ефикасно ги отстранува сите производи на согорување е многу брзо се загрева, не кородираат, совршено е отпорно на атмосферски.
  Но, заедно со предностите, модуларните системи имаат неколку недостатоци. Значи, ако конструкцијата е голема, челичниот оџак ќе има голема тежина. Како резултат на тоа, потребна е структура за поддршка. Покрај тоа, не сите програмери сакаат да го видат над нивниот покрив скромен челични цевки.

Керамичката конструкција ги апсорбира сите предности на тулиот оџак, едноставноста и брзината на монтажните модуларни структури.

kakoj-vybrat-dymohod

На домашните керамички дизајни сè уште не се многу чести, но производителите постојано го прошируваат својот опсег. Предностите на керамика вклучуваат апсолутна отпор на влажна и агресивна средина, како и супстанции кои се содржани во производите на согорување, промени во температурата (температура во шуплината на оџакот може да надмине 600 ° C), а стапката на затоплување, одлична тракција, компактни надворешни димензии. Недостатоци: тешка тежина, потреба за основа, неможноста да се заобиколат пречките, бидејќи керамичката конструкција мора да се инсталира само вертикално.

Како една од опциите, можете да го разгледате оџакот изработен од керамика и опремен со челична или пена бетонско куќиште. Во внатрешноста на објектот постои топлинско-изолационен материјал. Овој оџак ги комбинира предностите на челични и керамички структури, а неговата изведба е многу висока. Се разбира, цената на ваквите дизајни е соодветна.

Алуминиумскиот модуларен оџак, и покрај името, не е сосема така.

pos__ametevo__prev_prev

Главниот дел на структурата всушност направен од отпорни на топлина високо квалитетен алуминиум, можат да го издржат температура без проблеми во текот на 250 ° C, а останатите делови се изработени од нерѓосувачки челик или од челик отпорен на топлина. Таквиот оџак има мала тежина и се одликува со различни форми на градба.

Пластичните оџаци се користат само кога температурата на производите за согорување не надминува 120 ° C Пластиката не е предмет на влага и агресивна средина, таа е издржлива, но нема висока јачина, затоа е потребна заштита од механички оштетувања.

Fireclay модул е ​​цевка која има покритие за топлинска изолација и надворешен заштитен челик или пена бетон покритие. Овој дизајн има високи перформанси и е прилично скап.

111-500x500

Стак оџаци - реткост, тие се многу скапи и тешко се инсталираат. Нивните главни предности се топлинска инерција и целосен имунитет на надворешни фактори.

подвесной-стеклянный

Мошне често на пазарот има оџаци од азбест цемент. Овде е потребно да се напомене одеднаш дека таква цевка е строго забрането да се користи во домовите, од азбест е исклучително негативно влијание врз здравјето на луѓето и можат да придонесат за појава на малигни тумори.

Затоплување-оџак од азбест-цементни цевки

Производител на модуларни оџаци

Квалитет на модуларен дизајн должи не само на производство на материјалот, но производителот на интегритет. Не да се купи во квалитетни фалсификувани на прв поглед, треба внимателно да ги разгледа сите понуди на пазарот, соодносот цена / квалитет на репродукција на интерес, да бидат сигурни да ги прочитате коментарите за производите. При купувањето потребно е да се побара сертификат за квалитет, дозвола за реализација и работа на производот.

Што се однесува до производителите на модуларни оџаци, има многу, но досега не сите работат на домашниот пазар. За приближно запознавање, подолу е мала листа на најпознати компании ангажирани во производството на модуларни структури:

• Селкирк.
  • МК.
  • Рааб.
  • Pougoulat.
  Бофил и многу други. Меѓу украински производители може да се забележи компанија "Софија", која произведува модуларен оџаци се со висок квалитет германската технологија. Сите котирани компании произведуваат само метални модули, но производите на секој од нив имаат свој вкус. Така, Bofill произведува флексибилни оџаци, кои овозможуваат монтажа на дизајнот на било која конфигурација. Производите на Рааб се изработени од специјален челик за огледало. Некои модели може да се користи за било кој тип на греење, додека други работат само под одредени услови (температура, притисок, гориво, итн.) Ова мора да се земе предвид при купувањето.

Барања за модуларни оџаци

modulnye-dymoxody

Барања, како што се, сосема малку, но, сепак, мора да биде во согласност со, а потоа системот ќе работи без проблеми на сите прогласена за време на производителот. Подолу ќе ги наведеме основните барања за модуларен оџак:

• Ако се користи опрема што согорува цврсто гориво, каналот за чад мора да обезбеди целосна елиминација на отровни гасови - производи за согорување.

• Секој извор на топлина мора да има свој оџак. Тоа е недозволиво да се поврзете со еден оџак неколку извори на топлина, како што се Фурната, огништето, котел, итн

• цевката одводот мора да биде ист дијаметар по целата должина и се стеснува кон излезот.

• Елементите на челичниот модул мора да бидат изработени од специјален челик, отпорен на корозија. Ѕидот на цевката мора да има дебелина од најмалку 1 мм.

• Не е дозволено приклучување на поединечни цевки во средината.

• Дизајнот на модуларен оџак мора да биде опремен со уреди за чистење од саѓи.

• Меѓу оџакот и запалливите градежни материјали, треба да се направи сечење за заштита од пожар.

• Висината на оџакот директно зависи од тоа како е поставена во однос на гребенот, и од типот на самиот покрив. На пример, ако покривот е рамен, доволно висина од половина метар. За стан покрив висина на оџакот зависи од растојанието помеѓу оџакот и самиот гребен:

• 1,5 метри - оџакот се издига над гребенот за најмалку половина метар.
  • 1,5-3 м - не оџакот се издига над гребен, но не под него.
  • Повеќе од 3 метри - оџак е под линија извлечени од аголот на сртот на 10º.

Како да се соберат оџак

dimohod_var2

Недвосмислен совет е тешко да се даде, бидејќи методот на инсталација речиси секогаш го одредува производителот. Секоја фирма има своја сопствена технологија за склопување, која е опишана во сите детали во листот со инструкции прикачени на производот. Инсталација на модуларен оџаци може да се спореди со собранието на дизајнер - сите цевки се собрани во големина и прицврстени со едни со други со помош на клешти секој половина до два метри. Инсталација низа секогаш се изведува на ист начин - почнете со ниска точка на поврзување на позицијата на, на пример, на котелот, и постепено целата структура се зголемува од горната страна.

Ако тоа е неопходно да се спроведе на грип цевка низ покривот или ѕидот, оставете простор од 15 cm, ако цевката е заштитена со изолационен слој, или оди низ цевката за премин. За цевки кои немаат заштита од топлинска изолација, потребна е јаз од најмалку 35 сантиметри. Јазот е исполнет со густа топлинска изолација која не поддржува согорување. Некои модуларни оџаци, како на сликата подолу, може да се монтираат надвор од зградата.

IMG_20160814_161316

Ова во голема мера ја поедноставува нивната инсталација. Оџаците направени од нерѓосувачки челик, поставени надвор, мора да бидат изолирани за да се спречи кондензација. На ѕидот се фиксираат со посебни загради, или се поставени во внатрешноста на потпорната конструкција.

IMG_20160814_161412

Во изолацијата се потребни цевки поставени на улицата, но и оние кои се наоѓаат во незагреани простории, на пример, на таванот. строго забрането obkladyvat цевка тули или покривен слој решение - тоа неизбежно ќе доведе до појава на пукнатини и оштетувања. Во основата на оџакот мора да биде посебна отворот за чистење цевки саѓи остатоци.

Ако зборуваме за делот од оџакот цевка, тоа може да биде правоаголна или овална. Добро е ако цевката е квадратна или кружна. За правоаголни цевки, соодносот на аспект треба да биде 2: 3. Кога изборот е најдобро да се користи на тркалезна цевка, како се формираат плоштад или правоаголни цевки агол вртлози, што резултира со акумулирано саѓи и слабее Род
  Модуларен оџак бара правилно периодично одржување - ова директно го одредува животот на оџакот. Се препорачува да се исчисти оџакот не помалку од два или три пати годишно.

Можеби сте заинтересирани за: