Битуменска хидроизолација на основа, својства, методи на примена, корисни совети

  • admin
  • 26 јули 2015 година
Битуменска хидроизолација на основа, својства, методи на примена, корисни совети

Кога градите свој дом, секој сопственик сака да го направи што е можно поудобно и удобно, сонува да живее во него долго и среќно. Гаранцијата за долга услуга на било која зграда е неговата сила и сигурност. Гаранцијата на овие квалитети е заштита на градежни материјали од штетните ефекти на влагата. Ако водонепропустливоста е направена правилно и квалитативно, тогаш можете да бидете сигурни на долг работен век на покривот и на темелите.

Современи материјали за водонепропустливи работи

bitumnaya_mastika10

Денес, на градежниот пазар, материјалите со кои можете да вршите висококвалитетна хидроизолација се претставени доста широко. Но искусни специјалисти меѓу различностите разликуваат еден, според нивното мислење, најуниверзалниот - битуменски мастика. Само тоа може да гарантира сигурна, лесна, непробојна заштита од секаков вид на течност, дури и во местата за кои е тешко да се пристапи. Треба да се забележи и фактот дека мастика за водонепропустливост - стоката е релативно евтина и може да се купи од речиси сите.

Битуменска мастика и нејзините карактеристики

Модерни производители прават тоа bitumastic мешање на следниве компоненти: битумен (добиени со преработка на нафта) пропорционално комбинација со состојки изменувачи. Употреба на второто:

  • значително го зголемува оперативниот период на произведениот слој,
  • ја подобрува врската со површината,
  • создава практичност и удобност кога се применува.

bitumnaya_mastika4

Користете мастика е можно не само да се обезбеди добра хидроизолација за дрво, бетон или цигла површината, тоа е исто така се користи за glossing неправилности spackling пукнатини, лепење на мембраната или кров чувствува. Главните позитивни квалитети на мастика се сметаат: флексибилност и еластичност, можноста за примена на површината на разни градежни материјали, недостаток на напор за долго време (грешки, фрактури и така натаму), отпорни на дејството на различни агресивни медиуми.

Мастика битумен за водоотпорност на темелите и не само

bitumnaya_mastika3

До денес, мастика се произведува во различни видови, но има една главна компонента - битумен. Се разликува само во карактеристиките и бројот на адитиви. Битуменската мастика е поделена на четири главни групи.

  1. Мастика битуминозна, обична. Најраспространета, прифатлива, љубезна.
  2. Мастика е гума-битуминозна. Овој состав е многу еластичен и не подлежи на промени под различни видови на влијанија.
  3. Мастична битуменска емулзија. Се користи за предтретман или среден третман пред да се нанесе слој на хидроизолација. Има дополнително име - буквар. Конзистентноста на составот е различна од другите - тоа е повеќе течност.
  4. Мастичен битумен-полимер. Тоа вклучува адитиви во форма на гума, растворувачи, пластификатори. Се карактеризира како материјал со долг работен период и показатели со висок квалитет.

Метод за нанесување на битуменска мастика

Постојат различни методи за примена на мастика. Може да се примени и ладно и топло.

bitumnaya_mastika1

Топла метода вклучува претходно загревање со гас режач во посебен сад. Супериорноста на студениот метод се сведува на отсуство на потреба за загревање на хидроизолационата мешавина, што само по себе е опасно, и нема да биде потребно губење време за доволно долго загревање на резервоарот за мастика. Но, вреди да се напомене дека загреаниот состав продира побрзо и длабоко во материјалот што се обработува. Најчесто, греењето се користи доколку е потребно за да се зголеми заштитата на градежните материјали и со достапноста на посебна опрема за неговото однесување.

Што ги разликува еднокомпонентните и двокомпонентните мастики

bitumnaya_mastika7

Исто така, мастиците се одликува со нивната подготвеност за употреба. На пример, купувањето на една компонента мастика веднаш може да почне да го применува. Директно пред употреба, промешајте добро. Што се однесува до двокомпонентната мастика - тука сè е малку посложено. Таквиот состав бара додавање на активна компонента, што значително ја зголемува стапката на зацврстување. Предностите на вторите се уште може да се припишат на подолг период на складирање (повеќе од една година), во споредба со една компонента.

bitumnaya_mastika6

Во составот на битуменски мастика, кој се користи како хидроизолација, во секој случај постои запечатувач, кој на крајот од процесот на лиење формира непропустлив, заштитен слој. Покрај тоа, хербициди и антисептици се присутни во составот, обезбедувајќи дополнителна заштита за структурата од калапи.

Битуменска мастика за водонепропустливост

bitumnaya_mastika11

Пред да направите набавка на мастика, треба да направите одредени пресметки. Потрошувачката на составот на 1 квадратч М може да варира во зависност од брендот, производителот, раширеноста и градежниот материјал за кој е наменет да се примени. Според просечната проценка од 1 кв / м, ќе бидат потребни околу 250 гр. За да се добие најдобриот водонепропустлив слој, ќе биде потребна втора апликација. Кога купувате во специјализирана продавница, треба да се консултирате: дали е неопходно однапред да се користи буквар за дадената марка и дали е потребно разредување на растворувачи.

Битуменска хидроизолација на темелите

Примената на вакви мастики се случува без употреба на специјализирана опрема. Пред да ја стартувате апликацијата од површината наменета за преработка, неопходно е да се отстрани прашината и остатоците, целосно да се исуши. До денес, во специјализирани хипермаркети може да се најдат мастика, чијашто примена не бара суви површини. Поставувањето на мастика е дозволено на битуменозни покривки, што е направено порано, но само ако не постои визуелно нарушување на холистичкиот капак на неа. Исто така, прифатливо е да се нанесе мастик на метални конструкции со видливи оштетувања од 'рѓа.

bitumnaya_mastika8

Единствената опасност за мастичниот слој на хидроизолација е испакнатите акутни моменти на структурата. Како по правило, пред почетокот на апликацијата, теренот кој треба да се третира темелно се проверува и, доколку е потребно, ги отстранува сите неповолни моменти. Ако има потреба, тогаш однапред може да се нанесе со валјак, спреј или четка од 2 слоја на буквар или буквар.

Техника за нанесување на битуменска мастика

bitumnaya_mastika2

Битуменската мастика за основата во ладна форма се нанесува со ролери или со рамна четка. Композициите на повеќе густи видови се шират преку површината со шпатула со соодветно означување. Метод за полнење на мастика е широко распространет, а потоа се израмнува на потребната површина. Главната правило на овој метод: да се постигне максимална униформа дебелина на слој. Секој примен слој мора да биде составен, применетите ленти треба да бидат паралелни. Во случаите каде што составот на битуменски смеса треба да се применува на површината на вертикално отстранува - почнуваат да работата која ја врши со долниот дел, постепено се движат нагоре.

bitumnaya_mastika5

Работи поврзани со надворешна основа или подрум хидроизолација се врши со примена на 2-4 слоеви на мастика со вкупна дебелина до 6 mm. Треба да се напомене дека таквата хидроизолација е направена со помош на зајакнувачка мрежа за да обезбеди дополнително засилување. Пресметката на дебелината на подрумот или подрумот директно ќе зависи од локацијата до површината на подземните води и длабочината на темелите.

Изведувајќи хидроизолација на ѕидовите на зградата, нанесете максимум 2 слоја. Вториот слој на мастичниот состав може да се нанесе само откако првиот слој целосно се исуши. Количината на времето потребно за целосно сушење на составот директно зависи од степенот на влажност, температура и означување на битуменозни мастика. Со цел да се разбере дали примениот слој е сува, треба да го допрете со рака. Ако раката нема лепливо чувство, можете да почнете да го користите вториот слој. Во случаи каде што ова правило поради некоја причина не е задоволен, сопствениците очекуваат непријатни моменти: процесот на влошување и debonding или раслојување предизвикани од составот на битуменски смеса.

При примена на мастика асфалт врши во согласност со сите правила и прописи, сопственикот може да смета на сигурна високо квалитетен простор и нерви слободно користење е до 50 години.

Можеби сте заинтересирани за: