Инсталација на прекинувачи, како правилно да се инсталираат прекинувачи во нов стан со свои раце

  • admin
  • 22 август 2013 година
Инсталација на прекинувачи, како правилно да се инсталираат прекинувачи во нов стан со свои раце

Префрли - нешто толку познати за нашите очи, што дури и не мислам дека тоа е можно да се создаде нешто. Но, сè се менува кога стан почнат да се направи поправки: Стариот прекинувачи треба да се заменат со нови, ако не е неопходно да се приспособат на системот за осветлување. Се поставува прашањето - како да се направи инсталација безбедно да се инсталира прекинувач, а тоа не го наруши жици? Оваа статија ќе ви помогне да го разберете ова.

Видови на прекинувачи

За повеќето од нас зборот "прекинувач" поврзани со пластични мал плоштад (кутија) и кликнете на средината. Сепак, напредокот не стои, а на пазарот долго време беше претставена од страна на различни видови на прекинувачи кои им овозможи на лицето да се прилагоди на осветлување што е можно повеќе пригоден начин.
  • Копчиња со копчиња (клучеви)

  Класик, сите долго познати опција; како по правило, тоа е прекинувач со еден клуч или двоен прекинувач. Притискањето на копчето овозможува или вклучување или исклучување на осветлување - нема други функции.
  • Прилагодливи прекинувачи (нежните)


  Ви овозможува непречено да го прилагодувате осветлувањето во собата. Несомнени предност е способноста да се заштеди енергија и го продолжи животниот век на светилката, а работат на намалување на осветлување.
  • Тајмер прекинувачи

  Тие имаат вграден механизам кој ви овозможува да вклучите извори на светло за одреден временски период.
  • Преклопни копчиња за клучеви

  Главната предност на овој тип на прекинувачи - способност за контрола на осветлување од било каде во собата. На пример, можете да го вклучите / исклучите светлото без да станете од каучот.
  • Безжични прекинувачи Релативно нов производ за пазарот.
  Главниот аргумент за да го купат тоа - недостатокот на изградба и монтажа работа за време на инсталацијата и флексибилност.

Дијаграм за поврзување на прекинувачот

Пред да започнете со инсталирањето, потребно е да ја одредите локацијата на прекинувачите. Од најпопуларните опција - на влезот во собата, но постојат моменти кога прекинувачи се наредени во непосредна близина на мебел. Што се однесува до висината, сè е направено по налог на станарите: некој се користи за гледање прекинувачи на нивото на очите, а за некој најзгодно опција - на ниво на намалија оружје.

Следната точка која треба да се разгледа е типот на објавување. Кога е скриен механизам жици прекинувач може да бидат скриени во ѕидот, но отворен тип на жици не дозволуваат, треба да инсталирате надворешни прекинувачи (овој тип на жици остана во постари домови). Бидете сигурни да се сеќавам на главната правило: никогаш не спроведе било каква акција со сокети и прекинувачи кога ожичување! Општата низа на акции е како што следува:
  1.Otklyuchaem електрична мрежа, ние сме расклопување на стариот прекинувач
  2. Електричната мрежа е вклучена за да се одреди живата жица - "фаза"
  3. Електричната мрежа е отсечена повторно, работата се изведува
  По добар квалитет инсталација на полето за префрлување не мора да се врткаат околу жици, особено во живо!

  Дијаграмот покажува поврзаноста на струјното коло од европски тип (ова може да се дефинира во три работи ", поставката" во разводна кутија). Ако накратко го опишеме принципот на дејствување, тогаш тоа е како што следува:

  1. Во отворена положба на прекинувачот, наизменичната струја е на терминалот.
  2. Со притискање на копчето за прекинувач се затвора колото и се снабдува со струја до жицата поврзана со ламбата; Како резултат на тоа, светилката свети.
  3. Кога се отвара, контактот се крши - ламбата се изгаснува.

Две други жици постојат со цел дека во случај на струја на куса врска да се повлече од оние области каде напонот не треба да биде. При инсталирање на прекинувачот мора секогаш да се обрне внимание на фактот дека преминот е отворен е фаза жица, не нула! Ова служи како дополнителен гарантен гарант.
  Погледнете го видеото за поврзување на прекинувачот:

Дијаграм на поврзување на прекинувач со два копчиња

Втората шема е поврзувањето на прекинувачот со два копчиња. Тоа внимателно, можеме да заклучиме дека основната разлика меѓу нив - шемата е иста како и ако прекинувачот две едно копче се комбинираат во една кутија.


Шематски приклучок шема

Предавање прекинувач - уште една интересна точка, која е неопходна за да се запре, бидејќи ви овозможува да се контролира истиот извор на светлина од различни гледни точки. Значајно за оние со долги ходници, скали, и едноставно не сака да се врати во секое време само за да го исклучите светлата.

Особеноста на овие прекинувачи, е дека тие не се содржани во две острици и три (ако тоа е едно копче прекинувач). Кога станува збор за прекинувач со два копчиња, веќе има шест контакти внатре, итн. Едноставно кажано, секое копче има по еден контакт по влез и две - на излезот.

  Оваа шема е сосема јасно покажува дека присуството на дополнителни контакт страница за заклучување / отклучување / синџир без допирање на прекинувачот, кој беше првично се користи.

Погледнете го видеото за поврзувањето на прекинувачот:

Треба да се напомене дека инсталацијата на таква шема ќе треба да ги купите специјални прекинувачи штом тие се во можност да обезбеди висок квалитет на владата прекинувач "рокер карактер", а како резултат на тоа, целосно ја отфрли можноста за ситуација во која може да се затвори одеднаш три контакти.

Можеби сте заинтересирани за: