Живи растенија за аквариум: Дали треба растенија во аквариум, изборот на растенија со слики, светлината во аквариум со растенија, почва за растенијата, садење растенија во аквариум, зошто да не растат растенија во аквариум.

 • admin
 • 27 декември 2016 година
Живи растенија за аквариум: Дали треба растенија во аквариум, изборот на растенија со слики, светлината во аквариум со растенија, почва за растенијата, садење растенија во аквариум, зошто да не растат растенија во аквариум.

Да се ​​направи аквариум поатрактивни ќе треба да се грижи не само за интересни риба, но, исто така, да го пополнат со растенија. Практиката покажува дека растенијата за аквариум треба да бидат избрани со познавање на случај, процесот понекогаш може да биде доста тешко дури и за оние кои се заинтересирани за одгледување на затворен растенија.

Нека се обидат да се разбере ова прашање и да одлучи она што видови на растенија, а во некои случаи, тоа е пожелно да се даде предност.

Дали ни е потребна растенија во резервоарот, видови на живи растенија за аквариум

Растенија - не само декоративен елемент, во аквариум тие:

 • служат за збогатување на водата со кислород,
 • делуваат како природен филтер за вода,
 • апсорбира јаглерод диоксид,
 • придонесе за одржување на биохемиските процеси во водата што носи најмногу идеални услови на,
 • се создаде природен грмушки, овозможувајќи кријат СРЈ и мали риби се извор на градежни материјали за време на мрест,
 • риба се користи како зелена сточна храна.

rastenyja_dlya_akvariuma45

При пресметување на бројот на растенија за одреден капацитет се бара да се разгледа не само на нејзината големина, но, исто така, населението на риба и барања на ниво на амбиентална светлина. На самите растенија беа атрактивни и добро одгледани, тие треба да се задржи одреден степен на киселост на водата, цврстина и температура.

Затоа, пред изборот на растенија, треба внимателно да ги проучите карактеристиките на содржината на рибата, која ќе биде населена со аквариум. Целиот зелен свет на аквариумот е поделен на неколку групи. Најголемиот дел од нив се подводни растенија, а потоа - пловечки, и конечно - надводната вода.

rastenyja_dlya_akvariuma47

Кога купувате растенија во продавница, треба да обрнете внимание на нивната општа состојба, отсуството на дамки на стеблата и оштетување на листовите, пожелно е тие да бидат млади. Ако растенијата бавно се зголемуваат, тогаш најлесно е да се старат постарите возрасни лица.

Со цел да се добие привлечен аквариум, неопходно е да се изберат растенија од различни групи и видови за него, нивната комбинација ќе создаде илузија на природноста, рибите како разновидна средина на постоење исто така ќе треба да вкусат.

rastenyja_dlya_akvariuma55

Експертите не препорачуваат премногу натрупување на просторот на аквариумот - дури и на малите и мирни риби ќе му треба место за бесплатно пливање. Корисен совет: создавање на прекрасен состав ќе биде полесно од голем број растенија од неколку видови, отколку од мал број на растенија од различни сорти.

За живи растенија за аквариум - на видео:

Осветлување на аквариум за растенија

Кога купувате растенија, треба исто така да сметате дека секој од нивниот вид има различни барања за осветлување. Недостатокот на природна светлина може да предизвика забавување во растот, а во некои случаи дури и смрт на растенија. Следните растенија се прилично барани за светлина: лудвигиа, криптокорини, бакопи, кардамини, марсилии, водени папрати. Што се однесува до организацијата на осветлување, неопходно е да се знае дека тоа е важно за растенијата и за рибите.

rastenyja_dlya_akvariuma4

Но, пренатрупаноста на светлината може да предизвика премногу активен развој на алги и цветни води во аквариумот.

Ако вегетацијата во аквариумот мешано времетраење на периодот на осветлување може да биде до 12 часа на ден. Ако има потреба од зголемен раст на растенијата, времетраењето на осветлувањето се зголемува. Но, треба да се запомни дека нагли промени во времетраењето на дневната светлина, предолго период на осветлување или обратно, премногу краток, може да предизвикаат стрес и да предизвикаат растителни болести.

Прекумерното осветлување може да им наштети на рибите - тие ќе се кријат од светлината, нивната боја може да ја изгуби светлината. Најчесто проблемите со осветлување се појавуваат во аквариуми со нестандардни димензии, чија висина надминува 0,38 m.

За да се осигура дека светлината од светилката не предизвикува стресна состојба во рибата и е доволна за нормален развој на растенијата, се препорачува да се користи пропорционална лампа со аквариум. Оваа опција се смета за оптимална во случај кога длабочината на резервоарот е мала.

Ако растенијата бараат поинтензивно осветлување, тогаш за аквариумот подобро е да се изберат риби кои се жители на мали водни тела - тие не се плашат од светлина. Ако рибата е длабоко морето риба, тогаш растенијата треба да бидат избрани така што ќе можат да се развијат при слаба светлина.

Почва во аквариум за растенија и основни барања за тоа

Почвата за растенија, исто така, треба внимателно да се избере, бидејќи ќе служи како позадина за движење на риби, т.е. важна точка е неговата боја. Покрај тоа, почвата е средина одговорна за одржување на биолошката рамнотежа, бидејќи го процесира отпадот од добиточна храна, измет од риба, паѓање лисја.

rastenyja_dlya_akvariuma9

Почвата содржи бактерии кои го промовираат разградувањето на органската материја и обезбедуваат био-прочистување. Почетниците аквариуми се заинтересирани за прашањето каде да ја добијат почвата. Може да се најде во каналите на природните резервоари, но пред да се постави таков буквар во аквариум, ќе треба да се преземат неколку процедури за да се процесира.

Затоа, најлесниот начин е да се купи почвата во завршена форма. Треба да се запомни дека составот на почвата е многу важна точка. На пример, варовник почвата ќе ослободи карбонати во водата, со што значително ќе се зголеми тврдоста на течноста, поради што може да страдаат некои видови риби и растенија. Проверете дали карбонатот лесно се содржи во земјата, доволно е да го испуштите оцет, ако има реакција, меурчиња почнуваат да се појавуваат.

rastenyja_dlya_akvariuma10

Квалитетот на почвата за аквариуми може да се подели на подгрупи: создаден вештачки, природен чакал, камчиња, чакал, добиен со обработка на природни материјали.

Детали за почвите за аквариуми и многу повеќе корисни информации - на видеото:

Садење на растенијата во аквариум

Ќе бидат подготвени растенијата купени за садење, т.е. отстрани од нив фрагменти од филаментозни алги, јајца од полжави, гнили закрпи. Тоа нема да биде излишно да се дезинфицира со еден процентен раствор на стипса или 2% раствор од манган. Растенијата се нурнати во растворот за 10-15 минути, а потоа темелно се мијат во проточна вода.

Корените се отсечени, нивната должина треба да одговара на дебелината на почвениот слој. Да се ​​постават растенија кога садењето премногу блиску не се препорачува, бидејќи некои од нивните сорти растат исклучително брзо. На пример, шемата за садење на растенија може да биде како што следува:

rastenyja_dlya_akvariuma15

Почвата треба да биде таква што не ги напаѓа корените на растенијата со силно стегање. Растенија се ставени во неа на таков начин што корените се целосно покриени со почва, пупка за раст мора да остане на површината.

rastenyja_dlya_akvariuma14

Набавката на хранливи материи доаѓа директно од водата, со помош на лисја. Оптимална варијанта - слетување на притаен растенија - на некои произлегува заедно, во форма на грмушки. Ако задачата е да се добие ефект на цврст зелен ѕид во предниот изглед - тоа ќе биде неопходно да се засади растенијата во шаблон шаблон. Често прибегнува кон садење растенија не во земјата, туку во саксии.

Оваа опција треба да се користи ако рибите сакаат да копаат во земјата или дали е потребна контрола врз активноста на растот на растенијата. Како предност на садот за садење, неопходно е да се забележи можноста за вадење на растението од вода без оштетување на корените, со понатамошно враќање на растението назад во водата.

Во кој редослед најдобро е да се засадат растенијата во аквариумот

Тоа растенија не се мешаат со преглед на аквариумот и создаваат погодност за рибите, кога се засадени, треба да се придржуваат до одредени правила. На пример, во позадина треба да се постават поголеми сорти со густа круна, под услов изворот на светлина да е над аквариумот.

rastenyja_dlya_akvariuma11

Според тоа, помалите се посакувани лоцирани во централниот дел од контејнерот или по страничните ѕидови. Прекрасно растечките грмушки треба да се раздвојат, ова ќе им даде можност да се восхитуваат на убавината на секој од нив. Предниот дел од резервоарот може да биде украсен со мали видови, нема да ја покрие целата површина на водата и ќе им овозможи да го набљудуваат животот на рибата.

Ако осветлувањето на аквариумот не е исто, препорачливо е да се засадат растенија кои брзо се развиваат и цветаат поблизу до светлината. Покрај тоа, растенијата во аквариумот, видовите кои беа избрани за садење, треба да се поделат во групи, групите може да се поделат со коријаци или камчиња.

rastenyja_dlya_akvariuma8

Нечистотијата може да биде украсена со различни видови на мов, нејзините корени можат да се стават во мали пукнатини кои се наоѓаат на дрво. Ако стекнатите растенија припаѓаат на различни видови, тогаш се препорачува да се наполни аквариумот во следниот редослед:

 • прв од сите засадени расте во земјата,
 • понатаму - лебдат во вода,
 • во последната фаза - живеејќи на површината.

rastenyja_dlya_akvariuma12

Можете да го наполните резервоарот со вода по садење на растенија. Во работењето на аквариумот ќе бара постојано следење на растенија, со својата силна ртење е препорачливо да се отстрани дел од пука останува на површината на водната флора не треба да ја попречуваат светлина на оние кои растат на дното. Секое скршено гранче или извалкано ливче треба да се отстрани веднаш.

Замена на водата во телото на вода треба да се направи еднаш неделно, во износ од околу 10% од вкупното количество. Дали постојат многу растенија да се засади аквариум Како и во кој било друг случај, треба да се придржуваат до разумен однос на риби и растенија.

rastenyja_dlya_akvariuma16

И ако на растенијата на секоја риба ќе биде доста, водата во резервоарот секогаш ќе остане чиста парчиња риба отпад ќе се распаднат од бактерии и да послужи како одличен извор на исхрана за корените на растенијата. Ако рибата ќе биде премногу за да се постигне биолошка рамнотежа нема да успее.

Сепак, не е препорачливо растенијата да заземаат повеќе од една третина од површината во аквариумот. Проблемот е во тоа што ако на вегетацијата во текот на денот ќе биде објавен на кислород, сета - со истиот кислород активност ќе се апсорбира од страна на растенија, риби може да страдаат од кислород глад.

Не расте растенија во аквариум - што е причината?

Одговорот на прашањето е очигледен - не можевте да создадете соодветни услови за нивниот раст. Причината може да биде дури и многу голем број на риби. Важен услов е недоволно интензивно осветлување и кратко траење на дневните часови. За да го подобрите растот, исто така ќе треба да го наполните аквариумот со чиста вода.

rastenyja_dlya_akvariuma44

Тоа е важно да се даде доволно риба, но не прекумерна количина на храна, во спротивно неговите остатоци ќе оксидираат и отров амонијак вода. Причината за бавниот развој на растенијата може да биде соли на тешки метали присутни во водата.

Оптимално - периодични мерења за да се одреди: присуство на токсични супстанции Yid ригидност, киселост, нивото на заситеност на кислород и јаглерод диоксид. Идеални се рН-неутралниот медиум и просечната тврдост на водата.

Вештачки растенија за аквариум

Кога садењето на аквариум, можете да го користите не само живи, но исто така и вештачки растенија. Тие изгледаат доста атрактивни, тие исто така можат да послужат како засолниште за мали риби.

Како предности, исто така, треба да се забележи:

 • едноставноста на грижата за вештачки грмушки,
 • тие не бараат дополнителни преливи, трансплантации,
 • тие не можат да ги влошат лисјата,
 • да ги исчистите од плакета е многу едноставна.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Користете вештачки растенија во аквариумот дефинитивно е можно, но ќе треба да бидете сигурни дека тие се изработени од квалитетен еколошки материјал и нивното присуство во водата нема да предизвика никаква штета за рибата. Атрактивен вид како растенија задржуваат долго време, а нивната разновидност ќе сочинува прилично оригинален состав.

Особено корисна е опцијата за користење вештачка вегетација за оние сопственици на аквариуми кои немаат доволно време да се грижат за растенијата.

По изглед, вештачките растенија малку се разликуваат од живите животни, па дури и тие се нивната полимерна копија, многу е тешко да се разликуваат визуелно од вистинските. Богата низа на нијанси и форми на вештачка вегетација ќе создаде привлечен аквариумски дизајн.

Кога купувате полимерни производи, треба да бидете сигурни дека материјалот нема силен непријатен мирис. Пред потопување во вода растенија се мијат во ладно, а потоа топла вода, не користете хемиски агенси. Можете да направите дополнително тестирање - стави купени растенија во контејнер со раствор на белина.

rastenyja_dlya_akvariuma6

Во исто време, квалитетни производи нема да ја променат нивната боја и нема да ја обојат вода. Но, без разлика колку се убави и практични вештачките растенија, оптималната варијанта на дизајнот на аквариумот може да се смета за комбинирана, комбинирајќи живи растенија и вештачки.

Значи, недвосмислен одговор на прашањето кои растенија се најдобри за аквариумот не е, сè зависи од специфичните услови, но најдобро е да се даде предност на комбинираната варијанта од живите и вештачките растенија.

За тоа како да направите прекрасен аквариум со свои раце - на видеото:

Можеби сте заинтересирани за: