Инсталација на drywall на бетонски ѕид, како правилно да се качи на drywall инсталација, инсталација технологија

  • admin
  • 24 август 2014 година
Инсталација на drywall на бетонски ѕид, како правилно да се качи на drywall инсталација, инсталација технологија

Монтирање гипс картон на ѕидовите може да биде на различни начини, сето тоа зависи од површината, нејзините карактеристики и квалитет. Водени од овие фактори, господарот прави избор самостојно. Како да се поправи ГКР на ѕидовите на тули, бетон и дрво, а исто така и на таванот - во рамките на овој материјал, ќе се обидеме да дадеме исцрпни одговори на овие прашања.

За брзо и квалитативно покривање на ѕидот од гипс картон, прво внимателно треба да работите со самиот ѕид: внимателно проучете ја површината за оштетување и неправилности, обрнете внимание на ѕидниот материјал. Од голема важност е и целта за која ѕидот ќе биде покриен со листови од гипс картон. По темелно анализирање на сите фактори, господарот го избира методот на инсталација.

Прицврстување на листови за сушење за лепак

Олимпс дигитална камера

Овој метод се користи само ако површината на ѕидот е практично совршена - без чипс, пукнатини и неправилности, краевите на арматурата или жицата не излегуваат од површината итн.
  Во овој случај, ѕидот е само импрегниран со антисептик и буквар. Следно, треба точно да го направите селектирањето под листовите, промешајте го лепилото и продолжете директно до инсталацијата.

монтажа на лепило 2

За лепење на drywall до бетонскиот ѕид е едноставно, потребно е само да се остават празнините од 5 mm помеѓу листовите, за да се осигура дека не се појавуваат крцкави зглобови. Растојанието помеѓу GCR листот и ѕидот мора да биде најмалку 5 mm. Ако има депресија некаде во ѕидот, најдобро е да користите светилници - работата ќе оди побрзо и полесно.
  При приложување на GKL листови во лепилото, работата треба да започне со најконвексна точка. Точките потоа може да се полнат со малтер, а многу потешко е да се отстранат могилите.

Прицврстување на drywall до рамката

инсталација на рамка

Со овој тип на монтажа на гипс картон се користат два вида рамки - дрвена рамка или рамка направена од метален галванизиран профил. Која рамка да избере, господарот одлучува врз основа на карактеристиките на површината и условите во кои ќе се експлоатира ѕидот во иднина. Повеќето мајстори генерално не ја сметаат дрвената рамка како опција, давајќи безусловна предност на металниот профил, бидејќи во овој случај технологијата на монтирање на drywall на ѕидовите е поедноставна.

Но, постојат моменти кога користење на дрвена рамка е многу поудобно. Патем, ако ги преземе сите неопходни мерки за заштита на процесот на дрвена рамка мерки импрегнација тоа и антисептици, тогаш тоа ќе трае долго време. Гипс картон се монтира на рамка во неколку случаи: ако сакате да се направи лажен perestenok ако е потребно да се изолира на ѕидот, се скрие било комуникација, и ако ѕидот е многу нерамна, и тоа е невозможно да се поправи листови на лепак.

скелет направен од дрво

скелет на дрво 1

За поставување на дрвена рамка, користете шини 2,5 cm дебелина и ширина 4-5 cm. На ѕидот се прикачени на растојание од околу 40 сантиметри едни од други. На места каде што GCR лимите се споени, треба да се користат пошироки шини, околу 8 сантиметри.

рамка направена од дрво 2

Пред да започнете со работата за фиксирање на шините, треба да ги направите соодветните ознаки. Ако ѕидот е направен од тула или бетон, решетките се прицврстени со помош на шпорети. На дрвена површина тие можат да бидат едноставно прикован со клинци или навојни со завртки. Нокти пред работа неколку часа се варат во масло или масло за сушење, за да се спречи корозија.

рамка од дрво 3

рамка на метален профил

метал 1

Во принцип, монтирањето на GKL листови на металната рамка е многу полесно, но со самата рамка ќе мора малку да се измазнува. На продажба веќе постои готов метален профил. Работа со мерење на ѕидови, а потоа направи се направи. Ја дефинира линијата за водечките профили. За да го направите ова, повлечете права линија паралелно на ѕидот на подот. Пресметување на растојание од ѕидот на линии што е можно, врз основа на дебелина на лист на drywall, профилот на дебелината и простор кои се потребни за прикривање на комуникација или трансакцијата. Притоа, не заборавајте да ги разгледате можните неправилности на ѕидот. Обично ова е мала дистанца, бидејќи никој не сака да го намали просторот за живеење.

метал 2

Тогаш линијата од подот треба да се пренесе на таванот. За да го направите ова, користете линија. Потоплите од таванот се спуштаат на подот, и кога стои точно на средината на линијата, направете белег. Етикетите на таванот се поврзани во една линија.

Потоа, можете да продолжите со фиксирање на водечкиот профил, соодветно, применет на линиите на плафонот и подот. За вградување на профилот за водич на ѕидот, се употребуваат завртки за самопреслушување, и шпоретот на таванот. Растојанието помеѓу прицврстувачите не треба да надминува 90 сантиметри на подот, на таванот - 50 сантиметри. Откако профилот на водичот е фиксиран, можно е да се започне со фиксирање на профилите за монтирање на решетката. Профилот е монтиран на суспензијата на растојание од околу 70 cm едни од други. Следно, треба да ставите профили за монтирање на решетките во водичите. За да го направите ова, нормално се наведнуваат аглите на суспензиите. Поставете ги изложените профили со завртки.

метал 3

Сечење на профилот е најзгодно со посебни ножици, иако можете да го користите бугарскиот. Пожелно е да се третираат зглобовите на профилите со заптивната смеса, така што металната конструкција не скрипта. При оваа инсталација на рамката од металниот профил до ѕидовите се смета за завршена, и може да продолжите директно до фиксирање на листовите GKL.

Во принцип, причините за приложување на drywall на рамката се доста, на пример, инсталација на декоративни елементи. Но, сепак, со заклучоци не е неопходно да се брза, да се разгледаат сите можни опции за прицврстување, нивната изводливост од практична и финансиска гледна точка.
  Технологијата за уредување на ГКЛ не е само практика, туку и теорија. Бидејќи е неопходно да се измери и процени многу различни фактори, пред конечно да одлучите кој метод на приврзаност е најпогоден во одреден случај.

Инсталација на drywall на ѕидовите на дрво

Потребата за поставата на дрвени ѕидови на ГЦР може да биде во многу случаи: на пример, сопственикот сака да се направи слој на воздухот, топло ѕид или кријат жици, цевки за вода или греење, или едноставно да се направи совршено мазна ѕид за дополнителна доработка.
Прилично лесно е да се постави покривка од гипс картон на дрвена површина - во некои случаи доволно е само да ги прикачите листовите на ѕидот со завртки. Но, ако треба да го набљудувате јазот помеѓу ѕидот и гипс картон, тогаш треба да го користите методот за прикачување на рамката. Каков вид на рамка да се користи - дрво или метал, изберете себе си. Сепак, многумина господари сметаат дека дрвото во овој случај се уште ќе биде посоодветно.

Инсталација на гипс картон на ѕид од тули

Во овој случај, не е важно на кој начин ќе одлучите да го поправите drywall до ѕидот. Овде само е потребно да се разбере дека скелетите од дрво и метал под истите услови ќе се однесуваат сосема поинаку. Ако сакате да работите во стара зграда, во не-станбени или дача, тогаш користете само метален профил. Во старата зграда може да има зголемена влажност, нацрти, може да се појават сериозни температурни флуктуации. Што се случува со дрво, мислиме дека не е потребно да се објасни. Дрвен рамка има смисла да се користи само во сува и топла соба. Ако дрвото е правилно обработено, тогаш тоа ќе служи не помалку од метал.

Инсталација на drywall на бетонски ѕид

Во овој случај, drywall најчесто е прикачен на лепилото, бидејќи бетонските ѕидови обично се сосема рамнодушни. За осигурување, можно е да се пробие на површината пред да почне инсталирањето. Но, ако тоа е доволно ниво, тогаш треба само да го третирате со антисептик. После тоа, можете да почнете да ги залепите листовите GKL. Ако ѕидот е нерамна или сакате да го поместите капакот на гипс картон на одредено растојание, ќе мора да ја монтирате рамката.

Инсталација на гипс картон на таванот

скелет на таванот

Работата почнува со означување на ѕидовите. Ова треба да биде совршено рамна линија, што ќе претставува карактеристика на нивото на таванот. Ова е направено со помош на ниво на градба, или, уште подобро, на ниво. Линијата мора точно да се затвори на почетната точка, не смее да има поместувања. Во процесот на означување на соседните ѕидови, нивото се поставува не само на самиот ѕид, туку и во секој агол, во просторот. Најпрецизната марка може да се направи со лесно ласерско ниво.

таванот 2

Значи, хоризонталното ниво на таванот е означено. После тоа, изгледот треба да се премести на таванот, означете ги местата каде што ќе закачите директни суспензии.
  Како резултат на тоа, треба да добиете мрежа со келија 60х60 сантиметри.

таван 3

По должината по периметарот на просторијата е фиксиран водечкиот профил. На места. каде што профилот е во контакт со ѕидот, пожелно е да се лепи со запечатување лента. Профилот се продава во стандардна должина - 3 метри. Ако треба да монтирате профил на оваа должина, мора да се прицврсти на ѕидот на најмалку 4 места. За прицврстување најдобро е да се употребуваат шајб-ноктите со главата во облик на печурка. Овој елемент за прицврстување овозможува да се постигне најсигурната и издржлива врска. Тука е важно да не се дозволуваат празнини помеѓу профилите.

таванот 4
  Потоа, ги монтираме суспензиите во форма на буквата У. Тие се фиксирани според ознаките на таванот.
  Во исто време, се забележува интервал од 0,7-1 m. Алиштата од ѕидовите мора да бидат симетрични. За прицврстување не е дозволено да се употребуваат ножеви за вертикално прицврстување. За ова, подобро е да се користат пластични шпорети и завртки. Ако таванот е бетон, подобро е да се користат метални споеви дизајнирани за тешка тежина.

Потоа можете да продолжите со инсталацијата на профилот на таванот. Прво, се прикачени два долги профили од едниот до другиот ѕид. Помеѓу нив се воспоставуваат попречни, пократки профили. Крстосточените споеви се прават со користење на специјални спојки. Краевите на таванот се вградени во водичите. После тоа, означете го хоризонталното ниво на профилот на таванот со ниво, и прицврстете го на U-образната суспензија.

По ова можете да продолжите директно до инсталацијата на GCR. Инсталацијата мора да се направи заедно, бидејќи е невозможно да се одржи целиот лист drywall. Можете, се разбира, да експериментирате со различни видови реквизити, но ова е неблагодарна, долга и напорна работа.

таванот 5

За време на инсталацијата, следниве препораки мора строго да се почитуваат:

  • Не ги прицврстувајте листовите на ѕидовите, оставајте ја празнината од неколку милиметри.
  • Листовите мора да бидат прицврстени со разен ред, зглобовите не треба да се совпаѓаат.
  • Користете само завртки за прицврстување за прицврстување. Тие треба да бидат затегнати во чекори од 20 сантиметри.
  • Капа на завртката мора да се вдаден во drywall лист од неколку милиметри, така што нема да има проблеми за време на кит-сликарството работи.

Можеби сте заинтересирани за: