Карактеристиките и својствата на минералната волна, предностите и минусите minvats, како да изберете. Како да се загреат ѕидовите на куќата: надвор и внатре.

 • admin
 • 19 септември 2016
Карактеристиките и својствата на минералната волна, предностите и минусите minvats, како да изберете. Како да се загреат ѕидовите на куќата: надвор и внатре.

За да се изолираат ѕидовите и таваните на градбите често се користи минерална волна. Името е малку генерализирано, со вметнат материјал значи три различни материјали направени од базалт, стаклен отпад или згура. Се разбира, секој тип на памук има свои карактеристики. Обединувачкиот момент е структурата на материјалот, кој е влакно од различни димензии, аранжманот на влакната може да биде насочен или хаотичен.

Сорти на минерална волна

Од она што е кажано погоре, јасно е дека според материјалот од производството на минерална волна, тој е поделен на три вида. Стаклена волна, згура волна и базалт имаат приближно иста топлина за заштеда на карактеристики, тие се доволно високи и се обезбедени од страна на структурата на материјалот, задржување на топлината се должи на воздух празнини формирана од страна на влакна.

mineralnaja_vata16

На продажба е можно да се исполнат миниват во облик на душеци, ролни чинии, пластери. Секоја опција има свои предности и се користи за наменетата цел.

На пример:

 • ако е потребно да се исклучи можноста за формирање на ладни мостови, тогаш употребата на ролна материјал,
 • со помош на плочи од минерална волна е можно да се создаде систем на вертикална изолација, за време на работењето на плочата нема да лазам или да бидам деформиран,
 • полето на употреба на дувачки материјал - конструкција на рамки, современи технологии овозможуваат пополнување дури и тешко достапни делови од рамни прегради со лабава памучна вата,
 • за да се добие максимален ефект, се препорачува да се користи фолија материјал,
 • ако целта е да се поедностави инсталацијата што е можно повеќе, се користат армирани материјали.

Минерална волна изолација технологија вклучува користење на материјали кои одговараат на показателите за дебелина и густина температура ќе климатска зона, во која има термички изолирани структури.

Предности и недостатоци на минерална волна

Пред да одлучите за изолација од минерална волна, внимателно треба да ги проучите неговите особини.

mineralnaja_vata17

Како позитивни фактори се напомене:

 • не запаливост,
 • отсуство на нечистотии во концентрации опасни за луѓето,
 • можноста за употреба за надворешна и внатрешна изолација,
 • можноста за затоплување дрвени структури, структурата на минерална волна овозможува создавање на дише слој кој го штити дрвото од акумулација на влага и појава на гнилостни процеси,
 • издржливост, производителите тврдат дека овој тип на изолација може успешно да се користи за 70 години, без замена,
 • точната инсталација на плочи од минерална волна ќе овозможи одржување на квалитетот на топлината за целиот животен век.

За да му дадете на саканата форма плочите, можете да употребите конвенционален остри нож, инсталацијата на фрагменти е брзо и лесно.

mineralnaja_vata1

Главниот недостаток, кое обично е наведено специјалисти хигроскопни материјали имаат тенденција да апсорбира влага вата, суровини губи својата топлина за заштеда на својства, и навлажнувачки волна само 2% ќе доведе до фактот дека неговата топлинска изолација карактеристики се намали за 10%.

За да се избегнат негативните ефекти од овој вид треба да се придржуваат до одредени правила и шеми за инсталација, топлинска изолација системи, кои се користат во процесот на регенерација на минерална волна задолжително треба да вклучуваат вентилација јазот, пареа и водоотпорност.

За предностите на минералната волна - видете го видеото:

Затоплување на ѕидови со минерална волна - како да изберете материјал

Совет број еден - не спаси, пожелно е да се здобијат со само уверение производи, најдобро за ова - од добро познати производители како што се: Rockwool, Кнауф, ISOVER, URSA, Beltep, PAROC, IZOVOL. Производите на овие компании се темелно тестирани пред да влезат на пазарот на градежни материјали.

Ве молиме имајте предвид дека цената на волната е директно зависна од нејзината густина, а густината, пак, гарантира повисок квалитет.

mineralnaja_vata18

Ако направите избор, тогаш помеѓу камен и базалт памук. Поевтини стаклена волна и згура волна се повеќе недостатоци, се одликува со пониски звучна изолација, во прилог, стакло - материјал бара посебна грижа за време на инсталацијата. Нејзините влакна, добивање на кожата на лице предизвика силна иритација, и заглавени во кожните фрагменти за долго време ќе предизвикаат црвенило и чешање.

Исто така, при изборот, забележете дека:

 • материјал со хаотично лоцирани влакна е способен да издржи доволно високи оптоварувања,
 • вертикално наредени влакна придонесуваат за зголемување на топлинска изолација и звучна изолација карактеристики,
 • од купување на материјал со хоризонтално ориентирани влакна подобро е да се одбие, иако таквата опција е исклучително ретка.

Кога купувате материјал, треба да го проучувате составот на памучна волна, секогаш е назначен на етикетата за пакување.

Обезбедување на најквалитетна топлинска изолација на ѕидовите може да биде минерална волна грејач, дебелината на минерална волна треба да се пресметува правилно.

Пред да продолжите со монтажните работи, ќе треба да ги проучите безбедносните препораки

Иако има доста вжештени дискусии за тоа како прашината е безопасна. изгорена од материјали од минерална волна, но најдобро е да се биде безбеден. Всушност, контактот со материјалот и правот треба да се сведе на минимум.

mineralnaja_vata8

Да се ​​елиминира можноста за контаминација на просториите на прав и остатоци од влакна треба да се изгради ограда направена од гипс картон, иверица или пластична фолија.

Во работната област не треба да има нацрти. Работното лице треба да носат комбинезони, очила, да ги штити рацете.

По завршувањето на работата ќе биде потребно темелно чистење на просториите. По чистење, промена облека.

Таквите мерки на претпазливост можат да предизвикаат негативни емоции кај оние кои ќе вршат загревање на ѕид со минерална волна. Забелешка, ова во основа е погрешно. Во секојдневниот живот користиме многу опасни пронајдоци на цивилизација, на пример, електрични апарати, бидејќи електричната струја е смртоносна за луѓето.

Но, никој од нас нема да се откаже од ова добро, бидејќи опасноста може да се отстрани со следење на елементарните правила на однесување. Слично на тоа, со минерална волна материјали - усогласеност со правилата за безбедност и употреба на лична заштитна опрема за да се избегне непријатни феномени.

Инсталираниот материјал, по правило, е сигурно изолиран од домови или станбени простории со слоеви на завршни материјали.

Затоплување на ѕидот однатре со минерална волна - опции за монтирање

За изолација на ѕидовите на просторијата, може да се користат три опции за инсталација:

 • на рамката од дрво или метален профил
 • со употреба на монтажни загради
 • со користење на столб на столбната плоча

mineralnaja_vata14

Ние веќе споменавме дека карактеристиките на квалитетот на минерална волна брзо може да се влоши во случај на зголемување на содржината на влага. Односно. процесот на изолација мора нужно да обезбеди уредување на слојот на бариерата на пареата.

Распоред на слоеви на изолираниот ѕид треба да биде како што следува:

 • помеѓу внатрешниот финиш на ѕидот и пареа бариера мембрана треба да биде мал воздушен јаз,
 • слој на изолација е поставен на мембраната,
 • целата структура се шие со гипс картон.

mineralnaja_vata6

На алатките за работа ќе им треба најчесто:

 • чекан, ниво и рулет,
 • нож и сечилото,
 • маркер и монтажа лента,
 • степлер и шрафцигер,
 • крепежи: само-прислушкувачки завртки, клинци и штипки,
 • маркер.

како да се подготват ѕидовите

За да се донесат ѕидовите на идеална мазност не е потребно, за време на инсталацијата на изолацијата и завршувањето, сите мали нерамнини ќе исчезнат.

Но, ќе биде потребно:

 • елиминирање на значајни испакнатини на ѕидовите,
 • отстрани кршливи фрагменти од гипс,
 • лекување на ѕидовите со антифунгални агенси.

карактеристики на инсталација со употреба на дрвена и метална рамка

mineralnaja_vata5

Пред да започнете со работа, утврдете кој вид гајба е поприфатлив во вашите услови: дрвени шини или метални профили.

недостатоци на дрвени и метални профили

Треба да се има на ум дека за поставување на метална конструкција ќе биде потребна обработка со антикорозивни средства. Дрво за време на употребата може да даде намалување, со значителни разлики на влажност и температура може да се види на деформација на материјалот. Покрај тоа, дрвото, исто така, ќе бара третман со антисептички импрегнации.

инсталација на метален профил

Монтажата на летвите од металниот профил се изведува во следниот редослед:
  склопот на рамката треба да се изведува на растојание од околу 10 см од ѕидот,
  профили треба да се фиксираат вертикално, чекор - од 60 до 100 см,
  Параметрите на лајтите мора да одговараат на параметрите на изолацијата.

пареа бариера

Следно, можете да продолжите да инсталирате слој на бариера на пареа, најдобрата опција е филм со фолија.

mineralnaja_vata3

Инсталирајте го со сјајна страна во собата. Поправање на ленти се изведува во скут. За да се зајакне ефектот на зглобовите, се препорачува да се лепи со метализирана лента.

монтажа на минерална волна

Процесот на поставување на памучна волна е прилично едноставен, е како што следува:

 • поставувањето на памучна вата се врши помеѓу скелетите на рамката,
 • рамката се шие со гипс картон,
 • нанесете го филер,
 • вршење завршна работа.

mineralnaja_vata4

Декоративни и завршни материјали со овој тип на инсталација може да се користат.

Ајде да видиме видео за тоа како ѕидот е изолиран од внатре:

Како да инсталирате со помош на Staples

Технологијата која користи Staples ги има следниве карактеристики:

 • на ѕидните држачи се инсталираат за да се поправат профилите,
 • имаат скокачи во вертикални редови, во чекори од 50 до 60 см,
 • приложените загради се прицврстени за - обликот.

Таквото прицврстување ќе овозможи сигурна монтажа на двата лимови и профили.

mineralnaja_vata15

Понатаму камена волна неотпакувани, се сече на парчиња на саканата должина, акцијата на тој начин треба да биде околу 10 см. Одбива маргина не е соодветен, дури и мала деформација на мајката ќе доведе до фактот дека должината на лента не е доволно за да целосно се поклопуваат со целиот ѕид висина.

Исечете ги и обидете се на лентите на поставените загради. Следниот лента треба да се носи така што има мала хармоника.

Се протега на минерална волна многу лесно прободен загради, инсталирате вертикална памук листови е прилично едноставна, бидејќи листови се сече со разлика, тие ќе се скрие ѕид целосно, без празнини.

mineralnaja_vata13

Потоа, мора да ги инсталирате профилите и да ги прицврстите на монтажните загради. Филмот-хидро-бариера е прицврстен во овој случај со помош на завртки за самопреслушување. Филмот е инсталиран во случај да се користи минерална волна без фолија.

Подготвените профили се прицврстени со гипс картон, заедничките линии се shpakuyutsya.

Затоплување на ѕидови со минерална волна надвор

Оваа задача е покомплициран отколку ѕид од внатрешната страна, пак, ќе можат да се справат сами на себе, што е најважно, ако го сакаат - стик на работа технологија и користи високо-квалитетни материјали.

mineralnaja_vata2

Меѓу предностите на надворешната изолација обично се наведуваат:

 • можноста за организирање на заштитата на фасадата од негативното влијание на животната средина, заштита на куќата од мраз и топлина, ветер и ултравиолетови зраци,
 • употребената површина на просториите останува непроменета,
 • како резултат на работата на изолацијата и инсталацијата на нови завршува куќата добива поатрактивен изглед,
 • точката на росење се движи нанадвор, т.е. Ѕидовите ќе бидат осигурени од појавата на сурови точки и развојот на мувла.

Затоплување на фасадата може да се направи на различни начини:

 • со распоред на шаркирана фасада
 • создавање на "влажна фасада"
 • по пат на "бунари"

Повеќе за изолација на ѕидови со минерална волна од надвор - на видео:

вентилирана фасада

Се користи за изолација на бетонски, тули и дрвени ѕидови или фасади од блок од пена. Овој метод ќе бара структури на структурата на трупот надвор од собата, на просторот помеѓу структурата и ѕидот е исполнета со минерална волна, истите може да се врши со користење на спојници и лепило.

mineralnaja_vata12

Обложувачкиот слој е инсталиран над изолацијата. Особеноста на таквите фасади е присуството на воздушен слој, т.е. вентилационост. Овој дизајн овозможува да се отстрани влагата без пречки, додека минералната волна ги задржува техничките карактеристики во текот на целиот работен век.

добро работење

Неговата примена е можна ако изолацијата е направена за време на фазата на изградба или за време на реконструкцијата.

mineralnaja_vata10

Изолацијата на минералната волна мора да се вклопи внатре во ѕидот.

влажна фасада

Овој метод вклучува поставување слој за затоплување на површината на фасадата. Како завршница во овој случај, малтерот се нанесува над слојот за затоплување.

mineralnaja_vata9

Редоследот на работата ќе биде како што следува:

 • подготовка на површината на изолираниот ѕид,
 • инсталација на соклен корниз,
 • инсталација на термоизолациски слој со помош на спојници и лепило,
 • инсталација на армирање мрежа,
 • примена на декоративен малтер, ако сакате - следно сликање.

затоплување на тула и дрвена куќа

За изолација тула куќи, користете минерална волна плоча материјал, работата започнува со поставување на каси, а потоа во својата жлебови врска минерална волна.

mineralnaja_vata7

Постапката за поставување на изолација на дрвени ѕидови е следната:

 • прво инсталирајте гајба за слој од топлинско-изолационен материјал,
 • слој на минерална волна,
 • вториот слој на сандакот е составен,
 • надворешноста е фиксна.

Со цел да се изолираат дрвени ѕидови е погодно да се користи минерална волна во ролни, пет сантиметри дебели.

Експертите советуваат да се користи за изградба на тротоарите мостови во дебелина еднаква на слојот на изолациски материјал.

Можеби сте заинтересирани за: