Отвори жици, инсталација на отворени жици, корисни совети

 • admin
 • 14 август 2017 година
Отвори жици, инсталација на отворени жици, корисни совети

Најважното прашање во изградбата на куќата е добро организирана дистрибутивна мрежа, која бара информиран избор на видот на електрични инсталации. Тоа ќе потрае долго и мачна колекција на информации расфрлани од различни извори за методите на инсталација. Корисни совети ќе помогнат да се оцени заслугите и недостатоците на Отворените жици.

Отвори жици, во кои случаи

Познато е дека повеќето градители претпочитаат затворен тип електрични жици, со оглед на оваа опција естетски. Меѓутоа, ако треба да го замените електричниот кабел или да ги поправите жиците, ќе треба да отворите и уништете дел од ѕидот или таванот.

1438443022_provodka-v-dizayne

Друга работа е кога има отворени жици, дизајнот на кој сега е во висок тренд.

Препорачливо е да се користи отворен тип на жици ако не е можно да се влезе во филијала од главната линија на воздушната жица со изолација на жица (SIP) директно во куќата.

02-7-660x416

Според ПЈУ за отворени жици е дозволено да се постават жици по должината на ѕидовите и таванот на куќата, во посебни електрични плинтуси, цевки и цевки фиксирани и монтирани директно на ѕидот.

1405299961810_bulletin

Корисни совети

Неспорен достоинство  отворен жици е едноставна инсталација без strobilieniya ѕидови. Ова е особено точно кога се создава жици во дрвена куќа или во внатрешноста на стара зграда поради незнаењето на локацијата на постоечките скриени жици кога се заменуваат. Сепак, одредени барања се наметнуваат на отворен тип на жици.

v-gofre

Кои се барањата за отворени жици

Инсталирањето и инсталирањето на отворени инсталации подлежат на одредени барања, имено:

 • се препорачува инсталирање на жици на работната површина, со метод на слободен суспензија, со користење жици, изолатори, ролки и кабли
 • користете безбеден гасовод, во зависност од локацијата, да креирате линија, може да биде флексибилен или крут
 • проводниците на кабелот мора да бидат поврзани во посебни кутии и веслани изработени индустриски од незапалив материјал
 • елиминирање на локацијата на кабелски канали во близина на топлински радијатори и под проводници со кондензација.

09-3-660x438 отворен во цевки

Барањата се однесуваат на сите елементи на надворешни и внатрешни отворени жици.

елементи на отворени електрични инсталации

Ги нарекуваме елементите за објавување:

 • жици
 • изолатори
 • пирсинг кутии.

Комбинацијата на правилно избрани жици ги одредува методите за инсталација.

i_043

Корисни совети

Избор жичен материјал  мора да одговара на видот на просторијата и работната површина. Ние ќе сугерираме дека за суви и влажни соби со тули или малтерисани ѕидови се препорачува да се избере брендот на APV жица, APPV и APRN, APRI. За да се создадат жици на дрвени ѕидови, користете ја жицата на APRF, APRN и APPR за суви простории, за влажни - APRN и APPR. За влажни простории жицата е APV и APPV.

provod_retro

Авто-монтажата на кутијата со качулка е да го поставите трупот и да ја поправите со завртки за самопреслушување, а исто така и да префрлате жици според означувањето.

Начини на поставување на отворени електрични инсталации

Треба да се разликуваат следниве методи за инсталација:

 • рамна жица на ѕидна или таванска површина
 • рамна или искривена жица за ролки
 • вградена жица во брановидни или цевки.

1448374585_3

Начините за инсталирање на рамни и искривени жици на ролери или на површината бараат прелиминарна скица и презентација, бидејќи тоа навистина ќе изгледа. Ова е главната мааната  отворете ги електричните инсталации, како и едноставен пристап на децата кон електричните жици, бидејќи повторно нема повторно да ги пребришете жици!

рамна кабелска инсталација

Инсталацијата е можна со користење на рамниот кабел опремен со база за сепарација и без основа. Фиксирачки изолациски заклучок се подготвува за одвојувачката основа.

Железото на основата за раздвојување на жицата се сече и вените се сечат на местото каде што се сече. Тогаш жицата е прицврстена на ролерот со ставање две ленти под завртката - картон и метална брава. Формираната брава одозгора е фиксирана со прстен. Патем, овој метод на метална брава ви овозможува да ги поправите жиците во цевката на која било површина.

096 единечни ролери

инсталација на изопачена жица за ролетни изолатори

Инсталирањето на жици со изопачена жица создава поатрактивен изглед (ретро-ожичување). Извртените жици и флексибилните жици овозможуваат да се наведнуваат или извиткуваат при положување на линијата. Доволно е да ја врзуваме жицата со аголните ролери и да формираме линија земајќи го предвид растојанието помеѓу надворешните ролки 700-800 мм. Растојанието до разводни кутии мора да биде 50-100 mm. Неопходно е и потребно е да се постават ролери за флексибилна жица во местата на заобиколување на комуникациите и во разгранетите места.

i_032

монтажа во метални бранови, цевки или кабелски канал

Поинтересен и практичен, од аспект на следната операција, е инсталирањето на кабел за жици во метални бранови, кабелски цевки или пластични кабли.

Жиците поставени во каналот се во заштитена држава.

06-7-660x585 отворен во цевки

Специјални помошни монтажни носачи: кабелски спојки, T-гранки и маици, со прицврстување на рамнината на ѕидот или таванот, ја подобрува инсталирањето на жици исклучително лесно.

otkrytaja-elektroprovodka-svoimi-rukami

Фази на инсталација

Основни фази на инсталација:

 • Обележување на површината под приклучните точки
 • Дупчење на дупки за прицврстување и монтажа на спојници
 • Прицврстете го држачот или кутијата на место
 • Монтирање на уредот и чистење на жиците за понатамошно поврзување.

jhg прекинувач

Како да го направите тоа, прикажано овде.

Видео: Инсталација на отворени жици.

Можеби сте заинтересирани за: