Пловечки основа, што е, кога и каде се применува лебдечки фондации

  • admin
  • 24 февруари 2017 година
Пловечки основа, што е, кога и каде се применува лебдечки фондации

Ниту една зграда нема да стои без основа. Таа е избрана поединечно за секоја зграда и се пресметува врз основа на товарот. Во оваа статија ќе зборуваме за типовите на темелите и живееме подетално во својата пловечка разновидност.

Видови на темели во градежништвото

Во изградбата постојат неколку видови на темели. Секој од нив е наменет за одреден случај. За секоја од нив ќе ги објасниме подетално:
Лента фондација. Најчести во ниско-пораст и приватни станови. Тие се конкретна лента со засилување. Се наоѓа на периметарот на целата зграда. Оваа фондација е одлична за домови со подруми и гаражи. На таква основа може да се изгради како тешки тула куќи, и светло дрво. Во првиот случај, тоа ќе биде погребано, а за изградба на светлосни структури со силен одмор не е потребно.

1138_7
Основа на столб.  Името зборува за себе. Поставен е поставување на колони во аглите на зградата и на пресекот на ѕидовите. Помеѓу столбовите прават надвратници од бетон, тула или урнатини. Со таква основа е невозможно уред подрумот во куќата. Покрај тоа, таа е погодна за изградба на светли куќи. Најдобро е да се изгради столбна основа на стабилни почви.

Типови на фондации4

Монолитен  Тоа е една плоча исполнета со бетон со засилување. Оваа опција дава слобода на планирање и ја штити структурата од деформации кога земјата се смирува. За неговата инсталација не е потребна посебна опрема која ви овозможува да работите независно.

слики-03.2014-fundam-monilit

Познавајќи ги предностите на секој вид основа, лесно можете да го изберите вистинскиот за изградба на вашата куќа.

Фондацијата проект

Изработката на фондацијата е основа за изградба на куќа. Сите комуникации се означени на неа, се планира подрум, се земаат предвид инженерските геолошки истражувања. Покрај тоа, се земаат предвид и бројот на подови на зградата и материјалот на објектот. Сето ова влијае на изборот на видот на фондацијата. При планирањето потребно е да се земе предвид дека пресекот на основата треба да биде ист по целата должина на надворешниот и внатрешниот ѕид. Како што веќе кажавме, подрумот мора да се планира однапред. Неопходно е да се земе предвид уште еден важен фактор: длабочината на замрзнувањето на почвата. Сепак, не заборавајте да ја разгледате армијата. По пресметувањето на сите параметри, ќе ја зачувате основата од слегнување и оштетување од мобилноста на почвата. Ако ви е тешко да направите сами проект за пловечки фондации, контактирајте со специјалист за помош.

Пловечки основа

Овој тип на основа се користи на мобилни почви или во многу мочуриштата, каде што другите видови на конструкција нема да работат и претставува вид на основа на плочи. Исто така се нарекува и лебдечка плоча. Тоа е во цврста зајакнувачка плоча и е значењето на оваа сорта. Товарот се распределува еднакво на целата нејзина површина. И најважното нешто на куќата нема да влијае на движењето на земјата.

пловечки технологија основа

Почетокот на изградбата на овој тип не се разликува од сите други. Прво треба да го означите.

За ова ќе ви требаат:

  • лента мерка;
  • кабел;
  • ниво на градење;
  • право триаголник (треба да направите 4 парчиња за секој агол).

Почнуваме со обележување на еден агол, ковајќи ја колбата во земјата. Прицврстуваме триаголник на колче и продолжуваме со линијата со мерење на должината на зградата од едната страна, нејзината ширина од друга, и фиксирање на преостанатите штипки. Откако е неопходно да ги поврзете штипачите со кабел.

1912087_w640_h640_newf1

Следниот чекор е да се подготви јамата. За да го направите ова, отстранете го горниот слој на почвата со растително покритие со додавање на еден метар на секоја страна. Ова зголемување е потребно за слепиот простор, кој е направен од бетон или асфалт, дизајниран да ја заштити основата од ефектите на врнежите. Длабочината на јамата е строго регулирана со проектот на куќата и е индивидуална за секој случај. Треба да се потсетиме дека е неопходно да се ископа строго на одредена ознака, не повеќе, не помалку.

91bb23390d9267810ef4e43d63c562a0c4

лебдат основа недостатоци

И покрај сите предности на оваа основа без недостатоци не може да се направи.

Тие вклучуваат:

  1. употребата на тешки машини (багери, депонија, мешалки за бетон);
  2. значителни трошоци за градежни материјали;
  3. точната големина на јамата (длабочина поголема од планираната од проектот може да доведе до пукнатини во плочата и уништување на куќата).

Врз основа на горенаведеното, неопходно е строго да се набљудуваат сите димензии и специјална опрема за пред-нарачка за да се олесни работата.

како да се пополни пловечки основа

Кога фрлаат таква основа, неопходно е да се подготви јама. Ова може да се направи на следниов начин. Ние заспиеме слој од урнатини од дебелина од 10 cm и добро удираме. После тоа заспиваме слој од песок и го компактираме со специјална вибрирачка алатка. После тоа, треба да поставите густа пластична фолија. Ако сакате, можете да поставите термоизолациски слој од полистиренска пена. Следно, истурете тенок слој од бетон. За да го направите ова, можете да користите поевтина марка М-100. Резултатот е т.н. бетонка.

Stroyclub

Сега го монтираме кофражот. Од одбори со дебелина од 20 до 25 мм намалете ги плочките и поставете ги на дното на јамата. Покрај тоа, тие мора да бидат изолирани со материјал за покривање или друг материјал за хидроизолација. Треба да се има на ум дека ширината на штитот треба да биде 5-10 см повисока од висината на идната основа. Следниот чекор е засилување. Сите вентили треба да бидат добро врзани едни со други, за да се добие една структура. Во локациите на ѕидовите потребно е да се извади вентилот. На овој начин, ѕидовите и основата ќе бидат цврсто поврзани. Конечната фаза е бетонирање. Неопходно е да се истури растворот во неколку фази со дебелина од 15 см, добро израмнување и пригушување на нив. Раммирањето на решението е неопходно за да се добие брилијантен слој. За усогласување може да биде корисна гребло од дрво.

850918181576fdb765bae72.87071828 (1)

На првиот ден, треба внимателно да ја следите фондацијата. Се напои со вода во интервали од 4-5 часа, а исто така покриена со фолија. Ова помага да се исуши еднакво. Секој ден фреквенцијата на мокрење на плочата се намалува. Идеално, фондацијата треба да се одвои околу една година, со други зборови, годинашниот залив може да се гради следната година. Минималниот период од изградбата на фондацијата до изградбата на ѕидовите е еден месец.

naglyadnyy-primer-togo-zachem-polivat-beton-vodoy - tak-vy-emu-daete-pravilno-zatverdet

Куќа на подвижна основа

Ако одлучите да ја изградите вашата куќа на подвижна основа, тогаш мора да се усогласат со технологијата. Ние ги набројуваме главните грешки кои треба да се избегнуваат за време на нејзината изградба:

  • не треба да се гради фондација над длабочината на замрзнување;
  • листовите не треба да се изведуваат во ладна сезона, кога земјата е замрзната, ова може да доведе до слегнување на плочата;
  • вие не треба да заштедите на хидроизолација, во спротивно основата ќе почне активно да ја апсорбира влагата, која ќе замрзне во зима и ќе доведе до негово уништување.

Земајќи го предвид сето тоа, ќе се изгради квалитетна фондација и куќата на неа ќе трае со децении.

Безимени
  Оваа статија ја опишува пловечката основа. Внимание е посветено на неговите предности и слабости. Дадени се препораки за подготовка и истурање на плочата. Користејќи ги информациите од статијата, можете самостојно да ја направите оваа основа и да изградите куќа на неа. Имајте добра работа.

Можеби сте заинтересирани за: