Видови скали за куќата, монтажни опции, корисни совети

 • admin
 • 20 август 2016 година
Видови скали за куќата, монтажни опции, корисни совети

За двокатни куќи, скалите се неопходен дизајн за слободно движење помеѓу подови. До денес, тие не се само потребна инженерска структура на куќата, туку и посебен елемент на декор, кој се истакнува на позадината на целиот ентериер. За тоа што има скали, големини и како да се направи тоа независно, ќе разговараме во оваа статија.

Варијанти на скалите до вториот кат

Во модерните домови, и во многу станови се наредени два спрата. И, се разбира, сопствениците не можат да сторат без скали. Често станува централен елемент околу кој се уредува внатрешноста на целата куќа. Прво, треба да кажете какви видови скали воопшто се:

Марширање  најчеста опција. Тоа е многу едноставно за производство и често се состои од неколку маршеви (фрагмент со чекори). Најдобро е што еден марш од скалите не содржи повеќе од 16 чекори. За мали куќи, модел со еден марш е сосема соодветен. Ако површината на собата ви овозможува да инсталирате скалила со платформа или елемент за вртливата. Овој дизајн ќе потрае повеќе простор, но тоа ќе изгледа добро. Во геометриски поглед, таквите скали може да бидат:

 • L-облик;
 • U-облик.

Првата опција е обично монтирана во близина на соседните ѕидови. Се состои од две маршеви, кои се наоѓаат едни на други под агол од 90 степени. Оваа опција е погодна за сали во кои просторот под скалите се користи за складирање на работи, или таму ќе се инсталира мебел. Втората опција е посоодветна за куќи со големи простори под салата. Промените на овој дизајн се наоѓаат под агол од 180 степени во однос на едни со други и се поврзани со транзициона платформа. Ова е многу лесен и богат дизајн во однос на дизајнот.

маршева-лестница-своми-руками

Завртка  ова е релативно мал дизајн, помагајќи да се зачува значително простор во куќата. Почесто отколку не, изгледа како столб околу кој завртката ги опфаќа чекорите, па оттука и неговото име. Според окупираната област, оваа скала е најмалата. Најчесто, површина окупирана од неа е 1 квадратен метар. м. Во однос на подобрување на домот, оваа верзија на скалите не е погодна, па дури и не е безбедна. Најдобро е да се обезбеди друга опција за движење помеѓу подови на куќата.

vintovye1

Комбиниран Овие се скали кои ги комбинираат елементите на двата претходни вида. Тие непречено се креваат на подот, свиткување на различни агли. Таквите скали најчесто се монтираат на барање на сопственикот на куќата, или проектот на дизајнерот. Овој тип на скали е најубав и податлив во однос на декорацијата. Од презентираните видови, секој сопственик на куќата ќе може да го избере дизајнот најсоодветен за архитектонски ансамбл на живеалиштето.

DCF 1.0

Скали во приватна куќа

Имајќи изградено двоспратна куќа, секој сопственик размислува за тоа што треба да го инсталира скалилата. Се разбира, сè зависи од стилот на целата куќа. На пример, за живеалиште во модерен стил, е погодна едноставна лестница од дрво направена од дрво. Изработена е од дрво, насликано во темни и светли бои. Првата сенка ги заврши чекорите на структурата, а втората страна. За погодност на сопствениците простор под скалите може да бидат опремени со фиоки од различни големини, за чување на разни работи. Ова е многу погодно и концизно решение.

Неименуван

Ако скалите треба да се стават во дневната соба и мебелот треба да се стави под него, подобро е да се избере комбинирана верзија. Таа лесно се наведнува на вториот кат, оставајќи многу слободен простор во собата. Може да се изработи од светло дрво со елегантни, врежани печки.

v3-23_36030.970

Со недостаток на слободен простор, можете да организирате спирала скалила на вториот кат. Изработени од метална конструкција со чекори од дрво совршено ќе се вклопат во внатрешноста. И фалсификувани странични делови ќе им ја дадат на целата структура светлост изглед кој не го тежи на околниот простор.

stoimost-lestnicy-v-chastnyy-dom

Скали на вториот кат со свои раце

Се разбира, можете да се обратите до специјалисти и да нарачате скалила во вашата куќа, но тоа е многу поубаво да го направите сами. Наједноставната опција за ова може да послужи како дрвена конструкција на Косоварот (носејќи дел од скалите со извади за прицврстување на чекорите). Како да го направиме тоа ќе кажам подетално.

како да се направи скала

Значи сте се одлучиле за дизајнот и сте подготвени да започнете со работа. Прво треба да го пресметате бројот на чекори. Значи, едноставно скалило ќе се поврзе два спрата, а нејзината висина е 2,5 м. За полесно движење, аголот на наклон треба да биде еднаков на 35 40 степени. Така, должината на распонот ќе биде еднаква на 5 м. Најсоодветни ќе бидат чекори со височина од 15 см и широчина од 30 см. Можете да го пресметате нивниот број на следниов начин:

 • висината на скалата е поделена со висината на чекорот и се заокружува фигурата на поголема страна;
 • множете го бројот на чекори со ширина и добијте го должината на основата на скалата;
 • да се најде соодносот на висината на скалата до должината на распонот, треба да варира од 0,5 до 0,7;
 • ние го произведуваме Косура.

Ако имате куќа направена од дрво, мора да се земе предвид дека изградбата ќе се намали. Затоа, подобро е да не се затегнува скалата строго. Козјовите прават мазни, добро исушени дрва. Според добиените броеви, неопходно е да се изработи картонски шаблон, со што обележувањето се пренесува на дрво. На врвот и на дното на делот за струја се прават жлебови за прицврстување на подот. Исто така, преградите за чекорите се отсечени. Сега одете директно на инсталацијата:

 1. воспостави косура на претходно подготвено место;
 2. подготвува чекори и podstupenniki и да ги закачите на делот за моќ (од почетокот podstenniki, а потоа чекори);
 3. фиксираме печки и огради (за секоја фаза е потребен еден баланс);
 4. ние ја обработуваме површината на дрвото со шкурка за да ги отстраниме неправилностите;
 5. ставаме заштитна и декоративна облога.

Сè, скалилата е подготвена. Кога лакот се суши заедно со него, можете безбедно да одите.

Konstruktsiya-pryamoy-marshevoy-lestnitsyi

Димензии на скалите

Пресметката на големината на скалата е важна не само за пресметување на просторијата под него во однос на куќата, туку и за удобност и безбедност. Пред да ги пресметате скалите, треба да размислите:

 • насока на движење;
 • разлика во висина помеѓу подови;
 • подрачјето под скалите;
 • очекувано оптоварување;
 • карактеристики на инсталацијата.

Се разбира, ширината на скалите и наклонот на скалите се регулираат со прописите за градење, но во случај на приватни градежни работи, потребно е да се земат предвид индивидуалните карактеристики на луѓето што живеат во куќата. Зголемувајќи се на скалите, се троши повеќе енергија, отколку за преминување на директната патека. Затоа, при пресметувањето на чекорите, просечната должина на човечкиот чекор е 60 60 cm. Најпогодни се следните чекори:

 • ширината на чекорот е 30 см;
 • висината на столбот е 15 см.

Потоа, растојанието меѓу подови мора да се подели со висината на столбот и да го добиеме потребниот број чекори на скалата. По пресметувањето на димензиите на чекорите потребно е да се земе предвид наклонот на конструкцијата. Најудобните агли се од 23 до 37 степени. На пример, за да инсталирате скала со висина од 2,7 метри, ќе треба да направите 18 чекори. И должината на скалата ќе биде 5,1 метри. Овој пример е даден за еден скали. Во други конструкции на скали, неопходно е да се земе предвид аголот на ротација и должината на вториот марш. Сето ова е направено на сличен начин. Затоа, секој сопственик на куќи во потреба од таков дизајн ќе може самостојно да ја пресмета својата големина. Ако не сте сигурни за вашите способности, подобро е да контактирате со специјалисти.

Материјал за скалите до вториот кат

Средните скали на приватни куќи можат да се направат од следните материјали:

 • метал;
 • стакло;
 • дрво;
 • камен.

Сите овие материјали можат да се користат и одделно и во комбинација едни со други.
Метални скали многу разновиден и лесен за изведување. Тие се исто така одликувани со нивната сила и долг живот. Многу интересно е комбинацијата на метална рамка и дрвени чекори. Во комбинација со фалсификувани парапет, конструкцијата се здобива со лесен и речиси безнадежен изглед. За модерни ентериери, погодни се дизајни со хромирани метални елементи и чекори со дебело стакло. Тие нема да го намалат просторот дома и ќе го нагласат неговиот стил.

home17384

Стаклени скали  многу необично и убаво. За нивно извршување, можете да го користите и обоениот и транспарентен плексиглас. Таа е издржлива, и благодарение на специјалниот третман не станува трауматична, што е важно кога има деца во куќата. Исто така неодамна стана мода да се користат чекори со имитација на испукани стакло. Се разбира, оваа верзија на скалата најдобро се вклопува во модерен дизајн на хај-тек или минимализам.

pic8_1

Дрвени скали  се повеќе популарни. Овој материјал е жив и еколошки. Тие се добро прилагодени за сите ентериери и донесуваат посебна топлина и удобност до куќата. Најевтината опција може да биде една марш структура направена од борова шума. За големи респектабилни колиби, софистицирани скали изработени од егзотични дрвени видови се совршени. Често станува централен дел од целата куќа. Овие скали се речиси идеални. Единственото време ќе биде неопходно да се ажурира бојата и да се поправат скриените чекори. Во остатокот е идеален материјал за такви конструкции.

k2b

Камени скали  обично целосно фрлени во опаковката, или монтирани од одделни блокови. Понатаму, структурата се соочува со природен или декоративен камен. Предностите на таквата структура вклучуваат сила и издржливост. На недостатоците може да се припише доста голема тежина на структурата, така што оваа опција е погодна само за куќи со бетонски плочи.

kamennaya-lestnica-v-dome

Кој материјал за правење скали е да се избере оваа индивидуална работа на секоја од нив. Главната работа е тоа што се вклопува во внатрешноста на вашиот дом.

На скалите меѓу катови на куќата

Постојат неколку трикови кои ќе помогнат да се направи удобна скала, која зафаќа малку простор. Можете да направите дизајн користејќи ја технологијата "гуска чекор". Ова е прилично стара технологија, која е дизајнирана да му помогне на лицето кога се движи меѓу подови. Карактеристика на овој дизајн е аголот од 45 степени, понекогаш има опции со агол од 75 степени. Голема предност на овој модел е малото присуство. Затоа, тоа е едноставно незаменливо во мали куќи или како опција за спуштање во подрумот. Нејзини главни разлики се чекорите од една страна, тие се тесни, а другиот е широк. Инсталирајте ги наизменичните страни, т.е. над тесниот дел ќе биде широк и обратно. За уредот на ротациони конструкции, оваа скала не е погодна. Исто така, подобро е да не се утврди како главна опција во куќа со деца и постари лица. Ова е варијанта на дополнително скалило за пристап до помошни простории на куќата. Но, сепак, тоа е многу интересен вид на дизајн.

32394768_w640_h640_img_20150801_153911
  Оваа статија ги опишува видовите скали и кои материјали од нив може да се направат. Исто така, се дадени описи на модели со илустрации. Користејќи ги информациите од статијата, можете самостојно да ги пресметате димензиите на скалата и да ја направите сами. Исто така, постојат описи на интересни опции за скали, кои можат да се користат како дополнителна опција за пристап до просториите на живеалиштето. Успешна изградба.

Можеби сте заинтересирани за: