Куќиште: куќиште за прозорци, куќиште за врати. Пресметка на димензии, производство и монтажа на кутии за кутии. Мал прозорец во дрвена куќа.

 • admin
 • 05 декември 2017 година
Куќиште: куќиште за прозорци, куќиште за врати. Пресметка на димензии, производство и монтажа на кутии за кутии. Мал прозорец во дрвена куќа.

Познато е дека во дрвени куќи, кутии за прозорци и врати вршат максимум корисни функции. Ние нема да се сокриеме, обвивката ги зголемува трошоците за изградба. Сепак, искривувањата на трупците и гредите, уништувањето на прозорските рамки и пукнатините ќе бидат исклучени ако правилно го пресметате и изберете материјалот за дизајнот.

Прозорец или создавање кутии за куќиште

Долго време, составен дел од уредот за отворање на прозорци и врати во дрвена куќа беше прозорец или обвивка која служи за подобрување на топлинската изолација и спречување на процесот на деформација кога блоковите се префрлуваат за време на собирањето.

okosjahka-iz-massiva1

Технологијата на уредот во дрвената куќа на прозорецот е специфична и вклучува отсуство на цврста фиксација на вратата или прозорецот до крајните делови на отворите.

дизајн на куќиште

Структурно, обвивка за прозорци во дрвена куќа и врати е дрвена рамка која се состои од спарени вертикални и хоризонтални лавици и пресеци.

pic_0005

Овој дизајн е типичен за прозорците на дневник од зрак, лог и превоз. Поврзувањето на долните пресеци (прагот) до краевите на дневникот се прави со зглоб на зглобовите. Вертикалната лента (врв) и јазот за собирање ги компензираат силата на собирање, спречувајќи деформација во форма на извртување или испакнување на ѕидни трупци и греди.

0280f3f13efeec9bb56e76ca01dc5c97

Ширината на секое обвивка треба да одговара на дебелината на ѕидовите и е 210 мм за монолитна куќа и залепен зрак, 250 мм за цврст логер. Кутиите се направени од зрак или одбор за мебел од δ = 45 mm.

За да креирате куќиште, треба да ја пресметате и изберете големината на прозорците или вратите.

projem_sh2

Ние ја пресметуваме големината на прозорците на прозорецот

Експертите препорачуваат избор на прозорец со поглед на локацијата на долниот раб на отворот на дрвена куќа во висина на прозорецот праг на готовиот кат (900-1100 мм).

9079d57e422e9e26a05305aef404da06

Пред таванот на зракот од горниот раб на отворот треба да остане минималната ширина на два греди или цврсти дрва.

Од рабовите на отворот до аглите на ѕидовите на куќата, минималното растојание е 200 mm, препорачаното растојание е 500 mm.

Слика 1

Во зависност од големината на прозорците, деталите на прозорецот се пресметуваат земајќи ги предвид зглобовите и укажуваат на висината на отворот на слотот.

За пресметување на прозорецот на било која конфигурација и димензии, се препорачува да се користи калкулаторот.

Слика 7

тип на куќишта и можност за примена

Постојат неколку видови на дрвена куќа Т-форма и конфигурација во облик на буквата У:

 • во палубата со употреба на крајниот скок
 • со инсталација на хипотека бар.

Класичниот тип на прозорецот се смета за чиста обвивка во форма на буквата У.

promo_big_photo_960_960_d099a0ead04e9bf8f6cc2dceb93ab060

Оваа конфигурација е направена од цврсто дрво, со прицврстување "палубата" на најдобар можен начин прилагоден за вградување во отворите на дрвени куќи на дрво, трупци и копје.

Прозорец "на палуба" или Т-облик со подготвена четвртина се користи како завршна верзија на куќиштето за вратата. Квалитетот на завршна обвивка се карактеризира со сушење на комори и висока класа на мелење.

fdeee43da42b31505d596e91c793ccd3-5

Всидреност во отворите на дрвена куќа на хипотека obsady експерти веруваат дрво економичен опција ви овозможува да инсталирате прозорец или врата директно барови слајд.

Image 2

Типот на инсталација на прозорецот на основната лента ви овозможува да инсталирате прозорец:

 • во правоаголен прозорец отворен до 3 кв.м.
 • во трапезоидна форма со еден или два закосени рабови
 • во стандарден балконски блок.

Можноста за користење на обвивка се проширува со создавање на оригинални конфигурации на отворите.

IMG_7761

Услови за монтажа на куќиштето

Задолжителни услови за монтажа на куќиштето за прозорци и врати се следните:

 1. за целите на запечатување помеѓу дневниците дневник или зрак мора да се стави грејач
 2. забрането е користење метални сврзувачки елементи во монтажата и употребата на агресивни материјали за бои и лакови.

Како да се инсталираат пластични прозорци во правоаголно отворање на дрвена куќа, прикажана овде

http://svouimirukami.ru/articles/ustanovka-plastikovyh-okon-v-dome-svoimi-rukami-poleznye-sovety.html

Секако, покомплицирана форма на прозорецот ќе мора да се пресмета и да се состави несложен цртеж. Да претпоставиме дека својствата на правоаголен трапец се земаат како основа за цртање за да се создаде трапезоидно обвивка.

Прашањето останува за производство на обвивка за пресметки и цртање.

Слика 3

Направете трапезоидно куќиште со свои раце

прелиминарна пресметка на детали за трапезоидно куќиште

За евро-замка во форма на трапезоид, потребни се две странични плочки со димензии од 800 и 600 mm во висина. Во должина од 800 mm vershnik подножјето железнички состои од две табли - директно должина дел од 400 mm и заострените дел од одборот 430 мм во должина, едниот крај на кој е поврзан со краток страна.

Слика 6 пресметка

Подгответе ги куќиштата странично според мерењата и пресметките.

ја одредува големината на јазот на собирање

Неопходно е да се земе предвид возраста на дрвената куќа за да се одреди големината на јазот за собирање под прозорецот. За куќа која е помала од 5 години, големината на јазот е:

 • залепен зрак - 50 мм
 • цврсти дрва - 80 мм
 • дрвена куќа - 120 милиметри.

Монтажните празнини за висина, ширина, лево / десно и дното се 15 мм.

Така, ширината на отворот, земајќи ја предвид трапезоидната форма и празнините на клиренсот, ќе бидат:

800 (прозорец) + 30 (празнини) + 60 (прозорец) +30 (празнини) = 920 милиметри.

004

Аголните зглобови на структурата се исекуваат со рака, оставајќи ја минималната дебелина на јазот на крстосниците и спојките. Површината на собраната кутија е полирана и, ако е потребно, извалкана. Ако дрвената куќа не треба да произведува дополнителна завршна обработка, ѕидовите и отворите со прозорец остануваат во природната форма на жив дрво.

Сечење на отворот и правење обвивка од правоаголна форма е прикажано во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: