Оттогаш да се загрее таванот на балкон: избор на материјал, Уред на арматура, пареа бариера, поставување на затоплување со сопствени раце.

 • admin
 • 16 октомври 2016 година
Оттогаш да се загрее таванот на балкон: избор на материјал, Уред на арматура, пареа бариера, поставување на затоплување со сопствени раце.

До денес, неколку сопственици на апартмани сакаат да ја зголемат корисна површина на своите домови, барем неколку квадратни метри. Во суштина, изгледа вака: балконскиот блок е расклопуван, а со тоа и прицврстување на просторот за просторот до балконот. Како последица на тоа, се поставува прашањето: како да се произведе изолација во додадениот простор. Впрочем, во студената сезона е многу важно да се избегне губење на стан топлина.

Затоплување на балкон или чардак - редоследот на извршување на работите

Затоплување на чардак е пожелно да се произведе во случај кога проектот за поправка ја зема предвид поентата за нејзиното висококвалитетно застаклување. Еве, дури и моментот не е важно: дали ќе биде во комбинација со станот или остане полноправна лоѓа.

uteplenie_potolka_na_balkone2

Направеното затоплување, дури и во случаи кога не се приклучи, во прилог на создавање посебна удобност во зима на чардакот, значително ќе ја намали загубата на топлина од станот. Оваа опција ќе даде позитивен резултат, дури и ако на чардак нема да се направи топол под или дополнително опремена батерија.

uteplenie_potolka_na_balkone3

Обично, висококвалитетно стаклување на чардак или балкон се врши пред изолација. Пред да нарачате застаклување, треба внимателно да размислите: што точно и како ќе се изврши изолацијата на таванот. Ова е потребно за да се разбере што точно треба да биде дебелината на грејачот и, соодветно, декоративниот опсег.

За тоа како се следи комплексната изолација на балконот:

Работат на инсталација на изолација

Прво, потребна е прелиминарна подготовка на таванот. Ова треба да се направи на следниов начин: со помош на монтажна пена, запечатете ги сите споеви на неа со ѕидови и слотови. Откако пена е целосно сува (за да се заврши сушење може да се најде од страна на разгледување внимателно упатствата за употреба), потребно е да се зголеми на екстра парчиња уредно сече.

uteplenie_potolka_na_balkone22

Со цел да се спречи појавата на мувла и мувла, пред изолација дела, површината таванот треба да се добро исчистени и за процесот на бакар сулфат или други слични на акција, анти-габични дрога, купи protovogribkovuyu импрегнација и грундирање со антисептички својства сега може да биде во било која продавница за алати.

материјали за изолација на таванот

Избор на материјал за изолација на таванот, вреди да се запре на оние кои имаат мала тежина и добри топлинска изолација својства.

uteplenie_potolka_na_balkone23

Тоа може да биде:

 • експандиран полистирен
 • полистиренска пена
 • пенофол и други слични на нив.

Нивната дебелина и број на слоеви директно зависат од климатскиот регион на живеење и најниската можна температура, која може да биде зима.

uteplenie_potolka_na_balkone9

Во прилог на материјалот за затоплување ќе ви требаат:

 • монтажна пена
 • шпорети во форма на габи, кои се специјално дизајнирани за слична работа, долги нокти, штипки
 • само-прислушување завртки со широк капи
 • дрвени табли или reechki да се користи како елементи за изолација, како и за производство на лајсни на кој се произведува монтажа на декоративни слој, метализиран лента.

Доста често, сопствениците кои немаат доволно знаење за ова прашање, произведуваат замена на материјали од дрво до метал. Искусни специјалисти не советуваат да го направите тоа.

Да, работа со метални профили е поудобно отколку со дрвени решетки, но поради нивниот висок коефициент на топлинска спроводливост, со доаѓањето на зимата, тие се постојано ладно, која, пак, е многу штетно да влијаат врз ефикасноста на изолација на таванот.

изберете ја опцијата за затоплување

Таванот на балконот со свои раце може да се изолира на неколку начини. Кој од нив да се избере - тоа зависи од тоа што квалитетот на изолацијата за да се примат, како и за тоа што ѕидот е да се изолира соба - капитал, во случај на чардак, или изработени од помошните материјали, кој има балкон.

uteplenie_potolka_na_balkone12

Покрај тоа, чардакот на соседите од горниот кат има значајна вредност. Во случаи кога сопственикот кој сака да направи изолација живее на горниот кат и балкон навистина не се преклопуваат, квалитетно извршување на задачата е многу посложена. Стандардна изолација извршување собранието дава изолација во два слоја и уредување на т.н. воздух перница помеѓу декоративен слој и изолација.

монтажни карактеристики на изолациониот систем

За да се осигура дека изолацијата се покажа ефикасна, важно е да се направи високо квалитетно спојување на термоизолациони плочи меѓу себе. Најдобра опција за решавање на овој проблем е пена одбор. Тие се произведуваат со докинг четвртини лоцирани на ребрата.

Кога изолацијата е направена со обична пена, можете да ги декорирате четирите со свои раце. Но, во исто време, дебелината на почетниот материјал мора да биде доволна. Кога користите пена, можете да направите без четвртини.

uteplenie_potolka_na_balkone33

За да го направите ова, потребен ви е материјал со мала дебелина, но во таква количина, што би било доволно за покривање на таванот два пати. Поставување на изолациски плочи на вториот слој треба да биде со офсет споеви во однос на првиот слој. Прицврстувањето на топлинско-изолационите панели до таванот на балконот може да се врши на два начина.

Првиот е да се користи лепак или монтажна пена специјално дизајнирана за слична работа. И овие и други средства за фиксирање подеднакво се нанесуваат на плочата, а потоа цврсто се притискаат на преклопувањето.

uteplenie_potolka_na_balkone34

Експертите советуваат пред да купат монтажна пена за таква работа, внимателно го проучуваат својот состав. Не треба да содржи супстанции кои можат да придонесат за деформација или уништување на материјалот за топлинска изолација.

uteplenie_potolka_na_balkone44

Втората е да се користат специјални шпорети. Во форма тие потсетуваат на чадор, тие можат да бидат направени само од пластика или со метална прачка. Со самото поправки, ќе биде многу полесно да се користат двете опции.

По лепењето на плочите, процесот на дупчење дупки на дупче ќе биде многу полесен.

Кога таванот е изолиран на балконот со penoplex, плочите се прицврстени на пет точки: во центарот и во аглите. Сите последователни плочи треба да бидат цврсто притиснати едни против други и да бидат залепени на ист начин.

Запечатувањето треба да се направи според шемата во која шуплините од соседните редови на пенополот не се совпаѓаат. Кога се појави потреба за промена на големината Penoplex плочи на тоа да ги направат потребните Селектирај, потоа се врши по должината на линиите на остар нож, како и градење вршат благ притисок на инцизија, обивајќи ја печката.

uteplenie_potolka_na_balkone8

По завршувањето на инсталацијата, спојките меѓу панелите мора да бидат запечатени со пена. И после тоа целосно сува - нежно отсечени од вишокот. Кога работите со пена, многу е важно да се почитуваат правилата за лична заштита.

Практично не ја остава косата и е многу долга и болно отстранета од кожата. За да избегнете такви проблеми, пред да почнете да работите со неа, вреди да се носат ракавици и шапка.

Повторено изолација слој треба, во изминатите добивка ефект, служи како бариера за пенетрација на топол воздух од соба во регионот каде што делот за контакт на конкретни таванот на првата изолација формирање материјал.

Детали за изолација на таванот на балконот, како и на ѕидовите - погледнете го видеото:

како правилно да се направи пареа бариера

За да се создаде систем на пареа бариера, препорачуваме да не земате филм од полиетилен, туку специјално дизајнирана пена фолија или изолон со фолија слој.

uteplenie_potolka_na_balkone5

Материјал од овој вид може да се најде во било која специјализирана продавница. На полиците тој е во ролни, чија ширина варира. Кога затоплување работи на чардак, важно е следново: покрај таванот, ставете ја изолацијата на ѕидовите.

За да се избегне аголна зглобовите (помеѓу ѕидовите и таванот), должината и ширината penofol треба да биде оној кој ќе им овозможи на блок агол и да одат на ѕидот од околу 25 - 30 сантиметри.

Самоврзувачките завртки се погодни за фиксирање на топлинскиот изолатор, чија капа има доволно голем дијаметар. Инсталирањето на двете пенофол и изолон се изведува на таков начин што страната со фолија се распоредува во изолираната просторија.

uteplenie_potolka_na_balkone4

При инсталацијата, приемот на преклопувања не е пожелен, материјалот треба да се постави во зглобот. Конечното дејство на инсталацијата треба да ги лепи зглобовите со метализирана лента.

Боја на таванот

Поставата, покрај основата за поставување на завршниот слој, овозможува да се создаде неисполнет простор меѓу слоевите на изолација и завршниот слој. Најдобар материјал за уредување на лајсни е дрвена, суви шипки со пресек од 35-40 мм.

uteplenie_potolka_na_balkone11

Должината на баровите треба да се совпаѓа со ширината на балконот. Количината треба да биде доволна за монтирање во чекори од 55 до 60 сантиметри. Со помош на ниво, потребно е да се одреди најниската точка на плафон и да се поправи првата лента на ова место.

Прицврстувачите се направени со перфоратор и издолжени клинци. Понатамошното фиксирање се врши на исто ниво како и првиот бар. Клиновите на потребната ширина се ставаат во точките за одредување на следните шипки.

uteplenie_potolka_na_balkone7

Не заборавајте да инсталирате електрични инсталации и да инсталирате систем за вентилација.

Рашири таванот на балконот

Се разбира, до завршните материјали што се користат на балконот, барањата се доста високи, лепење на вообичаените позадина во овој случај нема да се исклучите. Соочувањето со рамката може да се направи со различни материјали. Тука сè зависи од вкус, преференции и можности.

uteplenie_potolka_na_balkone13

Тоа може да биде: ПВЦ панели, кои не се подложни на drywall за влажност, поставата направени од природно дрво, итн. Но, таванот е посебен елемент на собата, често поставувајќи го расположението за дизајнот на целата соба, бидејќи на нејзината декорација му е посветено посебно внимание.

При изборот на таванот, се поставува прашањето дали е препорачливо да се користат плафонски тавани за такви цели.

uteplenie_potolka_na_balkone14

Тие изгледаат многу привлечни, само можат да ги издржат температурните услови? Има смисла да се разгледа ова прашање подетално. За производство на тавани кои се протегаат, може да се користи ПВЦ филм или полиестерски материјал.

uteplenie_potolka_na_balkone19

Нивната дебелина е во опсег од 0,1-0,4 мм, тие се сјајна или мат, која дава можност да се избере повеќе погодна за олицетворение специјално направени за внатрешни работи.

uteplenie_potolka_na_balkone16

Ако зборуваме за предностите на суспендираните тавани, може да се забележи:

 • можноста за многу брзо инсталирање, ќе потрае само неколку часа,
 • нема потреба да се инсталира лајсни, можете да ја завршите работата веднаш по поставувањето на изолациониот слој,
 • работа нема да бара чистење на сите мебел, главната работа - тоа беше пристап до ѕидовите, тие ќе мора да се поправи профили,
 • работата е направена без формирање на прашина и остатоци,
 • естетски изглед,
 • можноста да се сокрие под суспендираните тавански елементи на системи за вентилација и електрични жици,
 • релативно долг работен век - околу 10 години,
 • можноста за промена на мрежата во случај на негово абење, без расклопување на материјалите за прицврстување,
 • не склоноста на материјалот да изгори и да ја смени текстурата,
 • хипоалергично,
 • отпорност на пожар,
 • леснотија на чистење од прашина и други загадувачи,
 • отпорност на влага и отпорност на поплави одозгора,
 • на површината на материјалот не формира кондензација, дамки и дамки, не акумулира статички електрицитет,
 • широка боја на монохроматски материјали и можност за избор на интересен цртеж или печатење.

Но, експертите велат дека во чардак или тераса порационално користење на полиестер ткаенина тавани - тие се поспособни да се справат со тешките услови на температурата.

uteplenie_potolka_na_balkone0

Меѓу негативните точки во користењето на истегнување тавани во балкон може да се забележи:

 • малку висока цена
 • закана од оштетување на ткивото со остри предмети
 • се препорачува да се користи само на изолирани и, по можност, загреан балкон и лоѓи, со затемнети прозорци
 • премногу ниски температури во зима може да предизвика пукање на ткивото, премногу висока, во текот на летото, може да предизвика деформација.

uteplenie_potolka_na_balkone15

Ако го сумираме погоре, тогаш можеме да заклучиме:

 • да се користи за завршувањето на таванот во балкон може само мраз отпорни видови на полиестер платно - тоа е повеќе отпорни на сите видови на товари,
 • простор треба да се добро изолирани во лето - заштитени од топлина на улица, тоа е пожелно да се користи затемнето стакло и клима.

Инаку, нема ограничувања за користење на таванот за истегнување.

uteplenie_potolka_na_balkone18

Но, неговата употреба ќе се насочите балкон таванот од која било големина и облик, што му дава мат финиш, или да се направи тоа стилски, блеснаа со сјајни површини, покрај тоа, употребата на површината на огледалото овозможува визуелно зголемување на површина и висина од балконот на собата.

Погледнете видео за тоа како да инсталирате напнатост на тавани

Можеби сте заинтересирани за: