Појас основа, како правилно да се пресмета основа

  • admin
  • 12 јануари 2014 година
Појас основа, како правилно да се пресмета основа

Пресметката на касетата основа бара одредени знаења во почвата науката и инженеринг геологија. Како правилно и технолошки да се пресмета лентата основа за иднината на куќата?

Што е лента основа

Најпопуларниот за уредување на куќи и куќи надвор од градот е лента основа, која надворешно претставува затворена јамка. Името "лента" основа беше примена за карактеристична лента од армиран бетон. Оптоварувањето од тежината на куќата се дистрибуира по должината на периметарот на фондацијата, отпорен на притисочните сили на свиткување.

melkozaglublennii_lentochnii_fundament

За споредба со монолитни фондации, изградбата на подрумот за куќата е поврзана со помали ископувања и количина на градежни материјали. Ова ја намалува цената на лентата основа. Таквиот позитивен квалитет го направи тенот на лентата, популарен вид основа за млечните куќи и куќите во земјата.

cimg6911

Примена на темелите на лента

Појас фондации се користат за куќи:
  • со тули или бетонски ѕидови, чија густина достигнува 1300 кг / м3.
  • со тешки тавани, вклучително и монолитен и однапред изработен армиран бетон
  • каде што се планира подрумот или подрумот, чии ѕидови ја формираат основата
  • за почва со нерамномерна структура, која може да предизвика пукнатини и деформации.

основи

Видови на појас основа

Според методот на ерекција, следниве видови на основата на појасот се поделени:
  • цврст монолит
  • Монтажни.

картинка

Солидна цврста основа лента во согласност со технологијата на ерекција вклучува создавање и врзување на зајакнување кафез, како и нејзиното истурање на конкретни директно на објектот во изградба. Ова обезбедува интегритет и континуитет на монолитната лента.
  За префабрикуваната лента основа, засилување на армирано-бетонски блокови е типичен, од кои се гради фондација. За фиксирање на армирано-бетонските блокови, круто засилување и длабоко цементирање се користат меѓу себе.

1358730683_negluboko_3-e1362321226437-675x506

Длабочина на основа на бендот

Според длабочината на депозитот, и длабочината на појасот основа е главниот индикатор, се прави разлика:
  • плитки
  • Длабоко длабоко.

ustrojstvo-fundamenta-pod-derevjannij-dom_5

Изборот на длабочината на основата на ременот зависи од коефициентот на носивоста на подлогата и дизајнерските оптоварувања. Изградбата на плитка основа е поцелосно да се примени за лесни конструкции, како рамка или дрвени куќи. Согласно збирните кодови и правила, минималната длабочина на темето на лентата на плиткото се определува со следниве параметри:
  • длабочина на замрзнување на почвата
  • коефициент на грубост на почвата
• присуство и висина на подземните води.

25image021

Треба да се напомене дека повеќе почвата беше заситен наоѓа поблиску до површината, толку е поголема станува сила и длабочина од замрзнување земјата издувам независно од големината дистрибуција. Силите за удирање дејствуваат на темелите од сите страни: оддолу, од страна и по тангента. Силите ќе имаат тенденција да им помогнам на фондацијата плитки и врши компресија и смолкнување. Со цел да се намали степенот на влијание на силите на темелите, тоа е погребано.
  За да се пресмета длабочината на основата, постојат одредени методи.

картинка-3

 

Пресметка на лентата основа

Пресметката на касетата основа се врши во согласност со нормативните документи: TSN MF-97 МО и VSN 29-85, како и пресметковните методи за РС.
  Зависноста на пресметаните вредности на: длабочина на почвата замрзнување, типот на почвата и нивото на подземната вода, ви овозможува да изберете главната компонента - подрумот областа на база прачка. При пресметувањето, неопходно е да се земат предвид вистинските носивост што може да биде привремено и трајно. Привремени товари се: оптоварувања на ветерот и тежина на снежно покритие за регионот на населбата. Постојаните товари се од стабилна природа. Таквите товари се: вкупната тежина на градежните објекти.

населба

Карактеристики на подрумот на основата на лентата е избран од пресметката, дека за 1 квадратен. сантиметар од основата имало оптоварување кое не ги надминува вредностите на носечките капацитети на почвите. Основата за подлогата мора да има сила, несразмерност и да избегне формирање на пукнатини. За пресметка, се воведуваат карактеристиките на зградата, земајќи ги во предвид елементите, висината и големината во планот. Според првичните податоци, се одредува видот и густината на почвата. Потоа пресметајте ги постојаните оптоварувања од ѕидови, тавани и покрив.

лента-ширина-600

Вршење на пресметки специфицирање основа на лента, може да почнат да се направи нејзината изградба во согласност со сегашната технологија.

Технологија на поставување касетен подрум

Технологијата на подигнување на основата на ременот се состои од следните фази:
  • подготвителна работа
  • копање ровови и нивно уредување
  • монтажа на дрвена кофражни површини со изолатори
  • Монтажа и фиксирање на вентили
  • фрлање во подготвена бетонска кофражa
  • монтажа на водоотпорниот слој
  • Пополнување на почвата.

картинка-5

Во фаза на подготвителната работа се врши расчистување на градилиштето, по повод одбележувањето на оските на куќата, направени на локацијата на влоговите на фондацијата елементи и низа.
  Ровокопањето се врши рачно или со багер. Се чисти дното на ровот и наредени песок-чакал перница со вода за наводнување и трамбовка. Подготвеното перниче е водоотпорно и исполнето со цементен малтер.

0d99eac9609d6a002068070b246349d7

Се произведува уред за основање на кофражна лента која е цврсто фиксирана на двете страни. Верификација на вертикалните ѕидови на кофражот. Поставување затворање на над површината на 30 см. Висината на кофражни ќе биде сокет дома.
  Понатамошна работа за составување на кофражни произведува заедно со прицврстување делови, собрани во рамки кои се дел од серија на вертикални шипки прикована за хоризонтално. Вискозниот арматурен кафез се прави со одреден чекор (10-20 см).

1366330516_lentochnyj-fundament

По изградбата на кофражни, бетонот се истура. Истурање на бетон се врши со слоеви со последователно задушување на секој слој. За да се исклучат празнините во бетонскиот масив, се користи бетонски вибратор. Конкретното полнење треба да има густа, еднаква конзистентност.

a685b5371e74934243d9e3a10984aab4

По 10 дена, кога ќе стигне до 70 отсто, од силата на дизајнот, кофражни се отстранува и произведени водоотпорност мастика асфалт. Слој за водонепропустливост не смее да има пропусти, синуси или дупки. Последните фази на изградбата на фондацијата е пополнување на почвата.

Изградбата на плитка основа е прикажана во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: