Кран за керамички кутии, што е тоа каде се користи кран за керамичка кутија

  • администратор
  • 13 август 2014 година
Кран за керамички кутии, што е тоа каде се користи кран за керамичка кутија

Индикатор за благосостојба на секој стан може самоуверено да се смета за чешмите што протекуваат или да не протекуваат. Ако тапа кујната или бањата јасно ги извршуваат своите функции и сигурно испорачуваат вода, тогаш ви е проклета среќа со кутија со лисици. Што е тоа - тактичка кутија со оски и зошто сите водоводџии инсинуативно и остро го спомнуваат ова име? Или можеби не е толку застрашувачко, и можете сами да направите замена?

Што е кутија за кран

Кутијата за оски - оска е елемент за заклучување и регулатор кој е универзално користен во уредите за водовод на домаќинства (чешми и чешми).

155511-vms-sborka-krana

Секој што некогаш бил вклучен во поправка на чешми во кујната или во бањата, можел лично да ја види славината во работењето. Може да се утврди практично која кранска кутија е во миксер, практично според бројот на вртења на рачката на кран. Во традиционалните осими од типови црви, неопходно е да се сврти рачката една и пол или две вртења, така што водата се појавува. Максималниот агол на вртење на стеблото на кран-кран со кутија на керамички оски е половина од вртење.

smesitel_raznye_buksy

Секое двомешано мешалка во вашиот стан е опремено со овој уред за снабдување и затворање на ладна и топла вода. Целосниот циклус на отворено се затвора со вртење на рачката со 20 слотови 180 степени. Наклонетата врска помеѓу рачката и кутијата на кран се изведува со заптивка. Традиционалните кутии со кран од црви се опремени со гумени дихтунзи. Карактеристика на керамички лагери е материјалот од кој се направени.

param55_3649_qcdt_12_24

Керамичкиот елемент за заклучување е изработен од кермет, што овозможува да се користи кран без дополнителни еластични заптивки. Карактеристиките на алумина на елементот за исклучување соодветно обезбедуваат висока завршна површина.

Видови на кутии за кран

Кутиите со оски кои обично се инсталираат во чешми се од следниве видови:
  • опрема за црви со гумена манжетна
  • со керамички инсерти.

кранбука

Принципот на работа на црвената кутија на оската на кран е дека гумениот заптивка, притискајќи на седиштето на вентилот, го блокира патот на водата. Снабдувањето со вода се регулира со 2-3 вртења на рачката на замаецот или на рачката на кран. Лесно е да се претпостави дека главната „слаба алка“ на системот на славината на црви од оската на кутијата со оски е гумен заптивка што брзо се влошува.
  Главниот елемент што врши отворање-затворање на снабдувањето со вода на тапа со керамички инсерти се керамички плочи опремени со дупки. Плочите се опремени со симетрични дупки на единствена конфигурација. Една керамичка плоча е фиксирана во каросеријата на оската, втората на шипката за замаец.

П1010002

Принципот на работа на кран со кутија со керамичка оска се состои во вртење и последователно поместување или усогласување на постојните дупки во плочите. Така, при вртење на копчето, се обезбедува пристап до снабдувањето со вода до миксер.
  Конвенционално, кутиите со керамички тапа можат да бидат претставени како отстранлив кертриџ. Се разликуваат следниве модели на керамички тапа за кутии:
  • со глава во форма на 12 конечни terвездички
  • за посовремени модели со глава во форма на 16 конечни terвездички.

c070a9dd13b72af7a45e4aa12a43d6bc

Седиштето во кран на оската на замаецот, има пресек на квадратни шипки со завртка за прицврстување. Затоа, за кранската оска кутија керамички квадрат се разликува висината на рачката и големината на седиштето, изборот на кој е направен на моделот на замена.
  Кран на кутијата со оски, исто така, се разликува во должината и бројот на слотите наменети за монтирање на замаецот. Главниот број на слотови е: 15, 20 и 24. Исто така, постои разлика помеѓу големината на навојната нишка на кутијата на кранската оска: најчеста 1/2 или 3/8.

P9064079 m800x721ek

Како е кран на керамичката кутија

Главните компоненти на кран на оската на оската се:
  • домување
  • ротирачка шипка
  • мијалник за заклучување
  • адаптер
  • керамички плочи (горни и долни)
  • заптивање на гумена заптивка

П10144

Облогата на кутијата на кутијата на оските е главната монтажна врска што е заврткана во миксер или тапа. Структурно, во долниот дел од телото на кран се отвори отвори за плукање вода.
  Ротирачката шипка е дизајнирана да одговара на рачката (замаецот) на кран. Ротирачката шипка во горниот дел на елементот има завртка за прицврстување, во средниот дел експанзивен прстен што ја фиксира шипката. За спојување со горната керамичка плоча, адаптерот се наоѓа на дното на стеблото.

shop_property_file_14407_138

Прицврстувањето на мијалникот овозможува инсталирање на кран на оската на ротирачката кутија во куќиштето и фиксирање на шипката.
  Цврсто поврзување на ротирачката шипка со горната плоча на керамика му овозможува на адаптерот. Во зависност од видот на моделот, формата на адаптерот за кран на оската на оската е различна.
  Керамичките плочи горни и долни вршат бесплатна ротација на шипката.

b0e3d6226d774eb1f39d9f7f3bc299ac

Заптивањето на гумената заптивка обезбедува приближување на кран на оската на оската на седиштето на миксер. Пред да го соберете и инсталирате кранот на оската, се препорачува рутинска контрола на состојбата на седиштето на вентилот.
  Како да го конфигурирате кранот на кутијата со оската со свои раце, ќе го кажете ова видео.

Како да го замените кранот на кутијата со оски со свои раце

Прво треба да запомните дека уредот на кран-кутијата со оски е разновиден. Домашните чешми се карактеризираат со форма на замаец - квадрат и завртка за прицврстување. За увезените модели, ова е должината и карактеристичниот број на слотови за рачката, како и дијаметарот на навојниот елемент.

дизајн на миксер

Знајте дека најприфатливи се кутиите со полу-инчни оски. Затоа, не заборавајте да ја покажете вашата превртена кутија за кран на симпатична продавачка од водоводџии. И сега смело одете дома и започнете да го заменувате стекнатиот кран со кутија за керамички оски vidima.

b964636nub

Користејќи клешти, извадете ја горната капа од рачката. Одвртувањето на завртката под капакот на замаецот ќе овозможи да се отстрани вентилот. Откако ќе го извадите вентилот, исчистете го завртката за прицврстување од остатоци. Потоа одвртете ги додатоците за кран, што ќе обезбеди директен пристап до кутијата со оските. Сега одвртете ги кутиите со оските и исчистете ги низите на миксер. Обидете се со нов кран на кутијата со оски.

арматур-дихтунг-австаушен-т

Со правилно избран модел со керамички инсерти, инсталацијата на кран на кутијата на оската во обратен редослед ќе се изврши брзо. При фиксирање на прицврстувањето на кутијата со керамичка оска, неопходно е да се контролира степенот на затегнување со помош на навртка за заклучување.

Можеби ве интересира: