Топлинска завеса на предната врата: избор, методи за инсталација, инсталација на топлинската завеса со свои раце

 • admin
 • 12 септември 2017 година
Топлинска завеса на предната врата: избор, методи за инсталација, инсталација на топлинската завеса со свои раце

Помалку од половина век, како што побарувачката за опрема за размена на топлина во форма на подобрена топлинска завеса во 1904 година, беше широко распространета во Европа. Денес, можете да почувствувате топол здив на термалните завеси со влегување на отворачките врати на големите аеродроми, железнички станици и канцеларии.

Да бидам искрен, скептицизмот кон иновативните технологии создава недоверба. Досега, не многу луѓе решаваат да купат и инсталираат такви разменувачи на топлина. Ние ќе ви помогнеме да ја откријат топлинската завеса.

112004_5

До бариерата!

Современата опрема за размена на топлина сигурно се населила во станови и куќи. Различни целни вградени единици за снабдување со вентилациони системи обезбедуваат ладен и загреан воздух во просториите. Термичка завеса, создавајќи температура бариера од загреани воздушни струи што течат од една просторија до друга, се смета за ветувачка и високо ефикасна единица.

zav_pub6

Објаснувајќи го значењето на топлинската завеса, она што е, ќе покажеме дека нејзиниот принцип на работа се заснова на преклопување на дел од премин или отворање на просторијата со моќен проток на топлина. Според експертите, целесообразноста за поставување на млазната завеса е препорачлива за постојано отворање на вратите со голем проток на премин.

Со намера да купи топлинска завеса, не боли да ги знаат можностите за проектирање и работење на единиците, како и барањата за организација на термичка заштита.

aerowall_4b ACS

Топлинска завеса отзывы

Александар Львович, бизнисмен

Нашата канцеларија се наоѓа во близина на метро станицата. Ние секогаш имаме многу луѓе - добавувачи, менаџери и вработени. Вратите не се затвораат, така што е ладно во канцеларијата во зима. Инсталирање на дополнителна опрема за греење не е рационално. Добивме и купивме топлинска преграда на Тепломаш. Едноставноста на инсталација и поврзување плени. Двајца специјалисти за речиси еден час се направија. Природно, земајќи ги предвид барањата за создавање топлински бариери.

122009

Барања за организација на заштитни термални бариери

Топлинската завеса се однесува на термотехничка и климатолошка опрема, чија организација е регулирана со:

 • SNiP 41-01-2003 "Греење, вентилација и климатизација", дел 7.7.
 • SNiP 23-01-99 * "Градежна климатологија".

Слика 4 пром на ворота

За организирање на заштита на млазницата на топлинската завеса до влезната врата и изборот на параметри на моќност, проток на воздух и агол на поставување, се препорачува да се земе предвид:

 • висина и ширина на отворот
 • дизајн температура на воздухот внатре и надвор од собата
 • локацијата на постоечките прозорци, снабдувањето со вентилација, аерациона фенери
 • степен на рамнотежа на воздушната мешавина.

Покрај тоа, изборот на единицата под влијание на топлински капацитет на завесата, која го одредува нивото на перформанси пренос на топлина.

брзинска дијаграм

Корисни совети

Набавката на скапа опрема за размена на топлина треба да биде оправдана. Критериуми за оправдување се: целта на превезот, продуктивноста и самодоволноста на стекнувањето. Забелешка е класификацијата и карактеристиките на единиците: воздушните завеси со дестилација од 300 m3 / h ќе обезбедат топлинска бариера на прозорецот, единици со капацитет до 1000 m3 / h - отворање на врата.

09_trop2

Со високи перформанси воздушни завеси во електрични кои работат на 380 V. Тежина индустриски воздушни завеси формирана во телото повеќе импресивен, кога во споредба со домашните модели агрегати.

Изградба на опрема за завеси

Термичката завеса е структурно составена од елементите кои учествуваат во процесот на размена на топлина:

 • челични ергономски тело со полимерни слоеви
 • електричен грејач под извор на топлина
 • грејач со високи перформанси
 • воздушен филтер
 • воздушен канал со рамномерна распределба на топлината од излезната млазница.

Слика 3 Електро

Комерцијално достапни типови на воздушни завеси се наменети за структурно различни просторна инсталација и монтажа единица за индустриски и домашни цели.

типови, класификација и карактеристики

Постојат завеси на грејниот елемент (вода и електрична енергија), изведба и метод на инсталација.

Функциите на воздушните завеси за мешање (домаќинство) и типот на лизгање (индустриски) се изведуваат од:

 • електрични агрегати - грејач и спирала
 • вода - топла вода.

Слика 6

За погодност за читање на параметрите и карактеристиките на единиците за завеса се користи стандардната ознака за серијата 100-600, каде блокирачкиот ефект на единицата одговара на моќноста на воздушната завеса.

Слика 2 марка

На пример, топлинската завеса на тропик е претставена со ознаки на компактната серија T, K, A, M за вградување во влезови до 3 m со максимален капацитет и капацитет.

Шема-инсталација-вода-топлина-завеса

Корисни совети

Завесата за вода може да се користи цела година, но за инсталирање на завеса за вода ќе биде потребна единица за мешање која обезбедува притисок и температура на водата, како и цевковод до системот CO. Судејќи според рецензиите, термалната завеса на вода, која се одликува со високи трошоци, е тешка за самоинсталација. Патем, не треба да изберете превез за греење, има сосема различни функции.

Како да изберете единица, прикажана во видеото.

Начини за инсталирање на термални завеси

Во зависност од палетата на производи, методите за инсталација на единиците претпоставуваат хоризонтална и вертикална шема за инсталација.

Хоризонталниот метод на инсталација е најстариот во побарувачката. Превез монтирани над отворот од вратата на ширината на работна зона на машината, ширина поголема од вратата.

zilon-zvv-w-shema-montaga-vert

вертикални воздушни завеси на препорачливо да се користи, а тесните отвори во висина од повеќе од 3 метри, инсталацијата се врши на една или две страни на отворање со минимално растојание од ѕидот на 200-300 мм.

Инсталирањето на уредот се врши во близина на отворот од внатрешноста на просторијата. Изгледот на завесите на гаражни или хангарски врати е направен во зависност од вкупните димензии на отворот.

Слика 1 во гаражата

Ние ја инсталираме електричната топлинска завеса со свои раце

Инсталирањето на термо-електрична завеса се состои од чекори: монтирање на единицата на самото место кон заградите или конструкции на рамки (закачалки и ленти) и конекции според приложената шема.

Секое индустриското производство единица опремени на панелот фитинг дупка во задниот дел за заклучување дупка под заграда.

монтажа технологија

На работната површина ние ја пренесуваме означувањето на локацијата на жлебовите на задниот панел, ги планираме и ги вежбаме местата под прицврстувањата, земајќи ги предвид меѓуаксијалното растојание.

Дупчат дупки во собата за монтирање, загради, или чешли со Шел поставување на чекор до 0,5 m.

463483073_w640_h640_defender_krepl___1000x1000

Ние го поправаме монтажниот елемент со користење на сидра или завртки.

За да се спречи само-разлабавување на прицврстувачите, се препорачува да се користат шајбни со заби изработени од пролетен челик со електро-цинк и гравирачи.

123.200x0 мијалник DIN 6798 a

Подготвениот уред за размена на топлина е закачен или инсталиран на елементот за прицврстување.

Ние правиме затегнувачки елементи.

Прицврстувачките завртки се затегнуваат со вртежни клучеви.

kamasa-ny_2

Корисни совети

Елементите на превезот имаат солидна тежина. Ако додадете дека во нивната работа има вибрации, тогаш едноставно стандардно прицврстување е неопходно.

Можни опции за монтирање се:

 1. стандардни М10 завртки (главни дупки)
 2. безбедносни прстиња за хоризонтална инсталација
 3. навојни шипки и потпирачи за монтажа на тавани
 4. поврзувачки комплети за поврзување на крајни споеви
 5. гасови за амортизери за амортизација на вибрации.

единица врска

Условот за поврзување на склопот на завесата е посветен далновод и соодветен пресек на кабелот.

На пример, за да се поврзете на трифазна мрежа 380V еднофазен термален завеси kev 4P121E на терминалите A, B, C, N и земјата користете пет јадро кабел.

Слика 8

Тоа не повредува да се запамети дека единицата не се препорачува да се стави директно под или над штекер.

UZO1

 

Секоја шема за поврзување обезбедува сигурно работење на опремата, така што неопходната состојба е заземјувањето на куќиштето и компонентите за напојување.

Корисни информации за инсталацијата и поврзувањето на завесата се прикажани овде.

Можеби сте заинтересирани за: