инсталација жица во дрвена куќа: проектирање, инсталација на надворешниот жици, инсталација на разводната кутија. Внатрешни инсталации во дрвена куќа: отворен начин, скриено инсталација, инсталација на жици распоред на елементи, прекинувачи и приклучници, да помине низ ѕидови и подови.

  • admin
  • 31 мај 2016 година
инсталација жица во дрвена куќа: проектирање, инсталација на надворешниот жици, инсталација на разводната кутија. Внатрешни инсталации во дрвена куќа: отворен начин, скриено инсталација, инсталација на жици распоред на елементи, прекинувачи и приклучници, да помине низ ѕидови и подови.

Изградбата на станови од дрво е многу древна традиција на руската архитектура. Дури и сега, кога постои и најмала недостаток на градежни материјали, многу програмери сакаат дрво како природни, еколошки материјали, со што се создава неопислива топлина и удобност на домот. Жителите на градовите, подигнувајќи скромен летни колиби, често се одлучат за дрво, како најпристапен и лесен за употреба градежен материјал. Меѓутоа, за постојано и привремено сместување потребно е струја. Правила поставување инсталации во дрвени куќи има голем број на карактеристики, кои ги опишуваат во овој член.

Чекор еден - Дизајн

sxema

Во оваа фаза на начинот на кој ќе се инсталира жици, како и местото на поставување на сите неопходни елементи - прекинувачи, светилки, плочки, подлошки, итн Проектот треба внимателно и внимателно да се осмисли, бидејќи безбедноста на живеење во дрвена куќа зависи од методот на монтажа на жици и сите негови елементи. За подготовка на проектот, особено во отсуство на искуство во оваа област, се препорачува да се покани професионалец од организацијата за жици дома. Тој ќе ја испита целата зграда и да го славиме на најдобрата локација на сите нежните, приклучоци, прекинувачи, итн, како и да ви кажам како најдобро да се направи на жици во куќата.

Во дрвени куќи дозволено да се постават на жици во столбната плоча содржи кабелски канал, во каналите на поливинил хлорид (ПВЦ), крути PVC и брановидни цевки, црева и метални цевки.

Инсталација на надворешни инсталации

Откако ќе биде подготвена целата документација, вклучувајќи го и проектот, тие одат директно на инсталацијата. Прво, неопходно е да го доведете кабелот од далноводот до куќата. Кабелот до куќата се повлекува или преку воздух, или поставен под земја. Првиот метод е најбрз и најмалку скап.

639x368x091414_1234_1.jpg.pagespeed.ic.gpLzaZa_I-

Се користи самонаменски кабел, чиј пресек зависи од потрошувачката на енергија и бројот на фази. Поставувањето кабли под земја, со сите високи трошоци и труд, има голем број на предности.

pic33

Прво, кабелот не го расипе изгледот на зградата. Зголемува кабел живот како подземни штета што е можно (ако кабелот е поставен во согласност со сите барања). За подземни врска, користете бакарни бакарни кабли.

Инсталација на разводната табла

b_db1

Откако кабелот ќе биде доведен во куќата, се пушта низ дупка направена во ѕидот на ѕидот во кој е вметнат металниот ракав. Жиците во дрвена куќа се прават преку влезната разводна табла. Мора да се инсталира на такво место каде што пристапот до штитот не е ограничен само на ништо. Штитот не може да се инсталира во простории каде што има висока влажност. Во внатрешноста на централата има автоматски сигурносни прекинувачи. Се препорачува да се користат само висококвалитетни производи од добро познати и докажани производители - неприфатливо е да се заштеди на сопствена безбедност!

Инсталација на жици внатре во куќата направена од дрво

Првото нешто што треба да се запамети е несовесно ставот за инсталирање на жици во дрвена куќа - една од главните причини за пожарот. За дрвени објекти, постојат два начини на поставување на жици - отворени и скриени.

отворен метод

m-1315

Како што можете да видите од името, во оваа верзија, на жиците им е дозволено да поминува низ ѕидовите. Ова е најбезбедниот метод за поставување електрични жици во згради направени од дрво, а најевтините. Жицата е поставена на ѕидовите, таванот и другите елементи на зградата. Можете да го скриете на различни начини: можете да го декорирате како ретро жица или да го ставите во кутија или во брановидна ПВЦ цевка. Кутијата може да биде избрана во која било боја, до имитација на дрво. Најчесто се користат во куќи каде што ѕидовите се обложени со обложувања или се направени од тркалезни трупци - тоа е, на рамна површина.

image040

Друг начин на инсталација на надворешна жица е таканаречениот ретро стил. Во овој кабел, кој изгледа како vytoy кабелот е во прилог на ѕидот со керамички изолатори.

oN2NlYvx2FI

Овој отворен жици во дрвена куќа со висок степен на безбедност е различен, како кабелски ретро-жица има неколку слоеви на изолација, и постои јаз помеѓу површината на дрво и кабел.

скриени жици во дрвена куќа

Скриени електрични инсталации-во-дрвена куќа-1024x492

Ова е скап и трудоинтензивен метод за инсталација на жици. Покрај тоа, во случај на неуспех на директен пристап до жици не, бидејќи тие се скриени во внатрешноста на ѕидовите. Но, сепак, многу програмери преферираат скриен метод, бидејќи не сакаат да го расипат ентериерот со жици и разводни плочи. Скриените жици најчесто се инсталираат во процесот на градење на ѕидовите на куќата. Жицата е скриена во галванизирана или метална цевка покриена со боја.

maxresdefault

Следењето на уредите за осветлување, штекерите и прекинувачите се врши во специјални дупки. Говорејќи општо, поставувањето жици со скриен метод е многу скап и одземаат многу време процес, и тоа е оправдано само од гледна точка на естетиката. При инсталирање скриени жици се користат специјални материјали за максимална заштита од пожар. Значи, во таваните на куќата кабелот се влече во цевка направена од ненапатна пластика. Треба да се има предвид дека за време на понатамошната работа и работа на куќата, цевката и кабелот не треба да бидат механички засегнати. Жиците за електрични инсталации во дрвена куќа во внатрешноста на ѕидовите, исто така, се поставени во заземјени метални црева или метални цевки, кои задолжително мора да бидат обоени.

1379095529_skrunaja-provodka-elektriki-derevjan-dom

Бидејќи дрвените куќи се намалуваат, ова мора да се земе предвид при поставување на скриените жици, така што логовите да не ја оштетат. За ова, преодот на кабелот во ѕидовите е неопходно направено преку металниот ракав. Бидејќи двете методи опишани погоре ги имаат предностите и недостатоците, нивната комбинација често се користи.

распоред на објавување предмети

jelektrika-v-derevjannom-dome2

По завршувањето на проектот, продолжете со означување на кабелските рути и местата на локацијата на приклучоците, прекинувачите, светилките итн. Означувањето мора да се направи внимателно, внимателно и прецизно, така што подоцна нема да го корегирате или менувате. Изгледот треба да се направи така што во иднина жиците не се мешаат во инсталацијата на мебел и апарати за домаќинство. Доста добро изгледа жици, поставени во кабелски канали.

канал

За кабелски канали, треба веднаш да го купите вистинскиот број на адаптери, приклучоци и маици. Цената на овие делови е доста висока, но за да ги спаси, не се препорачува, бидејќи канал помеѓу цврста вклопи е веројатно нема да успее. При изборот на канали, прво треба да обрнете внимание на дебелината на ѕидовите и бравите. Значи, ако се качи на жица во мала кутија со тенки ѕидови и двојно заклучување, често е во употреба, преку отворање на заклучување на капакот е прекината.

248_1

По ова, за да го додадете кабелот на каналот, ќе треба да купите нови делови и да ги изведувате жиците и кабелските канали. За да го отворите капакот и да не ја оштетите двојната брава, треба да користите специјална алатка, но електричарите често го занемаруваат ова. Оптимална опција - кутија со технолошки континуирана геометрија на профилот, опремена со една брава и со дебели ѕидови.

инсталација на прекинувачи и приклучоци во куќа од дрво

ustanovka-rozetok-v-derevyannom-kupola

кога е проучен целиот дијаграм за поврзување и е направен означувањето на кабловските патишта, продолжете со инсталирање на приклучоци и прекинувачи. Сите електрични приклучоци мора да имаат метална основа за прицврстување на ѕидови и таван, бидејќи инсталацијата на електрична опрема на метална основа е најстариот метод за заштита од пожар. Откако ќе заврши инсталацијата на опремата, продолжете да ги инсталирате кабелските кутии. Треба да се има на ум дека без разлика колку е добар око на електричар, се уште е потребно да се користи нивото на зградата.

премин преку ѕидови и тавани

jelektrika-v-derevjannom-dome4

Сите кабелски преноси низ дрвените површини се вршат само преку металниот ракав (пропустлив ракав). Прво, вежба дупка во ѕидот или таванот, тоа предизвика ракав, така што двата краја на рабовите не беа помалку од 1 см. Ракав Металот се пластични инсерти на краевите на жица не е оштетен за време на инсталацијата. Следно, кабелскиот канал е монтиран така што крајот на ракавот ќе влезе во кутијата.

Кабел за дрвена куќа - критериуми за избор

кабел голтка

За напојување на приватни дрвена куќа се препорачува да се купи кабел со индекс "НГ" (не-запалив) и ознака "ЛС" (ниска емисија на чад).

vvg-ng-ls-2

Жицата мора да ги исполни сите барања за заштита од пожар и да ги имаат сите потребни сертификати за квалитет. Пресекот на жицата зависи директно од моќта на електричната опрема во куќата. Најчесто, дизајнерите покажуваат дека кабелот за осветлување е од 3 до 1,5 mm, а за приклучоците - 3 до 2,5 mm. За електричен шпорет ви треба кабел со пресек од најмалку 6 мм. Зачувај на кабелот, избирање, на пример, поевтин алуминиум наместо бакар, е силно обесхрабрен. Линиите на розета мора да се пресметаат на таков начин што минималната бројка на продавници е во една група. Ако, на пример, кабелот од размавта е пренасочен кон група од четири излези, тогаш на овој кабел ништо не може да се поврзе.

По завршувањето на жици, се мери отпор на изолација. Ова е потребно за да проверите дали изолацијата на каблите е оштетена за време на инсталацијата. Од безбедносни причини, таквите операции треба да се вршат најмалку еднаш на секои три години.

измерие-сопротивления-изоляция-21

Во заклучок, треба да се забележи дека една од главните грешки на неискусните господари е заблудата дека жиците во дрвената куќа треба да бидат исти како во тулиот. Оваа грешка е исклучително опасна, бидејќи сите материјали за електрични инсталации во дрвена куќа мора да се разликуваат со висок степен на заштита од пожар. Се надеваме дека горенаведениот материјал ќе помогне да се избегнат некои од најсериозните грешки во инсталацијата на електрични инсталации во дрвена куќа. Особено се однесува на оние мајстори кои одлучија да направат електрични жици во дрвена куќа со свои раце.

Може да бидат заинтересирани: