Современи идеи за мала бања

 • admin
 • 23 октомври 2018 година
Современи идеи за мала бања

Малите бањи се покажаа функционални, бидејќи се уште се користат во домови каде што просторот е ограничен. Ако имате мала бања, научете различни трикови и техники кои ќе ви помогнат правилно да го користите својот простор.

Распоред на мала бања

Додека сте навикнати на вашата бања, запомнете дека за време на надградбата, сè може драстично да се промени во него. Можете да го промените изгледот, големината на водоводот варира. Постојат многу материјали кои ќе помогнат да се направи поголема бања.

Размислете за изгледот

Пред да продолжите со поправката, направете некои мерења на тековниот простор. Скептирање на просторот план за скала.
  Скенирајте ги деталите за да знаете како се наоѓаат сега. Неколку работи што треба да помогнат да се отвори соба вклучуваат следново.

1. Користете ги аглите


Тоалет, бања и мијалник може да се инсталира во аглите. На пример, тоалет во аголот може да отвори ѕид за долг мијалник или маса за перење.

2. Промени ги позициите

Понекогаш само промена на положбата на мијалникот и тоалетот може да помогне да се зголеми количината на слободен простор во собата.

3. Заменете го водоводот.

Мијалници, тоалети, кади и тушеви доаѓаат во различни големини.

Размислете што ви треба

Пред да започнете со дизајнирање, запрашајте се на следните прашања:

 • кој ќе ја користи оваа бања?
 • кои се нејзините главни функции?

Ако вашата мала бања има бања, но се користи само за туширање, подобро е да се инсталира туш кабина. Ако просторот го користи тинејџер, можеби ќе треба повеќе простор за кабинети. Користењето на тоалетот ќе ви помогне да одлучите како треба да биде врамена.

Бања за кабинети и полици

Просторот е најголемиот проблем на мала бања. Како да се вклопи се што ви треба во него?

Складирање

Бидете сигурни дека имате доволно простор за тоалети, пешкири и други предмети, особено ако вашата бања е премногу мала за да поставите преливска маса или шкаф врз мијалникот. Постојат неколку работи што можете да ги направите за да го зголемите просторот за складирање.

1. Инсталирајте комплет за прва помош

Комплетот за прва помош може да се закачи веднаш над мијалникот, на ѕид во близина на мијалник, ѕид или до туш.

2. Висат кабинетот преку тоалетот


Овој шкаф е обично доволно голем за да има дополнителни ролни тоалетна хартија, како и други предмети.

3. Користете полици

Висат полица веднаш над мијалникот, под огледало или комплет за прва помош за одржување на тоалети. Голема полица на следниот ѕид ќе стане место за дополнителни крпи.

4. Направете лажат

Ниши се поставени во ѕидот на тушот или просторот над мијалникот. Тие можат да бидат малтерисани или плочки. Стави врз нив шишиња шампони и козметика. Тие не се држат и не заземаат простор.

Бања внатрешен стил

Откако ќе одлучите за изгледот, одберете го водоводот или барем нејзината големина, време е да заземете стил и изглед на собата.

Подови

Плочките се природен избор за бањи, бидејќи се водоотпорни и се лизгаат отпорни. За подот визуелно да зголемите мала бања, осигурајте се дека го користите истиот материјал на целиот кат. Ова го вклучува дното на душата. Иако ќе треба да ја промените големината на материјалот за туширање, оставете ја истата боја за да обезбедите континуирана линија.

Се препорачува да се користат многу големи или мали плочки на подот во бањата. Многу големи плочки, чија големина е најмалку 30 см, имаат помалку линии за вбризгување. Тие го разбиваат подот во решетка што може да направи помала соба отколку што е всушност. Една мала мозаична плочка има спротивен ефект. Таа создава шема на подот, која е сведена на целокупната слика. Значи подот изгледа поголем.

Ѕидови

Ако е можно, користете иста боја на ѕидовите како на подот, особено за тушеви и други тешко достапни места. Истата боја на плочка ќе даде оптичка илузија дека просторот е поголем отколку што е.

Бои

Бојата може да има огромно влијание врз изгледот и големината на просторијата. Боите кои имаат сини или ладни подтони го прават просторот поголем.

За визуелно да се прошири мала бања, користете ги следните бои:

 • темно сива;
 • сива;
 • зелена;
 • сина.

Изберете бели хром светилки и дрвени алишта. Хром има ладна сенка што добро работи со ѕидови и плочки од таа нијанса. Темните бои се добри, а светли бои обично ја потиснуваат малата соба.

Водовод

Инсталирајте водовод над подот. Ова вклучува употреба на ѕид мијалник, облекување маса, па дури и тоалет сад.

Материјали

Постои бесконечен избор на материјали за поправка на бања денес, од стакло до порцелан на камен.

Речиси сите од нив се погодни за мала соба, но запомнете ги следниве работи:

 • стаклото ја рефлектира светлината, што може да го зголеми малиот простор. Стаклени плочи, огледала и врати од стакло ќе помогнат да се постигне оваа цел;
 • полирани материјали, како мермер и полиран порцелан, работат како стакло, рефлектирајќи ја светлината. Ако изберете богат мермер, поставете ги на подот, а не на ѕидовите, така што голем број шаблони не преоптоваруваат просторот;
 • избегнувајте текстурирани материјали на ѕидови во мали простори. Текстуриран порцелан може визуелно да ги зближи ѕидовите заедно. Плочите со груба или нерамна површина треба да се избегнуваат во мали туш кабини каде што можете да гледате во него.

Осветлување

Осветлување на бања е важно, особено мала. Обидете се да додадете ѕидни sconces од двете страни на ретровизорот за да помогнете да ја осветлите мијалникот, и не заборавајте да се запали осветлување над главата. Колку е полесен просторот, толку ќе биде поотворен.

Планирање на просторот

Мала бања треба да биде стилски и функционален по поправката. Обрнете внимание на мали детали, како што се рачките на кабинетот. Осигурајте се дека бањата има целосно униформа изглед.

Можеби сте заинтересирани за: