Замрзнување на ѕидови, како да се елиминира замрзнување на ѕидови, корисни совети

  • admin
  • 11 ноември 2016 година
Замрзнување на ѕидови, како да се елиминира замрзнување на ѕидови, корисни совети

Познато е дека замрзнувањето на ѕидовите е предмет на затворање на структури што го нарушуваат термичкиот режим на куќата. Видливото замрзнување е алармантен сигнал за почетокот на деструктивен процес, кој мора брзо и успешно да се отстрани. Што треба да сториме: да чекаме за тимот за поправка или да почнеме да го поправаме дефектот со свои раце?

Причините за замрзнување на ѕидовите

Меѓу честите дефекти во зградите и конструкциите, најзастапена е замрзнувањето на ѕидовите. Патеките на премин за ладен воздух низ ѕидовите од надвор се доволни.

1430146454_promerzanie-steny

Причината за замрзнување на ѕидовите во панел куќа, без разлика дали е дрвена или тула, може да биде:

• значителна содржина на влага во ѕидниот материјал, обезбедувајќи супер сатурација на површината

• недостаток или недостаток на вентилација, што може да обезбеди сушење на ѕидовите

• Недоволно греење

• лошо запечатување на зглобовите или недостаток на истиот.

средно

Замрзнувањето на ѕидовите на куќата може да биде олеснето од неколку фактори или извори. На пример, дефектот на споеви помеѓу плочите надвор и мокрењето на ѕидовите одвнатре.

kotomatritsa_qO

Пред да започнете со ликвидација на замрзнување, потребно е внимателно да одредите од каде доаѓа ладниот воздух.

19

Методи за одредување на замрзнување

Достапните методи за одредување на замрзнувањето на ѕидовите се визуелна инспекција и употреба на термовизиска камера. Се разбира, визуелната дефиниција нема да обезбеди сигурни податоци за истекување на структури изложени на влага и замрзнување.

замрзнување-агли-во-куќа

Истражувањето за термички слики спроведено од специјалисти целосно ќе обезбеди сигурни информации за состојбата на меѓу-панел зглобовите во мулти-станбена зграда. Потсетиме дека меѓу градежниот материјал, од кој се градат ѕидовите, температурата на воздухот и дебелината на ѕидовите на куќата, постои врска која не може да се откаже.

stena

Корисни совети

Професионалното определување на степенот на замрзнување и проценка на степенот на оштетување се базира на анализа на резултатот од земањето мостри. Земањето мостри е направено со дебелината на панелот или зглобот на грејачот. Дефектните области ја откриваат и оценуваат состојбата на интерфејсите. Врз основа на корелационата анализа, се пресметува дозволената вредност на влагата на примерокот.

image004

Во случај на надминување на дозволената вредност, зглобот на структурата бара одстранување и запечатување на дефектната површина. Запечатување плоча се препорачува околу периметарот, и покрај присуството на еден или повеќе локални медиуми.

Видови на замрзнување и формирање на ладни мостови

Заеднички тип на замрзнување е локална фокусна притискање на преграда зглобовите, агли и зглобовите на соби аголот, особено во катна станбени згради.

печат-споеви-аполоси

Да речеме дека причините за глацијацијата во кршење на хидроизолација, пареа бариера и топлинска изолација на рабовите. Ова формирање на "студени мостови" е карактеристично за замрзнување на ѕидот од ѕид и панел ѕид.

ѕидови-i01

Систем за влажнење на ѕидови и уништување на бетонски слој е да се победи на топлина изолација слој и формирање на празнини во врските аголот и рабовите. Покрај тоа, длабочината на замрзнување на ѕидовите започнува брзо да се зголемува со текот на времето.

кој го промовира формирањето на ладни мостови

Причината за формирање "ладни мостови" се:

• отворање на зглобовите и формирање на пукнатини со висок степен на експанзија помеѓу панелите

• Дебелината на партициите не соодветствува на проектната норма

• уништување на фондацијата или фасадата поради непочитување на градежната технологија

• вонредна состојба на куќата или стан (проток на покривот и ѕидови).

uteplenie-sten1

Сепак, причините за формирање на проблематични области може да се изобираат. Главната работа е да почнат да ги принудуваат факторите на замрзнување на ѕидовите, причините и методите, чија елиминација е регулирана со регулаторни документи.

Методи за отстранување на замрзнување

Елиминирање на замрзнување на ѕидовите со неколку методи.

Методите за отстранување на замрзнувањето на ѕидовите се поделени на внатрешно запечатување на шупливите делови и надворешната изолација, користејќи иновативни технологии.

uteplenie-sten-penopleksom-vnutri-doma

внатрешна изолација

За внатрешни замрзнување ѕид тип значи можност користете топла маса, која се разликува едноставна примена на работен раствор, брзо лепило однесување, пропустливост на пареа и висока термичка изолација својства. За ваша референца, слојот од топол малтер со дебелина до 50 мм гарантира пониска кондензација, што одговара на здрава микроклима.

plesen-gribok-stenah2

Внатрешна загревање на агол изведува во неколку фази:

• ѕидовите и аглите се излупени од гипс или позадина

• произведуваат конусни споеви од бодликави и зашиени (пресек 20х20)

• аголот се суши и бланшира

• аголот е замрзнат и после финалното поставување на пената, по што се отстранува вишокот топлинска изолација.

жидкий-утеплител

Внатрешниот метод на затоплување е поекономичен и технолошки едноставен. Вие не треба да се прибегне кон услугите на индустриско планинарење.

Како да се направи изолација на дрвен ѕид, прикажан во видеото.

Како и што да произведе надворешна изолација

материјали за заштита од смрзнување

Да потсетиме дека традиционалните материјали наменети за заштита од замрзнување се:

• полиуретанска пена

• експандиран полистирен и пеноплекс

• Подигнување на внатрешен ѕид или преграда со меѓуслој од грејач

• прајмер за ѕидови од замрзнување оклоп

пломби за запечатување-р-44

Патем, материјали за препорачува да изберете надворешниот изолација зглобовите, со оглед добра адхезија на бетонската површина, висока еластичност и висока јачина карактеристики.

uteplenie-sten-snaruzhi-jekstrudirovannym-penopolistirolom

Во моментов, постои одредена тенденција да се користат течни суспензии врз основа на акрилни полимери и синтетички каучук за да се елиминира замрзнувањето.

Примената на течен грејач со замрзнување на дрвени ѕидови ја заменува постојната изолација.

8152610.jpg.pagespeed.ce.VIiZgAelJx

технологија на надворешна изолација на ѕидови

Постоечката технологија за затоплување на ѕидовите од замрзнување е позната и достапна за рачно изработена изведба. Како корисен совет, ќе покажеме дека најпопуларните, практични и економски профитабилни се "Влажната фасада"

http://svouimirukami.ru/dvuhetazhnyie-doma/mokryj-fasad-mokryj-fasad-tehnologiya-montazha-poleznye-sovety.html

и топол цвест.

uteplenie_fasadov

топол слој

За поправки за да се елиминира замрзнување неисправен дел од надворешната рабовите на панел куќи се препорачува да ги следат техничките барања на BCH-119-75 "Насоки за запечатување зглобовите поправка на подготвувањето на објекти за производство на поправки", стр. 4.2.

3

Да се ​​елиминира протекување, што доведе до замрзнување, да работат resealing interpanel зглобовите со задолжително отворање подови зглобовите се простира над еден дел од вертикална истекување. За жал, тимовите на градители од Жеков не се придржуваат кон овие правила. Доволно е да се погледне на надворешните рабови на куќата во облик на одделни засечени фрагменти.

9

Како да се подготват interpanel зглобовите, прикажани овде.

Својства Топло цвест технологија се прикажани во пополнување празнини со пена неисправен дел vilaterm ограничувач тубуларна грејач надвор. Кога се применува, пената, проширувајќи ги, ги исполнува постојните празнини и шуплини. Подетални информации во ова видео.

Може да бидат заинтересирани: