Бетон малтер: бетон оценки, пресметување на пропорции за подготовка на бетон, подготовка на бетон. Бетон за основа и бетон за малтерисување.

 • admin
 • 16 декември 2017 година
Бетон малтер: бетон оценки, пресметување на пропорции за подготовка на бетон, подготовка на бетон. Бетон за основа и бетон за малтерисување.

Познати формули за подготовка на малтерски мешавини за темели, ѕидарски и гипс работа се отворени и веродостојни информации. Освен тоа, пропорциите на решенија се отпечатени на пакување и пакување на цемент, под претпоставка дека мајсторите ја знаат технологијата на подготовка на решенија за цемент-бетон. Ние ќе ви покажеме како да направите рачно и механизирано мешање.

Бетонски степени - параметри и карактеристики

Секоја конструкција е незамислива без употреба на конкретно решение, кое се одликува со особини со висока јачина и карактеристики на изведба.

Бетонирање-колонообразен фондација

Основата на единечни структури, темели на куќи и конструкции е цементобетонски малтер кој нема природна зрачна позадина во споредба со природните природни камења.

Индустриското производство на цемент и бетон е високо технолошки, базирано на строго почитување на формулата и пропорции на сериски раствор во согласност со " ГОСТ 28013-89 Градежни решенија. Општи спецификации».

2-fireclay-powder-psca-ssa-mertelj-msh-36-msh-39-mpg-10-mmk-72

Покрај тоа, главните параметри на мешавина од индустриски раствори се контролираат и тестираат според ГОСТ 5802:

 • капацитет за задржување и деламинација на вода, не повеќе од 10%
 • мобилност и просечна густина на растворот
 • отпорност на мраз и складирање.

Повеќето програмери подготвуваат минофрлачи со свои раце во согласност со добро познатите пропорции

конкретни решенија.

Слика 1

Корисни совети

Потсетиме дека составот на бетонски раствори и суви смеси за содржината на компонентите е едноставен. Тоа е компактен мешавина на врзивно-цементно и песок, вода и агрегат на сила (кршен камен).

Постои поделба на растворот според конзистентноста:

 1. подготвена за употреба малтер мешавина од врзивно средство, агрегат, адитиви и конзерванс
 2. мешавина од сув малтер од компоненти заостанати од водата
 3. раствор од вештачки камења, агрегат и затворета.

Шема-пропорцио-бетонна-маси1

Главниот индикатор на јачината на цврстината на компресија е означен - од M10, M25, M50, M75, M100, M150, M200 и M400.

Цемент М400 и М500 се сметаат за најмногу на побарувачката.

Мешање на растворот

Рачното мешање и подготовката на работни решенија со примитивни средства веќе не е од практичен интерес, со оглед на застареноста на технологијата. Идеалниот раствор за мешање е специјален мешач за бетон со ротирачки барабан до 1600 литри и капацитет од 5 до 120 m3 / h.

Квалитетните карактеристики на мешање на растворот го одредуваат процентот на цемент.

betonomeshalka-huaian-kingdia-machinery-120-220-v

цемент

Адхезивна компонента на растворот е цемент, кој е поделен на категории со квантитативниот состав на минерални адитиви:

 • portland cement PC-I, PC-II адитиви помалку од 5%, висока стапка на солидификација
 • мешавина со количина на адитиви од 6-35%, стапката на зацврстување е намалена
 • количината на минерални адитиви е 35% или повеќе, силата се акумулира за долго време.

Самопроизведувањето на растворот започнува со пресметување на пропорциите на компонентите.

19022013033

Пресметка на пропорциите на составниот состав

За пресметка се препорачува да се користат готови табели со пропорции на компоненти и информативни рецепти. Повеќето програмери во практиката го користат комерцијалниот цемент M400 и M500 како решение за бетонскиот под и основата.

Треба да се запомни дека водата од вкупната маса на растворот треба да биде ½ и да ја покрие замесената мешавина.

banya172912

На пример, за маса од мешавина од 100 кг M400 цемент, ќе бидат потребни 40 литри вода за производство на 31 кг бетон на излезот.

Пропорциите за подготовка на растворот според табеларни вредности се како што следува:

1 дел од цемент, 1,2 делови од песок, 2,7 делови од урнатините, 4 делови од вода.

Слика 2 пропорции маса

За подготовка на 10 м3 бетон од цемент М500 потребно е да се земе:

1 дел цемент, 2 парчиња песок, 4 парчиња урнатини, со приближна тежина на материјалот - цемент 1500 кг / м3, песок 1800 кг / м3, кршен камен 1400 кг / м3.

Основни технологии за подготовка на растворот

Постојат неколку начини да се измеша решението со помош на мешалка за бетон:

 • пресметаниот и измерениот волумен на вода се внесува во бетонскиот мешач, проследен со додавање на цемент, песок и урнатини на средната фракција
 • додајте песок, кршен камен и цемент во миксерот. Потоа смесата се меша и се додава вода.

2303141

Специјалисти сметаат дека е рационален начинот на мешање на компонентите на смесата со последователното додавање на вода, што гарантира рамномерна распределба на масата на растворот во процесот на присилно механичко мешање.

бетонски малтер за основање

Пред подготовката на растворот се одредува видот на цементот. Да речеме дека со мало оптоварување на структурата или структурата, M200 и M250 им се дава предност на базата, за масивни структури и куќи од дневник или зрак, решението треба да се состои од M350. За тули куќи користете цемент М400.

Грануларноста на различни композиции

Чекор по чекор технологија за готвење

Чекор 1. Ги избираме пропорциите на составот на мешавината: цемент - 1 дел, песок -2 делови со големина на честички од 1,2-3,5 мм, 4 парчиња со кршен камен од различни големини

1,5-8 см.

Чекор 2. Ние го подготвуваме конкретниот миксер и го стартуваме.

Чекор 3. Вчитај наизменично цемент, навлажнета песок и чакал.

Чекор 4. Додајте измерен износ на чиста вода.

Чекор 5. Ние го мешаме растворот со хомогена конзистентност.

Чекор 6. Ние ја проверуваме подготвеноста на решението.

Чекор 7. Ние го доставуваме малтерот за поставување.

фонд2

Како да се произведе мешање малтер за фондацијата од мајсторот мајстор прикажани во видео.

Корисни совети

Бетонски мешалка се наоѓа во близина на темелите за нанесување на основа. За време на подготовка на цементно-бетонски полива, подготвена е подготвеност за тестирање на бетон. На мистрија, се собира и набљудува мала количина на раствор. Квалитетно подготвениот бетонски малтер мора да го задржи обликот на тобоганот, а не да се замаглува над мистрија.

како-razvesti-cement-s-peskom

Ако мобилноста на решението е висока, тоа укажува на неточни пропорции на компонентите. Погледнете ги табеларните податоци на информациските рецепти за мешање на конкретни малтери за основата.

малтери за малтерисување

Пропорциите и односот на компонентите на малтерисувањето на ѕидовите со малтер од цемент песок го одредуваат неговото не-собирање за време на апликација и сушење. Ние ќе сугерираме дека за внатрешни работи за малтерисување е подобро да се користи цемент M200, за надворешно малтерисување M400.

54_2

Односот на компонентите е како што следува: Ц: П: В 1: 13: 4. Обрнете внимание, во растворот од гипс и ѕидарската мешавина, не се додава кршен камен.

Чекор-по-чекор технологија

Чекор 1. Ние го подготвуваме садот за подготовка на мешавината.

Чекор 2. Ние заспиваме сува ситно-грануларен, пресечен речен песок.

Чекор 3. Додајте измерен износ на чиста вода.

Чекор 4. Ние заспиваме цемент и правиме рачно мешање до хомогена конзистентност.

Чекор 5. Ние ја проверуваме подготвеноста на работното решение.

Материјалот за мешање е прикажан овде.

Можеби сте заинтересирани за: