Како да се направи аквариум со свои раце дома: стакло избор за аквариум, изборот за стакло лепило, стакло кроење, држејќи аквариум, направи покритие за осветлување на аквариум, аквариум резервоарот.

  • admin
  • 30 декември, 2016 година
Како да се направи аквариум со свои раце дома: стакло избор за аквариум, изборот за стакло лепило, стакло кроење, држејќи аквариум, направи покритие за осветлување на аквариум, аквариум резервоарот.

Веројатно, многу од љубителите на аквариумот барем еднаш сакаа да се обидат да ја направат самата аквариум. Може да има неколку причини за ова: аквариуми се скапи, а моделите што ги нудат продавниците за миленичиња можеби не се вклопуваат во големината и формата. Изработка на стаклен аквариум со свои раце не е многу тешко. Главната работа во овој бизнис е да се избере вистинскиот материјал, минималните вештини за работа со стакло, точноста и точното придржување кон упатствата.
  Преку оваа публикација се опише во детали како да се направи аквариум со свои раце, кои треба алатки и материјали.

Како да изберете чаша за аквариум, корисни совети

akvarium-svoimi-rukami-vybor-stekla_1

Ова е многу важна точка - чашата зависи директно од функционалноста и издржливоста на идниот аквариум. Степените одлики се означуваат, во зависност од квалитетот, со ознаки од М1 до М8. Се препорачува аквариумот да направи избор од најмалку М4 одделение. Следно, треба да ја одредите дебелината на стаклото. Колку е поголем аквариумот, подебелиот стакло треба да биде.

Волуменот на капацитетот се пресметува елементарен со помош на формулата: V = l * a * h
  • l е должината на контејнерот.
  • a е ширината на садот.
  • h е висината на садот.

Дебелината на стаклото, ако се знае должината и висината на идниот аквариум, може лесно да се одреди со следнава табела:

raschet_tolshini_stekla

Одделно, неопходно е да се споменат деталите како што се вкочанетоста на ѕидовите на аквариумот. Ова се ленти од стакло, кои се залепени на ѕидовите хоризонтално. Лента се сече од исто стакло како и остатокот од деловите. Нивната улога е да ги заштити ѕидовите на садовите од отклонување и оштетување, што може да биде предизвикано од висок притисок на водата. Ако должината на ѕидовите на аквариумот е поголема од 50 см, присуството на затегачи е задолжително. Должината на ребрата треба да биде еднаква на должината на ѕидовите, а ширината треба да биде најмалку 5 см. Лепило на стапалата под прав агол на предните и страничните прозорци на аквариумот.

Многу љубители на почетниците можеби ќе бидат заинтересирани за прашањето: која големина аквариум може да лепак сама? Теоретски, секој се вклопува во големина. Но, во пракса се препорачува да се започне со мали димензии.

Сечење на стакло, избор на лепак

rezka_stekla2

Следна фаза од работата е подготовка на материјалот, односно парчиња чаша со потребната големина, од која ќе лепиш аквариум.
  Кога ја одбираме формата на аквариумот, честопати сакаме нешто оригинално, нестандардно. Меѓутоа, ако за прв пат ќе лепиш на аквариум, малку е веројатно дека ќе направиш такво нешто, па затоа препорачуваме да застане на едноставна квадратна или правоаголна форма.

Обезбедено добро поседување на стакло машина, сите делови може да се намали од себе. Треба да се напомене дека за намалување на лист од стакло со дебелина од 0,5 см е многу тешко, обичен ефтин стакло машина со оваа дебелина не можат да се справат. Покрај тоа, не знаејќи ги сите нијанси за сечење на стакло, веројатно ќе го расипете материјалот. И бидејќи дебелото стакло - материјалот не е евтино, најдобро е да се свртиме кон стаклена работилница, особено бидејќи сечењето најчесто е вклучено во цената на материјалот.

Аквариуми се залепени со посебен аквариумски заптив.

info__147_image052

Користете конвенционално транспарентно стакло фасадни не е можно - содржи токсични супстанции кои едноставно ќе ја уништат целата флора и фауна во вашиот аквариум. Материјал за аквариуми се продава во цевки, за да работи со него, ќе му треба специјален пиштол.

Ние лепак на аквариум: набавки, алатки

akvarium_svoimi_rukami_1

За лепак на аквариум ви се потребни следните алатки и материјали:

• Подготвени стаклени празнини.
  • Аквариумски заптив.
  • Мека мелечка или фин шмиргла.
  • Средство за одмастување.
  • Нож за отстранување на остатоци од заптивната смеса.

Аквариумот може да се залепи на неколку начини:

• ѕидовите се залепени околу дното.
  • Ѕидовите се залепени на дното.

Во врска со начините на лепење, има многу дебата - кој е подобар. Не постои недвосмислено мислење за ова прашање. Сепак, за новодојденците во овој случај, посоодветно е методот со кој ѕидовите се залепени на дното. Подолу ќе погледнеме како да лепиме аквариум користејќи го овој метод на лепење.

Аквариумот лепиме со свои раце: алгоритам на дејства

skleit_akvarium_svoimi_rukami_9

Ако не ги полиравте рабовите на деловите во чаша работилница, можете да го направите дома без премногу тешкотии. Во исто време, се користи мал, малку навлажнет мелење мелница или мала nazhdachka. Треба да се внимава да се изедначат рабовите на стаклото, без да се допира линијата за намалување.

Рабовите на стаклото мора да бидат обезмастени. Тој користи алкохол или ацетон. Потоа, го одредуваме местото каде што аквариумот ќе се исуши, на истото место и ќе произведува лепење на деловите, бидејќи невозможно е да се движи исушената структура. Дното на идниот аквариум треба да се постави на лист хартија, потоа нежно нанесувајте средство за заптивање до крајот на лицето на резервоарот. Лентата за заптивната смеса треба да биде совршено рамномерна и униформа и да не содржи шуплини. Сите грешки мора веднаш да се коригираат. Ѕидот со заптивната смеса што се нанесува на задник е нежно поставена на дното. Силно притиснете тоа не е потребно - толку подебел слојот на лепак, толку подобро. Отсечете ги остатоците од заптивната смеса само откако ќе се исуши. Залепениот ѕид треба да се поправи некако, инаку ќе падне. За да го направите ова, можете да користите соодветни предмети: книги, петлитрични шишиња за вода итн.

kak-sdelat-akvarium-svoimi-rukami

Следно, лепи го страничниот ѕид. Нанесете го средството за готвење на неговиот долен и страничен дел. Го поставивме ѕидот, фокусирајќи се на советите од претходниот став. Поддршка на страничниот ѕид не е неопходно, тој ќе застане сам. Во оваа фаза на работа, веќе е можно да се види присуството на грешки во зглобовите на предната и страничните ѕидови.

Слично на тоа, лепи два преостанати ѕидови, по што аквариумот треба да се остави да се исуши околу еден ден. Во тоа време, изградбата е строго забранета.

По 24 часа може да се залепени на ѕидовите на затегнувачот, доколку е потребно. Откако фасадникот целосно се исуши, користете остар нож за да ги отсечете остатоците со акутен свештеник или пенис.

6 аквариум 666

После тоа, останува само да се тестира готовиот аквариум. Направете го тоа на место каде што нема да биде страшно, ако малку тече вода, или аквариумот пукне, и целата вода ќе излеа. Најдобро е да го направите ова на улица, може да се во бањата или другото соодветно место. Целосно пополнете го садот со вода и оставете неколку часа. Ако во ова време водата не тече насекаде, можете да почнете да го користите вашиот производ.

Како да ги исправите грешките

hqdefault

Ако има протекување во аквариумот, не се вознемирувајте. Сè може брзо да се коригира. Кога истекува теренот, целосно исцедете ја водата од аквариумот, нека се исуши, а потоа го чистиме делот од шип со нож, и притиснете го силиконот во неа. По ова, истекувањето треба да престане, но ако тоа не се случи, треба да го исечете целиот слој помеѓу ѕидовите и повторно да го лепите ѕидот.

Кога излегува течење во аголот на аквариумот, стиснете малку силикон на прстот и внимателно избришете го пропустливиот агол. Ако не помогна, ќе мора да го исечеш целиот ѕид, како во претходниот случај.

Кога има воздушни меури низ цевката, но нема протекување, не се потребни никакви мерки, не треба да се појават проблеми со аквариумот.

aqua_08

Како да се направи капак за аквариум

image036

Прво треба да го изберете материјалот за насловната. Една од најдобрите опции може да се смета за пена во PVC. Тоа е ефтин, тежи многу малку, додека е доста тешко и отпорно на влага. Меѓу другото, ПВЦ е многу лесно да се справи со редовен свештенички нож.

wz-kryshka iz pvh2

Покрај тоа, всушност, ПВЦ лист ќе биде потребен:

• Остри нож.
  • Лепак за ПВЦ.
  • Материјал и пиштол.
  • Владетел, молив.
  • Четири пластични агли.
  • Акрилна боја или самолеплива позадина на вистинската боја.

Идеално, капакот на аквариумот треба да содржи не само уреди за осветлување, туку и надворешен систем за филтрирање. Затоа, при пресметување на висината на капакот, потребно е да се земат предвид димензиите на сите потребни уреди што ќе бидат поставени во него.

image035

И, без потреба да се каже, ширината и должината на капакот треба да одговараат на големината на аквариумот плус мал додаток на секоја страна за дебелината на материјалот и празнините.

Откако сите материјали ќе бидат подготвени, го обележуваме ПВЦ листот, по што ќе ги исечеме сите детали со канцелариски нож.

image018

После тоа, лепи страничните ѕидови на основата. На крајот, треба да добиете мазна и уредна "кутија".

kryshka_dlya_akvariuma_svoimi_rukami_3

Сега на крајот на пластични агли. Ние се повлекуваме околу 3 сантиметри од горниот раб на капакот и од внатре ние лепевме еден агол на секој агол. Тие ќе служат како поддршка за капакот. Доколку сакате, можете да организирате дополнителни затегнувачи од исто парче пластика.

kryshka_dlya_akvariuma_svoimi_rukami_4 (1)

Ние го свртеме готовиот основен објект надолу и го ставаме на лист хартија. Пополнете ги сите рабови со силиконски заптивки, а потоа почекајте додека заптивната смеса целосно не се исуши.

Направете исцртувања со правилен дијаметар - за жици под пумпата за аквариум, и за осветлување, отсечете ја колбата.

kryshka_dlya_akvariuma_svoimi_rukami_8 (1)

Отворот може да се остави отворен, но ако има желба, направете капак за тоа. За да го направите ова, за секој агол на отворот, треба да ги отсечете ребрата на суровост од парче ПВЦ. Нивните димензии треба да бидат околу 1,5-2x4 см. Ние ги ставаме на таков начин што тие излегуваат малку - тие ќе бидат покриени со капакот на отворот.

Подготвената конструкција треба да биде покриена одвнатре со фолија, а надвор - со самолеплива позадина, или насликана со акрилна боја. Еве, можеби, сè, вашиот капак за аквариум е подготвен.

Осветлување за аквариум

Откако капакот е подготвен, треба да биде опремен со флуоресцентно осветлување. Ќе ви требаат неколку LED светилки и касети за нив.
  Две или три ламби се доволни за осветлување на аквариумот на 80-100 литри.

kryshka_dlya_akvariuma_svoimi_rukami_13

Следно, треба да го соберете позадинското осветлување - поврзете ги жиците со држачите на ламбата. Потребно е да се прилепува парче пластика на секој покровител. Ова е потребно, така што топла кертриџот не доаѓа во контакт со капакот на аквариумот. Во никој случај светилките не треба да ја допираат површината на водата. За да го направите ова, треба внимателно да ги пресметате сите димензии и правилно да ги лепите затегачите на кои лежи лагите.

Изберете филер за аквариум

гробот

Дното на аквариумот не е само украс, туку игра многу важна биохемиска улога. На површината на почвата во аквариумот постепено се акумулираат различни микроорганизми: габи, bryozoa, бактерии, итн Сета оваа микрофлора активно учествува во процесирањето на животот на аквариумните риби. Покрај тоа, почвата е природен филтер за аквариумот, бидејќи микрочестичките се спојуваат на земја, што може да ја загади водата.

Пред да го купите буквар, треба да ја одредите неговата намена. Значи, за растенија потребен е еден вид почва, за риби - друг.

Сите подлоги за аквариуми се поделени во три групи. Првиот вклучува: природен песок, камења, чакал, чакал, камчиња итн. Вториот се однесува на почвите кои се добиени при обработка на природни материјали. И, конечно, третата група - вештачки полнила за аквариуми.

природен аквариумски прајмер

grunt1

Ова ги вклучува сите материјали наведени погоре. Природната почва не подлежи на дополнителен третман и не содржи никакви хранливи материи. Добро погоден за садење водни растенија. Сепак, треба да се земе во предвид фактот дека засадените растенија ќе почнат активно да се развиваат и да цветаат само по шест месеци, кога почвата ќе натрупа доволно количество хранливи материи што растенијата ги користат како храна.

стаклена земја

2206179975

Овој вид на полнење за аквариумот не може да се користи во сите случаи. Значи, стаклениот основен премаз е апсолутно несоодветен за садење на растенија, бидејќи неговата површина е апсолутно мазна, а самата почва е апсолутно неспособна да ги задржи бактериите и хранливите микрочестички.

слоевит почва

97df7e1ea31d

Ова, всушност, е една од најчестите грешки почетници аквариуми - изложете ги слоевите на почвата, наизменични мали и големи фракции. Ова не е строго препорачливо - дното легло треба да биде порозно, "дишат", така што водата во аквариумот не стагнира. Инаку, вашиот аквариум наскоро ќе стане мочуриште. Како резултат на тоа, водата загадува штетни материи за рибите, што може да доведе до нивна болест и смрт.

проширена глина

страници-eN7qr3iD77-0

Овој материјал може да се користи иако е можно, но тоа е многу пожелно, бидејќи е многу лесно, рибите ќе почнат да се роват во неа, ќе го подигнат тилот, а водата во аквариумот постојано ќе биде заматена.

градинарниот чернозем

DSC05719

Постои мислење дека можете да користите обична градина земјиште за аквариум. Ова е заблуда - за неколку дена водата мора да стане заматена, а содржината на рибите во неа ќе стане невозможна. Што се однесува до почвата од резервоарите, таа може да се користи само со голема претпазливост. Земете го земјата само може да биде од реки или каменоломи. Земјата од езерцата за аквариуми не е погодна.

вештачка земја

ground03

Често се среќава во продавниците за миленичиња. Тој е направен од мали честички од стакло или пластика. Таквиот прајмер целосно ги исполнува сите барања. Боење може да биде различно, па вештачката почва може да служи како добра декорација за вашиот аквариум.

Можеби сте заинтересирани за: