Полу-закопана подрум, што е тоа, одберете место за подрум, чекор-по-чекор изградба на полу-закопана визба, корисни совети

  • admin
  • 01-Apr-2017
Полу-закопана подрум, што е тоа, одберете место за подрум, чекор-по-чекор изградба на полу-закопана визба, корисни совети

Експертите советуваат при изградбата на подрумот да ги земат предвид хидрогеолошките услови, поставување на локацијата и избор на материјали од кои ќе се гради складиштето. Ние нема да се сокриеме, аранжманите на уредот на полу-закопана визба се трудо-интензивни и скапи. Затоа, користете го советот на мајсторите кои некогаш го изградиле овој вид подрум.

Што е полу-закопана визба

Невозможно е да се замисли добар живот без работа на соодветно опремена визба, традиционална складиште за зеленчук и храна. Изградбата на секој вид подрум: земјата, вдлабнатина или полу-длабоко ги комбинира општите правила и фази на уредот.

q2COpcif

Полу-закопана визба се наоѓа во земјата половина или 1/3, оставајќи поголемиот дел од просторијата над површината.

Сепак, за да се создаде полу-закопана подрумска конструкција, карактеристични критериуми се локациите на подземните води и типот на почвата за заситеност на вода. Да речеме дека заслуга на полу-закопана визба е ниската побарувачка за локацијата на подземните води.

kotlovan-na-uchastke-pod-stroitelstvo-pogreba-600x370

За да го користите уредот ровот до длабочина од 1 м. Покрај тоа, за делумна пенетрација е помал од обемот на ископување, кои во голема мера ја намалува цената на хидроизолација материјали за изградба и внатрешна единица.

pogreb1

Корисни совети

Познато е дека поволни услови poluzaglublennogo визби се затемнета просторија, постојан проток на чист воздух, температура од +2 до -5 ° C, релативна влажност не надминува 95%. За да се постигнат комфорни карактеристики на околината, важно е да се избере вистинската локација врз основа на карактеристиките на земјата.

2

Како да изберете место за подрум

Потсетиме дека рачниот уред во визбата не бара дозвола за градба од надзорните органи. Затоа, треба да земете сè на рамената и да започнете со изградба со потрага по место, дизајн и планирање на изградбата. Се препорачува да се избере суво под подрумот, подалеку од водни тела и места на акумулација на влага.

типично-грнтов

Посебно внимание при дизајнирањето на полу-закопано подрум со свои раце им се дава на локацијата на влезната врата. Тоа не боли да се запамети дека предната врата свртена кон северната страна во текот на летото ќе создаде поладна микроклима. Тоа нема да наштети на анализирање на почвите со цел да се разјасни можноста за поплавување. Подрумот не одговара на глинени и карпести почви, како и почви со зголемена заситеност на вода.

poluzaglublennyy-погреб

Најдобра варијанта на почвата е тресет и песочна кирпич. Таквиот прајмер е лесно да се отстрани кога се поставува ровот, лесно е да ги пополнат преклопувањата.

Ако планирате за ставање во подрумот низинските waterlogged почвата, неопходно е да се обезбеди за создавање на песок и чакал постелнина, одвојување складиште за подземните влијание.

полуотворена визба

Технологија за изградба на полупогребана визба

Технологијата на создавање на полу-закопана визба практично не се разликува од изградбата на "метро". Разликата е во долната длабочина на ископувањето. Чекор по чекор, изградбата на полуподкриена визба се состои од активности за подземни и подземни делови:

Подземна дел

• подземни ископувања - ископување

• уредот на подножјето (дното) на подрумот - ископувањето на земјиштето, израмнувањето и потиснувањето

• Фондацијата и тротоарите

• Изградба на ѕидови и нивно вградување

• Хидроизолација на подрумот - ѕидови и основа.

погреб-на-даче-своими-руками5

Земјиште дел

• монтажа на издувен систем за снабдување со цевка со вентилациска функција

• создавање на преклопување со последователно пополнување со ископана почва

• инсталација и изолација на вратата, како и изградба на скали.

ventiliacija-pogreba-v-garazhe_5

основата на ров, подножје и основа

Во фазата на подготовка на темелите, потребно е да се изврши: ископување на јамата, леење на основа и хидроизолација на подот.

811

Длабочината на ископувањето е избрана во согласност со длабочината на подземните води, имајќи ја предвид можноста за создавање слоеви: хидроизолација и одводнување.

4d5cb4cb25

Единствено задолжителен е надворешниот водоотпорниот дел од подрумот, кој е под земја, со користење на оваа мастулација битумен и импрегнација.

Подрумот е изграден од бетон, бетон или тула.

s-pomoschyu-kirpicha-mozhno-sdelat-otlichnyy-pol-v-pogrebe

ѕидна ерекција

По средствата на база на уредот за изградба на подрумот ѕид, да ги кревање на висина од 2 m, проследено со истурање на растворот помеѓу кофражни и ѕидот на ископување.

Ѕид фаза се состои од активности: положување на првиот ред, уред за вентилација дупки, инсерти инсталација за полици и полици за складирање, надворешните водоотпорност.

hqdefault

Ѕидови poluzaglublennogo визби изградена од изгорени црвена тула, урнатините бетон и бетонски блокови, создавањето на ѕидовите во кофражни на гареж блок е дозволено да се исуши основа. За да ги направат ѕидовите од најдобрите водоотпорни квалитети, земајќи го предвид изгледот на кондензацијата во подрумот, тие се цементирани со цементен малтер.

возведение-стена-погреба-из-шалаклоклока

Треба да се запомни дека карактеристиката на полу-подлабоките визби е уредот за влез во страничниот ѕид. Затоа, во текот на фазата на дизајнирање, потребно е да се обезбеди поставување на влезната врата на ниво на подот и скалите до подземен дел. За изолираната врата потребно е да се обезбеди платформа со ширина на рампа од 50 см.

de96ea4d4c6d2dec950fc69fd79952f3

правиме водонепропустливост

Во оваа фаза на создавање полу-закопана визба, неопходно е да се обезбеди хидроизолација и вентилација. Ние ќе сугерираме дека оптималната варијанта на хидроизолација на подрумот е примена на продорна хидроизолација однатре.

gidroizolyaciya_pogreba_zhidkoy_rezinoy

воспостави вентилација на цевката

Полу-закопана визба мора да биде обезбедена со свеж воздух, па прашањето: "Како да се направи вентилација во подрумот" треба да биде насочено кон создавање на цевна структура на системот за снабдување и издувни гасови.

Затоа, ќе биде неопходно да се создадат две дупки за поставување на цевки.

Во ѕидовите од тули, првото дупче под вентражувачите е оставено во 3-4 нискиот ред на ѕидарството.

ventiliacija-pogreba-v-garazhe_61

Втората е направена во спротивниот агол на висина од 1,7 метри од подот. За дупките за цевките во ѕидарството оставете квадратна лажица дел 25х25 см, која по инсталацијата на цевките се затворени. Во цевката инсталираме пластичен воздушен канал, во горниот дел од кој поставуваме цедилка. Вентилацијата работи на принципот на извлекување: една цевка обезбедува чист воздух, втората цевка ги црпи воздушните маси.

Како да се изгради-вашиот-раце-подрум-десно-уред-вентилација

кат инсталација

Монтажата на подот се состои од фази: ерекција и поставување на греди, инсталација на таванот во подрумот и преклопување со последователна зафатеност со извадената почва.

Препорачаната технологија се смета за основна, но не боли да создаде полу-закопана визба на падината.

Како да се изгради-вашиот-раце-заклучен-визба

Корисни совети

Неодамна, постои тенденција да се изгради poluzaglublennogo визби функција лажат патека на која е создавање на височина дренажни канали до длабочина од 70 см, што се наоѓа дијагонално.

Пракса потврди воспоставување на такви визби, освен подготовка дренажа уред Adobe кат од крупен песок дел 5-10 мм кршен камен и глина во сооднос 1: 1-2.

nasypnoy-pogreb-na-dvuh-hozyaev-v-razreze

Глинената мешавина е поставена и компактирана. За изградба на преклопување (recuperator) на падините користи тенки логови, кои работат во текот дебелина насип до 30 см. Но, вратата изградба на мали димензии и се добро изолирани од надвор.

Како да се направи полу-закопана подрум од себе, прикажан на видеото.

Можеби сте заинтересирани за: