Ние правиме стаклена градина направена од поликарбонат, стаклена градина изработена од поликарбонат со свои раце

 • admin
 • 31 март 2015 година
Ние правиме стаклена градина направена од поликарбонат, стаклена градина изработена од поликарбонат со свои раце

Во процесот на живеење на приградски простор и подобрување на управувањето со економските активности на неа, сопствениците имаат желба да изградат стаклена градина. Овој тренд е поврзан со желбата да се добијат еколошки производи за семејството, не само во лето, од кревети на отворено, туку и во текот на целата година. Се разбира, постојат многу прашања за уредување на стаклена градина, особено - материјали за неговото производство.

Кој поликарбонат е подобро да се избере за стаклена градина

teplycy_is_polikarbonata20

Ако се пријде на изборот на материјал за стаклена градина во смисла на практичност и економски придобивки, одлуката за употреба на поликарбонат ќе биде најразумна:

 • полиетиленски филм изгоре на сончева светлина во текот на годината, нејзината годишна замена е дополнителен трошок за време и пари,
 • стакло - не реагира на влијанието на ултравиолетово, но е кршливо и премногу студено за структури кои бараат одржување на стабилна температура внатре.

Да разјасниме дека поликарбонатот е од два вида. Монолитните плочи имаат повисока цена, коефициентот на нивната заштеда на топлина е помал од оној на клеточниот материјал. По пониска цена и соодветен показател за топлинска спроводливост на стаклена градина, саќе:

 • има голема големина на лист, за да се избегнат непотребните шуплини на површината на стаклена градина,
 • таа има пластичност, која овозможува да ги опреми арки од секој радиус,
 • има релативно мала специфична тежина,
 • тоа овозможува да се избегне добивање на голем број белешки за време на инсталацијата,
 • се разликува јачината, отпорноста кон товарите создадени од ветер или снег,
 • што е најважно - ја одржува топлината внатре во зградата.

Друг важен факт во корист на стаклена градина изработен од поликарбонат е способноста на материјалот да ја расфрла светлината, со што ќе ги заштити младите растенија од изгореници од сонце.

За да изградите оранжерии од поликарбонат со свои раце, можете да ги користите листовите од материјал дебели 4-10 mm. Помалку од 4 мм, материјалот не постои, подебел - значително ќе ги зголеми трошоците за структурата. Дополнително, кога се користи материјал поголем од 10 mm, конструкцијата на стаклена градина или стаклена градина со радиус на лак од помалку од еден метар и половина не е можна.

teplycy_is_polikarbonata3

Оптималната дебелина и цена ќе бидат дебели 6 mm поликарбонат.

Кога ќе се изгради парче склопено заоблени, може да користите дебелина од 4 мм. Но, треба да се има на ум дека неговата површина може да биде сериозно оштетена од голем град, урачен ветер или тешка акумулација на снег во зима. Материјалот од 6 мм одговара на дупки од средни градски јажиња, дури и во случај да останат умерените, интегритетот на материјалот ќе се зачува.

teplycy_is_polikarbonata6

Кога се произведува материјалот на една од неговите страни се применува филмска заштита од ултравиолетово зрачење. За време на инсталацијата, страничната страна мора да биде однадвор.

Не купувајте поликарбонат со сомнително ниски цени - во текот на производството може да се користат евтини "адитиви", животот на таков материјал ќе биде многу краток.

Проектирање - како да се привлече цртеж на стаклена градина направена од поликарбонат

teplycy_is_polikarbonata2

По изборот на материјалот, треба да размислите за локацијата на стаклена градина и нејзините структурни карактеристики. Дека стаклена градина служи многу години, ќе биде потребно:

 • во согласност со градежни кодови,
 • врз основа на изготвениот цртеж за извршување на пресметката на носивост на скелет,
 • во зависност од резултатите, изберете ја точната форма на рамката и материјалот за неговото производство.

При подготовката на планот или програмата оранжерии треба да се има на ум дека главните барања на неговиот дизајн ќе биде во снег, кои ќе се појават во текот на зимата за време на обилни снежни врнежи. Затоа, обликот на горниот дел од структурата треба да ја спречи можноста за акумулација на голема снежна маса. Но, дури и во случај на придржување, покривот на конструкцијата мора да ги издржи зголемените товари.

teplycy_is_polikarbonata5

Ако не постои можност за изградба на моќна рамка, тогаш во текот на целата зима ќе биде неопходно систематски да се исчисти покривот на снег што ќе се акумулира на неа. Ова е прилично проблематично, но поевтино во поглед на парите.

Бидејќи работата на стаклена градина е поврзана со формирање на посебна микроклима внатре во неа, материјалот од труп треба да биде избран за да биде отпорен на високи температури и влага. Дрво, цевки или метален профил се користат во градежништвото мора да се третираат на соодветен конзерванси или за заштита од корозија, а потоа ја отвори посебни бои - тоа ќе продолжи на издржливост на структурата.

При дизајнирање на проектот треба да се обезбедат вентили за вентилација и вентилација.

teplycy_is_polikarbonata23

Со цел да се одреди големината на структурата, ќе биде потребно да се одлучи кои области ќе се користат за одгледување на растителни култури. Стаклена градина изработена од поликарбонат, чија димензија надминува 50 квадратни метри. м може да се користи за одгледување зеленчук за продажба. Приходите добиени со рационална употреба брзо ќе ги исплатат средствата инвестирани во градежништвото. За спроведување комерцијални економски активности, препорачаната големина на стаклена градина е 100 кв.м.

Минималната ширина на стаклена градина од која било област е два и пол метри: премин од 0,9 м и кревети од двете страни со ширина од 0,8 м.

Како да се направи стаклена градина направена од поликарбонат - редоследот на работа

teplycy_is_polikarbonata10

фондации

Постојат неколку опции за фондацијата:

 1. наједноставниот, но несигурен, е потопувањето на вертикалните греди на стаклена градина во земјата или нивно поставување во челичен агол нурнат во земјата,
 2. употреба на дрвени греди 100x100 mm, поставени на изградбата на периметар - дури и кога се импрегнирани со смола или антисептици неговиот живот не ќе биде долго,
 3. блок пена, блок од пена, тули - релативно евтини и сигурни материјали за создавање на основа,
 4. најскапиот, сепак, најтрајниот и сигурен - изграден од монолитен армиран бетон околу периметарот; кога ќе го обележите, ќе ви требаат:
 • копање ровот,
 • инсталација на рамка за зајакнување,
 • бетонирање.

teplycy_is_polikarbonata24

За изградба на стаклена градина е подобро да се избере една локација со рамномерна површина на земјата. Осветлувањето на локацијата треба да биде добро, пожелно е должината на објектот да биде ориентирана во правец од исток кон запад.

конструкција на труп

teplycy_is_polikarbonata1

Најдобра форма за дизајнот е заоблена рамка - најекономична во смисла на конзумирање на материјалот, во зима снегот се акумулира на таква стаклена градина; Предвиденото оптоварување на рамката ќе биде минимално.

teplycy_is_polikarbonata4

Постои можност да се намали материјалната потрошувачка на градежништвото и оптоварувањата кои се вршат на темелите. Но, стандардни димензии овозможуваат на материјал за изградба на висина на стаклена градина што не надминува 1,9 m и ширина од 3,8 м. Ако повеќе висина, ќе треба да се изгради подрумот.

Изградба на куќа со покрив на стаклена градина овозможува да се изгради било која големина, но употребата на материјали на рамката ќе се зголеми - потребата за зајакнување на ребрата.

кој материјал да се избере за рамката

teplycy_is_polikarbonata13

Иако дрвениот сноп е со ниска цена и многу лесно да се инсталира, но со оглед на нејзината кревкост во изградбата на оранжерии изработени од поликарбонат, се користи исклучително ретко. Поприфатлива опција е да се користи челична цевка со квадратен дел од 20x20 mm со дебелина на ѕидот од 2 mm. Рамката се состои од заварување. Но, за да ја направите цевката соодветна форма, ќе треба да ја користите машината за виткање на цевки, во принцип, за да ја олесните задачата, можете да купите веќе подготвени, веќе заоблени цевки.

Идеален - профил во облик на омега кој ви овозможува да креирате сигурен и лесен дизајн. Се разбира, мора да работиме напорно за дупчење на дупките во металот за завртки.

собрание

teplycy_is_polikarbonata11

Процесот на монтажа се одвива многу брзо, неговите главни карактеристики се употребата на завртки за самопреслушување со прескокнувачка кутија или шрафови со термовела како прицврстувачки материјали.

Листовите за сечење се направени со ножовка за метална или електрична сложувалка.

Преклопувањето треба да се преклопи околу 7 cm од следниот лист, шевовите се запечатени со метална самолеплива лента однадвор и полимерна лента одвнатре. Можете да купите сврзувачки елементи и други материјали потребни за работа во компании кои се занимаваат со продажба на поликарбонат.

teplycy_is_polikarbonata12

Повеќе детали за процесот на склопување може да се најдат со гледање на видеото.

Зимни оранжерии изработени од поликарбонат

teplycy_is_polikarbonata7

Ако пластениците треба да се користат во текот на целата година, тоа ќе бара изградба на специјално дизајнирана структура. Нејзината сложеност до одреден степен ќе зависи од тоа колку планираните растенија за садење треба да бидат топли.

teplycy_is_polikarbonata15

Не е лошо, ако е можно да се изгради куќа стаклена градина - тоа ќе биде потопло и повеќе заштитени.

teplycy_is_polikarbonata16

Со цел да заштедите пари за греење, можете да изберете опција за градење на стаклена градина продлабочена во земјата или се наоѓа на врвот на штала или гаража.

Архитектонското решение на покривот може да биде различно, но ако планирате сами да ја завршите работата, треба да се забележи дека најлесно е да се инсталираат - заоблени структури и куќи со фронтон покрив.

teplycy_is_polikarbonata8

Од главната цел на стаклена градина - зачувување на топлина, изборот на материјал со доволно низок коефициент на топлинска спроводливост - многу важен момент. Погоден е мобилен поликарбонат со дебелина од 10 мм. Не се плаши од ниски температури, има висока јачина и мала тежина. Инсталирањето на зимска стаклена градина ќе бара особено внимателно спојување на листови, формирањето на пукнатини меѓу листовите е неприфатливо.

Оптималната опција ќе биде изградбата на лента основа со бетон база. Место за градба треба да биде избрано колку што е можно осветлено, заштитено од ветрот.

teplycy_is_polikarbonata9

При дизајнирање на зимски оранжерии од поликарбонат, потребно е да се обезбеди можност за инсталирање на системот за греење. Ако планирате да го користите греење печка, тоа е најдобро да се обезбеди присуство на тамбури - тоа ќе биде можно да се изгради на шпоретот со оџакот или инсталирање на "шпорет", инсталација на греење е инсталиран котел за загревање на вода вода. За да се намалат трошоците за греење, можете да користите и дополнителен метод за греење на подлогата - се состои во поставување дебел слој биогориво под креветите, т.е. ѓубриво.

Препораки за изградба на комбиниран зимски оранжерија

teplycy_is_polikarbonata22

Искусни градители препорачуваат изградба на комбинирани оранжерии за зимска употреба. Така се напасува монолитен или тула висина столбната плоча и 120 см, тоа се случува на метална рамка и се обложени мобилните поликарбонат. Дебелината на поликарбонатот треба да биде 8-10 mm. Препорачливо е да се направи покривот флексибилен, на еден теренот - наклонот треба да биде најмалку 20-25 степени.

Монтажата на електричниот кабел до стаклена градина може да се направи со столбови или под земја. Подготвителни работи: поставување на столбови или копање ровови, можете да направите со вашите раце, за да се поврзете подобро да се довери на квалификуван електричар - затворен оранжерии многу висока влажност, лоша изведба на електрични работи поврзани со ризикот од електричен удар.

Зимските оранжерии мора да бидат опремени со систем дополнително осветлување  - Пролонгирањето на дневната светлина позитивно ќе влијае на приносот на растенијата и го забрзува периодот на зреење на овошјето.

teplycy_is_polikarbonata14

Грижа за стаклена градина  од поликарбонат ќе се состои во периодичното перење на неговите ѕидови, особено - пред садење нови растенија. Не е препорачливо да се користат тврди четки или детергенти. Во зима ќе биде неопходно да се отстрани снегот што се задржа на покривот, можете да го направите со мека метла.

Работен век  зима стаклена градина на поликарбонат, со точни собранието ќе биде најмалку 12-15 години.

Можеби сте заинтересирани за: