Електрошоп на приватна куќа: видови на електрични панели, дизајн на електрична централа, дијаграм за електрични инсталации.

 • admin
 • 30 ноември 2017 година
Електрошоп на приватна куќа: видови на електрични панели, дизајн на електрична централа, дијаграм за електрични инсталации.

Изградбата на било која приватна куќа е незамислива без добро обмислен жичан и влез шема. Без претерување, велиме дека правилно избраниот и составен електричен штит ќе ги елиминира многуте секојдневни проблеми. Вие само ќе мора да купите кутија, добро, постојат автобус жици серија PS и PSN, терминал блок ABB MISTRAL65 и нешто друго и се соберат се заедно ...

Потребата за електричен штит во куќата

За уредот во приватна куќа на системот за напојување користи специјални кабинети во форма на штитови и блокови, тука   Важна компонента на составниот дел на електричното напојување е одбор за електрична дистрибуција кој го дели каналот за напојување во неколку кола.

Shema-e`lektroshhita-dlya-chastnogo-doma-dachi-garazha

Поделбата на електричното напојување е неопходна за нормално напојување на врските со разни автоматски уреди. Прекумерно, електричниот панел претставува сет на системски електрични прекинувачи кои се вклучени во колото - главниот влезен автомат, селективниот RCD и тековниот прекинувач со пренапонска заштита.

electroshitok-svoimi-rukami-15

Распределбата на електричното сметководство и домови се произведени на индустриски начин во форма на кутии и црева.

Потребата да се инсталира и инсталира електрична централа ги регулира регулаторните документи:

 • ГОСТ Р 51778-2001 Шилди за индустриски и јавни згради. Општи спецификации
 • Поглавје 7.1. ПУЕ-7. ЕЛЕКТРИЧНИ ИНСТАЛАЦИИ НА СТАНБЕНИ, ЈАВНИ, АДМИНИСТРАТИВНИ И ДОМАЌИНСТВО.

Внатрешното поставување на електрична опрема се врши според постоечките распореди и правила за изработка.

Електричен-shhit-na-stolb

Видови и конструкција на електрични панели

Електричните одбори се поделени со методот на инсталација, дизајнот може да биде вграден или надворешен со надземна или шарсна инсталација.

Структурно панелите се состојат од следниве елементи:

 • пластично или метално куќиште кое има антикорозивен слој и премачкано со прав
 • заштитна плоча со двострана врата опремена со проѕирно стакло и рамка за уреди за прицврстување
 • монтирање на DIN шини, држачи за жици и други додатоци
 • отворање дупки за кабел.

среден_12_184 со терминален блок

За да изберете штит за електрична пластика или метал, треба да бидете водени од параметрите:

 1. целта на штитот за приклучување на еден или трифазен метар
 2. димензии на електричниот панел, надворешен и внатрешен
 3. број на внатрешни групи за поврзување (модули)
 4. степен на заштита од прашина и влага.

За електрични улични плочи се препорачува да се избере модел со можност за поставување на шалтер.

maxresdefault

Дизајнирање на штит

Проектирање на монтажа и инсталација на штитот на електрични шарки или вградени метални производство, во согласност со важечките стандарди и прописи во низа логички поставување уред.

Прелиминарната фаза на инсталацијата одбори електрична е основано коло во кој се дефинира точниот износ на RCD и машини.

Mk3L18-SchUZOPhase

Потоа изберете и имплементирајте ја шемата за распоред по големина и број на модули. Распоредот на штитовите се заснова на принципот на модуларна конструкција.

Тајните на инсталацијата на електрични уреди во штитот се прикажани во видеото.

Корисни совети

При составувањето на шемата за изглед, потребно е да се земе предвид ширината на еден модул. За референца, ширина еден пол прекинувач е 18 милиметри (1 единица), ширината на машина модули двојно пол прекинувач е 2, ширината на еднофазен RCD - 3 модули, фаза - 5 модули електрична енергија метар според моделот модули на 6-8. Така, за монтажа на електрични панел во куќата ќе биде минимален број на модули 12. Прашај дека бројот на вградени електрична централа модули може да биде модули 48

es-33

Сега можете да продолжите на изгледот на изгледот.

Распоред на изгледот на модуларни уреди

Постојат неколку шеми на внатрешно уредување на модуларни уреди.

шема "по ред по група"

Шемата се базира на принципот на раздвојување на електрични елементи во групи.

electroshitok-svoimi-rukami-31-493x600

Првиот елемент на изгледот е прекинувачот за прекин на оптоварување, којшто при номиналната вредност се удвојува од влезниот автомат. Целта на прекинувачот е деактивирање на штитот за време на вонредни ситуации и рутинско одржување или поправка. Исклучете ги двете жици поврзани со штитот (фаза / нула).

31012017-31

Засилувачи се поставени од врвот до дното.

Следна во распоредот се заштитни прекинувачи на потрошувачот - котел и грејач, машина за перење и климатизација.

Мон-рејка1 собранието

Потоа се препорачува да се постават групи сокети и осветлување.

Уредите на секоја група се поставени на посебни рамки во опаѓачки редослед на деноминација (од лево кон десно).

presentation_ (2) _312 три фази

Етикетата на соодветната ознака е ставена на шината. RCD уреди се поставени прво и изолирани одделно.

Пример:

На пример, според Собранието на коло до еден метар еднофазен, RCD и прекинувачот модули на 12 и на просторот за ожичување модул 1.5 би требало да го користат апликатор или прилог панел со внатрешните димензии 285h297 мм, надворешниот големина 352h367 mm, 250 mm монтажа врата 89 mm и длабочина од 78 мм.

1-3

Корисни совети

Ние ќе сугерираме дека електричните панели имаат дизајн со или без врати. Шилдс монтирани електрични опреми задолжителни додатоци за домување прилагодени за поставување на вертикални површини на градби на куќи.

Електричар-во-Коломбо-05

Шилдите за ниши треба да имаат елементи за кадрирање и прицврстувачи кои ги покриваат рабовите на нишите. Покрај тоа, во индустриските производни табли без уред за исклучување, на влезот мора да има елементи за прицврстување на врската со синџирот на снабдување.

953423066_w640_h640_cid2351861_pid512833908-779125a9

На пример, за отворен монтажа аранжман со мерач на три-фаза и прекинувач 4 групи од по 48 модули препорачува улица сметководство вандал штит YAUR-Стандард 3A-4 во запечатени метални случај големина 400h445h150 мм со две врати.

Она што изгледа како составен електричен штит е прикажан овде.

Можеби сте заинтересирани за: