Самостојна гаража, градежна технологија, корисни совети

 • admin
 • 24 мај 2015 година
Самостојна гаража, градежна технологија, корисни совети

За повеќето ентузијасти на автомобили, нивниот автомобил е повеќе од само возило. Тоа е член на семејството на кој му е потребна постојана грижа и грижа. И една од главните задачи по купување на автомобил - да се обезбеди негово безбедно складирање, односно изградба или купување на гаража. Не толку одамна да се изгради гаража за вашиот автомобил беше тешка задача. Сега, во периодот на брзиот развој на градежните технологии, гаражата може да се изгради самостојно, и за релативно кратко време.

Гаража за автомобил на рамка технологија

слика 1

Многу сопственици на автомобили немаат доволно пари за да изградат сигурно засолниште, а потоа се користат поедноставни и евтини дизајни - разни тенди, навеси, екстензии, итн. Овие опции го решаваат проблемот само на делумно одржување на машината. Но, зошто да го затрупате вашиот сајт со слаби привремени анекси, ако можете брзо и ефтино да изградите гаража со рамки со свои раце и удобно да го чувате автомобилот во текот на целата година? Изградбата на гаража за технологијата на жица не бара присуство на специјални градежни знаења и вештини, гаражата нема да бара многу материјал и нема да послужи многу помалку од зграда од тули. Покрај тоа, за да се изгради рамка гаража не треба да се привлечат тешки градежни опрема.

При изградбата на гаража треба да се земат предвид следниве важни точки:

 • Внатрешниот простор на гаражата на рамката треба да биде заштитен што е можно повеќе од околината.
 • Дизајнот треба да биде што е можно поедноставен, така што сопственикот може да го поправи во секое време.
 • За изградба на гаража не треба да купувате скапи материјали, заштедите тука се соодветни.

Предности на рамка технологија во изградбата на гаража

плус рамка гаража.

Технологијата Wireframe одамна е позната, препознаена и "вовлечена" во суровата клима на Канада, Финска, САД, а од неодамна - во Русија. Затоа, доста сопственици на автомобили се обрне внимание на овој едноставен и ефтин начин за градење на гаража за нивниот железен пријател. Дизајнот во огромното мнозинство на случаи е направен од дрво, кој, сепак, не ги спречува гаражите на труп успешно да се натпреваруваат со тули и метални аналози.

Како што споменавме погоре, една од главните предности на конструкцијата на рамката е голема брзина и леснотија на ерекцијата. Јазлите на рамката зградата се собираат едноставно, со помош на шрафови и завртки, затоа градежните работи може да се вршат во секое време од годината.

За работа ќе бидат доволно сили на два или три монтери, кои ќе се справат со работата за неколку недели. Не треба да изнајмувате скапа градежна опрема, поминуваат време за барање и изработка на договори. На градилиштето, нема да има наредени планини на градежни остатоци, кои потоа ќе треба да се отстранат.

Ние градиме скелетна гаража: редоследот на работите

Отпрвин потребно е да се состави барем непречен проект на идната рамка гаража, која ќе го вклучи редоследот на составување на структурата и пресметките за бројот на градежни материјали. Водени од проектот, можете да ги пресметате трошоците за материјалите и градењето во целина. Следно, треба да одлучите за место под гаражата. Веб-страницата мора да биде не помалку од 10x10 метри во големина.

гаражен проект

рамка гаража: проект

Проектот за изградба е документ, според кој се изведуваат сите градежни работи. Проектот за изградба ги вклучува следниве елементи:

 • Скица на идната конструкција, и неговиот дизајн модел.
 • Распоред на фондацијата.
 • Планирајте го капачето.
 • Шема на рамката.
 • Дизајнот на структурата на стеблото.
 • Цртежи на сите елементи на рамката и покривот.
 • Систем за покривање и одводнување

совети за избор на место за скелетна гаража

изберете место за гаража

Областа под гаражата треба да биде избрана така што потоа ништо нема да го попречи немирен излез од автомобилот. Ако поседувате своја сопствена локација и имате бесплатна платформа со потребните големини - добро. Ние го чистиме од остатоци, туѓи предмети, уништуваме секаква вегетација, ниво и добро подесување.

Изгледот на страницата е строго според планот. После тоа, по должината на периметарот на локацијата, копаат ров, чија длабочина е околу 40 сантиметри. Во ровот се поставува дрвена кофража на три страни од локацијата.

Големината на гаражата зависи од бројот и димензиите на возилата. Подготвената гаража треба да биде доволно пространа, и да се пресмета под површината под колку што е потребно еден автомобил, кој знае - за една година може да купите поголем автомобил. Па затоа е подобро да се изгради гаража, така да се каже, за "раст".

фондации

inline1.o

Фондацијата е основа на секоја зграда, обезбедувајќи ја својата издржливост и сила. Изборот на основата за скелетот зависи од неговиот дизајн, почвата, близината на подземните води и, се разбира, на дебелината на чантата. Структурите на рамките не бараат присуство на моќна монолитна основа. Главниот услов е да се направи рамна површина за објектот. За основата, внимателно спакувани чакал, асфалтиран тротоар или бетонска плоча целосно се вклопува. Цврста бетонска база е добра опција за рамка гаража. Таквата фондација подоцна ќе служи како кат, кој може да биде прилагоден по ваша желба.

основа 1

Солидна бетонска плоча, ова, т.н. "лебдечка" база, која оптоварува на целата област, спречувајќи деформација. Бетонот за основата мора да биде помал од одделението 300. По истурањето на темелите треба да останат три недели.

сокл

уредување сокел

По неколку недели, кога бетонот ќе се здобие со сила, може да преминете кон столбната плоча. Како цокел се сосема соодветни бетонските блокови со големина 20х40 сантиметри, поставени на цементен смртен случај. Пред да почне да се монтира на основата на рамката, се поставува на слој на хидроизолација.

рамка на ѕидови

рамка 1

Рамката на идната изградба на гаража може да биде направена од различен материјал. Но, најчесто даваат предност на дрво или метал. Вуд е еден од најевтините материјали, но нејзиниот главен недостаток е висока запаливост, така што сите детали од рамката мора да се импрегнираат со специјални соединенија кои го спречуваат согорувањето на дрвото.

Метал - материјалот е поотпорен и огноотпорен. Структурите на металниот профил се силни, тие се поврзани со заварување, што овозможува голема сигурност на прицврстувачите. Гаражата со метална рамка може успешно да издржи какви било каприци од времето, и вашиот автомобил ќе биде сигурно заштитен.

Да се ​​вратиме на изградбата на рамката. Прво, на плинтусот е поставена стартна лента за држење. Ова ќе биде основа за идните гаражни ѕидови. Гредата е прицврстена на изолираниот столб со помош на самопроширувачки сидра во чекори од околу еден и пол метри. Стартерната лента треба да биде прицврстена точно и прецизно, во спротивно ќе биде многу тешко да се поправат грешките подоцна.

рамка 2

После тоа, останатите елементи на рамката се составуваат според проектот: инсталирајте лавици, дијагонални гроздови, сите потребни crosspieces и врвот ленти, завршна лента. Сите елементи на дрвената рамка се прицврстени заедно со завртки со самоприслушување 70-90 милиметри.

рамка 3

Предниот дел од гаражата на рамката, преку која автомобилот ќе се движи, треба да биде опремен со елементи за зајакнување. На отворите на гаражни врати се поставени армирани греди. Сите елементи на рамката пред инсталацијата внимателно се третираат со средство за габи, мувла и противпожарни средства.

ѕидни облоги на рамка гаража

ѕиден обложување.

По рамката е подготвена, таа е поставена со OSB плочи. После тоа, внатрешноста се поставува одвнатре. За да го направите ова, можете да користите минерална волна, стиропор или проширен полистирен. На надворешните материјали за завршна обработка, претпочитањето обично се дава на класата "C". Покрај тоа, инсталирајте го ветроупорен слој на пергамина и вертикални пресеви 25x30 mm. Се препорачува поставување на вертикални греди, следејќи чекор од околу 30 см.

Следно треба да го покриете внатрешниот простор на гаражата. Можете да го направите со евтина поставата. Надворешната обвивка може да се направи со обвивка, имитирање на лента, или дури и метален профил.

покривот

За монтирање на рамката на покривот, потребни се соодветни плочи со должина од 100x25 mm. Изградбата на покривот ги вклучува следните чекори:

 • Инсталација на системот на гребење.

rafter систем.

 • Инсталација на слој на бариера на пареа.

пареа бариера покрив.

 • Инсталација на топлинска изолација.

покривна изолација.

 • Инсталација на хидроизолација.

кровна хидроизолација

 • Инсталација на покривот.

кров

Нема посебни барања за покривот - треба да биде лесен за одржување и сигурен. Руските зими со силни снежни врнежи бараат доволна цврстина на покривната конструкција, која мора да ја издржи тежината на снегот и лицето кое го чисти покривот. Покривот може да биде направен од обичен чеша, метал, метал, ондулин, итн. Главниот услов е добро извршената монтажа. Програмерите неодамна претпочитаат метал и брановидни табла. Овие материјали, поради големата површина на листот и малата тежина, се наредени многу брзо. Метални плочки и брановидни плочи се прицврстени на гајба со завртки за метал користејќи шрафцигер.

Еден од главните елементи на секој покрив е одводот. За гаража, може да се направи од конвенционална пластична цевка, сечење на две во бугарски. Снегот во Русија паѓа многу, така што на покривите на покривот е неопходно да се постават држачи за снег што ќе ги спречи масите на снег и мраз да слезат и да ги заштитат олуците од оштетување.

портите

замав врата за гаража.

На рамка гаража можно е да се воспостават порти од најразлични дизајни: вообичаени шарки, лизгачки, пресек, и.т.д. Но, со цел да се спаси, најчесто претпочитаат едноставна нишалка. Тие се лесни за производство, тие се лесни и евтини. Големината на портата зависи од димензиите на автомобилот. Стандардната големина на заматените порти е 2,5 метри.

ворота 2 уреди

Рамките на вратите се заварени од метален агол, кој дополнително се зајакнува во местата на прицврстување со метални ленти. Ако планирате да го користите горниот дел на рамката како скокач на отворот на вратата, тој мора да биде целосно покриен со метал.

Вентилите се заварени од метален профил. Готовата рамка е покриена со челични листови со дебелина од најмалку 3 мм. Внатрешниот завртка за портата може да се направи од конвенционална цевка со соодветен дијаметар и челичен игла. Рамката и рамката мора да бидат заштитени од корозија, со посебно внимание на заварувачките рабови. Тие мора да бидат исчистени од згура, чистена од бугарски. По ова, металните конструкции се мелени и насликани.

комуникација

Гаражата мора да биде електрифицирана, опремена со вентилација и греење. Неопходно е да ги доведете сите комуникации во гаража, потребно е да го опремите со природен вентилациски систем кој ќе ја чисти просторијата од отпадни гасови и ќе обезбеди постојано снабдување со свеж воздух.

вентилација за гаража.

Наједноставната вентилација се состои од мали отвори во два спротивни гаражни ѕидови, покриени со скари.

Многу често гаражите се загреваат со електрични конвектори. Видот на греењето треба да биде претходно обмислен и наведен во проектот. Електричен конвектор е ефтин, но ова греење ќе се истури секој месец во чиста сума во форма на сметки за електрична енергија.

електричен конвектор

Наједноставната опција е да се донесе греење од куќата ако не е далеку од гаражата. Можете исто така да инсталирате конвектор за гас, но цената на проектот, грејачот е доста висока, а црвената лента со гасните услуги ќе потрае многу време и пари.

Гас конвектор во гаража

Друга опција е мал котел со пиролиза со цврсто гориво и неколку батерии. Котелот е скап, но троши многу малку гориво и дава доволно топлина. На долг рок ова е прилично добра опција.

пиролиза котел.

Монтажата во гаражата е инсталирана или со канали специјално наменети за оваа намена, или во заштитна брановидност. По инсталирањето на RCD, сокети и осветлување тела.

жици во гаражата.

Многу е пожелно да се обезбеди природно осветлување во гаражата преку инсталирање на неколку прозорци.

Фасадата на гаражата може да се заврши со листови од брановидни плочи, за завршување со обвивка ќе треба да инсталирате дополнителен гајба.

Облекување 1

завршно 2

Облекување 3

Однатре, изолациониот слој е покриен со секој достапен завршен материјал. На таванот е наредени со поставата, под која се постават слој на хартија и топлина изолатор. За подот на таванот се користи плоча од 25 мм. За да влезете во таванот, се инсталира конвенционална скала.

Се надеваме дека по читањето на оваа публикација ќе добиете барем општа идеја за тоа како да изградите рамка гаража. За да го дополниме теоретското знаење, предлагаме да го следиме следното видео:

Можеби сте заинтересирани за:

Завршувањето и соочувањето со скалите во приватна куќа со свои раце, како правилно да ги правите материјалите што се користат ...
Габиони во дизајнот на пејзаж, правиме габиони со свои раце, корисни совети
Кабел за напојување, како правилно да пресметате и да изберете кабел за ожичување во приватна куќа, корисни совети за ...
Како правилно да ги залепите позадина со свои раце: руно позадина, винил позадина, позадина за хартија, позадина на ...