Како да се избере вистинската боја за бетонски и гипс површини

  • admin
  • 30 септември 2013 година
Како да се избере вистинската боја за бетонски и гипс површини

Немири и разновидност на бои секогаш покренува природно прашање: "Каква боја да се избере?". Впрочем, бојата која е погодна за бетонска површина, апсолутно не е погодна за малтерисување. Од вистинскиот избор ќе зависи квалитетот на сликата и изгледот на површината на таванот, ѕидовите или подот.

Работни површини за сликање

Работните површини, кои треба да се применат на бојата, може да бидат условно поделени на слабо апсорбирање и брзо апсорбирање. На слабо абсорбента површини се бетонски и гипс-бази. Таквите површини треба да бидат покриени со материјали за боја и лакови. Боите и лаковите за површини треба да имаат доволно добра моќ за криење.

Бетонските површини имаат релативно мазна површина. Затоа, на таквата површина му недостасува атхезија, со цел да се подобри адхезијата до крајниот завршен слој. Цемент малтер, напротив, има груба површина структура способни за задржување на боја слој.


Такви различни бои

Материјални градежни материјали за бетонски и гипсени основи се поделени на:
  • вода (на база на вода)
  • Organorastriimye (основата е органски растворувачи).
  Материјалите за вода се базираат на водена дисперзија или емулзија на синтетички смоли. Вие ќе можете сами да го потврдите тоа, кога ќе прочитате дека составот на бојата вклучува акрилик, акрилат, латекс и силикон.

Органоразливите материјали во составот содржат алкидни или полиуретански соединенија. Таквите супстанции имаат површински активни својства, формирајќи карактеристични филмови околу честичките на смолата или друга органска материја. Таквиот заштитен филм создава посебна граница помеѓу водата и самата честичка. Присуството на таква граница овозможува да се добијат висококвалитетни и високо заситени бои.  Материјалите за боја се разликуваат во видот на работата: за таванот, ѕидовите или подот. Затоа, изборот на боја, тоа не спречува да се определи за тоа што работи е наменета: за надворешни или внатрешни.

Изберете ја бојата за целите на работата што ќе му помогнете на ова видео.

Бои за бетонски површини

Бои за бетонски површини се разликуваат во полето на примена: за надворешни и внатрешни работи. Употребата на боја на бетон обезбедува сигурна заштита на површината од механички оштетувања или абење. Избирањето и употребата на нив е неопходно кога е потребно да се заштити бетонот од постојана експозиција, со што се зголемува долговечноста на премазот. Користејќи акрилна боја за бетон, може да се постигне висок степен на заштита на површината од пенетрација на влага или прашина.

Секоја фасадна боја за бетон се нанесува на површината во согласност со препораките на производителот. Примена на премази за лакови и лакови почнува со подготовка на подлогата. Основата се чисти од остатоци од нечистотија, прашина и остатоци од стари материјали. Тогаш површината се подготвува, се остава да се исуши и бојата се нанесува во два слоја.
  Технологијата за подобрување на површината на бетонот со сликање е прикажана во предложеното видео.

 

При изборот на фасадна боја за бетон, неопходно е да се разјасни дали таквата боја во составот на комплекс од акрилно-силиконски соединенија, како и компоненти за дисперзија на вода. Оваа боја има висока порозност, што значително го подобрува квалитетот на бојата.
  Акрилната боја се користи за заштита на бетонските подови во соби со тежок товар и сообраќај. Светла претставник на бојата за подот е бојата Betolux од Тиккурила.

Акрилната боја за бетон може да се примени на работната површина во кој било опсег на температурата, тоа е неговата предност во однос на другите бои.

За завршни работи на фасади со бетон или гипс база користете разредени фасадни бои. Затоа, ќе биде неопходно да се изберат акрилни или силиконски фасадни бои. Во овој случај, се препорачува да се избере прајмер, исто така, на силиконска основа. Во овој случај, фасадната боја, поради зголемената адхезија на почвата, ќе обезбеди ист слој.

Бои кои се користат за површини на гипс

За бојата на малтерисаните површини, за време на селекцијата мора да бидат исполнети следниве барања: оваа боја мора да има пропустливост на пареа и истовремено да обезбеди заштита на влагата на подлогата.

Бои на гипс се претставени со следните видови:
  • Акрилик
  • силиконски
  • силикат.


  Бои со акрилик  основата е најпопуларна, благодарение на неверојатно широк спектар на апликации: од таванот до ѕидовите. Сликата на малтерот со акрилни бои не се плаши од натамошно влажно чистење и има издржливост. И ако додадете дека бојата на акрилна основа, на пример Arkol E, има многу тонови и бои (до 690), тогаш вашиот избор ќе биде оправдан. Единствениот услов е дека сликата на малтерот со акрилна боја бара внимателно подготвена површина. Затоа, мора да ги отстраните сите претходни слоеви на боја. Сликањето со акрилна боја се врши со ролери. Ролерот е избран со долг куп, што ви овозможува да го имате потребното количество бои. Сликата е направена во една насока, тогаш слојот од гипс ќе изгледа хомогено.

За силикон боите на гипс се карактеристични за присуството на силиконски честички во силиконската смола. Затоа силиконските бои имаат одлична хидрофобност и атмосферска отпорност на вода. На површината, насликани со силиконски бои, речиси и да нема контаминенти. Сонот на секоја љубовница! Силиконските бои се претставени со опсегот Атласа и се нарекуваат Аркол Н.

Силикат Бои за малтери имаат база на течно стакло. Тие се нанесуваат на ѕидови малтерисани со варовна боја или насликани со силикон, како и акрилна боја.

Значи, вистинскиот избор на боја за бетонски или малтерисани површини не е комплициран. Разумно избрани материјали никогаш не успеале никого.

Можеби сте заинтересирани за: