Семиња од тревни треви: за украсни тревници, за засенчени површини, за сончеви области, мешавина за спортски тревник.

  • admin
  • 22 март 2017 година
Семиња од тревни треви: за украсни тревници, за засенчени површини, за сончеви области, мешавина за спортски тревник.

Најквалификуваните градинари работеа на создавање на првите тревници во централниот дел на парковите со скулпторски групи користејќи исклучителни и ретки билки за сеидба. Тајната на собраните тревни мешавини се чуваше во најстрога тајност, кршење што градинарот може да го плати со својот живот.

Денес, тревникот не е сопственост на исклучително богати и благородни луѓе. Напротив, можете да подигнете тревник за било кој постоен вид декорација на паркови и градини. За среќа, одгледувачите создаваат нови видови смеса за садење.

тревник за грижа-643561_1280-740x500

Избор на тревник

Изборот на тревната трева е секогаш поврзан со видот и целта на тревникот. Природно, за одреден вид тревник се избира тревна смеса, чии критериуми се:

• климатски и почвени услови (состав на киселост и почва)

• хидролошки услови поради нивото на подземните води

• сончево осветлување за време на дневните часови

• Услови за работа и интензитет на нега.

Agrostis tenuis

Клучна точка е целта на тревникот и климатските услови кои создаваат или спречуваат создавање на добар тревник на локацијата. Неопходно е да се разликуваат декоративни, спортски и специјални видови тревник, кои го одредуваат квалитетот и составот на хербалната мешавина. Основни тревни треви, Максимум прилагодени на климатските услови на нашите територии, се:

• фина волна (Agrostis tenuis)

• Црвено спасување (Festuca rubra)

• ливада на синавица (Poa pratensis)

• Тревник за лудница (Lolium perenne L.)

wildflowers_5

Процентуалниот состав на семињата во основната хербална мешавина е рамномерно распределен.

Корисни совети

Ќе покажеме дека повеќето тревни треви се трајни житни култури, кои се, исто така, 2-3 рангирања во висина додека растат и во составот на 2-3 компоненти. Во долниот дел на тревната подлога се треви со тенки пука и тесни лисја (ливада, сива трева и флеше).

vubor_gazonnoy_travy-e1395740210410

Во горниот и полу-висок слој од сложени тревни мешавини растат високи треви (ригес пасишта) со скратени вегетативни и високогенеративни пука, создавајќи во вкупната маса густината на грмушката.

По косењето на тревникот, растењето на нивоата трева, почнуваат да грмушките, формирајќи ја садот од скратените стебла на треви и лисја.

1461919685_gazon

Изберете семе од тревник трева правилно

кои тревни мешавини се користат за декоративна трева

Тревата микс за декоративниот тревник е заситен со семиња од тревник, со раст на создавање на цврст зелен тепих со висина од 2-3 см со минимално оптоварување на површината. Ефектот на мек слој создава трева, а сеидбата се врши при креирање на декоративна трева, во следнава пропорција:

• Fescue црвено цврсто-25%

• ригерско пасиште - 25%

• Црвено спасување -25%

• ливада трева - 25%.

-kwtqf mmu yoy ioy

Декоративна мешавина на тревник за тревник за тревник е погодна за засенчени и сончеви области и тревници. Оптималниот период на сеење трева се смета за пролет и есен, норма на сеење на тревната мешавина остава 15-40 g на 1 m.2.

засенчени области

За засенчени области кои имаат делумно засенчување и минлива сенка до 4-5 часа на ден, составот на семето е малку поинаков. За тревната трева, најдобро е да се даде предност на составот на ливада од ливади (Poa pratens.) Сорти Лавина, награда, Nuglade  со стапка на семе од 12 g / m 2. и Fescue red (Festuca rubra) сорти Трофеј и Сезан  со стапка на сеење од 3 g / m 2.

Par_12

сончево и суви

Предност се дава на мешавина од таков состав за отворени соларни и суви области:

• Рид спасување - 45%

• ригерско пасиште - 10%

• Црвено спасување - 35%

• ливада од сина боја - 10%.

Стапката на сеење на мешавина отпорна на суша за декоративна трева е 35-40 g / m 2.

зелен тревник-семен-700x700

ниско растечки декоративен

Посебен интерес е декоративната мешавина на ниско-растечки со просечен степен на грижа. Мешавините со низок раст "Liliput" се карактеризираат со бавен раст и ниска висина на капакот, за кој не се потребни приватни фризури. Составот на мешавините со низок раст вклучува:

• lyvista - црвеникаво црвено -75%

• Липоза - црвеникаво цврсто - 10%

• Лимузина - ливада трева - 15%.

1413773305

Стапката на сеење Liliputa е мала - 25 g / m2. Но, ќе се обезбеди репрезентативен декоративен тревник со само-сеење.

Корисни совети

За тревни мешавини на декоративна тревник се карактеризираат со: висока декоративна, добра способност да се обнови и изгради покритие, развиен корен систем со способност за вегетација и адаптација.

standart-8-9

Цената на мешавините исто така е "добра", бидејќи многу години селекција се развива по патот за подобрување на декоративните својства, што е поврзано со експериментите.

На пример, составот на универзална петкомпонентна тревна мешавина погодна за речиси сите видови почва е како што следува:

• Црвено спасување -10%

• годишна регенерација-25%

• Рид-спасување -35%

• Јагода бишо -20%

• Повеќегодишни пасишта на ригорда-10%.

2712569357

Таквиот состав овозможува насекаде да се спроведе уредување на приватни парцели.

ние избираме тревни миксови за тревникот на спортот

Спорниот газон содржи густа бусен и добра способност за брзо враќање на оригиналниот вид. Ефектот на густата трева на спортски тревник обезбедува тревна комбинација, со составот:

• Рид спасување - 45%

• повеќегодишна ригора -40%

• ливада трева - 15%.

EG_130_klasicheskii_gazon

Стапката на сеидба на тревната мешавина на спортски тревник е 40-50 g / m2. За да се создаде повеќе густа покривка на тревникот, нормата се удвојува и сеидбата се изведува на есен на температура од плус 5 степени. На есен, оптоварувањето на спортската трева е минимално, што му овозможува на тревата да засили со брзо ртење и безбедно зима.

279

Идеалниот состав за сушни подрачја на спортски тревник се смета за:

• Строга јагода на јагода - 35%

• Рид блескави - 40%

• ryegrass за многу години - 15%

• ливада трева - 10%.

Трејникот задржува богата и сочна боја по ртење до почетокот на спортската сезона и брзо ја враќа тревата со трева по штетата.

6d3f9bb6d5af129645306254c4951e3a

Исто така, постојат и специјални тревни мешавини за мавритански тревници, кој се состои од собирање семе на годишни убави цветни растенија.

Како да се избере семиња за садење на тревникот, прикажан овде.

Можеби сте заинтересирани за: