Воздух recuperator за дома: шемата, принципот на работа и примена. Recuperator MARLEY MEnV180

 • admin
 • 17 ноември 2017 година
Воздух recuperator за дома: шемата, принципот на работа и примена. Recuperator MARLEY MEnV180

Денес уреди за обновување на топлина од рекуперативен тип се неверојатно популарни. Високи перформанси апарати за домаќинство за куќи и станови - снабдување вентил или recuperator за кратко време ќе се ажурира воздухот во собата, чисти и навлажнува тоа, полагање на протокот низ филтер за прочистување. Незгодни системи за вентилација не се погодни за употреба во приватни домови, па оттука и се предаваат на компактните рекуператори на воздухот на нова технологија.

Систем за заздравување на воздухот

Употребата на современи достигнувања и напредни технологии со употреба на уреди за системи за снабдување и издувни вентилации е неоспорен факт.

rekuperator-dlya-chastnogo-doma-27

Моќните системи за заздравување на воздухот за домот за време на извлекувањето можат да ја намалат загубата на топлина во зима и летна топлина при процесот на снабдување со воздух однадвор. Оздравувањето на топлината и влагата од просторијата се врши со разменувачи на топлина во континуиран процес со размена на носачи на топлина преку одвојувачкиот ѕид на единицата.

Практичната примена на рекуператорот во WWS е способна за:

 • намалување на трошоците за вентилација и греење до 40%
 • обезбеди удобна микроклима со постојан прилив на свеж воздух.

rekuperator_v_sisteme_ventilyacii

Се разбира, готови единици со електричен грејач и вентилатор со високи перформанси можат да обезбедат максимална удобност.

Единица за управување со воздухот со рекуператор

Шемата и принципот на работа на системот за напојување и издувни гасови се зголемува врз основа на употребата на ротирачки или пластински разменувач на топлина со функцијата "греење" / "ладење" и канално центрифугално снабдување и издувни вентилатори.

Слика 8

Со истиот принцип се организира вентилација на моноблочни единици и воздушни рекуператори за приватна куќа. Не можеме да го сокриеме фактот дека единиците на издувната вентилација се комплексни агрегати, а не помалку комплицирани. Инсталирањето на рекуператорот во системот го вршат квалификувани специјалисти. Сепак, можно е да ја инсталирате единицата за домаќинство со свои раце, откако ги добивте основните концепти за рекуператорот.

Слика 6 како дел од системот

Основни познавања и концепти на рекуператори

класификација, технички карактеристики, дизајни и шеми на разменувачи на топлина

Воздушни рекуператори за приватна куќа, во зависност од намената на "греење-вентилација" и начинот на движење на течноста за ладење се поделени на единици против проток и директно проток.

52 шеми

Структурно рекуператорите се поделени на користени разменувачи:

 • плоча со крст на течноста за ладење и противтекот
 • ротационен тип на општа намена или специјализиран
 • со цевки за размена на топлина и разменувачи на топлина.

Слика 7 ротирачки

Највисока ефикасност е обезбедена од разменувач на топлински изменувачи на типот на каналот (до 95%), умерена ефикасност на пластичниот разменувач на топлина со вкрстен проток на носачот на топлина. Ротирачки разменувач на топлина со мала отпорност на топлина е дизајниран за вентилациони инсталации. Единицата е цилиндрично тело со еден, двокален тип со наизменично греење / ладење на челичните плочи на разменувачот на топлина.

Слика 11 секција

Рекуператорот на плочката е структурно составен од касети или плочи со одделени канали. Ние нема да се криеме, агрегатите се обемни и тешки.

Важни параметри на рекуператорот се неговите технички карактеристики и пресметаните податоци за перформансите.

Слика 4

Технички спецификации

Главните технички карактеристики на единиците се:

 • Ефикасност,%
 • воздушен капацитет, m3 / h
 • дијаметар на работниот модул и големина на млазницата, мм
 • потрошувачка на енергија и потрошувачка на енергија, W
 • волумен на размена на воздух во режимите - "прилив / издувување / ноќ", м3 / час.

Дизајните на разменувачи на топлина се дизајнирани за инсталација и поврзување во правоаголни, аголни и кружни конфигурации на канали.

rekuperator-dlya-chastnogo-doma-22

Пресметка на ефикасност и ефикасност

Пресметката на рекуператорот се врши според формулите:

Пресметка на ефикасност

Q = k x L x (t1 - t2),

каде што: k е регионален коефициент. (табеларни податоци),

L е проток на воздух,

t1 е температурата на приливот,

t2 е температура на одлив.

Пресметка на ефикасноста:

Е = Q x n,

каде што: Q - трошоци за енергија за загревање / ладење на протокот

n е ефикасноста на уредот.

Меѓутоа, при пресметувањето на рекуператорите, не се земаат предвид недостатоците на агрегатите со разменувачи на топлина изработени од повеќеслоен челичен челик, како плоча или касета од галванизиран челик. И тие се достапни. Големата веројатност за замрзнување на уредот на страната на цртање и формирањето на кондензатот во вентилациониот канал ги исклучуваат предностите на рекреаторот MARLEY MEnV180 со керамички разменувач на топлина.

Слика 9

што е рекуператор MARLEY MEnV180

Компактниот разменувач на топлина до 80-85% со керамички елемент за размена на топлина со потрошувачка на енергија од 3,5-8W е нов претставник на опрема за домашна опрема за заштеда на енергија.

Керамички рекуператор е систем подготвен за инсталација и работа со компоненти:

 • воздушен канал на кружен напречен пресек во изолирана јакна со прилагодлив проток на воздух од 37 m3 / h
 • керамички разменувач на топлина со висока површина на саќето тело
 • вентилатор со три режими на работа 15, 25 и 40 m³ / h
 • заменливи груби филтри од класа G3 или G4
 • надворешно заштитено куќиште.

1047147

Лесната опрема овозможува инсталирање и инсталирање на рекуператор во приватни куќи со мали дебели ѕидови, во греди и рамки со ѕидови од = 170 мм, ѕидови од SIP панели со користење на загреан капак со еластичен малтерски слој.

MEnV180-монт монтажа

За да се произведе собрание за рекуператори на MARLEY MEnV180, доволно е да се подготват технолошките дупки за прицврстување на панелите и жици.

Запознајте се со можноста и можноста за самонасочување на рекуператорот на воздухот при отповикување.

Повратни информации

Андреј Валентинович, приватен инвеститор, 39 години.

Пред една година, летото, пластични прозорци беа инсталирани во нашата еднокатна куќа. Во есента, прозорците почнаа да замаглуваат со изобилно формирање на кондензат наутро. Емитувањето не го реши проблемот, беше одлучено купи рекуператор MARLEY MEnV180  со керамички разменувач на топлина.

rekuperator-dlya-chastnogo-doma-26

Зошто овој? Пријателот го поттикна и покажа во работата во сопствената куќа. Recuperator е тивка и нема вишок влага. Патем, пријател помогна да се качи на ѕидот со помош на вежба, под кирија.

rekuperator-dlya-chastnogo-doma-23

Инсталирајте и поврзете се лесно, со помош на детални инструкции со илустрации од производителот.

Да се ​​фалат предностите на германските домашни апарати нема - очигледно без непотребни емоции.

рекуператор-инсталација

Како да го инсталирате recuperator, прикажан во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: