Вентилација во бањата - што треба да биде вентилација?

  • admin
  • 24 ноември 2013 година
Вентилација во бањата - што треба да биде вентилација?

За секој стан има минимален број локации за домашен вентилатор: кујна, тоалет и бања. Се разбира, можете да го поставите вентилаторот во секоја просторија. Но, блиското внимание на квалитетот на воздухот е сеуште бања. Како да организирате вентилација тука, и со какви принципи?

Принципи на вентилација за внатрешен воздух

Проблемот со воздушната вентилација во живеалиштата се базира на одредени правила и стандарди кои се поставени во фазата на проектирање на објектот. Сепак, секој закон е немоќен и не може да контролира што се случува во вашиот дом. Затоа, за да одржите пристоен квалитет на воздухот, можете да направите многу со свои раце, на пример, задолжителна вентилација.

yaven

Мониторингот на можните извори на загадување и елиминација на причините за влошување на квалитетот на воздухот може да се обезбеди со вентилација. Што треба да биде вентилација во бањата од гледна точка на потрошувачот?

Системи за вентилација за купатило

Ако во бањата има природна вентилација, прашањето за задолжителна вентилација може да исчезне. Меѓутоа, во повеќето случаи, ниската моќност на природна вентилација не може да се справи со присуството на влага или формирање на кондензација на ѕидовите и таванот и формирање на 'рѓа врз металните цевки.

hMTRlOWEt

И тогаш системот на принудна вентилација во бањата се движи кон спасување. Што е општа шема на вентилација? Во сите станбени куќи има вентилациони дупки за воздушниот канал, кој се инсталира за време на изградбата на куќата. Дупките под канал за природна вентилација од внатрешноста на кујната, бањата или тоалетот се покриени со решетка. Отворот за вентилација на внатрешноста на просторијата е поврзан со вентилационен кутија или цевка. Тоа, всушност, и целата шема на вентилација.

4314_74

Затоа, за да создадете принудна вентилација во бањата или тоалетот, неопходно е да креирате качулка поврзана со постојниот вентилациски канал. Аспираторот може да се смета за оптимално решение за проблемот на вентилација. Ако не планирате, поради голем број причини да го инсталирате аспираторот во бањата, се препорачува да го инсталирате вентилаторот во вентилаторот. За да го поврзете вентилаторот за снабдување со воздух во бања или тоалет, можете да користите прекинувач за светлата или постоечка ламба, како во ова видео.

Во овој случај, кога светлото во бањата е вклучено, вентилаторот автоматски ќе се вклучи, исто така, кога ќе го исклучите светлото - автоматски се исклучува. Едноставна и прифатлива опција, нели? Сега е време да размислите и да го одберете типот на домашен вентилатор што ви е потребен, без кој принудниот вентилациски систем е едноставно незамислив.

57

Видови навивачи во домаќинството

Фановите на домаќинството, во зависност од извршените функции, се поделени на:
  • Набавка
• издувни гасови
  • Реверзибилна.

1

За да изберете вентилатор, мора да обрнете внимание на главните параметри и критериуми:
  • тип на вентилатор
  • целокупни димензии
  • продуктивност
  • присуство на заштитни решетки
  • ниво на бучава.

Современите навики за домаќинство се условно поделени во два вида:
  • Радијална
  • Канал.

6

Радијалниот издувен вентилатор е инсталиран на крајот на канал. Внатрешноста на вентилаторот е поврзана со воздушниот канал, декоративниот капак со мрежа е поставен однадвор. Радијални издувни вентилатори на домаќинствата се продаваат собрани.

Издувен вентилатор за издувни гасови е инсталиран во внатрешноста на каналот. Затоа, постои можност за последователно разгранување на пропустливиот канал.
  Продуктивноста на издувните радијални уреди е од 5 до 10 m3 / h. За бања препорачливо е да изберете вентилатори со водоотпорна заштита од IP заштита.

Domotec фан во парсирање

За бањи во комбинирани бањи се користат радијални вентилатори, кои едноставно се инсталираат во вентилаторот. За одделни бањи, подобро е да се инсталира вентилатор кој ќе ви овозможи да го поврзете воздушниот канал и да направите жици за бања и тоалет.
  Фановите на модерната фамилија на домаќинства се одликува со комбинација на потрошувачка на воздух и ниско ниво на влијанието на бучавата. Оваа идеална варијанта се постигнува со користење на мешан облик на колона.

kvait_razvern

Освен тоа, куќиштето за вентилација отпорно на прскање и самата работна коло се направени од пластика отпорна на удари, отпорни на продолжен механички стрес. Покрај тоа, вентилаторите се опремени со вентил за да спречат излегување на воздухот од издувниот канал кога модот е исклучен. Главната "движечка сила" е моторот на топчести лежишта, што му овозможува на вентилаторот со долг работен век. Нивото на заштита од влага кај таквите вентилатори е доволно високо и е еднакво на IP 45.

4

Избор на тип на вентилатор во бањата или тоалетот треба да се земе во предвид обемот на просторијата наменета за вентилација. Таквиот волумен треба да биде малку помал од обемот на работниот вентилатор.

Во прилог на домашните навивачи, системот за вентилација вклучува воздушни канали.

За улогата на воздушните канали во системот за вентилација на бањата

Системот за поврзување на вентилациониот канал со отвор е вентилациони цевки (воздушни канали). Воздушните канали што се користат за бањи се од кружни и правоаголни делови.

11

Разликувајте ги следниве типови на канали:
  • флексибилни
  • Тешко
  • Полу-крути.
  Флексибилниот канал разликува ниска цена и, според тоа, слаб квалитет на извршување.
  Најтрајната и скапа опција е крут воздух канал.
  Полу-крути воздушни канали се најпотребни за инсталација во случај на значително и криволинеарно растојание на каналот.

4314_75

 

Воздушните канали, кои се состојат од систем на канали, може да се направат од тенок метал и пластика. Најпопуларните воздушни канали дизајнирани за вентилација на бања се правоаголни канали со поврзувачки елементи.

dospel_comfort

Вентилационите системи се дополнуваат секоја година со нови технолошки решенија. И тоа е во право! Минималната општа вентилација, која ги одржува прифатливите услови за квалитет на воздухот, е најдоброто решение за обезбедување на удобен престој.

Можеби сте заинтересирани за: