Избор на вежба за метал, како да го направите правилно, стручни совети

  • admin
  • 13 ноември 2014 година
Избор на вежба за метал, како да го направите правилно, стручни совети

"Златна колекција" на домашен мајстор мора да има вежби, или уште подобро, збир на вежби. Поради целта и ефикасноста на овој алат за сечење, можете да извршите многу операции за метал, дрво и пластика. Останува само да се подготви за работа рачна вежба, и ги испраќа нозете во специјализирана продавница. Кој е со нас?

Алатка за сечење број еден

Посебен алат за сечење, кој е универзално користен за правење различни дупки во дијаметар во еден континуиран метален слој, се вежби.

sverla_po_metally

Современиот пазар на алатки за сечење е заситен со разни вежби за метал. Сепак, според експертите, тешко е да се добие вистинска висококвалитетна алатка. Кои се критериумите за избор на вежба? За да ги цениме сите позитивни квалитети на оваа елегантна алатка за сечење мора да се научи:
  • неговите карактеристики на дизајнот
  • материјал за изработка
  • обележување на вежба
  • бојата на вежбата.

Слика 3

Збир од позитивни квалитети својствени за алатката за сечење број еден, ќе стане јасно дека изборот е направен правилно. Започнуваме со дизајнерски карактеристики.

Вежбајте за метал

Вежба за метал, а не само конструктивно се состои од следните делови:
  • Сечење дел
  • Работен дел
  • Шенк.

текс раз (133)

Главната цел на вежба е да се создадат дупки на површината на металот, па металните дупчалки идеално би требало да бидат соодветни за сите видови метали - постоечки видови челик и леано железо, како и обоени метали.

083906_705a2ac927

Сечечкиот дел од вежбата за метал има рабови за сечење, поради што се спроведуваат чип тресењето. Работниот дел го осигурува правецот на вежба за време на сечење, истовремено намалувајќи го триењето на страничната површина.

tab4

Зглобот (средна, кратка и долга серија) е дизајниран за сигурно да ја обезбеди вежбата во работниот алат.

Совети од специјалист

Искусни специјалисти и мајстори советуваат да купат вежби од добро познат производител. Одговорот е очигледен: производството на вежби од производителот се врши исклучиво од висококвалитетен челик, а во производствениот процес користете цврсто валани заготовки. Преформите изработени од висококвалитетен челик се карактеризираат со зголемена отпорност на стресови и врвови. Можно е да се разликува вежба од една цевка по тежина. Оваа вежба има импресивна тежина, во споредба со заварени или лежеше празни места на евтини материјали.

Image 2

Што значи означувањето?

Визитната карта на која било вежба е нејзиното обележување однадвор. Затоа, кога разгледувате вежба во специјализирана продавница, обрнете внимание на она што ќе биде напишано на вежба. Ознаката се применува на фабрички начин во вид на чиста гравировка. Обележувањето на вежбата започнува со писмо кое носи информации за материјалот на производството.

DeWALT_DT7926

Така, на пример, "P" ќе значи дека ова е високо-брзински челик за алат. Вежбите се изработени од високобрзински челични сорти P9, P12, P18, P9K5. Обележувањето во форма на нумеричка вредност ќе го покаже составот на легирачкиот материјал од кој се прави вежба. На пример, К6 е кобалт, М3 е молибден. Кога планирате да купите вежба на домашен производител, имајте во предвид дека ознаката ќе се примени во зависност од дијаметарот на вежбата за бушење.

sverla_haisser

Совети од специјалист

Ако на вежбата нема ознака, тоа не значи дека вежбата е "лева" или дефектна. Дупчалки до 2 mm во дијаметар не се обележани, бидејќи е речиси невозможно да се прочитаат микроскопски ознаки на таков тенок вежба со голо око. На вежби со поголеми димензии, се означува дијаметарот на вежбите за метали, како и одделението на челик, како и класата на точност. Вежбите од странски производител се етикетирани како HSS вредности. Странските производители не го означуваат Hss малку за метал, неопходните информации се применуваат директно на пакувањето на производот.

00000042833_1

Разлика вежба во боја

Обработката на вежба во индустриски услови се рефлектира во нејзината хроматност. Црна вежба покажува дека завршувањето е завршено и вежбата има зголемена отпорност на абење. Ако бојата на вежба е сива, тоа ќе значи дека нема да се врши дополнителна обработка за да се подобрат силните својства. Квалитетните вежби од производителот имаат златна боја, што ја сигнализира примената на дополнителен слој. Дополнителниот слој ја дава силата на вежбите на металот и го намалува триењето при поминување на алатот.

RUKO каталог 2011

Кои видови вежби се препорачуваат за работа со метал

Најпопуларните метални вежби се следните видови:
  • Конус
  • зачекори
  • крунисан.

конусни вежби

Конусните вежби се користат за дупчење на дупки со големи дијаметри.
  Конусна вежба за метал може да се користи за материјали со тенко листови, челични цевки и профили, за дупчење на постоечките дупки во челични заготовки до дебелина од 5,0 mm. Специфичната конусна форма го обезбедува алатката со лесен излез од материјалот, а длабокиот жлеб овозможува висока способност за сечење.

00000043025_40048

конус зачекори

Карактеристична особина на чекорената вежба за метал е карактеристичната конструкција на работниот дел. Дијаметарот на вежбата лебди под агол од 45 степени. Кои се предностите на зачекорината метална вежба во споредба со традиционалните конусни вежби? Се разбира, ова е одлична можност за дупчење дупки со различни дијаметри со една алатка.

Слика 1

Производителите се погрижија за уникатните квалитети на чекор вежба: силни сечила за сечење, брзо отстранување на чип, отпорност на прегревање и значителен работен век. Квалитативните чекори можат да ги заменат дури и целата група алати за сечење. Покрај тоа, можно е да се користи вежба за рачна вежба.

црна --- decker-masina-de-gaurit-insurubat-black-decker-kr50cre-4ab2c4294e6b3

 

core битови

Конусни вежби за метал се користат при работа со вежби и машини за дупчење. Поради присуството на моќен дел за сечење, вежбите се користат за работа со челик, кастинг и обоени метали, како и пластика. При работа со вежбање на јадрото, се обезбедува висока точност на ротација поради плиткиот премин.

p5110-1

Во случај на намалување на квалитетот на дупчењето, можно е рачно да се изостри вежбата за метал. Предноста на употребата на крунилни вежби за време на работата е да се добие дупка со рамен раб, без дефекти и постигнувања.

kak_zatochit_sverlo3

Совети од специјалист

Се разбира, вежбите во домашната работилница се различни. Затоа, оптималната опција може да се смета за стекнување на сет од вежби. Ќе ви помогне да изберете вежба за метално видео ќе ви помогне.

Изберете вешто!

Можеби сте заинтересирани за: