Стан вентилација

  • admin
  • 22 август 2013 година
Стан вентилација

Преминувајќи го прагот на станот, го добиваме првиот впечаток со помош на мирисот. Ако мирисот е пријатен, воздухот е чист - тогаш вентилацијата работи правилно, а кога работи - вентилацијата е невидлива. Спротивно на тоа, животот станува неподнослив ако вентилацијата не работи.

Природна вентилација

Задачата на секоја вентилација е да ја поддржи виталната активност на лице во просторијата, да одржува нормална температура, влажност и чистота на воздухот. Со помош на размена на воздух, вакви услови се создаваат. Преку воздушни канали, употребуваниот воздух излегува, и наместо тоа, чист, свеж и поладен воздух влегува низ разни протекувања.

Идеално, секој стан треба да има свој индивидуален вентилациски канал, со пристап до покривот. Но, овој метод на вентилација е доста обемна и е достапен само за куќи од мали спратови (до четири спрата).

Во куќите повисок раст е создадена од различни систем за вентилација: постои заедничка издувниот канал (трупот), со пристап до покривот, стеблото на секој кат се поврзани вентилација места од секоја станови, со воздух влегува во "сателитска" (индивидуални станови канал) преку издувните дупки, кои се наоѓаат во кујна, бања, тоалет и општата клима на стеблото на секој стан е вклучен на следниот кат - тоа е во согласност со регулативите на оган и самиот систем за вентилација зазема помалку простор од и Индивидуална вентилација. На таванот има вентилациони кутии и низ вертикалната издувна вратило излегува воздухот.

За да се спречи зголемувањето на густината на воздухот и да се спречи обратна циркулација, поткровјето мора да биде топло. Минималната големина на вентилационите канали на тула со високи згради е 140x140 mm.

Во случај на неможност да се постават канали во внатрешните ѕидови на куќата, големината на каналот е намалена на 100x150 mm. и да ги направи приврзани. Секој вентилациски канал е дизајниран за истата цел на куќата простории, т.е. има канал од кујната, канал од бања, итн. Секоја кујна и бања има вентилација решетка, тоа можат да бидат регулирани и нерегулирани - е почетокот на Вашиот воздух канал за добра вентилација решетки и пуштање во работа мора да се исчисти каналот.

Чистење се прави едноставно со правосмукалка. Повеќето од куќите работат со природна вентилација. Топол воздух кој излегува од нашите станови преку вентилациони канали, полесно е од воздухот од улицата. Студениот воздух што доаѓа од надвор, како што беше, турка топол воздух на улица. Ова дело се случува незабележано за нас, ако сè е безбедно со вентилација на куќата.

Предности и недостатоци на природниот издувен систем

Природни издувните вентилација систем нема енергија во нашата "возраст економија", ова е главната предност, покрај системот е лесен и евтин за одржување. Estestvennoyventilyatsii недостаток е голем простор на зградата, која оди под кутии, покрај природна вентилација работи во радиус од 6-8 метри, а природна вентилација е целосно зависен од надворешната температура. За добра природна вентилација потребни се одредени услови:

надворешната температура треба да биде под + 5 степени;

отсуство на ветер на улица;

сите прозорци треба да бидат отворени.


Ако температурата се намали, вентилацијата се подобрува. Добра вентилација е во аголот апартмани или ако становите се на две страни. Природната вентилација директно зависи од висината на објектот, од изгледот на станот, од воздушната пропустливост на прозорците и влезните врати. Откако почна да прима жалби за сиромашна природна вентилација на катна згради, пресметките се направени, тогаш ние дојдовме до заклучок дека ако прозорците се дише, соодветна вентилација се дава само во зима. Но, ако станот има пристап до двете страни од зградата и е правилно дизајниран и дизајниран, тогаш природната вентилација речиси секогаш управува самостојно. Исклучок е само силна топлина, во такви климатски услови само силен ветер ќе помогне.

Издувна вентилација, принудна вентилација

Во модерни станбени згради на таванот или техничкиот под, вентилаторот е поставен над издувните канали. Таквата инсталација овозможува механички отстранување на издувниот воздух.

Специјално прицврстување на моторот на вентилаторот на извори, овозможува да се елиминира бучавата од моторот и да не се меша со станарите.

Во videkompromistnogo излез Супериорен Еден вентилација во станови, на влезот на вентилација канал, инсталација на индивидуални навивачи, osobennoeto важно за станови, кој се наоѓа на горниот кат.

Канал големина

Канал големина, директно зависи од брзината на воздухот во воздушните канали. Со природна вентилација, брзината е 1-2 метри во секунда. Обемот на кутијата зависи од нормите за отстранување на волуменот на издувниот воздух од просторијата. Кујната со електричен шпорет, треба да отстрани 60 м3 воздух на час, со шпорет на гас - 90 м3 на час. Комбинираната бања го отстранува 25 м3 воздух на час, посебен тоалет 25 м3 од секој оддел. Сите овие бројки се вклучени во пресметката на димензиите на вентилациониот канал. Ако го поврзете аспираторот од вградените апарати, ја деградирате вентилацијата на оваа просторија. Ако не сакате да ја нарушите вентилацијата, при инсталирање на аспираторот, подобро е да нарачате индивидуален дизајн за пресметување на воздухот.

Вентилација со помош на вентил за воздух во пластичен прозорец

Со соодветна вентилација, колку воздух ја напуштил просторијата - толку многу мора да влезе. Не толку одамна, кога сите куќи беа дрвени прозорци, вентилација проблеми, имаше многу малку, бидејќи по сите видови на протекување дрвени рамки, воздух влегува во соба во потребниот износ.

Прва инсталација на пластични двојни застаклени прозорци, проблеми со почеток на природна вентилација, бидејќи постои нерамнотежа со снабдувањето со воздух.

Ако некое лице е здрава, мала вакуум, кој се добива во оваа соба не се чувствува од страна на човекот, но ако некој има здравствен проблем, особено луѓето со кардиоваскуларни болести - се голем проблем, како недостатокот на проток на воздухот доведува до намалување на канал на удар, лицето се врти во пробиен простор.


Првично, пластични прозорци се дизајнирани за соби со принудна вентилација (и клима-понудата и издувните), но тука во Русија, нови прозорци добиле најширока дисеминација.

Ако сакате да имате целосна вентилација при инсталирање на изолационо стакло - нарачајте воздушен вентил Аеромат.

Дури и кога нарачувате пластични прозорци, предупредувајте на мера дека ви е потребен воздушен вентил. Во овој случај, вентилот за напојување ќе биде претходно инсталиран во пластична рамка.

Вентилите работат на приливот, а можат да го регулираат количеството на влезниот воздух, доколку е потребно, може да се преклопат рачно.

Воздушни вентили треба да се инсталираат само на прозорците на дневните простории и кујните.

Ако вентилот е инсталиран на застаклен балкон, нема да работи, бидејќи нема директна комуникација на балконот со вентилациониот канал.

Предноста на инсталирањето на вентилот е да ја вентилира просторијата дури и во отсуство на сопственикот, без да се загрози безбедноста на станот.

За нормална здравствена состојба на жителите, еден вентил на 20 квадратни метри простор за живеење ќе биде доволен со височина на таванот од 3 метри.

Вентилацијата работи во спротивна насока

Совршена вентилација е вентилација на секој стан посебно. Но, таков луксуз може да си дозволи само куќи со ниски подови. Куќи - високи згради го немаат ова, тие имаат една заедничка вертикална оска ibyvayutmomenty кога знаеш дека некој сосед се подготвува за вечера.

При низок атмосферски притисок, издувниот воздух не може да ја надмине силата на идванетиот воздух и да се појави обратен удар. Во овој случај најмногу страдаат горните катови.

За да се спречи ѓубрето на влечење на првите два ката на облакодери се монтирани индивидуални канали, тие само имаат кат поткровје поврзан на багажникот. Можеби протокот на воздух од станот во станот, ако има истекување на зглобовите, па со модерна конструкција, користете специјални заптивки.

Што да сторите ако вентилациониот канал е уништен

Денес е "нова Русија", се домување, што го прави промени неписмени, без проекти, без координација и често ги кршат вентилација работа. Жителите, се чувствуваат последиците од нелегалното расклопување на вентилациониот канал, особено во зима. Што треба да направам? Жалба во ZhOE. Тие треба да ја откријат причината за ова, се создава комисија.

Со покривот или покрив вентилација вратило се спушти на товар јаже, ќе престане да на покривот на станот каде што искршените вентилација. Комисијата прави чин-ред за реставрација на вентилација. Ако виновникот не ја врати вентилацијата, ЛЕП го испраќа случајот до судот. Судот одлучува да го врати вентилационото вратило во неговата оригинална состојба во разумен рок. Обично, да се врати на вентилација вратило, со оглед на еден месец. Ако одлуката не се изврши, случајот се упатува на извршителите.

Може да бидат заинтересирани: