Рамка сауна, ние градиме скелетна сауна со свои раце, корисни совети

 • admin
 • 12 јуни 2015 година
Рамка сауна, ние градиме скелетна сауна со свои раце, корисни совети

Во антички времиња, бања служи, прв од сите, за донесување на третман на вода и рехабилитација, во поткровје бања куќа во текот на летото од сушени билки и шумски плодови, рекреација соба се користи за привремено сместување. Земајќи ги предвид сите овие моменти, беа утврдени димензиите на структурата - треба да има доволно простор за да се измие, да се пареа и да се одмори, и едноставно работење во домаќинството.

Изградба на бања започне со изгледот

Пред да започнете со изградба треба да се утврди вкупната површина на бања, детали големината на секоја соба во неа, се утврди погодно уредување на соби.

karkasnaya_banya16

На доволно голема површина рамка бања 6 од 6 метри ќе биде оптимална, такви димензии ќе им овозможи да додели простор за пространа пареа соба, соба за перење и просторија за одмор.

karkasnaya_banya17

Важно прашање што бара дискусија со целото семејство ќе имаат избор на опции за завршна обработка внатре и надвор, и во фактот што прашањето за тоа како, од каде што ќе се изгради сауна куќа. Ако претходно бањите биле изградени од природно дрво во рамка, денес денес е доста прифатлива опција да се изгради рамка куќа - поевтина во вредност, но не помалку практична и сигурна.

Избор на место за градба

Ако на локацијата има многу простор, тогаш нема да биде многу тешко да се избере соодветна бања. Ќе биде потребно само:

 • се придржуваат до правилата за заштита од пожар,
 • санитарни и хигиенски барања за овој вид на објекти.

Ќе биде подобро ако бањарот е скриен од аутсајдери, можете да го поставите во длабочината на локацијата, или барем подалеку од оградата.

karkasnaya_banya3

Обично место се користи за изградба која е несоодветна за садење градина или растурање на кревети, по можност на рид. Ако локацијата има вештачко езерце, тогаш бањата може да се постави близу до него.

На мали парцели на проблемот со изборот на место може да биде уште потешко, можеби полесно да се изгради сауна куќа во форма на проширувањата на постоечките објекти, може да биде потребно да се направат промени во проектот рамките бањи и ја намали големината на некои соби или да ги комбинирате врз основа на функционална намена.

Основата за скелетот бања

Во зависност од теренот на кој ќе стои бања, ќе треба да го одредите видот на основата. Бидејќи конструкцијата нема да биде особено тешка, темелот за него може да се постави колонообразен, блок или појас. Почесто за рамка структури прибегнуваат кон инсталација на колонообразен основа, како најекономичен, удобен, едноставен во изградбата. Таква основа е лесно да се обнови ако е потребно, исто така, не е изложена на влага, intumescecent или замрзнување во зима почвата. Интересна опција може да биде употребата на камења како поддршка, т.н. "камења". носена основа. Може да се изгради на густи глинени почви.

Олимпс дигитална камера

Принципот на создавање на основата е да се постават столбови на аглите на структурата, а потоа - со инсталирање на средни потпори од големи камења. Тие се инсталирани во ископани дупки, така што основата на идната зграда е строго хоризонтална. Разликата во висина камења, не треба да надминува 5 см. Ова незначителна разлика може да се компензира со изградбата на дното на обврзувачки рамка. Понатаму, целиот слободен простор помеѓу потпорните камења е исполнет со помали.

Почесто во изградбата на бања одморалиште за изградба на лента основа со сидро терминали - тоа може да им даде рамка структура посебна сила. Не е неопходно да се зајакне таквата основа на силни глинени почви.

karkasnaya_banya21

Експертите препорачуваат кога кастинг лента база опремени со отвори за воздух (не помалку од 2, со дијаметар од 8 до 12 см) и технолошко - за да се поврзете сите видови на комуникација, со големина поголема од надворешниот дијаметар на приклучокот комуникации. Слој на хидроизолација треба да биде поставен на врвот на темелите.

Скелетни бањи со свои раце - градиме ѕидови

karkasnaya_banya2

Оптимална опција за градење на скелет на бања е употребата на подготвени рамки од лавици, пресеци и ремени. Препорачаното растојание помеѓу столбовите е 0,6 m, најмногу е погодно за поставување на топлинно-изолационен материјал и обложување. Во интервали над прозорските прозорци, спојките на ѕидовите и партициите ќе бараат инсталирање на дополнителни рамки. Овие моменти може да предизвикаат потреба да се промени чекорот на полиците.

За долната лента користете лента со дел од 100x100 mm. Нејзината врска во аглите се изведува во една четвртина и е срушена со нокти. Граѓа од истиот пресек се користат за изградба на горниот обврзувачки да се пренесат ригидност на аглите на рамката 8 монтирани загради.

karkasnaya_banya12

За да се избегне пристрасност, аглите и долната обвивка се поставени на арматурата вградена во фондацијата.

Како правилно да се направи кожна скелетна бања

Олимпс дигитална камера

Изградбата на скелетни бањи со свои раце неопходно ќе бара изведба на изолација и скинување на рамката. За обвивка надвор од ѕидовите можете да го користите обвивка или поставата. Под поставата треба да се постави слој на хидроизолационен материјал:

 • пергамент,
 • фолија филм,
 • покрив чувствува или покриви се чувствува.

Ако сметаме дека сауната ќе се користи за постапки со вода и пареа, создавањето важни услови за максимално зачувување на топлина во просториите ќе биде важна точка. Затоа, материјали за заштеда на топлина за инсталација треба да бидат избрани со висок квалитет. Тоа може да биде:

 • минерална волна во форма на чинии или душеци,
 • изофомиум - метализиран со лавсан и пена полиетиленска пена,
 • фиберглас плочи,
 • други подеднакво ефикасни современи материјали.

Поставувањето на овие материјали може да се врши дури и од лице кое нема посебна обука за изградба. За затоплување кадрирање бањи се користат јами изолација дебелина од 50 mm, тие се поставени помеѓу uprights, тогаш врзани ленти кои се заковани со шајки со гумени подлошки на надворешниот кожата.

Како водонепропустлив материјал може да се користи полиетиленски филм. По нејзиното прицврстување инсталација може да се продолжи кон внатрешна декорација, како поставата која може да се користи, направени од дрво или препорачани планирани одбор на дрвени предмети.

karkasnaya_banya9

Излегува ѕид се состои од слоеви на резултат на макотрпна собранието:

 • надворешниот кожата,
 • водоотпорност,
 • изолација,
 • полиетилен филм,
 • внатрешниот лагер,
 • им е, исто така, воздухот слој со дебелина од 5 cm.

Како да направите покрив за скелетен бања

karkasnaya_banya7

Покривот на бања не се разликува од покривот на било која структура, се состои од дрвени скелиња фиксиран на нив и лајсни материјал за покривање. Дрвени скелиња може да биде склон или бесење, хелиум, во зависност од материјал за покривање може да се направи континуирано или ретките во лист, се тркалаат или парче материјал се користи како покриви слој.

karkasnaya_banya14

За изградба на фармите се користи дебели шипки (100x150 mm) или штица (40h150 мм).

За изградба на континуирано користење на рожници 20-30 мм дебелина дрво или иверица дебелина 10-15 минути сантиметар. Јазот помеѓу елементите на лајсни може да биде не повеќе од 3 см, што е дозволено во случај на поставување на покрив кухо, во други - празнините не се дозволени.

За редок лајсни користи железничкиот дел 24h40 милиметри, оваа опција се користи само за редење листови материјали. Ако се користи кров чеша азбест цемент, дрво се земени од голем пресек - од 30x50 mm растојание меѓу нив во врска може да биде максимум 0,4 м.

Кровна конструкција потребни за да се обезбеди место за да излезете од оџакот цевка, тој е опремен со посебен метален здолниште. За исклучување на палењето останатите можности меѓу покривот и ѕидовите на цемент празнините оџак. Ако структурата на покрив вклучени слој на топлина-изолациски материјал, две здолништа монтирани, прво - врвот летва, вториот - на ниво на долниот раб на rafters, помеѓу спиењето огнеупорен материјали - згура или се прошири глина, или стаклена волна поставени.

karkasnaya_banya18

За изградба на покривот може да се користи:

 • плочки, керамички или природен полимер композитни, како што се ќерамиди, херпес зостер, плочки,
 • валани материјали, асфалт или материјал за покривање, тоа е ставен во 3-4 слоеви, големината не е препорачливо.

Како да се направи таванот во скелетен бања

Прво треба да се напомене дека може да се направи преклопување на бања:
  под покривот, односно УНИ која се состои во инсталирање на база на табли 10x10 mm во дебелина, и рамка врската редење фармите, обложување странични фрагменти и предниот дел на трупот слој на термички изолационен материјал;
  една мансарда, т.е. Тример, со трупот собранието по патеките, narozhnikam или клуб, со растојание помеѓу гредите од околу 60 см.

жешките летни денови треба да биде избран за изолација на таванот. Ако изградбата се врши во дождливото време, прво направи на покривот, а потоа - на топлинска изолација. Постапка за монтажа на изолација таванот систем, постојат многу, но недостасуваат соодветни за соба на бања ќе биде оној кој не само што ќе се задржи топло, но ќе издржат високи температури и висока влажност.

Со дизајн бања може да биде суспендиран тавани, podshivnoy или штица.

karkasnaya_banya26

таванот инсталација започне со делот печатење бар 30x40 mm на долните рабови на греди или дрвени скелиња. Се собраа платформа, останатиот простор е исполнет со слоеви на пареа и не пропуштаат вода, а потоа - на топлина изолационен материјал, а потоа повторно поставени пареа и водоотпорност слоеви. се преклопуваат врвот монтирање покриви слој или магацинот на шасијата табла со користење на планираните дебелина на материјалот од 35 до 50 mm.

На уредување на тавани платформа пораби на дното на греди или дрвени скелиња.

karkasnaya_banya33

Пополнување на простор добиени работат на ист начин како и во изградба на тавани. Топ преклопување штица резултира шасија одбор користење планира дебелина на материјалот од 30 до 50 mm.

Опрема за да се применува таванот тип штица за тоа на скелиња или греди изградена покриви штица жлеб одбор, а потоа се применува на пареа бариера слој (фолија или два слоја на полиетиленски филм техничка).

karkasnaya_banya44

Инсталација на воздушниот канал, отворот на таванот и оџакот се изведува помеѓу гредите и сплавот, за да се одржи интегритетот на конструкцијата. Ако тоа не е можно да се имплементираат, на местото на пресекот на таванот над детали отстранува вишокот на дрво меѓу рамо до рамо со него забранува прикачите гром од истиот дрво со помош на метална држач. Краевите на недостасуваниот фрагмент на зракот доведуваат до средината на пречката.

Ние го опремуваме подот во бањата

Изгледот на скелетот бања, исто така, ќе бара од вас да се одлучи за варијанта на подови: тие ќе бидат поплавени или поставени на заостанува или греди. Главниот проблем во изградбата на една убава, пријатна дрвени подови ќе биде невозможно за лекување на дрво бои, нетретирана дрво порано или подоцна ќе почне да се распаѓа кога се изложени на влага и топлина. Кога се надуваат подните плочи, обично се појавуваат пукнатини, што доведува до појава на нацрти - всушност веќе беше споменато дека треба да се изгради природна вентилација под бањата.

karkasnaya_banya23

Пополнување на подот со цементен малтер се врши на принцип сличен на оној што гради на подовите во базен - во согласност со правилата на хидроизолација и одводнување технологија на отпадните води. Истурање на подот треба да обезбеди наклон, овозможувајќи непречено одводнување на вода. Се разбира, однапред ќе биде неопходно да се утврдат оптималните места за поставување на одводниците и да се донесат цевки од потребниот дијаметар за нив.

karkasnaya_banya25

За погодност, на врвот на цементната ферманска поставена склопувачка подна површина, користејќи за неа непробоен одбор. Празнините помеѓу одборите може да достигнат 1 см - па процесот на сушење ќе помине поактивно, а веројатноста за развој на гнилостните процеси ќе се намали. Бројот на делови од таков расклоплив под може да биде кој било, пожелно е само кога се наредени тие не се искриват и можат да бидат укинати. Колку што е можно, по денот за капење, делот од подот треба да се извади на улица и да се исуши добро.

Пред подот, сите нивни дрвени делови може да се третираат со посебни импрегнации на база на масло, наменети за простории со парни соби.

По инсталирањето на шпоретот на сауни, купатилата ќе биде подготвена за работа - конструкцијата на рамката не бара чекање за да се намали и смали ѕидовите.

Можеби сте заинтересирани за: